Рішення
від 30.10.2018 по справі 371/1096/18
МИРОНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30.10.2018 Єдиний унікальний № 371/1096/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 жовтня 2018 року м. Миронівка

ЄУН 371/1096/18

Провадження № 2/371/611/18

Миронівський районний суд Київської області в складі :

головуючого судді Капшук Л.О.,

секретаря судових засідань Харченко І.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 до Яхнівської сільської ради Миронівського району Київської області, Головного управління Держгеокадастру у Київській області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору : ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, про визнання права власності в порядку спадкування,

У С Т А Н О В И В :

Позивачі звернулися до суду з вказаним позовом, мотивуючи заявлені вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_7 померла ОСОБА_11. Після її смерті відкрилась спадщина, спадковим майном є земельна ділянка площею 2,31 га, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована в адміністративних межах Яхнівської сільської ради Миронівського району Київської області, право на яку підтверджено державним актом на право приватної власності на на землю серії НОМЕР_9.

Спадкоємцями за законом після смерті ОСОБА_11 були її сини ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, які подали нотаріусу заяви про відмову від прийняття спадщини на користь ОСОБА_12.

ОСОБА_12спадщину після смерті ОСОБА_11прийняв, але за життя не оформив своїх спадкових прав. ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_12 помер.

Після смерті ОСОБА_12 відкрилась спадщина на майно, що йому належало. Позивачі подали заяви приватному нотаріусу Миронівського районного нотаріального округу про прийняття спадщини.

Державний акт на право приватної власності на землю серії НОМЕР_9 був виготовлений та виданий після смерті ОСОБА_11, що є перешкодою до оформлення спадкових прав нотаріусом.

Позивачі просили в судовому порядку визнати за ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_12 право власності за кожним з них по 1/4 частині земельної ділянки площею 2,31 га, розташованої в адміністративних межах Яхнівської сільської ради Миронівського району Київської області, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Ухвалою судді Миронівського районного суду Київської області від 31 серпня 2018 року відкрито провадження у справі та за клопотанням позивачів вирішено питання про витребування у нотаріуса письмових доказів у виді матеріалів спадкових справ ОСОБА_11 та ОСОБА_12

Всудове засідання позивачі не з'явилися, подали до суду заяви, в яких просили розгляд справи проводити у їх відсутності, вказали, що позовні вимоги підтримують.

Представники відповідачів Головного управління Держгеокадастру у Київській області, Яхнівської сільської ради Миронівського району Київської області в судове засідання не з'явилися, надіслали до суду заяви, в яких просили розглядати справу у їх відсутності.

Треті особи про розгляд справи повідомлені належно.

Суд, дослідивши надані документи і матеріали, всебічно та повно з'ясувавши обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, дійшов висновку, що позов належить задовольнити.

Рішення є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства відповідно до статті 3 ЦПК України, вирішив справу згідно з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин відповідно до ст. 10 ЦПК України, а також правильно витлумачив ці норми.

Частиною 1 статті 328 ЦК України передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Однією з таких підстав є спадкування майна.

За приписами статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини, як зазначено у статті 1218 ЦК України, входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з частиною 1 статті 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно. Дане зобов'язання встановлено законодавством у зв'язку з тим, що право власності на спадкове нерухоме майно виникає у спадкоємця з моменту державної реєстрації цього майна.

Відповідно до пункту "г" ч. 1 ст. 81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється, в тому числі, шляхом визнання права, як передбачено п. 1 ч. 3 ст. 152 ЗК України.

Судом встановлені наступні факти і відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_7 померла ОСОБА_11, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_10, виданим 02 квітня 1999 року Яхнівською сільською радою Миронівського району Київській області.

Встановлено, що померлій ОСОБА_11 на підставі рішення Яхнівської сільської ради народних депутатів від 06 грудня 2000 року № 55 передано у приватну власність для ведення товарного сільськогосподарського виробництва земельну ділянку площею 2,31 га, розташовану на території Яхнівської сільської ради Миронівського району Київської області.

В підтвердження права власності на вказану земельну ділянку було виготовлено державний акт на право приватної власності на землю серії НОМЕР_9, копію якого додано до позовної заяви. Зазначений державний акт було зареєстровано в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю 01 березня 2002 року за № 429.

Державний акт на право приватної власності на землю серії НОМЕР_9 був виготовлений та виданий після смерті ОСОБА_11

Оскільки спадщина відкрилась до 01 січня 2004 року, застосуванню підлягають норми законодавства, чинного на час відкриття спадщини, зокрема ЦК УРСР.

Згідно положень ст. 529 ЦК УРСР при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого.

Згідно правил ст. 549 ЦК УРСР визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Спадщину після смерті ОСОБА_11 прийняв ОСОБА_12, який фактично вступив в управління та володіння спадковим майном.

Такі обставини підтверджуються матеріалами спадкової справи померлого ОСОБА_12 Зокрема, фактичний вступ ОСОБА_12 в управління та володіння спадковим майном померлої ОСОБА_11 підтверджується даними довідки Яхнівської сільської ради Миронівського району Київської області № 02-31/128 від 26 березня 2018 року.

ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_12 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії 1-ОК № 220326, виданим ІНФОРМАЦІЯ_8 Центральненською сільською радою Київської області.

Відповідно до ч. 1 ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Позивач ОСОБА_2 є спадкоємцем померлого ОСОБА_12 за законом першої черги, оскільки являється його дружиною. Позивачі ОСОБА_10, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 є спадкоємцями померлого ОСОБА_12 за законом першої черги, оскільки являються його синами.

Вказані обставини підтверджується : свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_11, виданим 10 травня 1975 року Будинком укладення шлюбу міста Чита, свідоцтвами про народження : серії НОМЕР_12, виданим повторно 26 липня 2018 року Миронівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області, серії НОМЕР_13 виданим 25 березня 1980 року Яхнівською сільською радою Миронівського району Київській області та серії НОМЕР_14 виданим 09 березня 1982 року Яхнівською сільською радою Миронівського району Київській області.

22 серпня 2011 року, 05 грудня 2011 року та 08 грудня 2011 року, тобто у встановлений статтею 1270 ЦК України шестимісячний строк після смерті ОСОБА_12 звернулися до приватного нотаріуса Миронівського районного нотаріального округу Київської області з заявами про прийняття спадщини.

Вказані обставини підтверджуються матеріалами спадкової справи ОСОБА_12 № 118/2011.

23 жовтня 2012 року, 26 жовтня 2012 року, 31 жовтня 2012 року, 19 грудня 2012 року, 25 грудня 2012 року, 31 жовтня 2013 року позивачам видано свідоцтва про право на спадщину за законом на належне померлому ОСОБА_12 інше майно.

Спадковим майном є, в тому числі, земельна ділянка площею 2,31 га, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Яхнівської сільської ради Миронівського району Київської області.

Згідно з пунктами 4.12, 4.15, 4.18 глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 за № 296/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2012 за № 282/20595, свідоцтво про право на спадщину видається за наявності у спадковій справі всіх необхідних документів. Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно, крім випадків, передбачених пунктом 3 глави 7 розділу І цього Порядку, та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна. Якщо до складу спадкового майна входить нерухоме майно, нотаріус отримує інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно шляхом безпосереднього доступу до нього. За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз'яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

27 березня 2018 року приватний нотаріус склав та підписав лист щодо відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, за змістом якого наявні перешкоди у оформленні спадкових прав після смерті ОСОБА_12

Оскільки документ, що підтверджує право власності на земельну ділянку, яка є спадковим майном, видано на ім'я ОСОБА_11 після її смерті, а спадкодавець ОСОБА_12 після смерті ОСОБА_11 не оформив спадкові права, свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку у відповідних частках за законом не може бути видано позивачам.

Дані обставини вказують на наявність перешкод у оформленні спадкових прав.

Згідно зі статтею 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Відповідно до п. 1 ч. 2 вказаної статті визнання права є одним із способів захисту цивільних прав та інтересів.

За правилами статті 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку, що обставини, якими обґрунтовані заявлені вимоги, мали місце, позовні вимоги є доведеними.

Порушене право позивачів підлягає захисту шляхом визнання права власності на відповідну частку у спадковому майні в судовому порядку.

Визнання права є засобом усунення невизначеності у взаєминах суб'єктів, створення необхідних умов для його реалізації і запобігання з боку третіх осіб, які можуть перешкоджати його нормальному здійсненню.

На підставі викладеного, ст.ст. 529, 549 ЦК УРСР, ст.ст. 16, 328, 1216 - 1218, 1223, 1233, 1241, 1268, 1296, 1297 Цивільного Кодексу України, ст.ст. 81, 152 Земельного Кодексу України, керуючись ст. ст. 12, 13, 19, 76 - 81, 89, 95, 229, 258, 259, 263 - 265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 до Яхнівської сільської ради Миронівського району Київської області, Головного управління Держгеокадастру у Київській області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору : ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, про визнання права власності в порядку спадкування задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_2в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_12 право власності на 1/4 частину земельної ділянки площею 2,31 га, розташованої на території Яхнівської сільської ради Миронівського району Київської області, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Визнати за ОСОБА_3в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_12 право власності на 1/4 частину земельної ділянки площею 2,31 га, розташованої на території Яхнівської сільської ради Миронівського району Київської області, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Визнати за ОСОБА_4в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_12 право власності на 1/4 частину земельної ділянки площею 2,31 га, розташованої на території Яхнівської сільської ради Миронівського району Київської області, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Визнати за ОСОБА_5 в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_12 право власності на 1/4 частину земельної ділянки площею 2,31 га, розташованої на території Яхнівської сільської ради Миронівського району Київської області, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до п.п. 15.5 п. 1 Розділу ХШ Перехідні положення ЦПК України в новій редакції до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивачі:

ОСОБА_2, паспорт серії НОМЕР_15, виданий Миронівським РВ ГУ МВС України в Київській області 24 січня 2002 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, зареєстроване місце проживання : АДРЕСА_1.

ОСОБА_3, паспорт серії НОМЕР_16 виданий Миронівським РВ ГУ МВС України в Київській області 24 січня 2002 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2, зареєстроване місце проживання : АДРЕСА_2

ОСОБА_4, паспорт серії НОМЕР_17, виданий Миронівським РВ ГУ МВС України в Київській області 07 травня 1997 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3, зареєстроване місце проживання : АДРЕСА_2

ОСОБА_5, паспорт серії НОМЕР_18, виданий Миронівським РВ ГУ МВС України в Київській області 28 квітня 1998 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4, зареєстроване місце проживання : АДРЕСА_2

Відповідачі:

Яхнівська сільська рада Миронівського району Київської області,код ЄДРПОУ 04358856, місцезнаходження : Київська область, Миронівський район, село Яхни, вулиця Кооперативна, 2.

Головне управління Держгеокадастру у Київській області, код ЄДРПОУ 39817550, місцезнаходження : будинок під номером 3/14 по вулиці Серпова міста Києва.

Треті особи :

ОСОБА_7, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5, зареєстроване місце проживання : АДРЕСА_3

ОСОБА_8, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6, зареєстроване місце проживання : АДРЕСА_4

ОСОБА_9, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_7, зареєстроване місце проживання : АДРЕСА_5

ОСОБА_10, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_8, зареєстроване місце проживання : АДРЕСА_6

Дата складання повного тексту судового рішення 09 листопада 2018 року.

Суддя підпис Л.О. Капшук

Згідно з оригіналом

Суддя Л.О. Капшук

СудМиронівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення30.10.2018
Оприлюднено16.11.2018
Номер документу77863083
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —371/1096/18

Рішення від 30.10.2018

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Рішення від 30.10.2018

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 25.09.2018

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 31.08.2018

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні