Ухвала
від 15.11.2018 по справі 761/42369/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/42369/18

Провадження № 1-кс/761/28724/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2018 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС 6-го відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 , внесене по кримінальному провадженню за № 32018100110000052 від 11.06.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.212 КК України, про тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення їх оригіналів, які перебувають у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), місцезнаходження суб`єкта господарювання: АДРЕСА_1 по взаємовідносинахіз ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з ОВС 6-го відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 , по кримінальному провадженню за № 32018100110000052 від 11.06.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.212 КК України, за погодженням із прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів із правом вилучення їх оригіналів, які перебувають у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), місцезнаходження суб`єкта господарювання: АДРЕСА_1 по взаємовідносинахіз ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Клопотання обґрунтовується тим, що Слідчим управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 32018100110000052 від 11.06.2018, щодо службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.212 КК України, процесуальне керівництво у якому проводиться Генеральною прокуратурою України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), діючи умисно, у період 2017-2018 рр., шляхом проведення фінансово-господарських операцій із підприємствами, що мають ознаки фіктивності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), в порушення вимог Податкового законодавства України, ухилились від сплати податку на прибуток в сумі 13916266 грн.

Вказане кримінальне правопорушення підтверджується дослідженням фінансово-господарських операцій за участю ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в частині взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » за податкові періоди з липня 2017 року по березень 2018 року.

З метою встановлення місцезнаходження вищевказаних суб`єктів господарювання та їх посадових осіб було здійснено виїзд за податковими адресами вказаних підприємств та в результаті чого останніх не було виявлено, а службові особи зазначених підприємств зареєстровані на непідконтрольній території Донецької області.

30.10.2018 на виконання ухвали Шевченківського районного суду м. Києва (Справа № 761/37308/18) проведено тимчасовий доступ до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », за результатами якого вилучено наступні копії документів стосовно взаємовідносин із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), в яких містяться підписи ОСОБА_5 , яка значилась директором вказаного підприємств у період взаємовідносин.

В ході візуального огляду вказаних документів встановлено, що підписи у зазначених документах від імені ОСОБА_5 містять ймовірні ознаки підробки, однак для підтвердження вказаного факту необхідні спеціальні знання.

Так, під час досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до оригіналів фінансово-господарських документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), шляхом їх вилучення, які свідчать про взаємовідносини із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Відомості, що містяться в документах використовуватимуться як докази, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що підлягають доказуванню, встановлення причетних до кримінального правопорушення осіб, а такожз метою надання документам належної правової оцінки, всебічного повного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Слідчий у судове засідання не з`явився, проте подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, в якій клопотання про тимчасовий доступ підтримав в повному обсязі, просив задовольнити з підстав викладених в ньому.

На підставі ч.2ст. 163 КПК Українирозгляд клопотання проведено без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи.

Відповідно до ч. 2, 4, 5ст. 132 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч.5ст.163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 6ст. 163 КПК Українивизначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя приходить до висновку, що у клопотанні доведено можливість використання як доказів документів та інформації, що містять охоронювану законом таємницю, у цьому кримінальному провадженні за попередньою правовою кваліфікацією кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст.212 КК України, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, а їх вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів, окрім того, вилучення оригіналів документів необхідне для проведення експертного дослідження.

У клопотання доведено наявність достатніх підстав вважати, що відомості які містяться в документах та перебувають в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), місцезнаходження суб`єкта господарювання: АДРЕСА_1 по взаємовідносинахіз ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення і можуть бути доказами під час судового розгляду та містять інформацію про фінансово-господарські операції з контрагентом, що має ознаки фіктивності.

За таких обставин, слідчий суддя вважає, що у клопотанні доведено достатніх підстав вважати, що є необхідність тимчасового доступу та вилучення саме оригіналів вказаних слідчим у клопотанні документів, оскільки вони самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, а саме у кримінальному провадженні з правовою кваліфікацією кримінального правопорушення за ч. 3 ст.212 КК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.159,161-166,309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого з ОВС 6-го відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 , внесене по кримінальному провадженню за № 32018100110000052 від 11.06.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.212 КК України, про тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення їх оригіналів, які перебувають у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), місцезнаходження суб`єкта господарювання: АДРЕСА_1 по взаємовідносинахіз ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), - задовольнити.

Надатистаршому слідчому з ОВС 6-го відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 або іншим слідчим, які входять до групи слідчих у даному кримінальному провадженні,право тимчасового доступу до документів (інформації)з можливістю вилучення їх оригіналів, які перебувають в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), місцезнаходження суб`єкта господарювання: АДРЕСА_1 , а саме: документів, що відображають фінансово-господарські взаємовідносини із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період таких взаємовідносин, а саме:

- договір № 18/10-2 від 18.10.2017 на 2 арк.;

- інструкція на відвантаження товару № 1 від 16.01.2018 на 1 арк.;

- інструкція на відвантаження товару № 1 від 15.01.2018 на 2 арк.;

- інструкція на відвантаження товару № 1 від 17.01.2018 на 1 арк.;

- інструкція на відвантаження товару № 2 від 17.01.2018 на 1 арк.;

- інструкція на відвантаження товару № 3 від 17.01.2018 на 1 арк.;

- інструкція на відвантаження товару № 1 від 18.01.2018 на 1 арк.;

- інструкція на відвантаження товару № 1 від 23.01.2018 на 1 арк.;

- інструкція на відвантаження товару № 1 від 24.01.2018 на 1 арк.;

- інструкція на відвантаження товару № 1 від 29.12.2017 на 1 арк.;

- інструкція на відвантаження товару № 1 від 28.12.2017 на 1 арк.;

- інструкція на відвантаження товару № 1 від 21.11.2017 на 1 арк.;

- інструкція на відвантаження товару № 1 від 23.11.2017 на 1 арк.;

- інструкція на відвантаження товару № 2 від 21.11.2017 на 2 арк.;

- інструкція на відвантаження товару № 1 від 19.10.2017 на 2 арк.;

- довіреність № 33 від 18.10.2017 на 1 арк.;

- довіреність № 9 від 15.01.2018 на 1 арк.;

- довіреність № 11 від 16.01.2018 на 1 арк.;

- довіреність № 17 від 22.01.2018 на 1 арк.;

- довіреність № 90 від 27.12.2017 на 1 арк.;

- довіреність № 45 від 17.11.2017 на 1 арк.;

- довіреність № 51 від 23.11.2017 на 1 арк.

Службовим особам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), місцезнаходження суб`єкта господарювання: АДРЕСА_1 , забезпечити слідчому реалізувати право тимчасового доступу шляхом надання оригіналів вищевказаних документів (інформації).

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення.

При виконанні даної ухвали слідчийв порядку ч.1, ч.2ст.165 КПК Українизобов`язаний пред`явити ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), місцезнаходження суб`єкта господарювання: АДРЕСА_1 , її та залишити опис документів, які були вилучені, а ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), місцезнаходження суб`єкта господарювання: АДРЕСА_1 (його службові особи)в порядку ч.4ст. 165 КПК Українимає право вимагати залишення копій вилучених документів.

У разі невиконання цієї ухвали слідчий суддя в порядкуст. 166 КПК Українимає право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів оскарженню не підлягають, крім ухвал про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.11.2018
Оприлюднено01.03.2023

Судовий реєстр по справі —761/42369/18

Ухвала від 15.11.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні