Рішення
від 12.11.2018 по справі 922/2586/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" листопада 2018 р.м. ХарківСправа № 922/2586/18

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Смірнової О.В.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення

(виклику) сторін справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробнича Фірма "Полі-Експрес", м. Харків до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ранок-Креатив", м. Харків про стягнення коштів в сумі 35292 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробнича Фірма "Полі-Експрес" (позивач) звернулось до господарського суду Харківської області з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю "Ранок-Креатив" (відповідача) про стягнення з останнього заборгованості за договором №01/10-2016 про надання поліграфічних послуг по виготовленню видань книжкової продукції у сумі 35292 грн. Судові витрати позивач просить відшкодувати за рахунок відповідача.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 19.09.2018 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 922/2586/18 за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до частини 5 статті 252 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Ухвала господарського суду Харківської області від 19.09.2018 року (якою відповідачу було встановлено строк - протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали для подання до суду відзиву на позовну заяву) направлена на адресу відповідача повернулась до суду без вручення з довідкою поштового відділення: "повернуто за закінченням терміну зберігання".

Згідно із ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси (п. 5).

Крім того, судом враховано, що у відповідності до ч. 2 ст. 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання. Судові рішення також можуть публікуватися в друкованих виданнях із додержанням вимог цього Закону.

З урахуванням наведеного відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись, зокрема, з ухвалою господарського суду Харківської області від 19.09.2018 року у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Заяв чи клопотань, відповідно до ст. 80 ГПК України, про можливість подання яких було роз'яснено ухвалою господарського суду Харківської області від 19.09.2018 року, на адресу суду від учасників справи не надходило, як і не надходило клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідно до ст. 252 ГПК України.

Відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Оскільки відповідач у строк, встановлений частиною 1 статті 251 Господарського процесуального кодексу України, не подав до суду відзив на позов, а відтак не скористався наданими йому процесуальними правами, за висновками суду, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа №922/2586/18 розглядається судом за наявними у ній документами відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України.

З'ясувавши всі фактичні обставини, якими обґрунтовувалися позовні вимоги, всебічно та повно дослідивши докази, які містяться в матеріалах справи, господарський суд встановив наступне.

01.10.2016 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Ранок-Креатив" (відповідач, Замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Виробнича Фірма "Полі-Експрес" (позивач, Виконавець) укладено договір № 01/10-2016 (далі - Договір), відповідно до умов якого, Виконавець зобов'язався надати Замовнику поліграфічні послуги по виготовленню видань книжкової продукції, а Замовник зобов'язався прийняти виготовлену продукцію і оплатити її вартість.

Загальну вартість Договору складає вартість всіх додатків до цього Договору з ПДВ (п. 2.1. Договору).

У відповідності до п. 3.1 Договору, прийом-передача матеріалів готової продукції по кількості здійснюється згідно товаросупровідним документам.

Позивач, на виконання умов Договору, передав відповідачу виготовлену продукцію на загальну суму 525180,00 грн., про що свідчать наступні видаткові накладні:

- № 21 від 28.03.2017 року;

- №24 від 04.04.2017 року;

- №26 від 10.04.2017 року;

- №87 від 12.12.2017 року;

- №113 від 12.04.2018 року;

- №116 від 08.05.2018 року.

На вказаних накладних міститься підпис уповноваженої особи відповідача та його печатка. Повноваження представника відповідача підтверджуються копіями наказів, якими директор TOB "Ранок-Креатив" ОСОБА_1 надав вказаним особам право підпису первинних документів з обліку ТМЦ від постачальників.

Таким чином, позивач виконав перед відповідачем свої зобов'язання за Договором своєчасно та в повному обсязі, а відповідач прийняв готову продукцію.

Порядок здійснення розрахунків за поставлений товар передбачений п. 2.6. Договору, відповідно до якого, оплата товару відповідачем здійснюється шляхом попередньої оплати у розмірі 50 % вартості продукції та остаточної вартості робіт у розмірі 50 % вартості після виконання робіт, але не пізніше ніж 60 календарних днів з моменту отримання Замовником 100 % кількості замовлення.

Проте, відповідач лише частково розрахувався за виготовлену і передану йому продукцію, сплативши на підставі відповідних рахунків на оплату на поточний рахунок позивача 489888,00 грн., що підтверджується відповідною банківською випискою, у зв'язку із чим у відповідача виникла заборгованість перед позивачем у розмірі 35292,00 грн., що підтверджується актом звіряння підписаним сторонами.

Такі обставини, на думку позивача, свідчать про порушення його прав та охоронюваних законом інтересів і є підставою для їх захисту у судовому порядку.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, суд виходить з наступного.

Стаття 11 Цивільного кодексу України вказує, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки, й серед підстав виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, передбачає договори та інші правочини.

Як зазначено в ст. 174 Господарського кодексу України, господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, із господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Частина 1 статті 626 ЦК України визначає договір як домовленість двох або більше сторін, що спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Судом встановлено, що за своєю правовою природою договір №01/10-2016 від 01.10.2016 року є змішаним та поєднує в собі елементи договору про надання послуг та договору поставки, оскільки його предметом є як надання послуг по виготовленню видань книжкової продукції, так і поставки виготовленої продукції.

Відповідно до ч. 2 ст. 628 ЦК України до відносин сторін у змішаному договорі застосовуються у відповідних частинах положення актів цивільного законодавства про договори, елементи яких містяться у змішаному договорі, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті змішаного договору.

За змістом ст.901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник - оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Статтею 712 ЦК України передбачено, що за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Так, відповідно до наданих до матеріалів справи видаткових накладних, відповідач (Замовник), в рамках укладеного між сторонами Договору, отримав від позивача продукцію на загальну суму 525180,00 грн.

Частиною 1 ст. 692 ЦК України передбачено, що покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Порядок здійснення розрахунків за поставлений товар передбачений п. 2.6. Договору, відповідно до якого, оплата товару відповідачем здійснюється шляхом попередньої оплати у розмірі 50 % вартості продукції та остаточної вартості робіт у розмірі 50 % вартості після виконання робіт, але не пізніше ніж 60 календарних днів з моменту отримання Замовником 100 % кількості замовлення.

Проте, відповідач свої зобов'язання з оплати поставленої позивачем продукції належним чином не виконав, здійснивши часткову оплату в сумі 489888,00 грн., у зв'язку з чим заборгованість відповідача, станом на час розгляду справи, склала 35292,00 грн.

Згідно з ч.1 ст. 612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Отже, відповідач визнається судом таким, що прострочив виконання грошових зобов'язань з оплати поставленої позивачем продукції за Договором.

Враховуючи те, що відповідно до ст. 526 ЦК України, ст. ст. 193, 198 ГК України, зобов'язання повинні виконуватись належним чином і у встановлений строк відповідно до умов і порядку укладеного між сторонами договору та згідно з вимогами закону, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, приймаючи до уваги викладені обставини, та відсутність доказів на підтвердження сплати відповідачем суми боргу за Договором в сумі 35292,00 грн., суд визнає вимогу позивача про стягнення з відповідача 35292,00 грн. заборгованості за Договором належно обґрунтованою, доведеною матеріалами справи та такою, що підлягає задоволенню.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, суд керується положеннями ст. 129 Господарського процесуального кодексу України та покладає на відповідача витрати по сплаті судового збору.

На підставі ст.ст. 6, 11, 525, 530, 626, 712, 901, ч. 1 ст. 612, ч. 1 ст. 629, ч.1 ст. 692 Цивільного кодексу України, ст.ст. 173, 174 Господарського кодексу України, керуючись статтями 73-74, 76-80, 129, 232-233, 237-238, 240-241, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Ранок-Креатів" (61145, м. Харків, вул. Космічна, 21, ідентифікаційний код 40635807) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробнича Фірма "Полі-Експрес" (61105, м.Харків, вул. Фонвізіна, 18, ідентифікаційний код 23759236) основний борг в сумі 35292,00 грн. та судовий збір в сумі 1762,00 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судові рішення у справі набирають законної сили, відповідно до ст.ст. 241, 284 Господарського процесуального кодексу України.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Східного апеляційного господарського суду в установленому законом порядку протягом двадцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 12.11.2018 року.

Суддя ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення12.11.2018
Оприлюднено15.11.2018
Номер документу77850379
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів в сумі 35292 грн

Судовий реєстр по справі —922/2586/18

Рішення від 12.11.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Смірнова О.В.

Ухвала від 19.09.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Смірнова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні