Ухвала
від 13.11.2018 по справі 175/4434/18
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/4434/18

Провадження № 1-кс/175/1542/18

Ухвала

Іменем України

13 листопада 2018 року смт. Слобожанське

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчого Дніпровського РВП ДВП Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018040440001567 від 10 листопада 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.309 КК України, про проведення експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням про проведення експертизи наркотичних засобів. Психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, обґрунтовуючи тим, що 09.11.2018 до Дніпровського РВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області, надійшло повідомлення від ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає: АДРЕСА_1 , про те, що її син, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , влаштував конфлікт. Під час конфлікту ОСОБА_4 виявила в кімнаті сина ОСОБА_5 поліетиленовий пакет, білого кольору з логотипом "АТБ", в якому знаходиться речовина рослинного походження схожа на наркотичну речовину "каннабіс", яку ОСОБА_5 зберігав для особистого вживання без мети збуту. Вказану речовину ОСОБА_4 добровільно видала працівникам поліції.

В ході огляду місця події 09.11.2018 в період з 21:30 до 21:50 год., за адресою: АДРЕСА_1 , за заявою, дозволом та участю власниці будинку ОСОБА_4 та двох понятих в кімнаті ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 на трюмо було виявлено поліетиленовий пакет білого кольору «АТБ» в середині якого виявлено речовину рослинного походження зеленого кольору зі специфічним запахом, схожу на наркотичний засіб «каннабіс», яку останній зберігав для особистого вживання без мети подальшого збуту.

Після проведення огляду речовину рослинного походження, зеленого кольору зі специфічним запахом, вилучено та упаковано в номерний сейф-пакет «Україна НАЦІОНАЛЬНА ПОЛІЦІЯ» ЕХР 0140483.

10.11.2018 відповідно до вимог ч. 1 та ч. 4 ст. 214 КПК України, слідчим відділом Дніпровського районного відділення поліції ДВП ГУНП в Дніпропетровській області, відомості за даним фактом були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочате досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018040440001567 з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 309 КК України.

Під час досудового розслідування виникла необхідність у проведенні експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, оскільки для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Учасники процесу у судове засідання не з`явилися.

Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснювалося, у зв`язку з неприбуттям в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, що відповідає вимогам ч. 4 ст. 107 КПК України.

Слідчий суддя дослідивши матеріали клопотання, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов наступного висновку.

Відповідно до вимог ст.242КПК України експертиза проводиться експертом за зверненням сторони кримінального провадження або за дорученням слідчого судді чи суду, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Згідно вимог ч.ч. 1, 2ст. 244 КПК України, у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

У клопотанні зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) виклад обставин, якими обґрунтовуються доводи клопотання;

4) вид експертного дослідження, що необхідно провести, та перелік запитань, які необхідно поставити перед експертом.

До клопотання також додаються копії матеріалів, якими обґрунтовуються доводи клопотання.

Клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду. Особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Відповідно до ст. 86 КПК доказ визнається допустимим, якщо він отриманий у порядку встановленому КПК. Недопустимий доказ не може бути використаний при прийнятті процесуальних рішень, на нього не може посилатися суд при ухваленні судового рішення.

Згідно ст. 87 КПК докази, отримані внаслідок здійснення процесуальних дій, які потребують попереднього дозволу суду, без такого дозволу є недопустимими.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що 09.11.2018 року в ході огляду будинку проведеного за згодою власника було виявлено та вилучено поліетиленовий пакет білого кольору «АТБ» в середині якого виявлено речовину рослинного походження зеленого кольору зі специфічним запахом, схожу на наркотичний засіб «канабіс».

Відповідно до вимог ст.237КПК України огляд житла чи іншого володіння особи, здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

А ст.234ч.2КК України передбачає, що обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

І наявність згоди на проникнення до житла особи, яка володіє цим житлом, згідно ст. 233 КПК України, не звільняє від обов`язку прокурора або слідчого звернутися з клопотанням про проведення обшуку чи огляду житла до слідчого судді.

Згідно ухвали слідчого судді від 12.11.2018 року у задоволенні клопотання слідчого Дніпровського РВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 про узаконення проведеного 09.11.2018 року огляду будинку за адресою: АДРЕСА_1 , було відмовлено, у зв`язку зі спливом встановленого законом строку звернення з даним клопотанням.

Таким чином, вважається, що проведена процесуальна дія - огляд місця події є недопустимим доказом, так як цей доказ отриманий в порушення вимог КПК України, а саме внаслідок істотного порушення прав та свобод людини відповідно до положень ст. 87 КПК України. Тому висновок експерта, в разі проведення експертизи, щодо речовини, вилученої під час проведення огляду місця події 09.11.2018 року, буде також недопустимим доказом, оскільки на дослідження експерта слідчий просить направити речовину, яка була виявлена та вилучена під час не узаконеного огляду житла. З огляду на вищевикладене слідчий суддя не знаходить законних підстав для задоволення клопотання слідчого про проведення експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. ст.87, 214,237,242,244,369,372,395 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити в задоволенні клопотання слідчого Дніпровського РВП ДВП Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_3 про проведення експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.11.2018
Оприлюднено02.03.2023

Судовий реєстр по справі —175/4434/18

Ухвала від 13.11.2018

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

Ухвала від 12.11.2018

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні