Ухвала
від 09.11.2018 по справі 359/8783/18
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/8783/18

Провадження № 1-кс/359/2560/2018

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 листопада 2018 року слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

представника скаржника ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду з технічною фіксацією скаргу директора Товариства з обмеженою відповідальністю «ГРІНС ЛАЙТ» на бездіяльність слідчого Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області, яка полягає у не поверненні тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні №42016110000000273 від 19.05.2016 року,

в с т а н о в и в:

31.10.2018 року директор ТОВ «ГРІНС ЛАЙТ» ОСОБА_4 звернулася зі скаргою до суду, обґрунтовуючи її тим, що в провадженні слідчих СВ Бориспільського ВП знаходиться кримінальне провадження № 42016110000000273, яке внесено до ЄРДР 19.05.2016 року за ч.1 ст.203-2 КК України.

В рамках здійснення розслідування даного кримінального провадження 13.07.2018 слідчими СВ Бориспільського ВГІ ГУНП у Київській області на підставі ухвал слідчого судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 було проведено обшуки в приміщеннях за адресами: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , орендованими ТОВ «ГРІНС ЛАЙТ». в яких останнє здійснювало підприємницьку діяльність з розповсюдження державних лотерей.

В ході обшуку за адресою: АДРЕСА_1 Б слідчим СВ Бориспільського ВП ГУНП в Київській області лейтенантом поліції ОСОБА_5 вилучено: 17 системних блоків, 15 моніторів, 15 терміналів прийняття ставок державної лотереї, 16 usb-накопичувачів, 16 пластикових карток коричневого кольору з написом «Катка учасника», термопринтер, грошові купюри різних номіналів на загальну суму 12145 гривень, 2 папки з документами.

В ході обшуку за адресою: м. Бориспіль, вул. Київський Шлях, 98Б слідчим СВ Бориспільського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_6 вилучено: 18 системних блоків, 15 моніторів, 15 терміналів прийняття ставок державної лотереї, 14 usb- накопичувачів, термопринтер, грошові купюри різних номіналів на загальну суму 20715 гривень, документи.

В подальшому, на виконання ухвали слідчого судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_7 від 25.07.2018 (справа № 359/5650/18, провадження № 1-кс/359/1678/2018), ТОВ «ГРІНС ЛАЙТ» повернено монітори та термінали прийняття ставок державної лотереї, пластикові картки, термопринтер.

Інше вилучене майно до цього часу, більше 3 місяців, не повернене.

14 липня 2018 року старшим слідчим Бориспільського відділу поліції ГУНП в Київській області ОСОБА_8 винесені постанови про призначення судової комп`ютерно-технічної експертизи, проведення якої доручено експертам Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.

Водночас, згідно відповіді Київського НДВКЦ МВС України № 19/111/2-44772 від 28.10.2018: «...станом на 18.10.2018 до Київського НДЕКЦ МВС України із СВ Бориспільського ВП ГУНП в Київській області постанов про призначення судових комп`ютерно-технічних експертиз системних блоків та флеш-накопичувачів, винесених слідчим ОСОБА_8 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016110000000273, не надходило.»

Цей факт безумовно свідчить про те, що у сторони обвинувачення відпала потреба у зберіганні майна, а тому воно має бути повернуто власнику.

У судовому засіданні представник ТОВ «ГРІНС ЛАЙТ» ОСОБА_3 скаргу підтримав та просив її задовольнити з підстав, викладених у ній.

В судове засідання слідчий Бориспільського ВП ГУ НП у Київській області не з`явився, про дату, час та місце розгляду скарги повідомлявся належним чином.

Вислухавши пояснення представника ТОВ «ГРІНС ЛАЙТ» ОСОБА_3 , дослідивши матеріали скарги слідчий суддя дійшов до таких висновків.

Встановлено, що у провадженні СВ Бориспільського ВП ГУ НП у Київській області перебуває кримінальне провадження № 42016110000000273, внесене до ЄРДР 19.05.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.203-2 КК України.

При здійсненні кримінального провадження органом досудового розслідування має бути неухильно дотримано загальні засади кримінального провадження, встановлені ст.ст. 7, 8 КПК України, в тому числі верховенство права, законність та недоторканість права власності.

Відповідно до ч.5 ст.237 КПК України при проведенні огляду дозволяється вилучення речей, які мають значення для кримінального провадження. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

Відповідно до ч. 1 ст. 167 КПК України, тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення. З даної норми випливає, що застосування інституту тимчасового вилучення майна можливе відносно підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене майно і лише до вирішення питання про арешт такого майна або до його повернення, що свідчить про конкретне визначення законодавцем можливої наступної долі тимчасово вилученого майна, при цьому можливість визнання такого майна речовим доказом без накладення на нього арешту відсутня.

За змістом ч.1 ст.167 тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення.

За змістом ч.2 цієї статті тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони:

1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди;

2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення;

3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом;

4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Згідно з вимогами ч.1, 2 ст.168 КПК України тимчасово вилучити майно може кожен, хто законно затримав особу в порядку, передбаченому статтями 207, 208 цього Кодексу. Кожна особа, яка здійснила законне затримання, зобов`язана одночасно із доставленням затриманої особи до слідчого, прокурора, іншої уповноваженої службової особи передати їй тимчасово вилучене майно. Факт передання тимчасово вилученого майна засвідчується протоколом.

Тимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду.

Частиною 7 ст. 237 КПК України закріплено, що вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Відповідно до ч.1 ст.169 КПК України, тимчасово вилучене майно повертається особі, у якої воно було вилучено: 1) за постановою прокурора, якщо він визнає таке вилучення майна безпідставним; 2) за ухвалою слідчого судді чи суду, у разі відмови у задоволенні клопотання прокурора про арешт цього майна; 3) у випадках, передбачених частиною п`ятою статті 171, частиною шостою статті 173 цього Кодексу; 4) у разі скасування арешту.

Частиною 5 ст. 171 КПК України встановлено, що клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

При цьому, згідно із ч. 1 ст. 100 КПК України речовий доказ, який був наданий стороні кримінального провадження або нею вилучений, повинен бути якнайшвидше повернутий володільцю, крім випадків, передбачених статями 160-166, 170-174 цього Кодексу.

Речові докази,що немістять слідівкримінального правопорушення,у виглядіпредметів,великих партійтоварів,зберігання якихчерез громіздкістьабо зінших причиннеможливо беззайвих труднощівабо витратипо забезпеченнюспеціальних умовзберігання якихспівмірні зїх вартістю,а такожречові доказиу виглядітоварів абопродукції,що піддаютьсяшвидкому псуванню повертаються власнику (законному володільцю) або передаються йому на відповідальне зберігання, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження.

Ухвалою слідчого судді Бориспільського міськрайонного суду від 25.07.2018 року скаргу ТОВ «ГРІНС ЛАЙТ» на бездіяльність слідчого Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області, яка полягає у не поверненні тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні №42016110000000273 від 19.05.2016 року було задоволено частково та зобов`язано слідчого передати на відповідальне зберігання ТОВ «ГРІНС ЛАЙТ» майно, вилучене під час обшуків за адресами: 1) м. Бориспіль, вул.Київський Шлях,2/3б 15 моніторів, 16 терміналів прийняття ставок державної лотереї, 16 пластикових карток; 2) м.Бориспіль, вул. Київський Шлях,98Б 15 моніторів, 15 терміналів прийняття ставок державної лотереї, термопрінтер.

Разом з тим, як вбачається зі скарги інше майно, яке було вилучене під час обшуків за вище вказаними адресами ТОВ «ГРІНС ЛАЙТ» не повернено, та жодної експертизи на даний час з використанням цього майна не проводиться.

З огляду на вище вказане слідчий суддя приходить до висновку, що вилучені в ході проведення обшуків системні блоки, usb-накопичувачі, термопринтер, грошові купюри та папки з документами, які не містять слідів кримінального правопорушення, та за змістом наданих суду документів, використовуються ТОВ «ГРІНС ЛАЙТ» у здійсненні господарської діяльності по розповсюдженню державних лотерей, слід передати на відповідальне зберігання ТОВ «ГРІНС ЛАЙТ» в порядку, визначеному ст.100 КПК України, що забезпечить збереження речових доказів та право ТОВ «ГРІНС ЛАЙТ» володіти та користуватися зазначеним майном на час проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Керуючись ст. ст. 100, 169-171, 303, 304, 376 КПК України слідчий суддя

у х в а л и в:

Скаргу задовольнити.

Зобов`язати службову особу, в провадженні якого знаходиться кримінальне провадження № 42016110000000273. яке внесено до СРДР 19.05.2016 року, повернути представнику ТОВ «ГРІНC ЛАЙТ» на відповідальне зберігання тимчасово вилучені речі та предмети, а саме:

- в ході обшуку за адресою: м. Бориспіль, вул. Київський Шлях, 2/3Б 17 системних блоків, 16 usb-накопичувачів, термопринтер, грошові купюри різних номіналів на загальну суму 12145 гривень, 2 папки з документами.

- в ході обшуку за адресою: м. Бориспіль, вул. Київський Шлях. 98Б 18 системних блоків, 14 usb-накопичувачів, грошові купюри різних номіналів на загальну суму 20715 гривень, документи.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.11.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу77862539
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —359/8783/18

Ухвала від 09.11.2018

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

Ухвала від 09.11.2018

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні