Рішення
від 14.11.2018 по справі 542/266/18
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Справа № 542/266/18

Провадження № 2/542/469/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 листопада 2018 року смт. Нові Санжари

Новосанжарський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Афанасьєвої Ю.О.,

за участю секретаря судового засідання - Янко Л.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Нові Санжари цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до об'єднаної територіальної громади в особі Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області, третя особа: ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 03.03.2018 року звернулася до суду з позовною заявою про визнання права власності на спадкове майно , посилалась на наступні обставини: 19.06.2017 року померла її сестра ОСОБА_3.

Після її смерті відкрилась спадщина на належне їй майно, а саме квартиру № 4 в житловому будинку № 1, що знаходиться по вул. Господарській в с. Руденківка Новосанжарського району Полтавської області.

08.02.2017 року ОСОБА_3 склала заповіт, яким все належне їй майно заповіла позивачці ОСОБА_1

При зверненні до нотаріальної контори для оформлення спадкових прав позивачці було відмовлено у вчиненні вказаної нотаріальної дії, з посиланням на відсутність документів, які належним чином підтверджують родинні відносини , а також через відсутність правовстановлюючих документів на вказаний житловий будинок .

Просила визнати за нею право власності на квартиру № 4 в житловому будинку № 1, що знаходиться по вул. Господарській в с. Руденківка Новосанжарського району Полтавської області, як за спадкоємицею за заповітом після померлої 19.06.2017 року сестри ОСОБА_3.

В судове засідання позивач не з'явилася, надавши заяву про розгляд справи в її відсутність, вказавши, що позовні вимоги підтримує, просить позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, надавши заяву про розгляд справи в його відсутність. При вирішення питання покладається на розсуд суду (а.с. 72).

Третя особа ОСОБА_2 в судове засідання не з'явилася, будучи належним чином повідомленою про дату, час та місце розгляду справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено в судовому засіданні, ОСОБА_3 згідно зі свідоцтвом про смерть серії І-КЕ № 356261, виданим виконавчим комітетом Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області, померла 19.06.2017 року (а.с. 4).

За життя ОСОБА_3 складено заповіт, що посвідчений 08.02.2017 року секретарем Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області, відповідно до якого спадкодавець усе своє майно, що належить їй і буде належати їй на день її смерті, де б воно не знаходилось і з чого б не складалось, а також все те, на що вона за законом буде мати право, заповіла сестрі ОСОБА_1 (а.с. 9).

Рішенням Новосанжарського районного суду Полтавської області від 09.10.2018 року встановлений факт, що ОСОБА_3, яка померла 19.06.2017 року, є рідною сестрою ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 48-49).

Згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру після померлої 19.06.2017 року ОСОБА_3 заведена спадкова справа № 215/2017 від 14.08.2017 року. Подана заява про прийняття спадщини від ОСОБА_1 на підставі заповіту, посвідченого Руденківською сільською радою Новосанжарського району Полтавської області від 08.02.2017 року, зареєстрованого в реєстрі за № 22, а також надійшла заява про прийняття спадщини від ОСОБА_2, згідно закону.

Свідоцтва про право на спадщину не видавалися (а.с. 70, 71).

Згідно довідки Руденківської сільської ради Новсанжарського району Полтавської області №02-14/2010 ОСОБА_3 була зареєстрована та постійно проживала в ІНФОРМАЦІЯ_2. На день смерті 19.06.2017 року в даному господарстві була зареєстрована одна (а.с.77).

Згідно з положеннями ст. 1223 ЦК України , право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Позивач звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини (а.с. 15).

Позивач звернулася до Новосанжарської державної нотаріальної контори з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом на квартиру, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.

21.12.2017 року державним нотаріусом Новосанжарської державної нотаріальної контори ОСОБА_4 прийнято постанову, якою відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на вказану квартиру (а.с.17).

За життя ОСОБА_3 мала на праві власності квартиру № 4 в житловому будинку № 1, що знаходиться по вул. Господарській в с. Руденківка Новосанжарського району Полтавської області, що підтверджується довідкою виконавчого комітету Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області № 02-14/80 від 12.01.2018 року - погосподарська книга № 6, особовий рахунок № 0967-1 (а.с. 10).

Реєстрація права власності на квартиру № 4 за адресою: Полтавська область, Новосанжарський район, село Руденківка, вул. Господарська, будинок 1, в Приватному підприємстві Полтавське бюро технічної інвентаризації Інвентаризатор не проводилась (а.с. 11) .

Відповідно до технічного паспорта на квартиру № 4 у житловому будинку № 1, який знаходиться за адресою: вул. Господарська, с. Руденківка Новосанжарського району Полтавської області, загальна площа двокімнатної житлової квартири становить 33,5 кв.м (а.с. 13, 14).

Згідно висновку про вартість об'єкта оцінки, наданого ТОВ Консультаційно-оціночна компанія Дисконт , ринкова вартість двокімнатної житлової квартири загальною площею 33,5 кв.м, що розташована за адресою: АДРЕСА_2, станом на 04.01.2018 року становить 26630 грн. (а.с. 12).

Відповідно до абз. 3 ч. 2 ст. 331 ЦК, якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Відповідно до ч. 3 ст. 3 Закону України від 1 липня 2004 року Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Відповідно до ч. 4 ст. 3 зазначеного Закону права на нерухоме майно, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав діяло законодавство, що не передбачало обов'язкової реєстрації таких прав.

Державна реєстрація права власності на житлові будинки, споруди регулювалася підзаконними нормативними актами, зокрема, такими як Інструкція про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затверджена заступником Міністра комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року і яка втратила чинність на підставі наказу Держжитлокомунгоспу від 13 грудня 1995 року № 56, Тимчасове положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно , затверджене наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 року № 7/5 і зареєстроване в Мінюсті 18 лютого 2002 року за № 157/6445 (з подальшими змінами).

Зазначені нормативні акти передбачали державну реєстрацію будівель, споруд, державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, проте виникнення права власності на будинки, споруди не залежало від державної реєстрації до часу набрання чинності ЦК та Законом України .

Отже, у разі відсутності державної реєстрації права власності на нерухоме майно, створене та оформлене в передбаченому законом порядку до набрання чинності, Законом України від 1 липня 2004 року Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , спадкоємці, які прийняли спадщину, мають право на оформлення спадкових прав шляхом звернення до нотаріальної контори за видачею свідоцтва про право на спадщину.

За змістом зазначених нормативних актів виникнення права власності на житлові будинки, споруди не залежало від державної реєстрації цього права.

До компетенції виконкомів місцевих Рад відносилось також питання узаконення цих будівель та внесення записів про право власності на будинки за громадянами у погосподарські книги місцевих Рад.

Погосподарські книги є особливою формою статистичного обліку, що здійснюється в Україні (УРСР) із 1979 року. В погосподарських книгах при визначенні року побудування зазначається рік введення в експлуатацію будинку.

На виконання постанови Ради Міністрів УРСР від 11 березня 1985 року № 105 у 1985-1988 роках сільськими, селищними, районними Радами народних депутатів ухвалювалось рішення щодо оформлення права власності та реєстрації будинків у бюро технічної інвентаризації за даними погосподарських книг сільських, селищних Рад із додатками списків громадян, яким ці будинки належали.

Інструкція про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затверджена заступником Міністра комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року, яка втратила чинність на підставі наказу Держжитлокомунгоспу України від 13 грудня 1995 року № 56, передбачала обов'язкову реєстрацію (інвентаризацію) будинків і домоволодінь у межах міст і селищ (п. 4 Інструкції), в тому числі й на підставі записів у погосподарських книгах (п. 20 Інструкції).

Тобто записи у погосподарських книгах визнавались в якості актів органів влади (публічних актів), що підтверджують право приватної власності.

Відповідно до ч. 1 ст. 1216 ЦК України , спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно зі статтею 1218 ЦК України , до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Враховуючи, що право власності на спірну квартиру було набуте спадкодавцем ОСОБА_3 на законних підставах, оскільки підтверджується записом у погосподарській книзі, а момент виникнення права власності на нього не пов'язане з його державною реєстрацією, оскільки будинок збудований до 2004 року, а отже таке право увійшло до складу спадщини після його смерті.

Відсутність державної реєстрації права власності спадкодавця на вказане нерухоме майно в органах БТІ не позбавляє спадкоємця права на спадкування нерухомого майна, що входить до складу спадщини.

Відповідно до ч. 2 ст. 16 ЦК України способом захисту цивільного права може бути визнання права.

Таким чином, є законні підстави для визнання права власності позивача на квартиру.

На підставі ст.ст. 1216, 1218 ЦК України та керуючись ст.ст. 259, 263-265 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до об'єднаної територіальної громади в особі Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області, третя особа: ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на квартиру № 4 в житловому будинку № 1, що знаходиться по вул. Господарській в с. Руденківка Новосанжарського району Полтавської області, як за спадкоємицею за заповітом після померлої 19 червня 2017 року сестри ОСОБА_3.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи до Полтавського апеляційного суду через Новосанжарський районний суд.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

позивач: ОСОБА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_3;

відповідач: об'єднана територіальна громада в особі Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області, місцезнаходження: Полтавська область, Новосанжарський район, с. Руденківка, вул. Центральна, 13, код ЄДРПОУ 04382642;

третя особа: ОСОБА_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_4.

Повний текст рішення складений 14.11.2018 року.

Суддя (підпис)

Відповідає оригіналу

Суддя Новосанжарського районного суду

Полтавської області ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення14.11.2018
Оприлюднено16.11.2018
Номер документу77866662
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —542/266/18

Рішення від 14.11.2018

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 25.09.2018

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 12.09.2018

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 05.04.2018

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 07.03.2018

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні