Вирок
від 14.11.2018 по справі 357/11342/18
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/11342/18

1-кп/357/1673/18

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14.11.2018 Білоцерківський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

з участю секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника обвинуваченого адвоката ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

представника Білоцерківського МРВ з питань пробації ОСОБА_6

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні, в залі судового засідання №2 Білоцерківського міськрайонного суду Київської області, кримінальну справу за обвинуваченням:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,громадянина України,уродженця м.Києва,з середньоюспеціальною освітою, неодруженого,на утриманнідітей немає,не працюючого, зареєстрованогота проживаючогоза адресою: АДРЕСА_1 ,раніше несудимого,ідентифікаційний код облікової картки платника податків № НОМЕР_1 .

у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27 і ч. 1 ст. 205, ч. 2 ст. 205 -1 КК України,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_5 , посягаючи на встановлений законодавством України порядок державної реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності, діючи за попередньою змовою з невстановленими слідством особою, в літку 2016 року, за грошову винагороду, вчинив злочин за наступних обставин.

Влітку 2016 року (більш точної дати в ході досудового розслідування не встановлено) ОСОБА_5 , в денний час доби, біля станції метро «Золоті Ворота» м. Києва, за адресою вул. Володимирська, 40-а, в місті Києві, зустрівся з невстановленою слідством особою, яка запропонувала за грошову винагороду в сумі 500 гривень підписати документи щодо перереєстрації на ОСОБА_5 суб`єкту підприємницької діяльності (юридичну особу) ТОВ «АМД Торг» (ЄДРПОУ:40532697)та призначення його директором цього товариства.

Усвідомлюючи противоправний характер таких дій, але перебуваючи у скрутному матеріальному становищі, ОСОБА_5 , з корисливих мотивів, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, погодився на таку пропозицію.

З цією метою, того ж дня, ОСОБА_5 , надав вказаній невстановленій особі копію свого паспорту громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий Дарницьким РУ ГУ МВС України в м. Києві 30.01.2009 та копію свого ідентифікаційного коду (облікової картки платника податків) № НОМЕР_1 .

У подальшому, 11.07.2016 ОСОБА_5 на пропозицію цієї ж невстановленої особи, з метою підписання реєстраційних документів ТОВ «АМД Торг», зустрівся в денний час доби біля станції метро «Золоті Ворота» м. Києва, за адресою вул. Володимирська, 40-а, в місті Києві.

Реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на внесення завідомо неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, ОСОБА_5 отримав від цієї невстановленої особи на підпис заздалегідь підготовлені, за невстановлених обставин, документи, а саме:

-договір №1 купівлі-продажу Частки у Статутному капіталі ТОВ «Амд Торг» від 11.07.2016, який містив неправдиві відомості про придбання Частки у розмірі 100% (сто відсотків), що складає 500 грн., яку фактично ОСОБА_5 особисто не оплачував;

-договір №2 купівлі-продажу Частки у Статутному капіталі ТОВ «Амд Торг» від 11.07.2016, який містив неправдиві відомості про придбання Частки у розмірі 100% (сто відсотків), що складає 500 грн., яку фактично ОСОБА_5 особисто не оплачував;

-протокол №2 Загальних зборів учасників ТОВ «Амд Торг» від 11.07.2016, який містив неправдиві відомості про вхід до складу учасників Товариства, що складає 100% в бік ОСОБА_5 , про призначення його на посаду директора Товариства, про місце знаходження підприємства за адресою: Київська обл., м. Біла Церква, вул. Богдана Хмельницького, буд.28, офіс 10, про збільшення Статутного капіталу Товариства за рахунок додаткового внеску ОСОБА_5 на суму 1 500000 (один мільйон п`ятсот тисяч) гривень 00 копійок, мети створення, зокрема отримання прибутку, предмету його діяльності, а також правового статусу, учасників та майна підприємства, фінансів, контролю та обліку його діяльності, порядку розподілу прибутків та відшкодування збитків, органів управління та інших рішень, які в дійсності ОСОБА_5 не визначав та не бажав настання відповідних наслідків.

Достовірно усвідомлюючи, що надані йому на підпис проекти установчих та реєстраційних документів ТОВ «Амд Торг» містять завідомо неправдиві відомості, 11.07.2016 ОСОБА_5 в денний час доби знаходячись біля станції метро «Золоті Ворота» м. Києва, за адресою вул. Володимирська, 40-а, в місті Києві, засвідчив їх своїми підписами, виконавши їх кульковою ручкою, графі «Покупець» в договір №1 купівлі-продажу Частки у Статутному капіталі ТОВ «Амд Торг» від 11.07.2016, в графі «Покупець» договір №2 купівлі-продажу Частки у Статутному капіталі ТОВ «Амд Торг» від 11.07.2016, в графі «Учасник» протокол №2 Загальних зборів учасників ТОВ «Амд Торг» від 11.07.2016, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, тобто вчинив їх підроблення, при цьому виконавши таким чином свою злочинну роль, не маючи наміру здійснювати фінансово-господарську діяльність від імені ТОВ «Амд Торг».

Отримавши підписані ОСОБА_5 підроблені документи, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, невстановлена особа передала йому обіцяну грошову винагороду у розмірі 500 грн.

Під час підписання зазначених документів ОСОБА_5 розумів, що вносить неправдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації ТОВ «Амд Торг» та, діючи за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, вчинив такі дії.

Після чого, 12.07.2016 невстановленою слідством особою у Білоцерківської районної державної адміністрації Київської області за адресою: Київська обл., м. Біла Церква, вул. Ярослава Мудрого 2, за використання вказаних документів, , у робочий час доби, проведено державну реєстрацію змін до установчих документів, про що внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за №13531020000008055 від 12.07.2016 року.

Крім того, в літку 2016 року (точна дата в ході досудового розслідування не встановлена), реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_5 , діючи з корисних мотивів, з метою досягнення злочинної мети, яка полягала у придбанні суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Амд Торг» для подальшого його використання невстановленими особами, з метою прикриття незаконної діяльності, зустрівся із невстановленою слідством особою біля станції метро «Золоті Ворота» м. Києва, за адресою вул. Володимирська, 40-а, в місті Києві та передав невстановленій слідством особі копію свого паспорту громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий Дарницьким РУ ГУ МВС України м. Києві 30.01.2009 та копію свого ідентифікаційного коду (облікової картки платника податків) № НОМЕР_1 , необхідні для подальшого оформлення відповідних документів.

Також, невстановлена особа надала ОСОБА_5 попередньо складені у встановленій формі реєстраційні та інші документи про державну перереєстрацію ним суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Амд Торг».

В подальшому, ОСОБА_5 за попередньою домовленістю з невстановленою слідством особою, зустрівся біля станції метро «Золоті Ворота» м. Києва, за адресою вул. Володимирська, 40-а, в місті Києві, отримав складені за невстановлених досудовим розслідуванням обставини, у встановленій законом формі проекти установчих та реєстраційних документів про придбання ним суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи ТОВ «Амд Торг», які містили завідомо неправдиві відомості.

ОСОБА_5 усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що надані йому на підпис документи містять завідомо неправдиві відомості щодо справжнього призначення його керівником підприємства ТОВ «Амд Торг», щодо фактичного набуття ОСОБА_5 статусу засновника, щодо фактичного місцезнаходження підприємства, та його придбання з метою здійснення підприємницької діяльності, діючи умисно, з корисних мотивів, реалізуючи відведену йому у заздалегідь обумовленому злочинному плані роль, засвідчив їх своїм підписом, надавши їм значенням офіційних документів, а саме: договір №1 купівлі-продажу Частки у Статутному капіталі ТОВ «Амд Торг» від 11.07.2016, договір №2 купівлі-продажу Частки у Статутному капіталі ТОВ «Амд Торг» від 11.07.2016, протокол №2 Загальних зборів учасників ТОВ «Амд Торг» від 11.07.2016, після чого передав їх невстановленій слідством особі.

Отримавши підписані ОСОБА_5 документи, невстановлена особа передала йому обіцяну грошову винагороду у розмірі 500 грн.

Після чого, 12.07.2016 невстановленою слідством особою у Білоцерківської районної державної адміністрації Київської області за адресою: Київська обл., м. Біла Церква, вул. Ярослава Мудрого 2, за використання вказаних документів, у робочий час доби, проведено державну реєстрацію змін до установчих документів, про що внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за №13531020000008055 від 12.07.2016 року.

Зареєструвавши на ім`я ОСОБА_5 з метою прикриття незаконної діяльності ТОВ «Амд Торг», отримавши необхідні реквізити: найменування суб`єкта господарської діяльності, юридичну адресу, особисті дані службової особи підприємства, індивідуальний податковий номер платника податків, відкриті від імені ОСОБА_5 як засновника ТОВ «Амд Торг» банківські рахунки та печатку підприємства, невстановлені слідством особи отримали змогу, прикриваючись зовнішньо законним фактом реєстрації ТОВ «Амд Торг», здійснювати неконтрольовані державою фінансові операції, складати фіктивні господарські угоди та фіктивні первинні документи для того, щоб перераховувати грошові кошти без фактичного проведення фінансово-господарських операцій, тобто використовуючи реквізити ТОВ «Амд Торг», здійснювати безтоварні операції та незаконну діяльність по наданню послуг з мінімізації податкових зобов`язань іншим суб`єктам підприємницької діяльності реального сектору економіки.

Між прокурором Київської місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_3 і обвинуваченим ОСОБА_7 з участю захисника останнього адвоката ОСОБА_4 14 листопада 2018 року укладена угода про визнання винуватості. Згідно з угодою ОСОБА_5 беззаперечно визнав себе винуватим у вчиненні злочину, в обсязі обвинувачення, за кваліфікацією:

за ч. 5 ст. 27 і ч. 1 ст. 205 КК України як пособництво у вчиненні фіктивного підприємництва, тобто придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності;

за ч. 2 ст. 205-1 КК України як внесення завідомо неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи за попередньою змовою групою осіб.

Сторонами узгоджено, що у разі затвердження угоди, ОСОБА_5 буде призначене покарання за ч.5 ст.27 і ч. 1ст.205КК України у виді штрафу в розмірі п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 8500 гривень; за ч. 2 ст. 205-1 КК України у вигляді 3 років обмеження волі без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

На підставі ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно визначено ОСОБА_5 покарання у виді обмеження волі строком на 3 роки без позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

На підставі ст. 75 КК України, звільнити ОСОБА_5 від відбування призначеного покарання з випробовуванням з іспитовим строком на 1 рік.

Згідно з п.1 та п.2 ч.1 ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_5 обов`язки періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання.

Розглядаючи питання про затвердження угоди, суд виходить з наступного.

Відповідно дост.468 КПК Україниу кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Відповідно до ч.4ст.469 КПК Україниугода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Злочини, у вчиненні яких обвинувачений ОСОБА_5 визнав себе винуватим, є злочинами невеликої тяжкості, шкода завдана лише державним та суспільним інтересам, а отже угода відповідає вимогам закону.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 цілком розуміє положення ч.ч. 4,5ст.474 КПК України, і укладена сторонами угода - є добровільною, не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Крім цього, умови угоди не суперечать вимогам Кримінального процесуального таКримінального Кодексів України,зокрема,вимогам ст.52,61ККУкраїни та інтересам суспільства, а кримінальне провадження свідчить про наявність фактичних підстав для визнання винуватості, та при цьому обвинувачений ОСОБА_5 погоджується на призначення узгодженого покарання.

Суд також визнає зазначену в обвинувальному акті, як пом`якшуючу покарання обставину, відповідно до ч. 1 ст. 66 КК України, щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину.

Обставини, що обтяжують покарання, відповідно до ст. 67 КК України, судом не встановлено.

Матеріальну та моральну шкоду кримінальним правопорушенням не завдано.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про наявність підстав для затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_5 .

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 314, 368, 370, 373, 374, 394, 474, 475 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду від 14 листопада 2018 року про визнання винуватості, укладену між прокурором Київської місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_3 і обвинуваченим ОСОБА_5 з участю захисника ОСОБА_4 .

Визнати ОСОБА_5 винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст. 27 і ч. 1ст.205, ч. 2 ст. 205-1 КК України, та призначити йому визначне угоду покарання:

- за ч.5 ст. 27 і ч. 1ст.205 КК Україниу виді штрафу в розмірі п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 8500 гривень.

за ч. 2 ст. 205-1 КК України у вигляді 3 років обмеження волі без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

На підставі ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно визначити ОСОБА_5 покарання у виді обмеження волі строком на 3 роки без позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

На підставі ст. 75 КК України, звільнити ОСОБА_5 від відбування призначеного покарання з випробовуванням з іспитовим строком на 1 рік.

Відповідно до п.1 та п.2 ч.1 ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_5 обов`язки періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання.

Стягнути з обвинуваченого ОСОБА_5 на користь держави процесуальні витарти 2288 грн.

Вирок може бути оскаржений, з підстав, передбаченихч. 4 ст. 394 КПК України, до Київського апеляційного суду через Білоцерківський міськрайонний суд Київської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги, вирок набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції, якщо його не буде скасовано

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.11.2018
Оприлюднено02.03.2023

Судовий реєстр по справі —357/11342/18

Ухвала від 02.10.2018

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Примаченко В. О.

Вирок від 14.11.2018

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Примаченко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні