Ухвала
від 29.08.2018 по справі 201/9260/18
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/9260/18

Провадження № 1-кс/201/5589/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 серпня 2018 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку, в якому прокурор просить надати дозвіл на проведення обшуку нежитлових приміщень за місцем реєстрації ТОВ «Тритон» (код 25018900) за адресою: м. Кам`янське, вул. Республіканська, 22-7.

В обґрунтування заявленого клопотання, прокурор вказав на те, що прокуратурою Дніпропетровської області розслідується кримінальне провадження № 42017040000001520 від 17.11.2017 стосовно службових осіб управління Державного агентства рибного господарства у Дніпропетровській області, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 365 КК України.

Відповідно до п. 4 ст. 12 загальної частини КК України, ч. 3 ст. 365 КК України відноситься до тяжкого злочину.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи Управління Державного агентства рибного господарства у Дніпропетровській області, вступивши в злочинну змову із службовими особами комерційних структур, перевищуючи службові повноваження, являючись службовими особами правоохоронного органу, займаються злочинною діяльністю з розкрадання незаконно виловлених державних водних біоресурсів у великих розмірах, з подальшою їх реалізацією, чим завдають тяжкі наслідки державним інтересам.

До злочинної схеми причетні ряд пов`язаних між собою підприємств, а саме: ТОВ «Душа Моря» (код код 40575636), ТОВ «Тритон» (код 25018900), ТОВ ВТП «Тритон» ( код 39899785) та ФОП ОСОБА_4 (код НОМЕР_1 ), які з метою ухилення від сплати ПДВ та інших обов`язкових платежів до бюджету держави, документально в податковій звітності зазначають недостовірні відомості щодо вартості, кількості, якості та походження рибної продукції. ТОВ «Душа моря» (код 40575636), юридична адреса розташування підприємства: м. Кам`янське, проспект Перемоги, 43, кімната 305; керівник: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешкає за адресою: АДРЕСА_1 ( м.т. НОМЕР_2 ); засновник: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешкає за адресою: АДРЕСА_2 . Основний вид діяльності підприємства: оптова торгівля іншими продуктами харчування, у тому числі рибою, ракоподібними та молюсками. ТОВ «Тритон» (код 25018900), юридична адреса розташування підприємства: м. Кам`янське, вул. Республіканська, 22-7; керівник: ОСОБА_6 ; засновники: ОСОБА_6 , ОСОБА_4 . Основний вид діяльності: надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна, перероблення та консервування риби, ракоподібних і молюсків. ТОВ ВТП «Тритон» (код 39899785), юридична адреса розташування підприємства: м. Кам`янське, вул. Петровського, 253; керівник: ОСОБА_6 ; підписант: ОСОБА_4 ; засновники: ОСОБА_6 , ОСОБА_4 , ОСОБА_7 . Основний вид діяльності: оптова торгівля іншими продуктами харчування, у тому числі рибою, ракоподібними та молюсками. ФОП « ОСОБА_4 » (код НОМЕР_1 ), юридична адреса розташування: АДРЕСА_3 . Основний вид діяльності: перероблення та консервування риби, ракоподібних і молюсків.

Згідно бази імпортерів встановлено, що ТОВ «Душа моря» протягом 2017-2018 через митний пост «Дніпродзержинськ» здійснило оформлення митних документів на імпорт наступної продукції: «риба морожена оселедці: салака балтійська (Clupeaharengusmembras) сорт 2, розміром 12+ см, свіжоморожена, ціла, з головою, непатрана, не солона, без харчових добавок, приправ та інших інгридієнтів, без складових сумішей, тепловій та кулінарній обробці не піддавалось, без консервантів. Консистенція щільна, поверхня риби чиста, природнього кольору, без ушкоджень. Запах властивий свіжій рибі, без сторонніх ароматів», іншої рибної продукції. Загальна ціна товару: 13345671,83 грн., ПДВ 2224278,63 грн. (протягом 2017 року), 6026124,08 грн., ПДВ 1004354,01 грн. (протягом 01.01.2018-01.05.2018 року). Країна виробника: Естонія, ООО "Банкис"(SIA "Bankis").

Проаналізувавши рух коштів по податковому кредиту (зобов`язанню) встановлено, що ТОВ «Душа моря» закуповує послугу по зберіганню риби у ТОВ «Тритон», за адресою: м. Кам`янське, вул. Петровського, 253.

В податковій звітності зазначено, що ТОВ «Душа моря» імпортовану продукцію «рибу морожена оселедці: салака балтійська» реалізовує частково неплатникам податку та частину на адресу ТОВ «ВТП «Тритон».

Згідно бази імпортерів ТОВ «ВТП «Тритон» через митний пост «Дніпродзержинськ» здійснило оформлення митних документів на імпорт наступної продукції з тією ж самою номенклатурою, що і ТОВ «Душа Моря»: «Риба морожена оселедці: салака балтійська (Clupeaharengusmembras) розміром 12+ cm, 2 - сорту, свіжоморожена, ціла, з головою, непатрана, не солона, без харчових добавок, приправ та інших інгридієнтів, без складових сумішей, тепловій та кулінарній обробці не піддавалось, без консервантів. Консистенція щільна, поверхня риби чиста, природнього кольору, без ушкоджень. Запах властивий свіжій рибі, без сторонніх ароматів. Сторонні присмаки та запахи відсутні, іншої рибної продукції. Загальна ціна товару: 2484129,63 грн., ПДВ 414021,65 грн. (протягом 2017 року), 195755,91 грн., ПДВ 32625,985 грн.

Продукція ТОВ «ВТП «Тритон» зберігається на складських приміщеннях за адресою: м. Кам`янське, вул. Петровського, 253.

Під час досудового розслідування встановлена злочинна схема з мінімізації податкових зобов`язань службових осіб ТОВ «Душа моря» та ТОВ «ВТП «Тритон», яка полягає у наступному: ТОВ «Душа Моря» завозить в країну імпортний товар, який користується активним попитом, більша частина цього товару після кустарної обробки та копчення з боку ФОП ОСОБА_4 на рибопереробному цеху за адресою: м. Кам`янське, вул. Рєпіна, 18а, продається в магазинах ТОВ «ВТП «Тритон» за готівкові кошти. При ввезенні партії імпортного товару імпортер сплачує податок на додану вартість в розмірі 20% від задекларованої вартості, отримавши відповідно до норм чинного законодавства право на виписку на користь своїх контрагентів податкових накладних на суму сплаченого ПДВ.

Але фактично товар надходить на «чорний ринок»: за допомогою використання кустарного виробництва та коптіння, обладнання та спеціального приладдя, яке не відповідає державним стандартам та нормам ветеринарного та санітарного законодавства, партія другосортної риби, яка завозиться ТОВ «Душа моря» перетворюється в елітні копчення під торговою маркою «Тритон». В результаті цього у підприємства після проведення даної операції залишається: готівкові кошти на суму реалізованого товару (і це тільки в частині повернення собівартості товару), номінальний товар (оскільки продаж пройшла неофіційно, за готівку) продовжує "висіти" на балансі підприємства і право на виписку податкових накладних контрагентам на суму ПДВ.

В результаті цього, у подальшому застосовується наступна схема: службові особи ТОВ «Душа Моря», вступивши в злочинну змову із службовими особами ТОВ «ВТП «Тритон», які не бажають платити податок до бюджету країни і у яких з`являються зобов`язання перед бюджетом в наслідок господарської діяльності, перераховують на рахунки ТОВ «Душа Моря» кошти за продукцію, яка фактично вже давно продана на ринку та в магазинах за готівку, передача товару «риба морожена оселедці: салака балтійська» оформляється фіктивними актами прийому-передачі чи товарно-транспортними накладними, реальний рух товару не відбувається, адже він вже давно реалізований, тобто продається не товар, а офіційні документи на нього.

Внаслідок цього, ТОВ «ВТП «Тритон» отримує право сформувати фіктивний податковий кредит з ПДВ і зменшити на цю суму свої податкові зобов`язання перед бюджетом.

Одночасно, ТОВ «Душа Моря», з метою прикриття своєї незаконної діяльності та незаконної діяльності ТОВ «ВТП «Тритон» із реалізації продукції за готівкові кошти, формує незаконний податковий кредит шляхом фіктивного договору зберігання продукції, яка давно реалізована за готівку, а фактично на складських приміщеннях зберігається продукція ТОВ «ВТП «Тритон», яка на законних підставах з тією ж самою номенклатурою імпортується із-за кордону.

Аналізом фінансової-господарської звітності ТОВ ВТП «Тритон», податкових накладних підприємства з ПДВ, додатків 5 до декларацій з ПДВ в 2017-2018 році, вантажно-митних декларацій, інших бухгалтерських документів строгої звітності, було встановлено, службові особи ТОВ «ВТП «Тритон», згідно первинної бухгалтерської документації відобразили придбання форелі, окуня, лосося та інших подібних товарів у ТОВ «Стрім-КНК» (код 39057887), ТОВ «Агрос-Нова» (нова назва «Карнест», код 38261482) на загальну суму 1,7 млн. грн. В оплату за оформлене постачання рибної продукції ТОВ ВТП «Тритон» перерахував на рахунки вказаних підприємств грошові кошти у безготівковій формі. При цьому по звітності ТОВ «Стрім-КНК» (код 39057887), ТОВ «Агрос-Нова» (нова назва «Карнест», код 38261482) не відображено придбання або будь-яке інше походження вказаного виду риби, що дає підстави вважати про безтоварний вид операції між ТОВ ВТП «Тритон» та вказаними підприємствами.

Аналізом фінансової-господарської звітності ТОВ «Душа Моря», податкових накладних підприємства з ПДВ, додатків 5 до декларацій з ПДВ в 2017-2018 році, вантажно-митних декларацій, інших бухгалтерських документів строгої звітності, було встановлено, що службові особи ТОВ «Душа Моря» в податковій звітності відобразили реалізацію на адресу підприємств ТОВ «Арт Торг» (код 40575636), ТОВ «Борсаліно» (код 40394676), ТОВ «Енпайс» (код 40330460) «салаки» та іншої подібної рибної продукції, яка при дослідженні подальшого руху вказаного товару по ланцюгу утворення податкового кредиту від вказаних підприємств обривається на підприємствах з ознаками ризиковості, які не мають власних чи орендних потужностей, не мають основних засобів виробництва, фактично не знаходяться за місцем реєстрації, уставний фонд вказаних підприємств складає не більше 1000 грн., вони мають директора, бухгалтера та засновника в одній особі, що дає підстави вважати в залученні підприємства ТОВ «Душа Моря» до злочинної схеми з мінімізації податкових зобов`язань підприємствам реального сектору економіки.

Крім цього, встановлено, що в порушення ветеринарного та санітарного законодавства України, без дотримання термінів зберігання певного виду рибної продукції, для приховування незаконної діяльності щодо переробки недоброякісної продукції, ФОП ОСОБА_4 на рибопереробному цеху за адресою: м. Кам`янське, вул. Рєпіна, 18а, за допомогою спеціального обладнання та приладів здійснює копчення та іншу обробку рибної продукції ТОВ «Душа Моря» та ТОВ ВТП «Тритон», приховуючи тим самим реальний строк придатності продукції, яка в подальшому по підробленим документам, реалізовується через власні магазини торгової марки «Тритон» або підприємствам та споживачам за готівку, частково продукція, після обробки, з сумнівним якостями та характеристиками, зберігається без дотримання встановлених санітарних норм та температурного режиму на складських приміщеннях за адресою: м. Кам`янське, вул. Петровського, 253.

Бухгалтером ТОВ «Душа Моря», ТОВ «Тритон», ТОВ ВТП «Тритон» та ФОП ОСОБА_4 - є дружина останнього ОСОБА_8 , яка будучи пов`язаною особою, з метою приховування незаконної діяльності вказаних підприємств, здійснює бухгалтерський облік та подає податкову звітність до податкових органів, в яку завідомо внесені недостовірні відомості щодо вартості, кількості, якості та походження рибної продукції.

Згідно діючого законодавства існують певні вимоги та зобов`язання до суб`єктів господарювання щодо прийняття, зберігання та подальшої реалізації продуктів харчування (рибна продукція), а саме: суб`єкт господарської діяльності зобов`язаний забезпечити стан складських приміщень, для зберігання чи реалізації продовольчих товарів відповідно до вимог санітарно-гігієнічних, технологічних, протипожежних норм і правил щодо приймання, зберігання та реалізації харчових продуктів і продовольчої сировини.

На підставі викладеного у органа досудового розслідування є достовірні підстави вважати, що за місцем роботи та проживання осіб, причетних до вчинення вказаного правопорушення, можуть знаходитись речі та (або) документи, що підтверджують їх причетність до вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 365 КК України.

Єдиним можливим та необхідним у даному випадку шляхом для законного отримання доступу до необхідної інформації, забезпечення її схоронності та можливості подальшого використання як доказу у кримінальному провадженні є проведення обшуку за місцем роботи та проживання причетних до вказаного правопорушення осіб.

Від прокурора надійшла заява про розгляд клопотання без його особистої участі.

Суддя, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, матеріали кримінального провадження вважає, що клопотання підлягає задоволенню за наступними підставами.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 233 КПК України під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі підстави вважати, що за адресою, зазначеною у клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, суд приходить до висновку, що клопотання слідчого про проведення обшуку підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 236, 309 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Дозволити прокурору відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 проведення обшуку нежитлових приміщень за місцем реєстрації ТОВ «Тритон» (код 25018900) за адресою: м. Кам`янське, вул. Республіканська, 22-7, з метою недопущення знищення чи перевезення до іншого приміщення та відшукання і вилучення всіх бухгалтерських та платіжних документів, які підтверджують взаємовідносини між ТОВ «Душа Моря» (код 40575636) та ТОВ «Арт Торг» (код 40575636), ТОВ «Борсаліно» (код 40394676), ТОВ «Енпайс» (код 40330460), крім цього між ТОВ ВТП «Тритон» та ТОВ «Стрім-КНК» (код 39057887), ТОВ «Агрос-Нова» (нова назва «Карнест», код 38261482), крім цього договори між ТОВ НВП «Тритон» (код 39899785) та ФОП « ОСОБА_4 » (код НОМЕР_1 ), між ТОВ «Душа Моря» (код 40575636) та ФОП « ОСОБА_4 » (код НОМЕР_1 ), а саме: договори, додаткові угоди, специфікації; договори на зберігання продукції, договори на виробництво та надання послуг (виробництво холодного копчення, виробництво соленої риби, виробництво в`яленої риби, тощо), акти приймання-передачі, сертифікати відповідності, видаткові накладні, листування між підприємствами, паспорти та сертифікати на ТМЦ, рахунки-фактури, платіжні доручення, виписки з банків, звірка взаєморозрахунків, транспортні (перевізні) документи, паспорта, інструкції, технічна документація на обладнання, інші бухгалтерські, фінансові документи щодо походження рибної продукції та її подальшого руху після придбання та обробки, технічна документація на обладнання, сертифікати відповідності, документація щодо дотримання санітарного та ветеринарного законодавства (медичні книжки на працівників, реєстраційні номери сертифіката відповідності чи свідоцтва про визнання відповідності та/або декларації про відповідність продуктів харчування, санітарні висновки, інші документи, якими підтверджуються якість, безпека, а також ціна товарів), а також ті, що зберігаються в електронному вигляді на цифрових носіях інформації, (системні блоки, ноутбуки, планшети, накопичувачі жорстких магнітних дисків (HDD), твердотілі накопичувачі (SSD), оптичні диски, карти пам`яті, флеш-накопичувачі, тощо), грошові кошти у будь-якій валюті, цінні папери, дорогоцінні метали та каміння одержані злочинним шляхом від незаконної діяльності, пластикові банківські картки та ключі від банківських скриньок, чорнові записи, блокноти, щоденники та інші чорнові бухгалтерські документи і предмети, які мають істотне значення для встановлення об`єктивної істини по кримінальному провадженню, податкові декларації з податку на додану вартість, додатки 5, які були складені та надані підприємствами протягом 2017-2018 до Кам`янської ОДПІ ГУ ДФС, акти перевірок контролюючих органів, особисті речі ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 ..

Доручити проведення обшуку членам слідчої групи, прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42017040000001520.

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.08.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу77918576
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —201/9260/18

Ухвала від 29.08.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні