Ухвала
від 18.09.2018 по справі 201/10112/18
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/10112/18

Провадження № 1-кс/201/5962/2018

УХВАЛА

іменем України

18 вересня 2018 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 ,за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, в якому прокурор просить надати дозвіл на проведення обшуку нафтоналивного судна «ДЖАНГО» («DJANGO», реєстраційний номер 2 - 602165), яке перебуває у власності ТОВ «ТЕФІН» (код ЄДРПОУ 38914278).

В обґрунтування заявленого клопотання, прокурор вказав на те, що приблизно з початку 2017 року по теперішній час, за попередньою змовою, службовими особами вантажного річкового порту м. Дніпро (митний пост «Спеціалізований» Дніпропетровської митниці ДФС України), ІНФОРМАЦІЯ_1 та посадовими особами ТОВ «ТЕФІН» (код ЄДРПОУ 38914278, юридична адреса: м. Київ, вул. М. Грушевського, б. 10), здійснюється ввезення на митну територію України з території Російської Федерації паливно-мастильних матеріалів (далі ПММ), зокрема дизельного палива, при цьому у товарно-супровідних та митних документах на яке містяться недостовірні дані про вантаж, в частині якості та обсягів нафтопродуктів, з метою їх реалізації на території Дніпропетровської області.

Так, встановлено, що на початку квітня 2018 року, нафтоналивне судно «ДЖАНГО» («DJANGO», реєстраційний номер 2 - 602165), яке перебуває у власності ТОВ «ТЕФІН» (код ЄДРПОУ 38914278), під керуванням капітана ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , вийшло з Очаківського морського порту та територіальними водами Чорного моря прослідувало у зону відкритого моря (нейтральні води). При цьому, ОСОБА_4 було відключено автоматичну ідентифікаційну систему (Automatic Identification System, далі - «АІС»), використання якої, відповідно до Конвенції SOLAS 74/88 є обов`язковим та необхідним для підвищення рівня безпеки мореплавства, ефективності судокерування та експлуатації центру керування руху судів (далі ЦКРС) й захисту навколишнього середовища.

Відповідно до Переліку даних про судно, що надаються у тому числі за допомогою технічних судових засобів (Затвердженого наказом Міністерства інфраструктури України №191 від 27.03.2013, далі Перелік), передачу інформації про судно, у тому числі за допомогою технічних судових засобів (автоматичної ідентифікаційної системи - АІС), необхідно забезпечувати капітанами суден.

Згідно вказаного Переліку, кожне судно яке входить/виходить або знаходиться у територіальному морі України, повинне використовувати у робочому стані та тримати постійно включеними технічні судові засоби, що використовуються для передачі даних про судно (АІС), при цьому перевірку даних про судно проводить служба капітана морського порту під час здійснення оформлення заходження судна в порт або перевірки перед наданням дозволу на вихід судні з порту.

Далі, прибувши у заздалегідь обумовлене місце, у зоні відкритого моря (нейтральні води) у резервуари нафтоналивного судна «ДЖАНГО» (реєстраційний номер 2 - 602165) суднами, які мають приналежність до Російській Федерації (далі - РФ) було здійснено перевантаження дизельного палива походження РФ, об`єм якого приблизно складає 1 196 530 літрів (1 196, 530 м3).

Тобто, за попередньої домовленістю між власниками нафтоналивного судна та невстановленими посадовими особами з числа Азово-Чорноморського регіонального Управління Державної прикордонної служби України, вказане судно «ДЖАНГО» (реєстраційний номер 2 - 602165) безперешкодно та безконтрольно перетинає державний кордон України та територіальними водами Чорного моря виходять у зону відкритого моря (нейтральні води), де здійснюють завантаження паливно-мастильних матеріалів (далі - ПММ), які походять з території РФ. В подальшому, зазначене нафтоналивне судно, зворотнім шляхом, безперешкодно перетинають державний кордон України. Після цього, по прибутті до найближчого порту Херсонської або Миколаївської області особи, з числа членів екіпажу, в ході проведення митного контролю на відповідних митницях ДФС України, надають документи на вантаж, що не відповідають дійсності в частині якості ПММ та їх обсягів, в результаті чого здійснювалось лише часткове декларування незаконно ввезених ПММ.

В подальшому, вказане дизельне паливо було відвантажено на території Дніпропетровського річкового порту філії ПАТ «Укррічфлот» (м. Дніпро, вул. Амур-Гавань, буд. 11) у бункери зберігання, а саме до нафтоналивного судна Джанін-2 (власник ТОВ «ТЕФІН») таУДБ-220 (власник ТОВ «Укртрансгал», код ЄДРПОУ 37316797, юридична адреса: 01021, м. Київ, вул. М. Грушевського, буд. 28/2, прим. 43), які пришвартовані до причальної стінки Дніпропетровського річкового порту філії ПАТ «Укррічфлот» за вищевказаною адресою, під виглядом дизельного палива, яке належить ТОВ «ГАЗТРИМ» (код ЄДРПОУ 36980223, юридична адреса: 01010, м. Київ, вул. Московська, буд. 32/2, оф. 3).

Крім того було встановлено, що нафтоналивне судно «ДЖАНГО» (реєстраційний номер 2 - 602165), з метою приховання протиправної діяльності, умисно, в порушення ст. 35 Кодексу торгівельного мореплавства України та відповідно до ст. 24 ЗУ «Про внутрішні води», до Дніпропетровського річкового порту філії ПАТ «Укррічфлот» слідувало без будь-яких дозвільних та товарно-супровідних документів на вантаж - дизельне паливо походження РФ.

Таким чином, в ході досудового розслідування встановлено, що діях окремих працівників митної служби в Дніпропетровській області, працівників Управління державної прикордонної служби України та посадових осіб приватного підприємства, вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

В ході проведення досудового розслідування, причетність вказаних вище осіб до зловживання своїм службовим становищем, чим спричинили матеріальну шкоду державному бюджету в особливо великому розмірі підтвердилась.

На підставі викладеного у органа досудового розслідування є достовірні підстави вважати, що борту вказаного нафтоналивного судна, можуть знаходитись речі та (або) документи, що підтверджують їх причетність до вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Єдиним можливим та необхідним у даному випадку шляхом для законного отримання доступу до необхідної інформації, забезпечення її схоронності та можливості подальшого використання як доказу у кримінальному провадженні є проведення обшуку за місцем проживання та роботи причетних до вказаного правопорушення осіб.

В обґрунтування необхідності проведення обшуку слід зазначити, що відповідно до ч. 1 ст. 91 КПК України у кримінальному провадженні підлягають доказуванню подія кримінального правопорушення та винуватість обвинуваченого у його вчиненні. Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження. Підставою для проведення слідчої дії відповідно до ч. 2 ст. 223 КПК України є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Метою проведення вказаного обшуку є встановлення обставин кримінального правопорушення, що підтверджують злочину діяльність причетних до правопорушення осіб та причетність інших осіб, дії яких направленні на вчинення вказаного злочину.

Обставини кримінального провадження, а також установлені у ході досудового розслідування дані, що підтверджуються доказами, наявними в матеріалах провадження, дають обґрунтовані підстави вважати, що у результаті обшуку будуть виявлені та зафіксовані відомості про обставини вчинюваного злочину, знаряддя його вчинення та інші дані, що мають суттєве значення для кримінального провадження.

Необхідність у проведенні обшуку викликана тим, що гарантії недоторканості приватної власності знаходяться під посиленим захистом закону, і досягти цілей, що можуть бути досягнуті під час проведення обшуку, шляхом проведення інших слідчих дій неможливо.

У ході досудового розслідування установлено, що нафтоналивне судно «ДЖАНГО» («DJANGO», реєстраційний номер 2 - 602165) згідно свідоцтва про право власності на судно №ПВ 003645 виданого 30.05.2014 належить ТОВ «ТЕФІН» (місцезнаходження судновласника: 01021, м. Київ, вул. Грушевського, бкд. 10).

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення виникла необхідність у проведенні обшуку нафтоналивного судна «ДЖАНГО» («DJANGO», реєстраційний номер 2 - 602165), яке перебуває у власності ТОВ «ТЕФІН» (код ЄДРПОУ 38914278).

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав, на його задоволенні наполягав.

Суддя, вислухавши думку прокурора, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, матеріали кримінального провадження вважає, що клопотання підлягає задоволенню за наступними підставами.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 233 КПК України під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі підстави вважати, що на судні, зазначеною у клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, суд приходить до висновку, що клопотання про проведення обшуку підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 236, 309 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Дозволити слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні №42018040000000398, та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні: ОСОБА_5 , ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , або за їх дорученням оперативним працівникам відповідного підрозділу проведення обшуку нафтоналивного судна «ДЖАНГО» («DJANGO», реєстраційний номер 2 - 602165), яке перебуває у власності ТОВ «ТЕФІН» (код ЄДРПОУ 38914278), з метою виявлення та вилучення речей та документів, що мають значення для досудового розслідування кримінального провадження №42018040000000398, а саме:

- документи щодо господарської діяльності ТОВ «ТЕФІН» (код ЄДРПОУ 38914278) з контрагентами Дніпропетровським річковим портом філії ПАТ «Судноплавна компанія «Укррічфлот»» (код ЄДРПОУ 32616280), ТОВ «ГАЗТРИМ» (код ЄДРПОУ 36980223), ТОВ «Укртрансгал» (код ЄДРПОУ 37316797), а саме: документів із зазначенням достовірних (дійсних) даних щодо виробника/імпортера вантажу - дизельного палива, яке було відвантажувалось в 2018 році на території Дніпропетровського річкового порту філії ПАТ «Судноплавна компанія «Укррічфлот»» нафтоналивним судном «ДЖАНГО» (номер РУ - SRU602165) до нафтоналивного судна Джанін-2 та УДБ-220, коносаментів, декларацій на товар, CMR, CIF, додаткових угод, інвойсів, доручень на перевозку вантажу, посвідчень якості, пакувальних аркушів, етикеток та інших документів щодо дизельного палива (контрактів, угод, угод про вартість послуг та товару, договорів поставок, посередницьких договорів, договорів перевезення, доручень на перевезення вантажів, договорів купівлі-продажу, договорів про надання послуг, договорів транспортного експедирування, додаткових угод, додатків, протоколів узгодження розбіжностей, специфікацій, платіжних доручень, податкових доручення, видаткових накладних, касових ордерів, товарно-транспортних накладних, заявок на поставку товару, актів приймання-передачі, актів виконаних робіт, рахунків-фактур, рахунків на оплату, посвідчень якості, сертифікатів якості, сертифікатів походження, листів про погодження, документів, що визначають країну походження товару, документів, що містять відомості про код товару згідно з УКТЗЕД тощо), пакувальних етикеток, документів щодо проведення досліджень (аналізів, експертиз) проб (зразків) товарів, які проводяться з метою встановлення характеристик, визначальних для ідентифікації (визначення складу, фізичних, фізико-хімічних характеристик тощо) товару, класифікації товарів згідно з УКТЗЕД, встановлення країни походження товару, встановлення (перевірки) достовірності даних, зазначених у сертифікатах про походження товару, які видаються спеціалізованими лабораторіями з питань експертизи та досліджень, лабораторних досліджень та висновків хімічних аналізів), як у паперовому вигляді так і в електронному;

- паливно-мастильних матеріалів походження Російська Федерація, які були навантажені нафтоналивному судну «ДЖАНГО» (реєстраційний номер 2 - 602165) в зоні відкритого моря, а також інших паливно- мастильних матеріалів, вивчення яких потребує спеціальних знань та експертних досліджень,

- бланків суворої звітності, сертифікатів якості, документів, які підтверджують країну походження, кліше, печаток, штампів, дата-штампів, та інших предметів та документів, які мають ознаки підробки;

- матеріальних носіїв та документів, що можуть містити зразки почерку та підпису осіб, причетних до вчинення злочину;

- засобів комунікації та зв`язку, які можуть використовуватися особами, які причетні до вчинення вказаного вище кримінального правопорушення;

- автоматичні ідентифікаційні системи (АІС), встановлені на нафтоналивному судні «ДЖАНГО» (реєстраційний номер 2 - 602165), інші речі та документи, які мають значення для досудового розслідування.

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.09.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу77806111
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —201/10112/18

Ухвала від 18.09.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Трещов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні