Рішення
від 12.10.2018 по справі 760/20031/17
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/20031/17

Провадження № 2/760/2980/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2018 року Солом янський районний суд м.Києва в складі:

головуючого- судді -Кушнір С.І,

за участю секретаря - Гаєвської С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю ГРІН ГАЛАКСІ , Солом'янської районної в м. Києві державної адміністрації в особі Відділу з питань державної реєстрації юридичних, фізичних осіб - підприємств, 3-я особа ДПІ у Солом'янському районі ГУ ДФС у м. Києві про усунення перешкод в здійсненні права власності шляхом скасування реєстраційних дій та зобов'язання внести відповідні записи,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 у вересні 2017 р. звернулася до суду з позовом до ТОВ ГРІН ГАЛАКСІ , Солом'янської районної в м. Києві державної адміністрації в особі Відділу з питань державної реєстрації юридичних, фізичних осіб - підприємств про усунення перешкод в здійсненні права власності шляхом скасування реєстраційних дій та зобов'язання внести відповідні записи, в якому просила: зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю Грін Галаксі усунути перешкоди у здійсненні права власності ОСОБА_1 на належну їй квартиру за адресою: АДРЕСА_1, та скасувати рішення засновників юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю Грін Галаксі в частині визначення місцезнаходження товариства за адресою: АДРЕСА_1; зобов'язати Солом'янську районну в місті Києві державну адміністрацію в особі Відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців скасувати реєстраційний запис в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб - підприємців щодо відомостей про місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю Грін Галаксі (код ЄДРПОУ 39602451) за адресою: АДРЕСА_1.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач посилається на те, що вона є власником квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1. Дану квартиру вона придбала за договором купівлі-продажу від 18.08.2016 р. у ОСОБА_3.

Після укладення договору купівлі-продажу квартири, право власності було зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за №1268. Попередній власник квартири ОСОБА_3 разом з іншими членами своєї сім'ї виїхали з квартири та були зняті з реєстраційного обліку.

Пізніше їй стало відомо про те, що за цією адресою зареєстровано підприємство - ТОВ ГРІН ГАЛАКСІ , що підтверджується інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Будь-якого відношення до даного товариства вона не має.

Позивач зазначає, що на підставі ухвал від 27.01.2017 р. та від 26.05.2017 р. в її квартирі проводили обшуки щодо діяльності ТОВ Грін Галаксі . Постійні обшуки та дана ситуація створює дискомфорт, є джерелом невизначеності, неспокою та робить нестерпним її проживання з дочкою у власній квартирі. Згоди на реєстрацію ТОВ ГРІН ГАЛАКСІ вона не надавала.

Відомості щодо місцезнаходження ТОВ Грін Галаксі , що на теперішній час містяться в Єдиному державному реєстрі, є недостовірними та такими, що суперечать ст. 93 ЦК України та ст. 45 ПК України, оскільки відповідач не веде діяльності і не знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.

Таким чином, реєстрація за адресою знаходження належного позивачу житла іншої особи - юридичної особи ТОВ Грін Галаксі , без її на це згоди, прямо порушує право власності позивача на дану квартиру, в зв'язку з чим позивач звернулася до суду з позовом за захистом своїх прав.

Позивач в судовому засіданні заявлені позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила задовольнити, посилаючись на підстави та обставини, викладені в позовній заяві, та надані докази.

Представник відповідача ТОВ ГРІН ГАЛАКСІ в судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду справи відповідача було повідомлено належним чином, будь-яких заяв, клопотань, письмових пояснень/відзиву щодо заявлених позовних вимог від відповідача до суду не надійшло.

Представник відповідача Солом'янської районної в м. Києві державної адміністрації в особі Відділу з питань державної реєстрації юридичних, фізичних осіб - підприємств в судовому засіданні заперечувала проти позову, посилаючись на безпідставність та необґрунтованість позовних вимог, просила відмовити в задоволенні позову в повному обсязі. Представником відповідача були надані суду письмові заперечення, повністю підтримані в судовому засіданні. Крім того, представник відповідача в судовому засіданні звернула увагу суду на те, що вимоги про скасування рішення засновників та скасування реєстраційного запису є безпідставними, оскільки і рішення і запис були прийняті та вчинені відповідно до вимог чинного законодавства.

Представник третьої особи ДПІ у Солом'янському районі ГУ ДФС у м. Києві в судове засідання не з'явився, хоча третю особу належним чином було повідомлено про день, час та місце розгляду справи, будь-яких клопотань, письмових пояснень щодо заявлених позовних вимог від третьої особи до суду не надійшло.

Відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Суд, заслухавши пояснення позивача, пояснення представника відповідача, врахувавши доводи сторін, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов не підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч. 3 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з вимогами п.п. 1, 2, 3 ч. 1 ст. 264 ЦПК України, під час ухвалення рішення суд вирішує, чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи; які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин.

Судом встановлено, що позивач, ОСОБА_1, є власником квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, згідно договору купівлі-продажу квартири від 18.08.2016 р., посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Красовським О.О., зареєстрованого в реєстрі за №1268.

Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, в належній позивачу на праві власності квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, зареєстровано Товариство з обмеженою відповідальністю ГРІН ГАЛАКСІ .

Позивач, звертаючись до суду із позовом про усунення перешкод в здійсненні права власності шляхом скасування реєстраційних дій та зобов'язання внести відповідні записи, посилається на те, що без її згоди та відома ТОВ ГРІН ГАЛАКСІ зареєстровано за адресою належної їй на праві власності квартири. Реєстрація юридичної особи ТОВ ГРІН ГАЛАКСІ прямо порушує її право власності на дану квартиру.

Згідно ст. 3 Конституції України людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Стаття 30 Конституції України визначає, що кожному гарантується недоторканість житла.

Стаття 41 Конституції України гарантує право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, а також вказує на те, що право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Глава 28 ЦК визначає житло об'єктом права приватної власності.

Згідно ст. 379 ЦК житлом фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, призначені та придатні для постійного проживання в них. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Частиною 7 цієї ж статті вказує, що діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов'язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Закон України Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань регулює відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб.

Так, відповідно до ст. 1 Закону України Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , який регулює відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців, державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців (далі - державна реєстрація) - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, засвідчення факту наявності відповідного статусу громадського об'єднання, професійної спілки, її організації або об'єднання, політичної партії, організації роботодавців, об'єднань організацій роботодавців та їхньої символіки, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу - підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

Згідно до ст.ст. 2, 3 даного Закону України, відносини, що виникають у сфері державної реєстрації регулюються Конституцією України, цим Законом та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону.

Дія цього Закону поширюється на державну реєстрацію всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб-підприємців.

Статтею 6 Закону визначено, що державний реєстратор, який перебуває у трудових відносинах з суб'єктом державної реєстрації, проводить реєстраційну дію шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру.

Відповідно до статті 7 даного Закону України, Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб-підприємців з Єдиного державного реєстру.

Статтею 9 Закону України Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань визначено, що в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про місцезнаходження юридичної особи.

Зважаючи на повноваження державного реєстратора, передбачені ст.ст. 6, 25 Закону про реєстрацію та виходячи з їх змісту, державний реєстратор вправі вносити до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань, тільки ті відомості, які подаються йому юридичними особами, у встановленому Законом про реєстрацію порядку та на підставі судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей до ЄДР.

Статтею 17 Закону про реєстрацію передбачено виключний перелік документів, які подаються для державної реєстрації створення юридичної особи та державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР.

Статтею 25 Закону про реєстрацію визначено порядок проведення державної реєстрації та інших реєстраційних дій на підставі документів, що подаються заявником для державної реєстрації, який включає: 1) заповнення форми заяви про державну реєстрацію - у разі подання документів особисто заявником (за бажанням заявника); 2) прийом документів за описом - у разі подання документів у паперовій формі; 3) виготовлення копій документів в електронній формі - у разі подання документів у паперовій формі; 4) внесення копій документів в електронній формі до Єдиного державного реєстру; 5) перевірку документів на наявність підстав для зупинення розгляду документів; 6) перевірку документів на наявність підстав для відмови в державній реєстрації; 7) прийняття рішення про проведення реєстраційної дії - для громадських формувань, символіки та засвідчення факту наявності всеукраїнського статусу громадського об'єднання; 8) проведення реєстраційної дії (у тому числі з урахуванням принципу мовчазної згоди) за відсутності підстав для зупинення розгляду документів та відмови в державній реєстрації шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру; 9) формування та оприлюднення на порталі електронних сервісів виписки, результатів надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації та установчих документів; 10) видача за бажанням заявника виписки з Єдиного державного реєстру у паперовій формі за результатами проведеної реєстраційної дії (у разі подання заяви про державну реєстрацію у паперовій формі).

Відповідно до п. 45.2 ст. 45 Податкового кодексу України - податковою адресою юридичної особи є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться в Єдиному державному реєстрі.

Статтею 93 ЦК України передбачено, що місцезнаходженням юридичної особи є фактичне ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльності юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Відповідно до ст. 386 ЦК України держава забезпечує рівний захист прав усіх суб'єктів права власності, Власник, який має підстави передбачити можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутись до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню.

Статтею 391 ЦК України визначено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Судом встановлено, що 23 січня 2015 р. було прийнято рішення про створення юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю ГРІН ГАЛАКСІ , що підтверджується протоколом загальних зборів засновників № 1/15 ТОВ ГРІН ГАЛАКСІ .

ТОВ ГРІН ГАЛАКСІ було зареєстровано 27.01.2015 р., на підставі поданого належного комплекту документів, відповідно до якого місцезнаходження юридичної особи було вказано місце проживання одного із учасників, а саме ОСОБА_5, що відповідає вимогам ст. 93 ЦК України.

На момент проведення 15.06.2017 р. приватним нотаріусом Мацібурою О.В. реєстраційної дії щодо зміни складу учасників, ОСОБА_5 проживав за адресою: АДРЕСА_1, що підтверджується копією нотаріально засвідченої заяви про перехід частки від 13.06.2017 р., зареєстрованої в реєстрі за №№1119-1121.

Тому з моменту державної реєстрації ТОВ ГРІН ГАЛАКСІ його місцезнаходженням в ЄДР значиться - АДРЕСА_1.

Статтями 15, 16 ЦК України визначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно ст. 16 ЦК України під способами захисту суб'єктивних цивільних прав розуміють закріплені законом матеріально - правові заходи примусового характеру, за допомогою яких проводиться поновлення ( визнання) порушених ( оспорюваних) прав та вплив на правопорушника.

Спосіб захисту порушеного права прямо визначається спеціальним законом, який регламентує конкретні цивільні правовідносини.

За умовами ч. 3 ст. 12, ч. 1 ст. 13 ЦПК України обов'язок доказування покладається на сторони у справі.

Статтею 81 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Суд наголошує на тому, що позивач на свій розсуд обрав спосіб захисту порушеного права та розпорядився своїми правами щодо предмету спору, і суд, дотримуючись принципу диспозитивності цивільного судочинства, визначеному ст. 13 ЦПК, розглядає дану справу лише в межах заявлених позивачем вимог та на підставі доказів, наданих сторонами.

Позивачем було обрано спосіб захисту порушеного права - усунення перешкод в здійсненні права власності шляхом скасування реєстраційних дій та зобов'язання внести відповідні записи.

Так, позивач просить зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю Грін Галаксі усунути перешкоди у здійсненні права власності ОСОБА_1 на належну їй квартиру за адресою: АДРЕСА_1, та скасувати рішення засновників юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю Грін Галаксі в частині визначення місцезнаходження товариства за адресою: АДРЕСА_1; зобов'язати Солом'янську районну в місті Києві державну адміністрацію в особі Відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців скасувати реєстраційний запис в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб - підприємців щодо відомостей про місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю Грін Галаксі (код ЄДРПОУ 39602451) за адресою: АДРЕСА_1.

Разом з тим, вимога позивача щодо скасування рішення засновників юридичної особи ТОВ ГРІН ГАЛАКСІ в частині визначення місцезнаходження товариства є не обгрунтованою, оскільки майно, а саме квартира, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, станом на момент державної реєстрації, а саме 27.01.2015 р. не належало позивачу. Право власності у ОСОБА_1 виникло тільки з 18.08.2016 р., відповідно до договору купівлі-продажу зазначеної квартири.

Скасування рішення засновників та скасування реєстраційного запису є безпідставними, оскільки і рішення і запис були прийняті та вчинені відповідно до вимог чинного законодавства.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках (ч.1 ст. 13 ЦПК України).

Згідно принципу дистозитивності суд не вправі виходити за межі позовних вимог.

Невірно обраний спосіб захисту порушеного права є підставою для відмови у задоволенні позовних вимог.

З огляду на вищевикладене, оцінюючи зібрані по справі докази в їх сукупності та співставленні, належності, допустимості, достовірності кожного доказу окремо, а також їх достатності та взаємному зв'язку, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позовних вимог, оскільки позивачем не вірно обраний спосіб захисту порушеного права.

Керуючись Конституцією України, Законом України Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , ст.ст. 11, 15, 16, 93, 316, 328, 379, 386, 391 ЦК України, ст.ст. 2, 10, 12, 13, 15, 76-81, 89, 223, 258, 263, 264, 265, 273, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю ГРІН ГАЛАКСІ , Солом янської районної в м.Києві державної адміністрації в особі Відділу з питань державної реєстрації юридичних, фізичних осіб - підприємств, 3-я особа ДПІ у Солом янському районі ГУ ДФС у м.Києві про усунення перешкод в здійсненні права власності шляхом скасування реєстраційних дій та зобов язання внести відповідні записи відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

СУДДЯ: Кушнір С.І.

Дата ухвалення рішення12.10.2018
Оприлюднено15.11.2018
Номер документу77847605
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод в здійсненні права власності шляхом скасування реєстраційних дій та зобов'язання внести відповідні записи

Судовий реєстр по справі —760/20031/17

Рішення від 12.10.2018

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 02.10.2017

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні