Рішення
від 15.11.2018 по справі 288/1453/18
ПОПІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 288/1453/18

Провадження № 2/288/743/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2018 року смт. Попільня

Попільнянський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Рудник М. І.,

з участю секретаря судових засідань - Нечипоренко М.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Попільня Житомирської області цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Липківської сільської ради Попільнянського району Житомирської області, Спілки (об'єднання) громадян - співвласників майна реорганізованого Приватно - пайового товариства Прогрес про визнання права власності на нежитлову будівлю,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 (далі - позивач) звернувся до суду з позовом до Липківської сільської ради Попільнянського району Житомирської області (далі - відповідач-1), Спілки (об'єднання) громадян - співвласників майна реорганізованого Приватно - пайового товариства Прогрес (далі - відповідач-2) про визнання права власності на нежитлову будівлю, в якому вказує, що 15 серпня 2011 року між ним та відповідачем -2, в особі голови спілки ОСОБА_5, було досягнуто домовленості щодо купівлі - продажу нежитлової будівлі - навісу для зерна (склад), загальною площею 1259,7 квадратних метрів, за адресою: АДРЕСА_1

15 серпня 2011 року було укладено договір купівлі - продажу, згідно якого позивач прийняв на себе зобов'язання сплатити вартість нерухомого майна у розмірі 25 000 гривень 00 копійок. Позивачем були сплачені кошти у вказаному розмірі.

Вищевказана будівля згідно акту приймання - передачі була передана позивачу.

В зв'язку з необхідністю зареєструвати право власності на передане позивачу у власність нерухоме майно, позивач звернувся до державного реєстратора, проте отримав відмову, так як договір купівлі - продажу нерухомого майна має бути нотаріально посвідчений.

Позивач з метою нотаріального посвідчення договору звернувся до нотаріуса, проте отримав відмову через відсутність документів, що підтверджують право володіння або користування земельною ділянкою, на якій розташований об'єкт нерухомого майна, в той час, як виготовити документи на земельну ділянку неможливо без підтвердження права власності на будівлю.

Вказана нерухомість перебуває у одноособовому володіння позивача, він несе всі витрати по її утриманню, ним здійснено капітальний ремонт, утримується в належному стані прилегла територія, будь - яких вимог з приводу звільнення приміщень, тощо, до позивача ні від кого та ніколи не надходило.

Дана нежитлова будівля не перебуває на балансі Липківської сільської ради Попільнянського району Житомирської області.

Земельна ділянка, на якій розташований об'єкт нерухомості, перебуває у комунальній власності Липківської сільської ради Попільнянського району Житомирської області.

Ринкова вартість нерухомості становить 24 174 гривні 00 копійок.

Позивач просить визнати за ним право власності на нежитлову будівлю - навіс для зерна, загальною площею 1259,7 кв.м, яка розташована в АДРЕСА_1.

Позивач в підготовче судове засідання не з'явився, в позовній заяві просив розгляд справи проводити без його участі.

Представник відповідача Липківської сільської ради Попільнянського району Житомирської області в підготовче судове засідання не з'явився, надав до суду заяву в якій просив справу розглядати без участі представника сільської ради, проти позову не заперечують.

Представник відповідача Спілки (об'єднання) громадян - співвласників майна реорганізованого Приватно - пайового товариства Прогрес в підготовче судове засідання не з'явився, надав до суду заяву в якій просив розгляд справи провести без участі представника спілки, проти позову не заперечують.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно Договору купівлі-продажу об'єкту нерухомого майна укладеного 12 серпня 2011 року, Спілка (об'єднання) громадян співвласників майна реорганізованого приватно - пайового товариства Прогрес , в особі Голови Спілки ОСОБА_5 - продавець зобов'язується передати у власність ОСОБА_2 - покупцю, а покупець зобов'язується прийняти та сплатити за нього на умовах Договору: нежитлову будівлю, навіс для зерна (склад) загальною площею 1257,9 кв.м, що розташований за адресою: АДРЕСА_1. Вартість об'єкта нерухомого майна складає 25 000 гривень 00 копійок.

Актом Приймання - передачі об'єкта нерухомого майна від 16 серпня 2011 року передбачено, що даний акт складено між Спілкою (об'єднання) громадян співвласників майна реорганізованого приватно - пайового товариства Прогрес , в особі Голови Спілки ОСОБА_5, з однієї сторони (надалі - продавець) та ОСОБА_2, з другої сторони, (надалі - покупець) про те, що на виконання умов Договору купівлі - продажу об'єкту нерухомого майна, від 12 серпня 2011 року та в зв'язку з повною оплатою вартості об'єкту нерухомого майна, відповідно до квитанції № 38 від 15 серпня 2011 року, продавець передав, а покупець прийняв: нежитлову будівлю, навіс для зерна (склад) загальною площею 1257,9 кв.м, що розташований за адресою: АДРЕСА_1.

Як вбачається з Протоколу засідання виконавчого комітету громадян співвласників майна реорганізованого ппт Прогрес від 12 жовтня 2009 року, вирішено продати ОСОБА_2 навіс для зерна № 2 Е-1, що знаходиться по АДРЕСА_1 за 25 000 гривень 00 копійок.

Відповідно до Технічного паспорту на навіс для зерна, який знаходиться в АДРЕСА_1, виготовленого 02 березня 2017 року КП Бердичівським МБТІ Житомирської обласної ради, Інвентаризаційна справа № 298, замовником технічної інвентаризації на навіс для зерна вказаний ОСОБА_7. Загальна площа приміщення становить 1259,7 кв.м.

Довідками № 473 та № 474 від 18 жовтня 2018 року Липківської сільської ради Попільнянського району Житомирської області визначено, що нежитлова будівля (навіс для зерна) площею 1259,7 кв.м, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 не перебуває на балансі сільської ради та земельна ділянка орієнтовною площею 0,20 га, на якій розташована вищевказана нежитлова будівля, перебуває в комунальній власності Липківської сільської ради та у приватну власність ОСОБА_2 не передавалась.

Згідно Звіту про оцінку майна (об'єкти нерухомості) виготовленого 01 серпня 2011 року ПП ОСОБА_8, ринкова вартість об'єкта, а саме: навіс для зерна № 2 Е-1, що розташований в АДРЕСА_1, становить 24 174 гривні 00 копійок, замовником вказаний ОСОБА_2.

Як вбачається з частини 1 статті 202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів та право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Як вбачається з частини 1 статті 334 ЦК України право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до частини 1 статті 182 ЦК України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації, а згідно з статтею 334 цього ж Кодексу, права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

Статтею 392 ЦК України передбачено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до статті 398 ЦК України право володіння виникає на підставі договору з власником або особою, якій майно було передане власником, а також на інших підставах, встановлених законом.

Таким чином, зібрані у справі докази, їх належна оцінка та враховуючи вимоги частини 3 статті 200 ЦПК України , суд вважає, що є підстави для визнання права власності позивача на нежитлову будівлю - навіс для зерна, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1

Керуючись Порядком державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 року № 1127 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 23.08. 2016 року № 553); статтями 182, 202, 328, 334, 392, 398 ЦК України; статтями 4, 12, 13, 19, 23, 28, 48, 76, 78, 81, 128, 200, 258, 259, 263-265, 352, 354, 355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_2 до Липківської сільської ради Попільнянського району Житомирської області, Спілки (об'єднання) громадян - співвласників майна реорганізованого Приватно - пайового товариства Прогрес про визнання права власності на нежитлову будівлю - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на нежитлову будівлю - навіс для зерна, загальною площею 1259,7 кв.м, яка розташована в АДРЕСА_1.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Відповідно до пункту 15.5 Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України в редакції Закону № 2147-VІІІ від 03 жовтня 2017 року, апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Суддя Попільнянського

районного суду М. І. Рудник

СудПопільнянський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення15.11.2018
Оприлюднено20.11.2018
Номер документу77929501
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —288/1453/18

Рішення від 15.11.2018

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 19.10.2018

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні