Рішення
від 25.10.2018 по справі 363/1513/18
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

25.10.2018 Справа № 363/1513/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 жовтня 2018 року Вишгородський районний суд Київської області в складі:

головуючого - судді Чіркова Г.Є.,

при секретарі Гавриленко Ю.С.,

за участю представника позивача Грищенко К.А.,

представників третіх осіб Фігурської В.І.,

Жадана М.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Вишгороді цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Вишгородської районної державної адміністрації в інтересах дітей: ОСОБА_4, ОСОБА_5 до ОСОБА_6, треті особи - Служба у справах дітей та сім'ї Вишгородської районної державної адміністрації, Орган опіки та піклування Гаврилівської сільської ради, Вишгородський районний дитячий будинок "Любисток" про позбавлення батьківських прав,

встановив:

представник позивача звернувся до суду з даним позовом про позбавлення ОСОБА_6 батьківських прав щодо його неповнолітніх дітей - ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2, посилаючись на невиконання відповідачем своїх батьківських обов'язків.

В судовому засіданні представник позивача Грищенко К.А. позов підтримала і пояснила, що у зв'язку з виникненням загрози життю і здоров'ю дітей відібрано від батька ОСОБА_6 та тимчасово влаштовано до Вишгородського районного дитячого будинку Любисток . Відповідач байдуже ставиться до долі свої дітей, а саме не цікавиться їх вихованням та навчанням, не відвідує загальноосвітній навчальний заклад, не дбає про їх фізичний і духовний розвиток. Діти проживають із 74 річною бабусею, яка вимушено виконує обов'язки по вихованню та утриманню дітей.

Посилаючись на зазначені обставини, просила позбавити відповідача батьківських прав.

Представник третьої особи - Служба у справах дітей та сім'ї Вишгородської районної державної адміністрації Київської області позов підтримала в повному обсязі просила розглядати справу за його відсутності.

Представник третьої особи Органу опіки та піклування Гаврилівської сільської ради Фігурська В.І. в судовому засіданні позов підтримала та просила його задовольнити.

Відповідач ОСОБА_6 подав заяву про визнання позову в повному обсязі в якій просив розглядати справу за його відсутності.

Представник Вишгородського районного дитячого будинку "Любисток" Жадан М.М. позов підтримав в повному обсязі. Зазначив, що діти надійшли в дитячий будинок в жахливому стані, хворі на енурез та педикульоз, їх вихованням та навчанням батько не займався. Діти не могли виразити свою думку та були дезорієнтовані. За час перебування дітей в дитячому будинку з квітня 2018 року вони стали слухняні, виховані та краще вчаться. Просив про задоволення позову з викладених у ньому підстав.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного.

Встановлено, що відповідачі ОСОБА_6 та ОСОБА_7 є батьками неповнолітніх ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується копіями свідоцтв про народження дітей.

Рішенням цього ж суду 16 жовтня 2013 року ОСОБА_7 позбавлено батьківських прав відносно її дітей ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2.

Рішення суду набрало законної сили 29 жовтня 2013 року.

У зв'язку з невиконанням батьком ОСОБА_6 своїх обов'язків по вихованню та утриманню дітей 19 квітня 2018 року розпорядженням Вишгородської районної державної адміністрації Київської області № 165 дітей негайно вилучено з сім'ї та доставлено до Вишгородський районний дитячий будинок "Любисток" через виникнення загрози для їх життя та здоров'я.

Відповідно до акту обстеження умов проживання дітей в сім'ї складеного комісією Органу опіки та піклування Гаврилівської сільської ради від 07.04.2018 року, встановлено, що в будинку АДРЕСА_1 проживають ОСОБА_8 (бабуся дітей), ОСОБА_9, 2008 р.н. та ОСОБА_5 2009 р.н. Умови проживання дітей не відповідають санітарним нормам для проживання. Діти проживають та харчуються за рахунок бабусиних коштів. Батько дітей ОСОБА_6 не бере ніякої участі у вихованні, утриманні та забезпечені своїх дітей.

Згідно акту обстеження умов проживання дітей в сім'ї складеного Службою у справах дітей та сім'ї Вишгородської РДА, в буд. АДРЕСА_1 від 18 квітня 2018 року, встановлено, що умови проживання дітей незадовільні. Діти та бабуся проживають в ? частині приватного будинку, який складається з двох кімнат, кухні, коридору. Підключене електропостачання, опалення пічне. Діти проживають у окремій кімнаті, приміщення потребує ремонту, постільна білизна брудна, діти не забезпечені в достатній кількості меблями для повноцінного розвитку навчання та відпочинку, немає шафи для зберігання речей, дитячий одяг розкиданий по всій кімнаті, немає повноцінного письмового столу для підготовки домашніх завдань. Батьком ОСОБА_6 не створені належні умови проживання виховання та утримання малолітніх дітей.

В листі Литвинівської ЗОШ І-ІІІ ступенів від 19 квітня 2018 року № 89 зазначено, що утриманням дітей займається лише бабуся ОСОБА_11, 1943 р.н., діти проживають окремо від батька. З інформації доповідних записок та актів обстеження матеріально-побутових умов вбачається, що батько ОСОБА_6 вихованням дітей не займається, фактично ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків, не турбується про фізичний і духовний розвиток дітей, не цікавиться їх здоров'ям та навчанням, не виявляє інтересу до дитячого внутрішнього світу. Таке відношення негативно позначається на самоствердженні дітей, як молодих особистостей та спричиняє їх душевні страждання.

Зазначене підтверджується характеристиками Литвинівської ЗОШ І-ІІІ ступенів на дітей ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_6 та ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_7

Відповідно до ст. 150 СК України батьки зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя, поважати дитину.

При цьому передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов'язку батьківського піклування щодо неї.

Відповідно до ст. 155 СК України здійснення батьками своїх прав та виконання обов'язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності.

Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

Ухилення батьків від виконання батьківських обов'язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

З пояснень представника позивача та матеріалів справи вбачається, що відповідач не виконують покладених на нього законом обов'язків щодо виховання та утримання дітей.

Відповідач не піклується про фізичний і духовний розвиток дітей, їх навчання, підготовку до самостійного життя, не забезпечує необхідним харчуванням, медичним доглядом, лікуванням дітей, що негативно впливає на їх фізичний розвиток як складову виховання, не спілкується з ними в обсязі, необхідному для їх нормального самоусвідомлення, не надає дітям доступу до культурних та інших духовних цінностей, не сприяє засвоєнню ними загальновизнаних норм моралі, не виявляють інтересу до їх внутрішнього світу та не створюють умов для отримання ними освіти.

Неповнолітні діти з 19 квітня 2018 року знаходяться на утриманні КЗ Вишгородський районний дитячий будинок "Любисток", який займається їх навчанням, виховання та матеріальним забезпеченням.

У зв'язку з викладеними обставинами, 25 квітня 2018 року Вишгородська районна державна адміністрації Київської області прийняла висновок № 7-208/1025 про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_8, щодо його неповнолітніх дітей - ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2.

Суд погоджується з таким висновком, який є обґрунтований та відповідає іншим матеріалам справи.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України визначено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

Згідно роз'яснень даних у п. 15 Постанови Пленум Верховного Суду України Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав від 30 березня 2007 року № 3, позбавлення батьківських прав (тобто на виховання, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та інше), що надані батьками до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об'єктивного з'ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Згідно абз. 2 та 3 п. 16 Постанови Пленум Верховного Суду України Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав від 30 березня 2007 року № 3, ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов'язками.

У справі встановлено, що відповідач від виконання своїх батьківських обов'язків щодо своїх дітей ОСОБА_4 2008 р.н. та ОСОБА_5 2009 р.н. ухилився, що створює загрозу для їхнього життя і здоров'я.

Беручи до уваги викладене, суд доходить висновку, що поєднання всіх вказаних вище обставин в сукупності дають підстави для застосування виняткових заходів до відповідача та позбавлення його батьківських прав щодо своїх дітей ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2, з огляду на конкретні обставини справи та свідоме нехтування ним своїми батьківськими обов'язками.

Відтак, пред'явлені позовні вимоги ґрунтуються на вимогах Закону і підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись статтями 200, 206, 259, 265, 268ЦПК України,

вирішив:

позовну заяву задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_8, батьківських прав щодо його неповнолітніх дітей - ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2.

Повне судове рішення складено 13 листопада 2018 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складання повного рішення шляхом подання в зазначений строк апеляційної скарги через Вишгородський районний суд Київської області.

Позивач: Орган опіки та піклування Вишгородської районної державної адміністрації Київської області, місцезнаходження: Київська область, м. Вишгород, пл. Шевченка, 1, код ЄДРПОУ 23569369.

Відповідач:ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_8, паспорт серії НОМЕР_1 виданий 21 жовтня 2002 року Вишгородським РВ ГУ МВС України в Київській області, проживає: АДРЕСА_1.

Треті особи: Служба у справах дітей та сім'ї Вишгородської районної державної адміністрації, місцезнаходження: Київська область, м. Вишгород, пл. Шевченка, 1, код ЄДРПОУ 21680102.

Орган опіки та піклування Гаврилівської сільської ради, Вишгородського району, Київської області, місцезнаходження: Київська область, Вишгородський район, с. Гаврилівка, вул. Свято-Троїцька, 57, код ЄДРПОУ 04359525.

Вишгородський районний дитячий будинок "Любисток", Київської області, місцезнаходження: Київська область, Вишгородський район, с. Нові Петрівці, вул. Новокиївська, 123, код ЄДРПОУ 022143850.

Суддя

Дата ухвалення рішення25.10.2018
Оприлюднено14.11.2018
Номер документу77794420
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —363/1513/18

Рішення від 25.10.2018

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Рішення від 25.10.2018

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Ухвала від 25.07.2018

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні