Ухвала
від 19.11.2018 по справі 756/15091/18
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

19.11.2018 Справа № 756/15091/18

Справа № 756/15091/18

Провадження № 1-кс/756/3135/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 листопада 2018 року м.Київ

Слідчий суддя Оболонського районного суду міста Києва ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю слідчих ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі судових засідань Оболонського районного суду міста Києва клопотання слідчого про дозвіл на обшук іншого володіння у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018100000000224 від 05.11.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 204 КК України, -

в с т а н о в и в:

Згідно викладених у клопотанні слідчого обставин справи, службові особи ТОВ "Імпульс LTD" (код ЄДРПОУ 23514836) здійснюють незаконне зберігання з метою збуту, транспортування та збут на АЗС незаконно виготовлених ТОВ «Аліва» (код ЄДРПОУ 39890394) та ПП «Торговий Дім «Фонтекс-Агро» (код ЄДРПОУ 38510009) інших підакцизних товарів автомобільного бензину та дизельного палива.

Старший слідчий з ОВС п`ятого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_3 за погодженням з прокурором Київської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_5 звернулась до суду з клопотанням про надання дозволу на обшук обєктів, розташованих у іншому володінні на земельній ділянці, кадастровий номер 7410100000:01:028:0009 за адресою: м.Чернігів, вул.Чудінова, яка на праві власності належить державній організації «Комбінат «Айстра» Державного агентства резерву України. Клопотання обґрунтовується тим, що у даному кримінальному провадженні існує потреба у відшуканні нафтопродуктів, які зберігаються ПП «Торговий Дім «Фонтекс-Агро» у резервуарах, розміщених на території вказаної земельної ділянки, які орган досудового розслідування має обґрунтовані підстави вважати незаконно виготовленими, а також документації, що стосується обліку їх незаконного виготовлення, зберігання з метою збуту, транспортування та збуту, чорнових записів щодо їх обліку. Вказана документація може зберігатись на магнітних та оптичних носіях, флеш-накопичувачах, комп`ютерах та іншій комп`ютерній техніці. З клопотання вбачається, що у органу досудового розслідування існує потреба у відібранні зразків для дослідження нафтопродуктів, а також у дослідженні документів щодо операцій з їх виготовлення, зберігання транспортування та збуту, а ці речі та документи можуть бути спотворені та знищені після направлення вимоги в порядку ст. 93 КПК України або оголошення ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів.

В судовому засіданні слідчі заступник начальника п`ятого слідчого відділу РКП СУФР ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_4 та старший слідчий цього відділу ОСОБА_3 повністю підтримали внесене клопотання та з викладених у ньому підстав просили суд його задовольнити.

Заслухавши доводи та пояснення слідчих, дослідивши клопотання та надані до нього матеріали, слідчий суддя прийшов до висновку про наявність підстав для його задоволення.

Статтею 233 КПК України передбачено, що ніхто немає правапроникнути дожитла чиіншого володінняособи збудь-якоюметою,інакше яклише задобровільною згодоюособи,яка нимиволодіє,або напідставі ухвалислідчого судді,крім встановленихзаконом випадків. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

З наданого прокурором Витягу з ЄРДР № 32018100000000224 від 05.11.2018 за ч.1 ст.204 КК України вбачається, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФСУ у м. Києві здійснюється досудове розслідування кримінального провадження по факту незаконного зберігання з метою збуту, транспортування та збуту службовими особами ТОВ "Імпульс LTD" на АЗС незаконно виготовлених ТОВ «Аліва» та ПП «Торговий Дім «Фонтекс-Агро» автомобільного бензину та дизельного палива, які є іншими підакцизними товарами.

Як вбачається з протоколу допиту свідка ОСОБА_6 , 23.08.2018 на АЗС «Імпульс» по вул.Лугова, 16 в м.Києві він придбав бензин марки А95+ та заправив свій автомобіль, після чого двигун автомобіля було пошкоджено. Як пояснили йому спеціалісти станції технічного обслуговування, до пошкоджень двигуна автомобіля призвела низька якість пального. Під час допиту свідок надав фіскальний чек про придбання бензину на АЗС «Імпульс» по вул.Лугова, 16 в м.Києві.

Як вбачається з протоколу від 06.09.2018 отримання зразків для експертизи, ОСОБА_6 надано 5 л рідини з характерним запахом нафтопродуктів.

Постановою слідчого від 14.09.2018 у даному кримінальному провадженні залучено спеціаліста ДП «Орган з сертифікації нафтопродуктів та систем якості «МАСМА-Сепро» з метою встановлення, чи є вилучена у ОСОБА_6 речовина нафтопродуктом, чи відповідає вона вимогам Технічного регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив. Як вбачається з висновку ДП «Орган з сертифікації нафтопродуктів та систем якості «МАСМА-Сепро» від 28.09.2018 № 0359/ОС, наданий зразок рідини з характерним запахом нафтопродукту належить до автомобільного бензину А-95, однак за рядом показників не відповідає вимогам Технічного регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив та вимогам ДСТУ 7687:2015 для бензину автомобільного А-95-Євро5-Е5, що свідчить про те, що дана продукція отримана шляхом звичайного змішування товарного автомобільного бензину з автомобільними компонентами, з наступним підвищенням октанового числа значним обсягом октанопідвищуючих компонентів. З висновку вбачається, що наданий на дослідження зразок є паливом автомобільним альтернативним з октановим числом у 95 одиниць, який не відповідає вимогам до такого палива за вмістом кисеневмісних спиртових сполук.

Вказані матеріали свідчать про наявність у діях службових осіб ТОВ "Імпульс LTD" незаконного зберігання з метою збуту, транспортування та збуту незаконно виготовленого автомобільного бензину.

З протоколу огляду АІС «Податковий блок» та Єдиного реєстру податкових накладних від 08.11.2018 вбачається, що згідно з податковими накладними щодо нарахування та сплати ПДВ, постачання на ТОВ "Імпульс LTD" паливно-мастильних матеріалів, які у органу досудового розслідування існують обґрунтовані підстави вважати несертифікованими, здійснює ТОВ «Аліва», яке придбає усе пальне у ПП «Торговий Дім «Фонтекс-Агро». Зазначене підтверджується також податковими накладними № 13 від 13.09.2018 та № 348 від 13.09.2018.

Протоколом огляду АІС «Податковий блок» та Єдиного реєстру податкових накладних від 07.11.2018 підтверджується, що ПП «Торговий Дім «Фонтекс-Агро» використовує нафтосховище ДО «Комбінат «Айстра» в м.Чернігові по вул.Чудінова. зазначене підтверджується копіями податкових накладних № 25 від 04.09.2018, № 26 від 03.07.2018, № 18 від 01.10.2018, з яких вбачається оплата ПП «Торговий Дім «Фонтекс-Агро» на користь ДО «Комбінат «Айстра» послуг по зберіганню транспортних засобів, а також № 12 від 05.03.2018, з якої вбачається оплата ПП «Торговий Дім «Фонтекс-Агро» на користь ДО «Комбінат «Айстра» послуг по зберіганню нафтопродуктів. Використання ПП «Торговий Дім «Фонтекс-Агро» земельної ділянки та резервуарів ДО «Комбінат «Айстра» для накопичення нафтопродуктів, ввезення на територію нафтобази сумішей вуглеводів та октанопідвищуючих домішок, у тому числі заборонених, змішування вказаних рідин перед завантаженням у автоцистерни та бензовози підтверджується також показаннями свідка ОСОБА_7 .

З протоколу огляду паливного складу за місцезнаходженням ДО «Комбінат «Айстра» в м.Чергінові по вул.Чудінова від 06.11.2018 та фототаблиці до нього вбачається розташування на території вищезазначеного об`єкту адміністративного приміщення та ємностей для зберігання нафтопродуктів резервуарів паливного складу, які використовуються ПП «Торговий Дім «Фонтекс-Агро».

Документи та речі, з метою відшукання яких заявлене клопотання, мають значення для досудового розслідування вказаного кримінального провадження, оскільки можуть бути предметами кримінального правопорушення, обставини вчинення якого можуть бути виявлені та зафіксовані шляхом огляду та дослідження цих речей та документів. Відомості, які містяться у відшукуваних документах, а також відшукувані речі можуть бути доказами під час судового розгляду.

Як вбачається з Інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку, в м.Чернігів по вул.Чудінова розташована земельна ділянка, кадастровий номер 7410100000:01:028:0009, яка на праві постійного користування належить державній організації «Комбінат «Айстра» Державного агентства резерву України (код ЄДРПОУ 14373259). Зазначене речове право підтверджується також Інформацією з Державного реєстру прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного державного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна №140829816 від 09.10.2018.

Вказані вище досліджені судом матеріали у їх сукупності дають суду підстави вважати, що відшукувані речі та документи можуть знаходитись на території зазначеного у клопотанні іншого володіння території земельної ділянки, кадастровий номер 7410100000:01:028:0009, яка на праві постійного користування належить державній організації «Комбінат «Айстра» Державного агентства резерву України.

Оцінивши наведені слідчим доводи щодо існування високого ступеню ризику знищення та спотворення речей, з метою відшукання яких заявлене клопотання, суд вважає, що у даному випадку обшук є найбільш доцільним та ефективним способом їх відшукання та вилучення.

Суд враховує, що проведення обшуку на території іншого володіння ПП «Торговий Дім «Фонтекс-Агро» та ДО «Комбінат «Айстра» Державного агентства резерву України не порушує прав та охоронюваних інтересів інших осіб, а таке втручання у господарську та іншу діяльність вищезазначених підприємств є пропорційним заходом для виконання передбачених ст.2 КПК України завдань кримінального провадження.

За таких обставин, враховуючи, що надання дозволу на обшук належної на праві постійного користування земельної ділянки за місцем розташування виробничих потужностей ПП «Торговий Дім «Фонтекс-Агро» є процесуально обґрунтованим і зумовленим необхідністю збирання та перевірки доказів вчинення кримінального правопорушення, клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.234-235, 309 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в:

Клопотання слідчого - задовольнити.

Надати дозвіл членам слідчої групи у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018100000000224 від 05.11.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 204 КК України, а саме: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 на проведення обшуку резервуарів, приміщень та споруд, розташованих на земельній ділянці, кадастровий номер 7410100000:01:028:0009 за адресою: м.Чернігів, вул.Чудінова, яка на праві постійного користування належить державній організації «Комбінат «Айстра» Державного агентства резерву України (код ЄДРПОУ 14373259), з метою відшукання та вилучення документів, чорнових записів, які містять інформацію про незаконне виготовлення, зберігання з метою збуту, транспортування та збут приватним підприємством «Торговий Дім «Фонтекс-Агро» (код ЄДРПОУ 38510009) нафтопродуктів та паливно-мастильних матеріалів, магнітних та оптичних носіїв інформації, флеш-накопичувачів, жорстких дисків, планшетів, ноутбуків (нетбуків), серверів та системних блоків (моноблоків), на яких міститься інформація про збут приватним підприємством «Торговий Дім «Фонтекс-Агро» (код ЄДРПОУ 38510009) нафтопродуктів та паливно-мастильних матеріалів, встановлення та огляду потужностей для зберігання з метою збуту та збуту автомобільного бензину та дизельного палива, незаконно виготовленого автомобільного бензину та дизельного палива.

Ухвала може бути використана для реалізації права на проникнення до вказаного іншого володіння з метою проведення обшуку один раз.

Ухвала діє у строк до 19 грудня 2018 року та оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.11.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу77940285
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на обшук іншого володіння у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018100000000224 від 05.11.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 204 КК України

Судовий реєстр по справі —756/15091/18

Ухвала від 19.11.2018

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Демчина Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні