Ухвала
від 13.11.2018 по справі 665/1210/18
ЧАПЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Набрала чинності "___"


20____р.

Справа № 665/1210/18

УХВАЛА

"13" листопада 2018 р.

Чаплинський районний суд Херсонської області в складі:

головуючої судді - Пилипенко І.О.,

за участю секретаря судових засідань - Ткаченко Л.Г.,

представника позивача - ОСОБА_2,

представника відповідача - ОСОБА_3

розглянувши в судовому засіданні позовну заяву ОСОБА_4 до ОСОБА_5 про розірвання шлюбу,

ВСТАНОВИВ:

02.08.2018 року до Чаплинського районного суду надійшла позовна заява ОСОБА_4 до ОСОБА_5 про розірвання шлюбу.

ОСОБА_4 звернулася до суду з зазначеним вище позовом, в якому просить розірвати шлюб між ОСОБА_4 та ОСОБА_5, зареєстрований 14.05.2011 року у відділі державної реєстрації актів цивільного стану Чаплинського районного управління юстиції Херсонської області, актовий запис №061071. Встановити місце проживання доньки ОСОБА_6: разом з матір'ю ОСОБА_4.

Ухвалою суду від 27.09.2018 року відкрито провадження у вказаній справі.

Позовна заява про визначення місця проживання дитини повинна відповідати вимогам ст.ст.175, 177 ЦПК України, та містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно статті 160 Сімейного кодексу України, місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків.

Згідно ч.1, 2 ст. 161 СК України, якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов'язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров'я та інші обставини, що мають істотне значення.

За змістом ч. 4, 5 ст. 19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов'язковою є участь органу опіки та піклування. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв'язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Пунктом 72 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24. 09. 2008 року №866, передбачено, що для розв'язання спору, що виник між батьками, щодо визначення місця проживання дитини, один з батьків подає службі у справах дітей за місцем проживання дитини заяву, копію паспорта, довідку з місця реєстрації (проживання), копію свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (у разі наявності), копію свідоцтва про народження дитини, довідку з місця навчання, виховання дитини, довідку про сплату аліментів (у разі наявності).

Під час розв'язання спорів між батьками щодо визначення місця проживання дитини служба у справах дітей має захищати інтереси дитини з урахуванням рівних прав та обов'язків матері та батька щодо дитини.

Працівник служби у справах дітей за місцем проживання дитини проводить бесіду з батьками та відвідує їх за місцем проживання, про що складає акт.

У разі коли батьки дитини проживають у межах різних адміністративно-територіальних одиниць, той із батьків, який подав заяву про визначення місця проживання дитини з ним, звертається до служби у справах дітей за місцем свого проживання для здійснення обстеження його житлово-побутових умов та складення акта обстеження умов проживання. Зазначений акт передається заявником до служби у справах дітей за місцем проживання дитини, працівник якої проводить з ним бесіду.

Після обстеження житлово-побутових умов, проведення бесіди з батьками та дитиною служба у справах дітей складає висновок про визначення місця проживання дитини і подає його органу опіки та піклування для прийняття відповідного рішення.

Однак, вказаний позов не відповідає вимогам ст.175, 177 ЦПК України, а саме:

- при зверненні позивачкою з позовною вимогою про визначення місця проживання дитини з матір'ю у позовній заяві не зазначено третьою особою службу у справах дітей Чаплинської районної державної адміністрації, також не надано акту обстеження умов проживання дитини та висновку про доцільність місця проживання дитини з матір'ю, складених даною установою.

- не сплачено судовий збір у розмірі 704,80 грн. за немайнову вимогу про визначення місця проживання дитини

(Державний бюджет, ЄДРПОУ 37981783, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), МФО 899998, рахунок 31216206021299, код платежу 22030101, призначення платежу Судовий збір код 02886893 Пункт 5 (відповідно до ЗУ Про судовий збір ) судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050).

А тому, вказана позовна заява не відповідає вимогам ст. 175, 177 ЦПК України.

Враховуючи наведене, вважаю, що до даної заяви слід застосувати правила ст. 185 ЦПК Україниі залишити її без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків заяви.

У разі невиконання зазначених вимог позовна заява буде залишена без розгляду, відповідно до п.8 ч.1 ст.257 ЦПК України.

Керуючись ст. ст.175,177,187, п. 8 ч. 1 ст.257, ст.260 ЦПК України, суд

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_4 до ОСОБА_5 про розірвання шлюбу, залишити без руху.

Позивачу надати строк для усунення недоліків, що не може перевищувати п'яти днів з дня вручення даної ухвали. Роз'яснити, що в разі невиконання вимог цієї ухвали, позовна заява буде залишена без розгляду відповідно до п.8 ч.1 ст.257 ЦПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя І.О. Пилипенко

СудЧаплинський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення13.11.2018
Оприлюднено16.11.2018
Номер документу77877026
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —665/1210/18

Рішення від 27.12.2018

Цивільне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Пилипенко І. О.

Ухвала від 18.12.2018

Цивільне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Пилипенко І. О.

Ухвала від 13.11.2018

Цивільне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Пилипенко І. О.

Ухвала від 27.09.2018

Цивільне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Пилипенко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні