Ухвала
від 30.07.2018 по справі 201/8260/18
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/8260/18

Провадження № 1-кс/201/5084/2018

УХВАЛА

30 липня 2018 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , з секретарем ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого першого СВ СУ прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про дозвіл на проведення тимчасового доступу до речей та документів, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання старшого слідчого першого СВ СУ прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про дозвіл на проведення тимчасового доступу до документів, що містять банківську таємницю - до оригіналів документів (заява, договір, анкета, копія паспорту та довідки про присвоєння ІПН та ін.), які сталі підставою для відкриття банківського рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) НОМЕР_2 за період з 1 січня 2017 року по день надання доступу, з можливістю ознайомитись з оригіналами та вилучення їх копій, як в електронному вигляді так і на паперових носіях, а також до інформації про розрахункові банківські операції по руху грошових коштів на зазначеному банківському рахунку у прибутковій і видатковій частині із вказівкою вхідних і вихідних сум платежів, дат, часу операції, відправника й одержувача коштів, даних банків відправників і одержувачів, номерів їх рахунків, призначення платежу, за період з 1 січня 2017 року по день надання доступу, які наявні у банку ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , МФО НОМЕР_4 , адреса головного офісу: АДРЕСА_1 ).

В клопотанні слідчий зазначено, що першим слідчим відділом слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області, в рамках кримінального провадження за № 42016040000000545, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05.07.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 ч. 3 ст. 368, ч. 2 ст. 204 КК України, здійснюється досудове розслідування за фактом зловживання, з боку службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 , своїм службовим становищем, які діють в супереч інтересам служби, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди, не вживають заходів щодо припинення протиправної діяльності з виготовлення, збереження, транспортування та збуту підакцизних товарів на території Дніпропетровської області.

Крім того, службові особи ІНФОРМАЦІЯ_3 не вчиняють заходи щодо припинення схеми діяльності пов`язаних підприємств на ухилення від сплати податків, чим завдано тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам, в тому числі, які здійснюють виготовлення, зберігання та збут фальсифікованих тютюнових виробів та лікарських засобів під виглядом продукції реального сектору економіки.

Під час досудового розслідування встановлено, що гр-н ОСОБА_5 1974 р.н., діючи з метою мінімізації податкових зобов`язань підконтрольних підприємств та ухилення від сплати податків, а також отримання послуг з конвертації безготівкових коштів в готівку за сприянням службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 , організував злочинну групу, з розподілом ролей та яка здійснює виготовлення, зберігання та збут фальсифікованих лікарських засобів (спирт медичний) під виглядом продукції ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРОПУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ ВКФ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРОПУ НОМЕР_7 ) з метою подальшої реалізації до закладів охорони здоров`я та аптечних мереж України.

З цією метою гр-н ОСОБА_5 заснував ряд комерційних структур, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ) де за допомогою бухгалтера ОСОБА_6 та підконтрольних керівників вказаних СПД здійснює легалізацію походження фальсифікованих лікарських засобів, шляхом проведення безтоварних операції.

Встановлено, що вказана фальсифікована лікарська продукція окрім власних підконтрольних товариств реалізовується через ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ).

Реалізацію проводиться як на комерційним так і державним підприємствам при участі в тендерній процедурі через систему « ІНФОРМАЦІЯ_15 ».

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) має наступні відкриті рахунки в банківських установах, а саме: НОМЕР_2 відкритий у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » МФО НОМЕР_4 ;

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ) - НОМЕР_16 відкритий у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » МФО НОМЕР_17 ;

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ) НОМЕР_18 відкритий у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » МФО НОМЕР_4 .

До суду надійшла заява від прокурора про розгляд клопотання без його особистої участі.

Суддя, дослідивши клопотання та матеріали додані до нього, приходить до таких висновків.

Згідно з ч. 2 ст. 9 КПК України прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Частиною 2 ст. 91 КПК України передбачено, що доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій, а також шляхом проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Згідно зі ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ст. 132 КПК України визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим кодексом.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей та документів, як один із заходів забезпечення кримінального провадження, полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володіння якої знаходяться такі речі та документи, можливості ознайомитись з ними, зробити їхні копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей та документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій.

Згідно ч.5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах та документах, та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей та документів.

Клопотання прокурора, яке надійшло до суду відповідає вимогам ст. 160 КПК України.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що клопотання старшого слідчогопершого СВСУ прокуратуриДніпропетровської області ОСОБА_3 ,погодженого зпрокурором відділупрокуратури Дніпропетровськоїобласті ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів, підлягає задоволенню, оскільки прокурором надано суду належні та достатні докази того, що дана слідча дія є необхідною в даному кримінальному провадженні, а дані які необхідно здобути слідчому мають суттєве значення для виявлення та фіксації обставин вчинення кримінального правопорушення, встановлення кола причетних осіб, а також ефективного та повного досудового розслідування в цьому кримінальному провадженні. Крім того, слідчим суддею враховано те, що здобути необхідну для досудового розслідування інформацію іншим шляхом, окрім як звернення до слідчого судді із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів та отримання останнього, є неможливим.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст. ст. 91,93 110,131-132, 159-160 163166, 309, 369372 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому першого СВ СУ прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , прокурору відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 дозвіл на проведення тимчасового доступу до документів, що містять банківську таємницю - до оригіналів документів (заява, договір, анкета, копія паспорту та довідки про присвоєння ІПН та ін.), які сталі підставою для відкриття банківського рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) НОМЕР_2 за період з 1 січня 2017 року по день надання доступу, з можливістю ознайомитись з оригіналами та вилучення їх копій, як в електронному вигляді так і на паперових носіях, а також до інформації про розрахункові банківські операції по руху грошових коштів на зазначеному банківському рахунку у прибутковій і видатковій частині із вказівкою вхідних і вихідних сум платежів, дат, часу операції, відправника й одержувача коштів, даних банків відправників і одержувачів, номерів їх рахунків, призначення платежу, за період з 1 січня 2017 року по день надання доступу, які наявні у банку ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , МФО НОМЕР_4 , адреса головного офісу: АДРЕСА_1 ).

Доручити проведення тимчасового доступу до речей та документів слідчим та прокурорам слідчої групи у кримінальному провадженні № 42016040000000545.

Ухвала оскарженню не підлягає та підлягає негайному виконанню.

Строк дії ухвали становить 30 днів з моменту її винесення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.07.2018
Оприлюднено20.03.2023

Судовий реєстр по справі —201/8260/18

Ухвала від 30.07.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні