Ухвала
від 15.11.2018 по справі 567/1505/18
ОСТРОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 567/1505/18

УХВАЛА

15 листопада 2018 року м. Острог

Острозький районний суд Рівненської області в складі судді Назарук В.А., перевіривши виконання вимог ст.ст.175,177 ЦПК України у справі за позовною заявою ПАТ Рівнеобленерго до ОСОБА_1 про стягнення вартості спожитої електроенергії

встановив:

ПАТ "Рівнеобленерго" звернулось в Острозький районний суд з позовом до ОСОБА_1 в якому просить стягнути з відповідача 2593,78 грн. за спожиту електроенергію.

При вирішенні питання про відкриття провадження у справі встановлено, що дана позовна заява не відповідає вимогам ст.175,177 ЦПК України .

Згідно ч. 2 ст. 175 ЦПК України , позовна заява подається до суду в письмовій формі та підписується позивачем або його представником.

Статтею 177 ч. 7 ЦПК України встановлено обов"язок позивача на додання до позовної заяви, підписаної представником позивача, довіреності чи іншого документа, що підтверджує повноваження представника позивача.

Згідно положень ч. 3 ст. 58 ЦПК України визначено, що юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Частиною 3 ст. 62 ЦПК України передбачено, що довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним цифровим підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами.

В порушення вказаних вимог, до позовної заяви не додано документів, що посвідчують службове становище та повноваження голови правління ПАТ "Рівнеобленерго", яким видано довіреність представнику позивача (наказ про призначеня, витяг з ЄДРПОУ, свідоцтво про реєстрацію юридичної особи, Статут підприємства, тощо).

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Відповідно до п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

В порушення п. 3, 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява не містить викладу обставин про період виникнення боргу та відомостей, що підтверджують здійснені розрахунки заборгованості позивачем, зокрема щодо застосування тарифів, з посиланням на нормативно-правові документи, що їх підтверджують.

Вказуючи в позовній заяві про те, що договір укладено між ПАТ "Рівнеобленерго", як постачальником електроенергії та ОСОБА_1, як споживачем, позивачем не зазначено відомостей з посиланням на відповідні нормативно-правові акти, що ПАТ "Рівнеобленерго" є юридичною особою, яка здійснює ліцензовану діяльність з постачання електроенергії споживачам, зокрема в населеному пункті за місцем проживання відповідача, та не зазначено доказів, які підтверджують дані обставини (витягу з ліцензії на право здійснення підприємницької діяльності з постачання та передачі електроенергії, витягу з Статуту, тощо).

Крім того, відповідно до ч.5 ст.177 ЦПК України , позивач зобов"язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення (ч.5 ст.95 ЦПК України).

В порушення наведеного та п.8 ч.3 ст.175 ЦПК України позивачем не зазначено про наявність у нього або іншої особи оригіналів поданих ним письмових доказів, а також не зазначено дати засвідчення копій поданих ним документів.

Відповідно до ч.1, 2 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Недоліки позовної заяви позивачу слід усунути протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали шляхом: надання належним чином засвідчених копій документів, які підтверджують повноваження представника позивача на підписання та подання позовної заяви, надання документів, що посвідчують службове становище та повноваження посадової особи, яка наділяє повіреного відповідними повноваженнями (наказ про призначення, витяг з ЄДРПОУ, свідоцтво про реєстрацію юридичної особи, Статут підприємства, тощо); зазначення відомостей про період виникнення боргу та відомостей, що підтверджують, застосування тарифів при здійсненні розрахунків позивачем, з посиланням на нормативно-правові документи, що їх підтверджують; зазначення відомостей, з посиланням на відповідні нормативно-правові акти, що ПАТ "Рівнеобленерго" є юридичною особою, яка здійснює ліцензовану діяльність з постачання електроенергії споживачам, зокрема в населеному пункті за місцем проживання відповідача, та зазначення доказів, які підтверджують дані обставини; зазначення позивачем відомостей про наявність у нього або іншої особи оригіналів поданих письмових доказів, а також зазначення дати засвідчення копій письмових доказів.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175, 185, 260, 261, 353 ЦПК України

постановив:

позовну заяву ПАТ "Рівнеобленерго" (місцезнаходження - м.Рівне вул.Кн.Володимира,71, код ЄДРПОУ 05424874) до ОСОБА_1 (зареєстрованої в ІНФОРМАЦІЯ_1) про стягнення вартості спожитої електроенергії залишити без руху.

Надати ПАТ "Рівнеобленерго" строк для усунення недоліків позовної заяви протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали.

Роз'яснити позивачу, що в разі якщо у вказаний строк недоліки позовної заяви не будуть усунуті, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Острозького районного судуОСОБА_2

Дата ухвалення рішення15.11.2018
Оприлюднено16.11.2018
Номер документу77867157
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості спожитої електроенергії

Судовий реєстр по справі —567/1505/18

Рішення від 11.02.2019

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

Рішення від 05.02.2019

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

Ухвала від 28.11.2018

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

Ухвала від 15.11.2018

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні