Ухвала
від 12.11.2018 по справі 607/23073/18
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.11.2018 Справа №607/23073/18

Номер провадження 1-кс/607/11836/2018

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , з участю старшого слідчого СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , розглянувши в залі суду у м. Тернополі, клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 за погодженням прокурора відділу прокуратури Тернопільської області ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області в рамках кримінального провадження №12018210000000405 від 07 серпня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку у офісних та господарських приміщень, за місцем реєстрації ПП «Стеріос АС», за адресою: АДРЕСА_1 , які на праві приватної власності належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителю АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , з метою виявлення та вилучення оригіналів господарських та бухгалтерських документів, та речей, які мають значення для досудового розслідування і в них містяться відомості, які можуть бути використані як доказ обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, зокрема: документів, комп`ютерної техніки з використанням якої здійснюється ведення бухгалтерських звітностей, актів, кошторисів, відомостей, грошових коштів, мобільних телефонів, сім карток мобільних операторів зв`язку, переносних носіїв інформації та іншої техніки, журналів, зошитів, записників та чорнових записів, а також інших доказів, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину.

Як вбачається із клопотання та доданих до нього копій документів, досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи ПП «Стеріос АС», юридична адреса м. Чернівці, вул. Чкалова, буд. 21, оф. 4, Чернівецької області, код ЄДРПОУ 41365955, за попередньою змовою зі службовими особами Петриківської сільської ради, Тернопільського району, Тернопільської області, яка знаходиться за адресою с. Петриків, вул. Шептицького, 118А, Тернопільського району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04393597, зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом внесення до актів виконаних робіт форми КБ-2В, будівельних та бухгалтерських документів недостовірної інформації про проведення робіт відповідно до укладеного договору із Петриківською сільською радою щодо капітального ремонту вулиці Слов`янська, в с. Петриків, Тернопільського району, Тернопільської області, в результаті чого спричинили матеріальні збитки державі, в особі Петриківської сільської ради.

Також досудовим слідством встановлено, що до зазначеної протиправної діяльності причетний ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель м. Чернівці, Чернівецької області, який організував схему привласнення грошових коштів виділених з державного бюджету України для проведення поточних та часткових ремонтів доріг місцевого та державного значень через створення підприємств-підрядників , які виконують вищевказані роботи, а саме: ТОВ «Гідрошляхбуд», ТОВ «Дністробуд», ПП «Стеріос АС», основною метою яких є привласнення, та відмивання грошових коштів з держаного бюджету.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав з мотивів у ньому наведених.

Заслухавши доводи слідчого, вивчивши клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя вважає, що клопотання слід задовольнити частково виходячи з наступних мотивів.

Згідно ст. 234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуто у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Проведеними заходами працівниками правоохоронних органів встановлено, що за місцем реєстрації ПП «Стеріос АС», юридична адреса: м. Чернівці, вул. Чкалова, буд. 21, оф. 4, Чернівецької області, код ЄДРПОУ 41365955, зберігаються, бухгалтерські документи, предмети та речі, які мають значення для досудового розслідування та в них містяться відомості, які можуть бути використані як доказ обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Згідно інформаційних даних реєстру прав власності на нерухоме майно від 08.10.2018 року, нежитлові будівлі по АДРЕСА_3 , належить ОСОБА_5 , РНОКПП НОМЕР_1 .

У відповідності до національного законодавства України та практики ЄСПЛ, проведення обшуку як іу сторони та/або учасника кримінального провадження так і навпаки третьої особи, можливо лише за умов цілковитого обґрунтування цих підстав в ухвалі слідчого судді, серед іншого, в якій повинно бути зазначено:підстави для обшуку; відомості про житло чи інше володіння особи; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться, а також конкретизовані речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Такі дані одержані органами досудового розслідування кримінальним процесуальним шляхом і містяться в матеріалах кримінального провадження. На підставі достатності доказів, доданих слідчим до клопотання, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, які підлягають доказуванню у провадженні (ст. 91 КПК України), - відшукуванні речі можуть знаходитись за місцем реєстрації ПП «Стеріос АС», за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Валерія Чкалова, будинок 21, оф 4, та бути доказами під час судового розгляду, а тому слідчий суддя, вважає за можливе надати дозвіл на проведення обшуку за вказаною адресою.

Крім цього, у відповідно до ч. 2 ст. 235 КПК ухвала про дозвіл на обшук повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук. З цього приводу, Європейський суд з прав людини вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей та зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Конвенції. Таким чином, слідчих було наділено широкими повноваженнями, обшуки не були пропорційними.

Однак, всупереч нормам національного законодавства та практики Європейського суду з прав людини, клопотання слідчого в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою відшукання «оригіналів господарських та бухгалтерських документів, та речей, які мають значення для досудового розслідування і в них містяться відомості, які можуть бути використані як доказ обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, зокрема: документів, комп`ютерної техніки з використанням якої здійснюється ведення бухгалтерських звітностей, актів, кошторисів, відомостей, грошових коштів, мобільних телефонів, сім карток мобільних-операторів зв`язку, переносних носіїв інформації та іншої техніки, журналів, зошитів, записників та чорнових записів, а також інших доказів, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину», не містить відомостей про конкретність речі та/або предмету, які планується відшукати, а тому в цій частині на думку слідчого судді до задоволення не підлягає.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 233, 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку у офісних та господарських приміщень, за місцем реєстрації ПП «Стеріос АС», за адресою: АДРЕСА_1 , які на праві приватної власності належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителю АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , з метою виявлення та вилучення актів виконаних робіт форми КБ-2В, будівельних та бухгалтерських документів щодо проведення робіт відповідно до укладеного договору із Петриківською сільською радою щодо капітального ремонту вулиці Слов`янська в с. Петриків, Тернопільського району, Тернопільської області.

В задоволенні інших вимог клопотання відмовити.

Строк дії ухвали тридцяти днів з дня постановлення ухвали.

Ухвала є остаточною, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.11.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу77901138
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —607/23073/18

Ухвала від 12.11.2018

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Ломакін В. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні