Рішення
від 12.11.2018 по справі 706/1482/18
ХРИСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 706/1482/18

2/706/583/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 листопада 2018 року м.Христинівка

Христинівський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Орендарчука М.П.,

при секретарі Пізняк Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Христинівка Черкаської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1, представника позивача на підставі довіреності № 25 від 27.09.2016 року ОСОБА_2 до ОСОБА_3 сільської ради про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до Христинівського районного суду з позовом до ОСОБА_3 сільської ради про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, та просить визнати за ним, ОСОБА_4 (Ідентифікаційний номер: НОМЕР_1) право власності на житловий будинок № 44 з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться в селі Ягубець, по вулиці Жовтнева, Христинівського району Черкаської області, а саме: житловий будинок А-1 ; прибудова а ; сарай Б ; сарай В ; сарай в ; вбиральня Г ; огорожа № 1,2; водоколонка № 3, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5, померлої 22.01.2010 р.

Позивач в обґрунтування позовних вимог в позовній заяві зазначив, що 22 січня 2010 року померла мати позивача - ОСОБА_5, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії І-СР № 117224 від 23.01.2010 р. Факт родинних відносин позивача з померлою підтверджується свідоцтвом про народження позивача серії І-СР № 497305 від 08.02.1980 року. У свідоцтві про народження позивача та у свідоцтві про смерть спадкодавця наявні розбіжності у прізвищі померлої у зв'язку з тим, що під час видачі свідоцтва про смерть серії І-СР № 117224 від 23.01.2010 р. ОСОБА_3 сільською радою Христинівського району Черкаської області було допущено помилку, а саме - прізвище спадкодавця замість Хливнюк було зазначено як Хлевнюк . Спадкове майно, що залишилось після смерті матері позивача ОСОБА_5 складає житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, розташований по вул. Жовтнева. 44 в с. Ягубець Христинівського району Черкаської області, що підтверджується довідкою ОСОБА_3 сільської ради Христинівського району Черкаської області № 287 від 04.10.2017р. У встановлений законодавством строк позивач звернувся до приватного нотаріуса Христинівського районного нотаріального округу Черкаської області ОСОБА_6 з заявою про прийняття спадщини, на підставі якої було заведено спадкову справу № 172 за 2016 рік. За життя спадкодавець заповіту не склала, згідно матеріалів спадкової справи № 172 за 2016 рік спадкоємцем за законом на все майно, що залишилось після смерті ОСОБА_5, є ОСОБА_1, оскільки фактично прийняв спадщину так як проживав разом із спадкодавцем, що підтверджується довідкою, виданою виконавчим комітетом ОСОБА_3 сільської ради Христинівського району Черкаської області та шляхом подачі відповідної заяви про прийняття спадщини. 05.10.2016 р. через свого представника позивач звернувся до приватного нотаріуса Христинівського районного нотаріального округу Черкаської області ОСОБА_6 з заявою про видачу на його ім'я свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок № 44, який знаходиться по вул. Жовтнева в с. Ягубець, Христинівського району, Черкаської області, що залишився після смерті його матері ОСОБА_5, яка померла 22.01.2010 р.

Проте, постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 1104/02-31 від 05.10.2016 р. позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом з наступних підстав.

В судове засідання позивач не з'явився, проте від нього до суду надійшла заява в якій він позовні вимоги підтримує та просить справу розглядати без його участі.

В судове засіданні відповідач ОСОБА_3 сільська рада не з'явилась, проте від неї до канцелярії на адресу суду надійшла заява з проханням справу розглянути за відсутності їх представника, позовні вимоги ОСОБА_1 визнають повністю, та не заперечують проти їх задоволення.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України у звязку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Зважаючи на те, що відповідач, являючись органом місцевого самоврядування адміністративно-територіальної одиниці, де проживав спадкодавець, а тому маючи про них найбільш достовірні відомості, позовні вимоги визнав, і таке визнання не порушує прав та інтересів третіх осіб, суд знаходить, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Судом встановлено наступні обставини справи та визначені відповідно до них правовідносини.

Після смерті ОСОБА_7 відкрилася спадщина.

Таким чином, позивач не може оформити право власності в порядку спадкування за заповітом на житловий будинок з надвірними спорудами, розташовані за адресою:село ОСОБА_3, по вулиці Жовтнева, Христинівського району Черкаської області, оскільки відсутні правовстановлюючі документи.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з ч. 2. ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (ч. 3 ст. 46 цього Кодексу).

Таким чином часом відкриття спадщини після смерті ОСОБА_5 тимофіївни є день її смерті, тобто 22.01.2010 року.

Згідно довдки виданої ОСОБА_3 сільською радою Христинівського району Черкаської області про те, що за померлою ОСОБА_7, 22.02.1921 р.н, рахується житловий будинок в с.Ягубець по вулиці Жовтневева, 44 Христинівського району Черкаської області, в якому крім неї були та є зареєстровані син - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, Невістка - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, внучка ОСОБА_8 - ІНФОРМАЦІЯ_2, правнук ОСОБА_9 - ІНФОРМАЦІЯ_3, Правнучка ОСОБА_10 - ІНФОРМАЦІЯ_4

Згідноспадкової справи № 172/2016 ОСОБА_4 прийняв спадщину після смерті матері.

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповтом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно з ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Частиною 3 цієї статті Кодексу встановлено, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Судом встановлено, що позивач є таким, що прийняв спадщину.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Виходячи зі змісту ст. 392 ЦК України право власності встановлюється в судовому порядку, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Згідно зі ст. 16 ЦК України способом захисту цивільних прав може бути визнання права власності.

У п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" зазначено, що за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до постанови Верховного Суду України від 23 січня 2013 року у справі № 6-164цс12 у спадкоємця, який у встановленому законом порядку прийняв спадщину, права володіння та користування спадковим майном виникають із часу відкриття спадщини. Такий спадкоємець може захищати свої права володіння та користування спадковим майном відповідно до глави 29 ЦК України.

Згідно з листом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування , найпоширенішою причиною звернення особи до суду в справах про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування є неможливість спадкоємцями, які прийняли спадщину, оформити своє право на спадщину в нотаріальній конторі з причин відсутності правовстановлюючих документів на спадкове майно на ім'я спадкодавця та/або відсутності державної реєстрації нерухомого майна спадкодавцем. Такі випадки характерні для сільської місцевості, де право власності на житловий будинок за спадкодавцем підтверджується лише записом в погосподарській книзі сільської ради та тривалим фактом володіння цим майном особою, яка померла. Перші власники не оформляли документи на належне їм нерухоме майно та не реєстрували його в органах БТІ, а тому спадкоємець не може отримати у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину і його право має бути визнано в судовому порядку.

Якщо документи, що засвідчують право власності на нерухоме майно, існували, проте були втрачені власником та не можуть бути відновлені в передбаченому законом порядку, застосуванню підлягає ст. 392 ЦК України, відповідно до якої позов про визнання права власності може бути пред'явлений, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати власником документа, який засвідчує його право власності.

Таким чином, на думку суду, право на отримання правовстановлюючого документу на нерухоме майно, має особа, яка є власником цього майна, дане право нерозривно пов'язане з особою спадкодавця, а тому після його смерті спадкоємець не має можливості отримати правовстановлюючий документ на спадкове майно в позасудовому порядку.

Враховуючи, що визнання права власності на спадкове майно є винятковим способом захисту, який має застосовуватися якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню, оскільки відсутність у спадкодавця правовстановлюючих документів на спадкове майно унеможливлює оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Крім того, відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Судом встановлено, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

За таких обставин, беручи до уваги досліджені у судовому засіданні докази, визнання позову відповідачем, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог у повному обсязі.

На підставі викладеного вище, керуючись ст.ст. 259, 263-265 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5 ( проживає ІНФОРМАЦІЯ_6, паспорт серії НЕ 458213, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 представника позивача на підставі довіреності № 25 від 27.09.2016 року ОСОБА_2, ( жительки Черкаська область, Христинівський район, с. Ягубець вулиця Жовтнева, 44, , паспорт серії НЕ 066404, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2) до ОСОБА_3 сільської ради ( місце знаходження: с.Ягубець, вулиця Соборна, будинок2 Христинівського району Черкаської області код ЄДРПОУ: 34176748) про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_4 (Ідентифікаційний номер: НОМЕР_1) право власності на житловий будинок № 44 з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться в селі Ягубець, по вулиці Жовтнева, Христинівського району Черкаської області, а саме: житловий будинок А-1 ; прибудова а ; сарай Б ; сарай В ; сарай в ; вбиральня Г ; огорожа № 1,2; водоколонка № 3, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5, померлої 22.01.2010 р.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Черкаської області через Христинівський районний суд Черкаської області протягом тридцяти днів з дня проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутніми в судовому засіданні під час проголошення, протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: М.П. Орендарчук

СудХристинівський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення12.11.2018
Оприлюднено22.11.2018
Номер документу77971932
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —706/1482/18

Ухвала від 29.10.2018

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук М. П.

Рішення від 12.11.2018

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук М. П.

Ухвала від 10.10.2018

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук М. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні