Окрема ухвала
від 19.11.2018 по справі 922/2153/18
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

проспект Незалежності, 13, місто Харків, 61058

ОКРЕМА УХВАЛА

"19" листопада 2018 р. Справа № 922/2153/18

Колегія суддів у складі: головуючий суддя Терещенко О.І., суддя Склярук О.І., суддя Слободін М.М.

при секретарі Новіковій Ю.В.

за участю представників сторін:

позивача - не з'явився;

відповідача - не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Східного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Рост Пак Екстружн , м. Харків (вх. №476Х/1-18)

на рішення господарського суду Харківської області від 12.09.2018 року у справі №922/2153/18, ухвалене в приміщенні господарського суду Харківської області (суддя Сальнікова Г.І.), повний текст якого складено 12.09.2018 року

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Тарапластпак , м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю Рост Пак Екстружн , м. Харків

про стягнення 63 874,27 грн.

ВСТАНОВИЛА:

Постановою Східного апеляційного господарського суду від 19.11.2018 року у справі №922/2153/18 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Рост Пак Екстружн , м. Харків залишено без задоволення; рішення господарського суду Харківської області від 12.09.2018 року у справі №922/2153/18 залишено без змін.

Оцінюючи матеріали справи, колегія суддів дійшла висновку про те, що Товариство з обмеженою відповідальністю Рост Пак Екстружн недобросовісно використало свої процесуальні права, надані ст. 42 Господарського процесуального кодексу України.

Так, ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 24.10.2018 року відкрито апеляційне провадження; встановлено позивачу 5 днів , протягом якого він має право подати відзив на апеляційну скаргу; призначено справу до розгляду на 19.11.2018 року; апелянта зобов'язано надати суду апеляційної інстанції докази сплату судового збору (в оригіналі) за подання апеляційної скарги.

Вказану ухвалу суду від 24.10.2018 року було надіслано учасникам процесу в даній справі, в тому числі й Товариству з обмеженою відповідальністю Рост Пак Екстружн , що підтверджується штампом канцелярії на зворотній стороні даної ухвали.

Крім того, її було у встановленому порядку внесено до Єдиного державного реєстру судових рішень та інформацію по справі, що розглядається було розміщено за веб-адресою www.hra.arbitr.gov.ua/sud5039.

Як вбачається з матеріалів справи, вказана ухвала суду була надіслана Товариству з обмеженою відповідальністю Рост Пак Екстружн рекомендованим відправленням з повідомленням про вручення на вказану адресу: проїзд Верещаківський, буд.30 , м. Харків.

До суду повернулось повідомлення з відміткою про отримання поштового рекомендованого відправлення - копії ухвали Східного апеляційного господарського суду від 24.10.2018 року - №6102226244793 (а.с.97)

Як вже було зазначено, судом апеляційної інстанції у відповідності до приписів ст. 13 ГПК України, надано можливість учасникам справи щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків передбачених цим Кодексом, однак Товариство з обмеженою відповідальністю Рост Пак Екстружн повноважного представника у судове засідання не направило, про причини неявки та неможливість прибуття представника суд апеляційної інстанції не повідомило, клопотання про розгляд справи за відсутності представника даного учасника процесу не заявляло.

На підставі статті 18 ГПК України судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом. Обов'язковість судового рішення не позбавляє осіб, які не брали участі у справі, можливості звернутися до суду, якщо ухваленим судовим рішенням вирішено питання про їхні права чи інтереси.

Згідно статті 246 ГПК України, суд, виявивши при вирішенні спору порушення законодавства або недоліки в діяльності юридичної особи, державних чи інших органів, інших осіб, постановляє окрему ухвалу, незалежно від того, чи є вони учасниками судового процесу. В окремій ухвалі суд має зазначити закон чи інший нормативно-правовий акт (у тому числі його статтю, пункт тощо), вимоги яких порушено, і в чому саме полягає порушення. Окрема ухвала надсилається відповідним юридичним та фізичним особам, державним та іншим органам, посадовим особам, які за своїми повноваженнями повинні усунути виявлені судом недоліки чи порушення чи запобігти їх повторенню. З метою забезпечення виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі, суд встановлює у ній строк для надання відповіді залежно від змісту вказівок та терміну, необхідного для їх виконання.

Вказані порушення, допущені Товариством з обмеженою відповідальністю Рост Пак Екстружн дають підстави для висновку колегії суддів про наявність у діях даного учасника процесу зловживання своїми процесуальними правами, тобто процесуальна поведінка Товариства з обмеженою відповідальністю Рост Пак Екстружн в господарському суді апеляційної інстанції, не узгоджується з приписами ст. 42 ГПК України, частиною 2 якої встановлено обов'язок учасників процесу виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об'єктивному встановленню всіх обставин справи; з'являтися у судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов'язковою.

Так, як вже було зазначено, ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 24.10.2018 року було відкрито апеляційне провадження, призначено справу до розгляду та викликано учасників справи у судове засідання на 19.11.2018 року, тобто, їх явка визнана обов'язковою, відповідно до приписів частини 1 статті 120 ГПК України.

Таким чином, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що вищевказане є підставою для винесення окремої ухвали, якою Товариство з обмеженою відповідальністю Рост Пак Екстружн має бути повідомлено про вказані недоліки з метою вжиття відповідних заходів щодо приведення у відповідність юридичного супроводження діяльності даного суб'єкта господарювання з вимогами чинного законодавства та в подальшому - забезпечення беззаперечного додержання вимог процесуальних документів, винесених судом.

Керуючись статтею 234, 246 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів

УХВАЛИЛА:

Окрему ухвалу надіслати керівнику Товариства з обмеженою відповідальністю Рост Пак Екстружн для вжиття відповідних заходів щодо усунення вищезазначених недоліків.

Про вжиття вказаних заходів повідомити Східний апеляційний господарський суд у місячний строк.

Окрему ухвалу може бути оскаржено у касаційному порядку.

Головуючий суддя О.І. Терещенко

Суддя О.І. Склярук

Суддя М.М. Слободін

Дата ухвалення рішення19.11.2018
Оприлюднено19.11.2018
Номер документу77914268
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/2153/18

Постанова від 19.11.2018

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Терещенко Оксана Іванівна

Постанова від 19.11.2018

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Терещенко Оксана Іванівна

Окрема ухвала від 19.11.2018

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Терещенко Оксана Іванівна

Окрема ухвала від 19.11.2018

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Терещенко Оксана Іванівна

Ухвала від 24.10.2018

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Терещенко Оксана Іванівна

Рішення від 12.09.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 07.08.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні