Ухвала
від 05.11.2018 по справі 761/42039/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/42039/18

Провадження № 1-кс/761/28476/2018

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 листопада 2018 року cлідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчогов ОВС3відділу 1управління досудовогорозслідування Головногослідчого управлінняСБ України ОСОБА_3 про арешт майна, -

в с т а н о в и в:

до слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва звернувся старший слідчий в ОВС 3 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України майор юстиції ОСОБА_3 з клопотанням про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018000000002624 від 26.10.2018 за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 201 КК України.

Подане клопотання погоджене прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 .

Клопотання обґрунтовує тим, що Головним слідчим управлінням СБ України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42018000000002624 від 26.10.2018 за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 201 КК України.

Вказує, що 18.09.2018 в зоні діяльності Миколаївської митниці ДФС на митну територію України, а саме на 12 причал Миколаївського морського торгівельного порту (код ЄДРПОУ 01125608, м. Миколаїв, вул. Заводська, буд. 23/14) з судна «Тузла» невстановленими службовими особами ТОВ «Алет Трейдінг» (код ЄДРПОУ 42321526, м. Київ, вул. Старокиївська, буд. 10-Г), які діяли за попередньою змовою з невстановленими службовими особами «Вібо-Транс» (код ЄДРПОУ 26417884) та іншими невстановленими особами, переміщено вантаж селітри аміачної (нітрат амонію за кодом УКТЗЕД 3102309000) у кількості 3235,5 тон виробництва АТ «КазАзот» (Республіка Казахстан).

Зазначає, що згідно з даними, зазначеними на пакувальній тарі, у якій міститься селітра (ємкості типу «біг-бег»), а також сертифікатах виробництва зазначеної продукції, термін зберігання зазначеної селітри закінчився у липні 2017 року, у зв`язку з чим продукція втратила свої удобрювальні властивості та може використовуватись виключно як отруйна чи вибухова речовина.

Крім того, відповідно до сертифікату дослідження якості SGS (Грузія) зазначений вантаж селітри аміачної, станом на 11.04.2018 за своїми якостями не відповідав гранично допустимим показникам. Крім того, селітра аміачна у сухому вигляді може вибухати від детонації.

На даний час невстановленими службовими особами ТОВ «Вібо-Транс» (код ЄДРПОУ 26417884, м. Одеса, пр. Шевченка, буд. 33-Б, кв. 10), які виступають експедиторами вищевказаного вантажу селітри аміачної, з метою її випуску у вільний обіг на територію України здійснюються спроби надання виду її придатності, шляхом зміни терміну придатності на такий, що не минув.

З врахуванням наявних матеріалів кримінального провадження є достатні підстави вважати, що вищевказаний вантаж селітри аміачної (нітрат амонію за кодом УКТЗЕД 3102309000) у кількості 3235,5 тон виробництва АТ «КазАзот» (Республіка Казахстан) у зазначеному стані є об`єктом кримінально протиправних дій, зберіг на собі сліди кримінального правопорушення, а також може бути використаний як доказ факту та обставин протиправних дій, що встановляються під час кримінального провадження, а саме встановлення усіх співучасників злочину, обставин його скоєння, способу приховування слідів кримінального правопорушення та має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

З метою збереження даного речового доказу, неможливості його подальшого відчуження, просить накласти арешт на селітру аміачну (нітрат амонію за кодом УКТЗЕД 3102309000) у кількості 3235,5 тон виробництва АТ «КазАзот» (Республіка Казахстан), який 18.09.2018 було переміщено на територію України в зоні діяльності Миколаївської митниці ДФС на адресу ТОВ «Алет Трейдінг» (код ЄДРПОУ 42321526, м. Київ, вул. Старокиївська, буд. 10-Г) та який зберігається на території 12 причалу Миколаївського морського торгівельного порту (код ЄДРПОУ 01125608).

В судовому засіданні слідчий заявлене клопотання підтримав, надав пояснення аналогічні доводам клопотання, просить таке задовольнити.

В силу вимог ч. 2ст. 172 КПК України, з метою забезпечення арешту майна, розгляд клопотання про арешт такого проведено без повідомлення власника майна.

Заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Статтею 131 КПК України, передбачено, що одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна.

Згідно ст.132КПК України,заходи забезпеченнякримінального провадженнязастосовуються напідставі ухвалислідчого суддіабо суду,за виняткомвипадків,передбачених цимКодексом. Застосуваннязаходів забезпеченнякримінального провадженняне допускається,якщо слідчий,прокурор недоведе,що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потребидосудового розслідуваннявиправдовують такийступінь втручанняу праваі свободиособи,про якийідеться вклопотанні слідчого,прокурора; можебути виконанезавдання,для виконанняякого слідчий,прокурор звертаєтьсяіз клопотанням. Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Відповідно дост. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру, або може підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи або для забезпечення цивільного позову.

Арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, які перебувають у власності або володінні, користуванні, розпорядженні підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Пунктом 1 ч. 2ст. 170 КПК Українивизначено, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Згідно із ч. 3ст. 170 КПК Україниу випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним уст. 98 цього Кодексу.

Так, відповідно до ч. 1ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально-протиправних дій, інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом.

З долучених до клопотання доказів, вбачається, що Головним слідчим управлінням СБ України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42018000000002624 від 26.10.2018 за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 201 КК України.

Вказані відомості до реєстру розслідувань внесені за заявою голови правління народного бюро розслідувань від 24.10.2018 року, якою останній повідомив правоохоронні органи, 18.09.2018 року з т/х Тулуза на 12 причал Миколаївського морського порту було вивантажено 3235, 5 т. селітри аміачної кислоти. Термін зберігання вказаної селітри закінчився у липні 2017 року згідно з маркировкою на біг-бегах та сертифікатом виробництва. Так як товар втратив свої удобрювальні властивості, товар може бути використаний виключно як отруйна речовина чи як вибухова речовина.

26.10.2018 року на адресу Миколаївської митниці ДФС був направлений лист про надання інформації, вбачається, що під час досудового розслідування проведено дослідження з метою визначення відповідальності показників продукції (аміачної селітри) вимогам ДСТУ 7370:2013 та ГОСТ 2-2013.

За результатами вказаного дослідження вищезазначена партія є аміачною селітрою, яка не відповідає технічним вимогам.

Постановою старшого слідчого в ОВС 3 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України майора юстиції ОСОБА_3 від 02.11.2018 рокувантаж селітри аміачної (нітрат амонію за кодом УКТЗЕД 3102309000) у кількості 3235, 5 тон були визнано речовим доказом.

З врахуванням зазначеного, на даний час та на цьому етапі досудового розслідування є достатні підстави вважати про ймовірне вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 201 КК України, а також, що вказаний товар селітри аміачної є безпосереднім об`єктом кримінально-протиправних дій.

За вказаних обставин, зазначене майно відповідає критеріям, наведеним уст. 98 КПК України, а тому, з метою його збереження, підлягає арешту.

Водночас, накладення арешту на майно унеможливить його подальше відчуження третім особам, які можуть його придбати, не будучи інформованими про попередню долю цього майна.

Окрему увагу, слідчий суддя звертає на доводи слідчого, що ймовірно неякісна амічна селітра є особливо небезпечною вибуховою речовиною, яка у випадку детонації може завдати непоправної шкоди населенню та навколишньому природньому середовищу.

Відтак, до належного вирішення питання щодо небезпечності вказаної речовини, з метою убезпечення від можливих невідворотних наслідків, слідчий суддя вважає, що арешт майна буде доцільним та пропорційним переслідуваній меті, заходом у кримінальному провадженні.

З врахуванням наведеного, слідчий суддя приходить до висновку, що заявлене клопотання про арешт майна є підставним, а тому підлягає до задоволення.

Керуючись ст. 2, 7-9, 98, 131, 132, 170-173, 309, 372, 376 КПК України, слідчий суддя -

п о с т а н о в и в:

клопотання старшого слідчогов ОВС3відділу 1управління досудовогорозслідування Головногослідчого управлінняСБ України ОСОБА_3 про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт шляхом заборони відчуження та розпорядження, на вантаж селітри аміачної (нітрат амонію за кодом УКТЗЕД 3102309000) у кількості 3235,5 тон виробництва АТ «КазАзот» (Республіка Казахстан), який 18.09.2018 було переміщено на територію України в зоні діяльності Миколаївської митниці ДФС на адресу ТОВ «Алет Трейдінг» (код ЄДРПОУ 42321526, м. Київ, вул. Старокиївська, буд. 10-Г) та який зберігається на території 12 причалу Миколаївського морського торгівельного порту (код ЄДРПОУ 01125608).

Ухвала про арешт майна підлягає негайному виконанню.

Копію ухвали скерувати заінтересованим особам, що не були присутні в судовому засіданні.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції, а особами, що не були присутні в судовому засіданні під час її оголошення у той же строк з дня отримання копії даної ухвали.

Роз`яснити власнику (володільцю) майна, що арешт майна є тимчасовим заходом та може бути скасований в порядку, що передбачений ст. 174 КПК України.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.11.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу77785323
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/42039/18

Ухвала від 28.01.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Масенко Денис Євгенович

Ухвала від 05.11.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Кіпчарський О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні