Постанова
від 01.11.2018 по справі 389/2506/17
КРОПИВНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

01 листопада 2018 року м. Кропивницький

справа № 389/2506/17

провадження № 22-ц/4809/155/18

Кропивницький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати в цивільних справах:

Головуючого судді - Кіселика С.А.,

Суддів: Єгорової С.М., Мурашка С.І.

За участю секретаря судового засідання Савченко Н.В.,

відповідачів : ОСОБА_1,

представника Знам'янської РДА - Марченко О.Д.

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження, в місті Кропивницькому цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 12 червня 2018 року у справі за позовом Товариства з додатковою відповідальністю КОЛОС до Знам'янської районної державної адміністрації Кіровоградської області, ОСОБА_1, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Державний реєстратор Знам'янської районної державної адміністрації Кіровоградської області Гетьманець Юлія Володимирівна, Дмитрівська сільська рада Знам'янського району Кіровоградської області та Головне Управління Держгеокадастру в Кіровоградській області про забезпечення власності на земельну ділянку, визнання незаконним та скасування рішення,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до Знам'янської районної державної адміністрації Кіровоградської області, ОСОБА_1, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Державний реєстратор Знам'янської районної державної адміністрації Кіровоградської області Гетьманець Юлія Володимирівна, Дмитрівська сільська рада Знам'янського району Кіровоградської області та Головне Управління Держгеокадастру в Кіровоградській області про забезпечення власності на земельну ділянку, визнання незаконним та скасування рішення. Свої вимоги обґрунтував тим, що 11 жовтня 2000 року СВК Колос на підставі, на той час, діючого законодавства за договором купівлі-продажу придбав у ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) у земельній ділянці АТ Колос розміром 3,85 умовних кадастрових гектарів, оскільки вона мала сертифікат серії НОМЕР_1 виданий районною державною адміністрацією Знам'янського району Кіровоградської області 12.10.1996 року та зареєстрований 10.10.1996 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за НОМЕР_6 на підставі свідоцтва про спадщину за заповітом від 26 жовтня 1999 року. Вказаний договір був посвідчений державним нотаріусом Знам'янської районної державної контори Тепляковим В.М. і зареєстрований в реєстрі за №1411.

29 квітня 2009 року СВК Колос отримав державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 відповідно до якого останній є власником земельної ділянки НОМЕР_4 площею 3,54 га, розташованої на території Дмитрівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області, кадастровий номер НОМЕР_3

19 серпня 2011 року в процесі реорганізації СВК Колос шляхом перетворення до нової юридичної особи - ТДВ Колос у відповідності до Статуту Товариства та передавального акту перейшли усі майнові права та обов'язки СВК Колос .

Згідно з розпорядженням голови Знам'янської районної державної адміністрації від 30 серпня 2017 року №243-р. надано дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості), які були надані окремим громадянам-власникам сертифікатів із земель колишніх сільськогосподарських підприємств, в тому числі і ОСОБА_1, відповідно до свідоцтва про право на спадщину за заповітом 26 жовтня 1999 року. Розпорядженням голови Знам'янської районної державної адміністрації від 26 вересня 2017 року №278-р. затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та передано у власність ОСОБА_1 земельну ділянку загальною площею 3,5386 га ріллі, кадастровий номер НОМЕР_5 із земель колективної власності колишнього АТ Колос , розташованої на території Дмитрівської сільської ради для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №99585401 від 06 жовтня 2017 року державним реєстратором Знам'янської районної державної адміністрації Кіровоградської області Гетьманець Ю.В. 04 жовтня 2017 року на підставі витягу з розпорядження голови Знам'янської районної державної адміністрації №278-р. від 26 вересня 2017 року за номером 22705302 зроблено запис про право власності ОСОБА_1 на земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_5, площею 3,5386, розташованої на території Дмитрівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області.

Згідно витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку №НВ-3504946062017 від 19.10.2017 року, спірна земельна ділянка зареєстрована Відділом у Знам'янському районі головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області 29 квітня 2009 року та вказаний власник ділянки - ОСОБА_1.

Тобто, за вищевказаними розпорядженнями Знам'янської районної державної адміністрації Кіровоградської області, ОСОБА_1 набула права власності на земельну ділянку лише 04 жовтня 2017 року. Однак, первинна реєстрація зазначеної спірної земельної ділянки відбулася 29 квітня 2009 року і власником вказаний саме СВК Колос , про що останньому виданий Державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 від 29 квітня 2009 року. У зв'язку з відсутністю у ОСОБА_1 права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом серії НОМЕР_1 виданим районною державною адміністрацією Знам'янського району Кіровоградської області 12.10.1996 року та зареєстрованого 10.10.1996 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за НОМЕР_6 і отриманням на підставі даного сертифікату позивачем Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 від 29 квітня 2009 року, Знам'янська районна державна адміністрація не вправі була надавати ОСОБА_1 дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та затверджувати технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та передавати у власність ОСОБА_1 земельну ділянку загальною площею 3,5686 га ріллі (кадастровий номер НОМЕР_5).

Таким чином, позивач вважає, що ОСОБА_1 11 жовтня 2000 року після укладення договору купівлі-продажу з СВК Колос , втратила своє право на земельну частку (пай), а отже, відповідачі по справі порушили право власності ТДВ Колос на вказану земельну ділянку, посвідчене Державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 від 29 квітня 2009 року, тому просить визнати незаконним та скасувати розпорядження голови Знам'янської районної державної адміністрації від 26 вересня 2017 року № 278-р. в частині затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі та передачу у власність ОСОБА_1 земельної ділянки загальною площею 3,5386 га ріллі (кадастровий номер НОМЕР_5) із земель колективної власності колишнього АТ Колос , розташованої на території Дмитрівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; зобов'язати державного реєстратора Знам'янської районної державної адміністрації Кіровоградської області скасувати державну реєстрацію права власності ОСОБА_1 на земельну ділянку загальною площею 3,5386 га ріллі (кадастровий номер НОМЕР_5) із земель колективної власності колишнього АТ Колос , розташованої на території Дмитрівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Рішенням Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 12 червня 2018 року позов задоволено.

Визнано незаконним та скасовано розпорядження голови Знам'янської районної державної адміністрації від 26 вересня 2017 року № 278-р. в частині затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі та передачі у власність ОСОБА_1 земельної ділянки загальною площею 3,5386 га ріллі (кадастровий номер НОМЕР_5) із земель колективної власності колишнього АТ Колос , розташованої на території Дмитрівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Зобов'язано державного реєстратора Знам'янської районної державної адміністрації Кіровоградської області скасувати державну реєстрацію права власності ОСОБА_1 на земельну ділянку загальною площею 3,5386 га ріллі (кадастровий номер НОМЕР_5) із земель колективної власності колишнього АТ Колос , розташованої на території Дмитрівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Вирішено питання щодо розподілу судових витрат.

Своє рішення суд мотивував тим, що позивачем в судовому засіданні доведено наявність у нього права власності на спірну земельну ділянку та право вимоги усунення будь яких порушень цього права, яке відбулось в результаті незакониого надання спірної земельної ділянки у власність ОСОБА_1

Не погоджуючись з рішенням суду відповідач ОСОБА_1 звернулась із апеляційною скаргою, в якій просила скасувати оскаржуване рішення і в позові позивачу відмовити.

Відзив на апеляційну скаргу до суду не подавався.

Відповідно до ч.6 ст. 147 Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" у разі ліквідації суду, що здійснює правосуддя на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці (відповідних адміністративно-територіальних одиниць), та утворення нового суду, який забезпечує здійснення правосуддя на цій території, суд, що ліквідується, припиняє здійснення правосуддя з дня опублікування в газеті "Голос України" повідомлення голови новоутвореного суду про початок роботи новоутвореного суду.

Відповідно до п. 3 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" апеляційні суди, утворені до набрання чинності цим Законом, продовжують здійснювати свої повноваження до утворення апеляційних судів у відповідних апеляційних округах.

Підпунктом 8) п. 1 Розділу XIII " Перехідні положення" ЦПК України (в редакції Закону № 2147-VIII від 03.10.2017) установлено, що до утворення апеляційних судів в апеляційних округах їхні повноваження здійснюють апеляційні суди, у межах територіальної юрисдикції яких перебуває місцевий суд, який ухвалив судове рішення, що оскаржується.

Новоутворений Кропивницький апеляційний суд, почав свою роботу з 05.10.2018 року.

Cправа із Апеляційного суду Кіровоградської області 05.10.2018 року надійшла до Кропивницького апеляційного суду, 08.10.2018 року її було розподілено та передано судді доповідачу і 09.10.2018 року визначено членів колегії суддів.

Справа судом переглядається в межах визначених ст. 367 ЦПК України.

Заслухавши доповідь судді доповідача, відповідачів: ОСОБА_1, представника Знам'янської РДА - Марченко О.Д., дослідивши письмові докази по справі, перевіривши рішення суду у межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку про відсутність підстав для задоволення апеляційної скарги виходячи із наступного.

Судом першої інстанції встановлено, що ОСОБА_6, яка померла 13.04.1999 року, за життя отримала право на земельну частку (пай) у земельній ділянці АТ Колос розміром 3,85 умовних кадастрових гектарів, яке посвідчено сертифікатом серії НОМЕР_1 виданим районною державною адміністрацією Знам'янського району Кіровоградської області 12.10.1996 року, зареєстрованим 10.10.1996 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № НОМЕР_6.

Згідно свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 26.10.1999 року, спадкоємцем майна ОСОБА_6 є ОСОБА_1. Майно складається із земельної частки (паю) розміром 3,85 га, яка перебуває у колективній власності АТ Колос , що знаходиться у с.Дмитрівка Знам'янського району Кіровоградської області відповідно до сертифікату НОМЕР_1 (а.с.11).

11 жовтня 2000 року між ОСОБА_1 та СВК Колос Дмитрівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області був укладений договір купівлі-продажу права на земельну частку (пай) у земельній ділянці АТ Колос розміром 3,85 умовних кадастрових гектарів, який був посвідчений державним нотаріусом Знам'янської районної державної контори Тепляковим В.М. і зареєстрований в реєстрі за №1411 (а.с.9).

29 квітня 2009 року СВК Колос отримав державний акт на право власності на земельну ділянку, серії НОМЕР_2 відповідно до якого він є власником земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_5, площею 3,54 га, розташованої на території Дмитрівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області, та зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №020937100002 (а.с.10).

Розпорядженням голови Знам'янської районної державної адміністрації від 30 серпня 2017 року №243-р. надано дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості), які були надані окремим громадянам-власникам сертифікатів із земель колишніх сільськогосподарських підприємств, в тому числі і ОСОБА_1, відповідно до свідоцтва про право на спадщину за заповітом 26 жовтня 1999 року (а.с.58).

Розпорядженням голови Знам'янської районної державної адміністрації від 26 вересня 2017 року №278-р. затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та передано у власність ОСОБА_1 земельну ділянку загальною площею 3,5386 га ріллі, кадастровий номер НОМЕР_5 із земель колективної власності колишнього АТ Колос , розташованої на території Дмитрівської сільської ради для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №99585401 від 06 жовтня 2017 року державним реєстратором Знам'янської районної державної адміністрації Кіровоградської області Гетьманець Ю.В. 04 жовтня 2017 року на підставі витягу з розпорядження голови Знам'янської районної державної адміністрації №278-р. від 26 вересня 2017 року за номером 22705302 зроблено запис про право власності ОСОБА_1 на земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_5, площею 3,5386 га, розташованої на території Дмитрівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області (а.с.13).

Лист Відділу у Знам'янському районі Головного Управління Держгеокадастру у Кіровоградській області №9-11-0.24-22/112-18 від 05.01.2018 року підтверджує те, що в Книгах реєстрації державних актів по Дмитрівській сільській раді Знам'янського району Кіровоградської області відомості щодо реєстрації державних актів на ім'я ОСОБА_6 та ОСОБА_1 на земельну частку (пай), на яку було видано сертифікат НОМЕР_1 відсутні (а.с.108).

Також, суд зазначив, що із дослідженого у судовому засіданні державного акту на право власності на спірну земельну ділянку площею 3,54 га з кадастровим номером НОМЕР_5 та договору купівлі-продажу права на земельну частку (пай) вбачається, що на ньому міститься відмітка про перехід права власності на вказану земельну ділянку від ОСОБА_1 до СВК Колос , яка була вчинена державним нотаріусом Знам'янської районної державної контори Тепляковим В.М. і зареєстрований в реєстрі за №1411, а 29 квітня 2009 року зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №020937100002 (а.с.9,10).

Враховуючи вищенаведене колегія суддів вбачає, що в судовому засіданні позивачем доведено факт придбання 11.10.2000 року, СВК Колос у ОСОБА_1, за договором купівлі - продажу, права на земельну частку (пай) в земельній ділянці акціонерного товариства Колос розміром 3,85 умовних кадастрових гектарів, яке перейшло до продавця в порядку спадкування після смерті ОСОБА_6 згідно свідоцтва про право на спадщину від 26.10.1999 року і засвідчене сертифікатом серії НОМЕР_1 виданим районною державною адміністрацією Знам'янського району Кіровоградської області 12.10.1996 року, зареєстрованим 10.10.1996 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № НОМЕР_6.

Зазначений договір купівлі - продажу земельної частки (паю) від 11.10.2000 року є чинним і його дійсність позивачем не оскаржувалась.

В подальшому реалізуючи набуте право на земельну частку (пай) позивач відповідно до розпорядження голови Знам'янської районної державної адміністрації Кіровоградської області № 321 від 22 липня 2008 року, відповідно до сертифіката серії НОМЕР_7 отримав у власність земельну ділянку загальною площею 3,54 га ріллі ( ділянка № 1183) із земель колективної власності колишнього АТ Колос розташовану на території Дмитрівської сільської ради, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Даний сертифікат серії НОМЕР_7 було видано на ім'я ОСОБА_1 на підставі свідоцтва про право на спадщину. Зареєстровано сертифікат 01.11.2001 року у книзі реєстрації сертифікатів про право на земельну частку (пай) за № НОМЕР_6.

9 листопада за підписом голови Знам'янської районної державної адміністрації до сертифіката внесено зміни у зв'язку із передачею права на земельну частку (пай) СВК Колос на підставі договору купівлі - продажу права на земельну частку (пай) 11.10.2000 року № 049331.

Згідно п. 9 Прикінцевих положень Закону України Про державний земельний кадастр до 1 січня 2013 року державна реєстрація земельних ділянок, які передаються у власність із земель державної чи комунальної власності, здійснюється з видачею державних актів на право власності на земельні ділянки.

29 квітня 2009 року СВК Колос отримано Державний акт на право власності на земельну ділянку, який зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 020937100002.

Згідно даного Акту СВК Колос є власником земельної ділянки площею 3,54 га, кадастровий номер НОМЕР_5 ( а.с. 129 т. 1).

Даних про те, що виданий СВК Колос Державний акт визнано недійсним або, що зазначена земельна ділянка вилучалась у власника, матеріали справи не містять.

Таким чином, видаючи розпорядження про затвердження технічної документації із землеустрою і передаючі у власність ОСОБА_1 земельної ділянки, яка згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку є власністю СВК Колос , відповідач діяв не законно.

Доводи позивача, що вона не пам'ятає факту укладання даного договору не може бути підставою для скасування рішення суду і відмові у позові.

Суд вважає, що неналежна організація роботи державного органу виконавчої влади щодо обліку земельних ресурсів не може тягнути за собою скасування рішення суду першої інстанції та постановлення судового рішення про відмову у позові.

Таким чином, діючи в межах доводів на які вказує відповідач, колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права і доводи апеляційної скарги їх не спростовують.

Згідно ч. 1 ст. 375 ЦПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

керуючись ст. 367, ст.. 368, ст. 374, ст. 375, ст. 381, ст. 382, ст. 383, ст. 384 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 12 червня 2018 року залишити без задоволення.

Рішення Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 12 червня 2018 року залишити без змін.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Постанову складено 12 листопада 2018 року.

Суддя доповідач С.А.Кіселик

Судді: С.М.Єгорова

С.І.Мурашко

СудКропивницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення01.11.2018
Оприлюднено14.11.2018
Номер документу77814463
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —389/2506/17

Постанова від 01.11.2018

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Кіселик С. А.

Ухвала від 10.10.2018

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Кіселик С. А.

Постанова від 01.11.2018

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Кіселик С. А.

Ухвала від 30.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Карпенко О. Л.

Ухвала від 17.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Карпенко О. Л.

Ухвала від 06.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Карпенко О. Л.

Ухвала від 16.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Письменний О. А.

Ухвала від 22.06.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Рішення від 12.06.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 12.12.2017

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні