Рішення
від 20.11.2018 по справі 744/1564/18
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

20.11.18

Справа № 744/1564/18

Провадження по справі № 2/744/839/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 листопада 2018 року Семенівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого - судді Смаги С. В.,

при секретарі судового засідання Фільчаговій Г. В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Семенівка Чернігівської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом представника позивача - адвоката ОСОБА_1 в інтересах позивача ОСОБА_2 до Семенівської міської ради Чернігівської області про визнання права приватної власності на земельні ділянки; треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Семенівська районна державна нотаріальна контора Чернігівської області; Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, -

В С Т А Н О В И В :

Представником позивача - адвокатом, ОСОБА_1, в інтересах позивача, ОСОБА_2, пред'явлено до суду позов до відповідача, Семенівської міської ради Чернігівської області, в якому позивач просить: визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, право приватної власності на земельну ділянку з кадастровим номером 7424710100:26:001:0747, площею 5,27 гектара, яка розташована на території Семенівської міської ради Чернігівської області і належала померлій 14 квітня 2017 року ОСОБА_3 на підставі втраченого державного акта на право приватної власності на земельну ділянку серія ЯГ № 855161; визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, право приватної власності на земельну ділянку з кадастровим номером 7424710100:26:001:0848, площею 0,48 гектара, яка розташована на території Семенівської міської ради Чернігівської області і належала померлій 14 квітня 2017 року ОСОБА_3 на підставі втраченого державного акта на право приватної власності на земельну ділянку серія ЯГ № 855161.

В обґрунтування своїх позовних вимог представник позивача у позовній заяві зазначила про те, що в місті Семенівка Чернігівської області, проживала мати позивача по справі ОСОБА_3, яка за життя отримала державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯГ № 855161. Згідно даного державного акта на право власності на земельну ділянку ОСОБА_3 була власником двох земельних ділянок, загальною площею 5,75 гектара: земельної ділянки площею 5,27 гектара, кадастровий номер 7424710100:26:001:0747, та земельної ділянки площею 0,48 гектара, кадастровий номер 7424710100:26:001:0848, які розташовані на території Семенівської міської ради Чернігівської області. 14 квітня 2017 року остання померла, що підтверджується свідоцтвом про її смерть, яка за життя не розпорядилась своїм майном, не склала заповіт. Згідно довідки виданою Семенівською міською радою Чернігівської області від 14 травня 2018 року за № 02-32/2133 ОСОБА_3 на день смерті проживала разом з донькою ОСОБА_2 (позивачем по справі). Після смерті матері позивач, як спадкоємець за законом першої черги на майно померлої, звернулася до Семенівської районної державної нотаріальної контори в Чернігівській області з метою оформлення спадщини, але нотаріус оглянувши документи відмовилась оформити спадщину, в зв'язку з тим, що оригінал державного акта на право власності на земельну ділянку був втрачений і в даному випадку оформлення спадкових прав можливо вирішити лише у судовому порядку. Позивачем було розміщене оголошення в Семенівській районній газеті Життя Семенівщини від 06 липня 2018 року про втрату державного акту, але документ так і не був знайдений.

В зв'язку з тим, що не можливо отримати дублікат державного акту замість втраченого позивач позбавлена можливості документально оформити спадщину.

Ухвалою судді від 06 листопада 2018 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито загальне позовне провадження у даній справі та призначено підготовче судове засідання на 20 листопада 2018 року.

Позивач ОСОБА_2 у підготовче судове засідання не з'явилася, належним чином була повідомлена про дату, час і місце розгляду справи, до суду надала письмову заяву, згідно даних якої просить розгляд даної справи провести без її участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

У підготовче судове засідання представник позивача - адвокат ОСОБА_1 не з'явилася, належним чином була повідомлена про дату, час і місце розгляду справи, до суду надала письмову заяву, згідно даних якої просить розгляд даної справи провести без її участі та без участі позивача, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача, Семенівської міської ради Чернігівської області, Семенівський міський голова Чернігівської області ОСОБА_4 у підготовче судове засідання не з'явився, будучи належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи, надав до суду письмову заяву, згідно даних якої просить розглянути справу без участі представника Семенівської міської ради, позовні вимоги Семенівська міська рада Чернігівської області визнає повністю.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Семенівської районної державної нотаріальної контори Чернігівської області, ОСОБА_5 в судове засідання не з'явилась, будучи належним чином повідомлена про час та місце розгляду справи, надала до суду письмову заяву, у якій просить суд розглянути справу без участі представника Семенівської районної державної нотаріальної контори на розсуд суду, та надала інформаційну довідку зі Спадкового реєстру, згідно даних якого інформація про спадкові справи після померлої 14 квітня 2017 року ОСОБА_3 та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину відсутня.

Представник третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, у судове засідання не з'явився, будучи належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, розглянувши справу у відповідності до ч. 3 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Ч. 4 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що ухвалення в підготовчому судовому засіданні рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтею 206, 207 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 Цивільного процесуального кодексу України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

У справі встановлено, що в в місті Семенівка Чернігівської області, проживала мати позивача, ОСОБА_3, яка за життя отримала державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯГ № 855161. Згідно даного державного акта на право власності на земельну ділянку ОСОБА_3 була власником двох земельних ділянок, загальною площею 5,75 гектара: земельної ділянки площею 5,27 гектара, кадастровий номер 7424710100:26:001:0747, та земельної ділянки площею 0,48 гектара, кадастровий номер 7424710100:26:001:0848, які розташовані на території Семенівської міської ради Чернігівської області. 14 квітня 2017 року остання померла, що підтверджується свідоцтвом про її смерть, яка за життя не розпорядилась своїм майном, не склала заповіт. Згідно довідки виданою Семенівською міською радою Чернігівської області від 14 травня 2018 року за № 02-32/2133 ОСОБА_3 на день смерті проживала разом з донькою ОСОБА_2 (позивачем по справі). Після смерті матері позивач, як спадкоємець за законом першої черги на майно померлої, звернулася до Семенівської районної державної нотаріальної контори Чернігівської області з метою оформлення спадщини, але нотаріус оглянувши документи відмовилась оформити спадщину, в зв'язку з тим, що оригінал державного акта на право власності на земельну ділянку був втрачений і в даному випадку оформлення спадкових прав можливо вирішити лише у судовому порядку . Позивачем було розміщене оголошення в Семенівській районній газеті Життя Семенівщини від 06 липня 2018 року про втрату державного акту, але документ так і не був знайдений. В зв'язку з тим, що не можливо отримати дублікат державного акту замість втраченого позивач позбавлена можливості документально оформити спадщину.

Згідно довідки відділу у Семенівському районі Головного управління Держтеокадастру у Чернігівській області № 29-25-0.33-947/143-18 від 01 серпня 2018 року не можливо видати дублікат державного акту замість втраченого, оскільки власник державного акту помер. Окрім того, з набуттям чинності 01 січня 2013 року Законів України Про державний земельний кадастр та Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень повноваження територіальних органів Держгеокадастру у частині державної реєстрації державних актів на право власності на земельну ділянку та па право постійного користування земельною ділянкою припинились і державні акти не видаються. В зв'язку з тим, що не можливо отримати дублікат державного акта замість втраченого позивач позбавлена можливості документально оформити спадщину.

Також це не можливо зробити по тій причині, що особа, якій видавався державний акт на право власності на землю, є померлою.

Згідно ст. 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 Цивільного кодексу України, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з частиною першою статті 1225 Цивільного кодексу України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах із збереженням її цільового призначення.

Частиною першою статті 131 Земельного кодексу України передбачено, що громадяни та юридичні особи України, а також територіальні громади та держава мають право набути у власність земельні ділянки на підставі міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільного-правових угод.

На підставі ст. 328 Цивільного кодексу України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону, або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Оскільки визнання відповідачем позову у даному випадку не суперечить закону, тому що позивач ОСОБА_2 є спадкоємцем за законом першої черги після померлої ОСОБА_3, та не порушує права, свободи та інтереси інших осіб, суд приходить до висновку про прийняття визнання позову відповідачем та про винесення рішення по суті справи у підготовчому судовому засіданні.

Виходячи з викладеного, позовні вимоги позивача підлягають повному задоволенню.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 81, 89, 200, ч. 4 ст. 206, ч. 2 ст. 247, ст. ст. 259, 263, 264, 265 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов представника позивача - адвоката ОСОБА_1 в інтересах позивача ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, проживаючої за адресою: провулок Квітковий, будинок номер 2, місто Семенівка Чернігівської області, 15400, до Семенівської міської ради Чернігівської області (код ЄДРПОУ 04062009, юридична адреса: вулиця ОСОБА_6, будинок номер 6, місто Семенівка Чернігівської області, 15400) про визнання права приватної власності на земельні ділянки; треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Семенівська районна державна нотаріальна контора Чернігівської області (код ЄДРПОУ 02901718, юридична адреса: вулиця ОСОБА_6, будинок номер 2, місто Семенівка Чернігівської області, 15400); Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області (код ЄДРПОУ 39764881, юридична адреса: проспект Миру, будинок номер 14, місто Чернігів, 14000), - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, проживаючою за адресою: провулок Квітковий, будинок номер 2, місто Семенівка Чернігівської області, 15400, право приватної власності на земельну ділянку з кадастровим номером 7424710100:26:001:0747, площею 5,27 гектарів, яка розташована на території Семенівської міської ради Чернігівської області і належала померлій 14 квітня 2017 року ОСОБА_3 на підставі втраченого державного акта на право приватної власності на земельну ділянку серії ЯГ № 855161.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, проживаючою за адресою: провулок Квітковий, будинок номер 2, місто Семенівка Чернігівської області, 15400, право приватної власності на земельну ділянку з кадастровим номером 7424710100:26:001:0848, площею 0,48 гектара, яка розташована на території Семенівської міської ради Чернігівської області і належала померлій 14 квітня 2017 року ОСОБА_3 на підставі втраченого державного акта на право приватної власності на земельну ділянку серії ЯГ № 855161.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду через Семенівський районний суд Чернігівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: С. В. Смага

СудСеменівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення20.11.2018
Оприлюднено22.11.2018
Номер документу77980088
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —744/1564/18

Рішення від 20.11.2018

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Ухвала від 06.11.2018

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні