Ухвала
від 20.09.2018 по справі 201/10073/18
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/10073/18

Провадження № 1-кс/201/5944/2018

УХВАЛА

іменем України

20 вересня 2018 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого першого СВ СУ прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання слідчого першого СВ СУ прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку, в якому слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку приміщення Товариства з обмеженою відповідальністю «Партнер Груп» (код ЄДРПОУ 36532167), яке знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Дніпропетровський район, с. Дослідне, вул. Наукова, 1.

В обґрунтування заявленого клопотання, слідчий вказав на те, що службові особи Комунального підприємства «Міська залізнична вітка» Дніпропетровської міської ради (далі - КП «Міська залізнична вітка» ДМР), діючи спільно з посадовими особами Дніпропетровської міської ради, зловживаючи службовим становищем, використовуючи свої права і можливості всупереч інтересам служби, в порушення вимог ст. ст. 19, 142, 143 Конституції України, ст. 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», діючи в інтересах третіх осіб, у період з 2011 року по 2012 рік підготували та надали до Дніпропетровської міської ради неправдиві документи: лист від 31.10.2011 щодо нібито збитковості діяльності КП «Міська залізнична вітка» ДМР та передачі майна іншому підприємству, на підставі чого міською радою було прийнято рішення від 31.11.2011 №76/17 «Про надання згоди на створення TOB «Міська залізнична вітка»». Відповідно до цього рішення до статутного фонду ТОВ «Міська залізнична вітка» було передано майно КП «Міська залізнична вітка» ДМР.

Продовжуючи вчиняти кримінальні правопорушення, службові особи КП «Міська залізнична вітка» ДМР та Комунального підприємства «Спорт - Інвест» Дніпропетровської міської ради (далі - КП «Спорт - Інвест» ДМР) умисно, зловживаючи службовим становищем, з метою створення штучної заборгованості та умисного заволодіння коштами КП «Міська залізнична вітка» ДМР, які залишилися на підприємстві як прибуток за період 2008 - 2011 роки в розмірі 600 000 ( шістсот тисяч) грн., у 2012 склали та надали до міської ради документи з проханням надати зазначені кошти як фінансову допомогу на поворотній основі для поповнення обігових коштів КП «Спорт - Інвест» ДМР, внаслідок чого міською радою було прийнято рішення від 30.05.2012 № 5/24 «Про надання дозволу КП «Міська залізнична вітка» щодо направлення залишку прибутку, що залишається в його розпорядженні після оподаткування відповідно до чинного законодавства», а в подальшому, з метою приховування вищезазначеного злочину та надання йому форми цивільного правочину, заздалегідь, не маючи наміру виконувати, уклали 01.06.2012 договір поворотної фінансової допомоги № 01/06-2012 (зі строком повернення фінансової допомоги до 31.12.2013), внаслідок чого, до цього часу зазначені кошти до міського бюджету або КП «Міська залізнична вітка» ДМР не надійшли.

Крім того, зазначені незаконні дії, відсутність майна та коштів у КП «Міська залізнична вітка» ДМР призвели до його збитковості, у зв`язку з чим міською радою було прийнято рішення від 14.11.2012 № 61/28 «Про реорганізацію юридичних осіб деяких комунальних підприємств Дніпропетровської міської ради», яким було вирішено припинити діяльність КП «Міська залізнична вітка» ДМР, та рішення від 30.11.2011 № 76/17 «Про надання згоди на створення ТОВ «Міська залізнична вітка», пунктом 2.3 якого виключено КП «Міська залізнична вітка» ДМР з переліку об`єктів нерухомості комунальної власності територіальної громади міста, які не підлягають приватизації.

Незаконними діями службових осіб КП «Міська залізнична вітка» ДМР та посадовими особами Дніпропетровської міської було фактично припинено діяльність прибуткового підприємства, що унеможливило отримання міським бюджетом прибутку від його діяльності, а також була заподіяна істотна шкода охоронюваним законом інтересам громади міста у розмірі 600 000 грн., що спричинило тяжкі наслідки.

Крім того, службові особи департаменту корпоративних прав та правового забезпечення Дніпропетровської міської ради, зловживаючи службовим становищем, використовуючи свої права і можливості всупереч інтересам служби, п. 3.1.17 Положення про департамент корпоративних прав та правового забезпечення Дніпропетровської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 15.12.2010 № 12/5, відповідно до якого департамент організовує роботу з підготовки документів, пов`язаних з придбанням або відчуженням часток, акцій, паїв (у тому числі корпоративних прав) об`єктів комунальної власності територіальної громади міста, не організували належну роботу та підготовку документів з відбору суб`єктів оціночної діяльності на виконання наказу директора зазначеного департаменту від 15.12.2011 № 68, внаслідок чого без проведення належної оцінки вартості майна КП «Міська залізнична вітка» ДМР передали майно зазначеного підприємства у статутний фонд ТОВ «Міська залізнична вітка», яке на цей час його використовує та отримує прибуток.

Так, відповідно до інформації про рух коштів з розрахункового рахунку ТОВ «Міська залізнична вітка», відкритого в АТ «УкрСиббанк» за період з 10.09.2014 по 20.07.2018 зазначене підприємство отримало 89 583 688 грн. як плату за користування нерухомим майном підприємства, а саме залізничної колії.

Відповідно до відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань засновником ТОВ «Міська залізнична вітка» є Товариство з обмеженою відповідальністю «Партнер Груп» (код ЄДРПОУ 36532167) з розміром внеску до статутного фонду 1 500 000 грн., що становить більше 37,59 % загального статутного фонду.

У зв`язку із викладеним з метою відшукування знарядь вчинення кримінального правопорушення, що знаходяться у володінні ТОВ «Партнер Груп» (код ЄДРПОУ 36532167) за адресою здійснення господарської діяльності: Дніпропетровська область, Дніпропетровський район, с. Дослідне, вул. Наукова, 1, необхідно провести обшук в приміщеннях, де можуть знаходитися документи щодо приватизації майна КП «Міська залізнична вітка», використання майна зазначеного підприємства та отримання прибутку від здачі його в оренду, бухгалтерської документації, печаток, штампів у тому числі КП «Міська залізнична вітка».

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав, на його задоволенні наполягав.

Суддя, вислухавши думку прокурора, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, матеріали кримінального провадження вважає, що клопотання підлягає задоволенню за наступними підставами.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 233 КПК України під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі підстави вважати, що за адресою, зазначеною у клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, суд приходить до висновку, що клопотання про проведення обшуку підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 236, 309 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Дозволити слідчому першого СВ СУ прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , прокурору відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 та іншим особам за дорученням слідчого, прокурора у кримінальному провадженні №42017040000001512 проведення обшуку приміщення Товариства з обмеженою відповідальністю «Партнер Груп» (код ЄДРПОУ 36532167), яке знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Дніпропетровський район, с. Дослідне, вул. Наукова, 1, з метою відшукання оригіналів документів щодо приватизації майна КП «Міська залізнична вітка», використання майна зазначеного підприємства та отримання прибутку від здачі його в оренду, бухгалтерської документації, печаток, штампів у тому числі КП «Міська залізнична вітка», комп`ютерної техніки, яка містить в собі вищезазначені документи в електронному вигляді.

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.09.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу77805324
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —201/10073/18

Ухвала від 20.09.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Трещов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні