Рішення
від 13.11.2018 по справі 373/1422/18
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/1422/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 листопада 2018 року м. Переяслав-Хмельницький

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючої - судді Керекези Я.І.,

за участі секретаря судових засідань Ткалі І.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Переяслав-Хмельницькому справу №373/1422/18 (2/373/840/18) за позовом ОСОБА_2 до Пристромської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області про визнання права на спадкове майно,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду із позовом і просять визнати за нею право на земельну частку (пай) розміром 2,79 в умовних кадастрових гектарах із земель КСП ім. Черняховського, що знаходиться на території Пристромської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 року її матері ОСОБА_3, якій ця земельна частка (пай) належала на підставі рішення загальних зборів КСП ім. Черняховського від 12.01.2000, за якою під номером НОМЕР_2 закріплені три земельні ділянки згідно схеми розподілу (розпаювання) земель КСП ім. Черняховського.

Посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 року померла ОСОБА_3, після смерті якої відкрилася спадщина на право на земельну частку (пай), розміром 2,79 в умовних кадастрових гектарах, що знаходиться на території Пристромської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області.

Позивач після смерті матері вступила в управління та володіння спадковим майном.

Інших спадкоємців ні за законом, ні за заповітом, ні тих, які мають право на обов'язкову частку, немає.

19 липня 2018 року державний нотаріус Баришівської районної нотаріальної контори відмовив позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну частку (пай) розміром 2,79 в умовних кадастрових гектарах із земель КСП ім. Черняховського, що знаходиться на території Пристромської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, через відсутність правовстановлюючого документу.

Факт володіння померлою ОСОБА_3 земельною часткою (паєм,) розміром 2,79 умовних кадастрових гектара, що розташована на території Пристромської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, підтверджується довідкою Пристромською сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області №742 від 12.11.2018, списком громадян-членів колективного сільськогосподарського підприємства ім. Черняховського с. Пристроми Переяслав-Хмельницького району Київської області ; витягом з протоколу №1 загальних зборів КСП ім. Черняховського від 12 січня 2000 року, викопіюванням з карти розпаювання земель на території Пристромської сільської ради Переяслав-Хмельницького району; довідкою Пристромською сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області №1 від 09.01.2018, повідомленням відділу у Переяслав-Хмельницькому районі Головного управління Держгеокадастру у Київській області; звітом про експертну грошову оцінку земельної ділянки.

Право спадкоємця ОСОБА_2 на земельну частку (пай), розміром 2,79 га, підтверджується свідоцтвом про смерть ОСОБА_3, свідоцтвом про народження ОСОБА_4, свідоцтвом про одруження батьків позивача ОСОБА_5 та ОСОБА_4 ; довідкою Масківецької сільської ради Баришівського району Київської області №15 від 02.02.2018; довідкою Масківецької сільської ради Баришівського району Київської області №18 від 12.02.2018, постановою про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 19.07.2018 №942/02-31, матеріалами спадкової справи №61 за 2018 рік після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 року гр. ОСОБА_3.

До суду позивач ОСОБА_2 та представник позивача ОСОБА_6 не з'явилися, представник позивача направив заяву про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просять їх задовольнити.

Представник відповідача, Пристромської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, в підготовче судове засідання не з'явився, направив заяву про розгляд справи без участі представника сільської ради, позов визнає в повному обсязі та просить повністю задовольнити позовні вимоги.

Розгляд справи здійснюється відповідно до ч.3 ст. 211 ЦПК України.

Суд приймає до уваги подані позивачем докази, на підставі яких встановлені обставини справи, та вважає їх належними, допустимими, достовірними, а їх сукупність достатньою для встановлення обставин, що мають значення для справи.

Згідно ч.3 ст. 5 ЦК України якщо цивільні відносини виникли раніше і регулювалися актом цивільного законодавства, який втратив чинність, новий акт цивільного законодавства застосовується до прав та обов'язків, що виникли з моменту набрання ним чинності.

Відповідно до п.4 Прикінцевих та Перехідних положень ЦК України (в редакції 2003 року) Цивільний кодекс України застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності, отже до даних правовідносин застосовуються положення ЦК УРСР (в редакції 1963 року).

Зважаючи на те, що спадщина відкрилася ІНФОРМАЦІЯ_2 року, тому до спірних правовідносин слід застосовувати положення розділу VII Цивільного кодексу України ( в редакції 1963 року).

Відповідно до вимог ч.1 ст. 529 ЦК УРСР (в редакції 1963 року) при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

Згідно вимог ст. 548 ЦК УРСР (в редакції 1963 року) для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

В силу вимог ч.ч.1,2 ст. 549 ЦК УРСР (в редакції 1963 року) визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Таким чином, судом встановлено, що ОСОБА_3 за життя мала право на земельну частку (пай) НОМЕР_2 розміром 2,79 в умовних кадастрових гектарах, що підтверджене рішенням загальних зборів КСП ім. Черняховського від 12.01.200.

Відповідно до вимог п. 2 Постанови ПВС України № 7 від 30.05.2008 року "Про судову практику в справах про спадкування", особа може звернутися до суду з вимогою про визнання права на спадщину за правилами позовного провадження у разі відмови нотаріуса в оформлення права на спадщину.

Таким чином, спадкодавець ОСОБА_3 з не залежних від неї причин не оформила юридично права на земельну частку (пай), що не позбавляє її спадкоємця права успадкувати це право.

Згідно ч.3 та ч.4 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 та ч. 4 ст. 206 ЦПК України, відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Як вбачається з правових позицій Верховного Суду України, викладених в Постанові Пленуму Суду № 2 від 12.06.2009 Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції , у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з'ясування і дослідження інших обставин справи.

Оскільки представник відповідача позов визнав, визнання позову не суперечить закону та не порушує прав, свобод чи інтересів інших осіб, суд приходить до висновку про задоволення позову в повному обсязі на підставі ч.4 ст. 206 ЦПК України.

Питання судових витрат вирішити у відповідності до ст. 142 ЦПК України.

На підставі викладеного, відповідно до ст. ст.529,548 549 ЦК УРСР (в редакції 1963 року), керуючись ст.ст. 12, 81, 142, 200, 206, 263-265, 268 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

ПозовОСОБА_2 до Пристромської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області про визнання права на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 право на земельну частку (пай) НОМЕР_2, розміром 2,79 в умовних кадастрових гектарах, із земель КСП ім. Черняховського, що знаходиться на території Пристромської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_3, на підставі рішення загальних зборів КСП ім. Черняхівського від 12.01.2000, за якою Закріплено три земельні ділянки згідно схеми розподілу (розпаювання) земель КСП ім. Черняховського.

У відповідності до ч. 1 ст. 142 ЦПК України повернути ОСОБА_2 з державного бюджету 50 відсотків судового збору в сумі 352 (триста п'ятдесят дві) гривні 40 коп., сплаченого нею 07.08.2018 ГУ ОЩАДБАНК по м. Києву та області, квитанція №34, в розмірі 704 гривень 80 коп.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу ХIIІ "Перехідні положення" Цивільного процесуального кодексу України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач - ОСОБА_2, зареєстрована та проживає с. Масківці, Баришівський район Київської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_1.

Відповідач - Пристромська сільська рада Переяслав-Хмельницького району Київської області, місцезнаходження: с. Пристроми Переяслав-Хмельницький район, Київська область 08410, код ЄДРПОУ 04361930.

Судове рішення не проголошувалося в силу ч. 4 ст. 268 ЦПК України.

Суддя Я. І. Керекеза

Дата ухвалення рішення13.11.2018
Оприлюднено20.11.2018
Номер документу77930486
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —373/1422/18

Рішення від 13.11.2018

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Керекеза Я. І.

Ухвала від 14.08.2018

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Керекеза Я. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні