Рішення
від 25.01.2010 по справі 2-1762/10/16
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

справа №2-1762/10/16

Р   І   Ш   Е   Н   Н  Я

І М Е Н Е М        У  К  Р  А  Ї  Н  И

25 січня 2010 року   Київський районний суд м. Харкова   у  складі:

головуючого - судді                                           Колесник С.А.,

при секретарі                                                     Хомінській Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові цивільну справу  за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕРІУМ», третя особа: виконавчий комітет Кременчуцької міської ради про визнання правочину недійсним,  -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом, яким просив визнати недійсним правочин з перереєстрації ТОВ «ЕРІУМ» (код:34964283) з моменту реєстрації установчих  та реєстраційних документів ТОВ «ЕРІУМ», а саме: Статуту ТОВ «ЕРІУМ» від 09.04.2008р. та свідоцтва про державну реєстрацію від 09.04.2008р.; визнати недійсним отримане ТОВ «ЕРІУМ» свідоцтво платника податку на додану вартість №100103316 від 07.03.2008р. та визнати недійсним запис про проведення державної реєстрації ТОВ «ЕРІУМ» через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можливо усунути та припинити юридичну особу ТОВ «ЕРІУМ».

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовував наступним. Товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю «EPIУМ» як суб'єкт пiдприємницької дiяльностi зареєстроване виконавчим комітетом Кременчуцької міської ради 27.02.2007 року за №1 585 1070007006061. Вiдповiдно до п.п.2 п.1 Статуту ТОВ «EPIУМ» (редакцiя вiд 09.04.08р.) єдиним учасником товариства є Позивач – ОСОБА_1

Після проходження державної реєстрації товариство 01.03.2007р. за №20040 стало на податковий облік до Кременчуцької ОДПІ  Полтавської області, отримавши статус платника податків, зборів (обов’язкових платежів). В тому числі і платника податку на додану вартість (свідоцтво платника ПДВ №100103316 від 13.03.2007р.), місцезнаходження – м. Кременчук, вул. Цюрупи 15, керівник – ОСОБА_2

В подальшому, державна реєстрацiя ТОВ «EPIУМ» на позивача вiдбулась на пiдставi рішення засновника та затвердженого ним статуту.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Серія АВ № 886971, ТОВ «ЕРІУМ» 09.04.2008р. змінено свідоцтво про державну реєстрацію підприємства, змінено юридичну адресу юридичної особи на м. Харків, пр-т Жуковського, 3, керівником підприємства значиться ОСОБА_1

Проте, позивач перереєстрував на своє ім’я ТОВ «ЕРІУМ» без мети ведення фінансово-господарської діяльності, а за матеріальну винагороду від невстановлених осіб. Ніякого відношення до реєстрації та фінансово-господарської діяльності ТОВ «ЕРІУМ» він не мав та не має, жодних документів в якості директора товариства не підписував. Отже, вчинений ним односторонній правочин по перереєстрації на своє ім’я ТОВ «ЕРІУМ» не спрямовано на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним, а сама на здійснення підприємницької діяльності.

При вчиненні правочину по перереєстрації ТОВ «ЕРІУМ» він, як учасник не мав дійсного волевиявлення, яке б було спрямовано на створення підприємства та ведення подальшої господарської діяльності. Реєстрація ТОВ «ЕРІУМ» в органах державної влади відбулась за винагороду, установчі документи, печатка зазначеного підприємства використовувалась невстановленими особами, які не маючи жодних повноважень складали від імені ТОВ первинні бухгалтерські та податкові документи, укладали договори, що не відповідає вимогам закону та суперечить інтересам держави та суспільства, бо є порушенням встановленого державою порядку дотримання законності у сфері здійснення господарської діяльності та оподаткування господарських операцій.

Пояснення щодо вищевказаних фактів позивач надавав в ході розслідування прокуратурою Київського району м. Харкова кримінальної справи порушеної 21.04.2009 року за фактом внесення завідомо неправдивих даних до офіційних документів посадовими особами ТОВ «ЕРІУМ» за ознаками складу злочину передбаченого ч.1 ст.366 КК України. Отже, створення та реєстрація у державних органах ТОВ «ЕРІУМ» здійснені з порушенням закону, які на теперішній час усунути неможливо.

Позивач у судове засідання не з’явився, подав до суду клопотання про розгляд справи за його відсутності у зв’язку зі станом здоров’я та знаходженням на лікуванні (а.с. 58).

Представник відповідача - ТОВ «ЕРІУМ» у судове засідання не з’явився, подав до суду заяву про визнання позову та розгляд справи за відсутності його представника (а.с. 59).

Представник третьої особи - виконавчого комітету Кременчуцької міської ради у судове засідання не з’явився, направив до суду телеграму про розгляд справи без участі його представника (а.с. 60).

Суд, дослідивши матеріали справи у їх сукупності, встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно ст.203 ч.ч.3,5 ЦК України волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.  

Відповідно до ч.1 ст. 215 підставою недійсності правочину є  недодержання  в  момент вчинення  правочину стороною  (сторонами) вимог,  які встановлені   частинами першою - третьою,  п'ятою та  шостою  статті  203  цього Кодексу.  

Згідно ч. 3 ст. 215 ЦК України  якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом,   але одна із сторін або інша заінтересована особа   заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Зі Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серія А00 №697695, вбачається, що Товариство з обмеженою відповідальністю «ЕРІУМ» зареєстровано Солом’янською районною у м. Києві Державною адміністрацією 27.02.2007 року (а.с.11).

Протоколом №3 від 10.12.2007р. загальних зборів ТОВ «ЕРІУМ», змінено місцезнаходження ТОВ «ЕРІУМ» на адресу: м. Кременчук вул. Цюрупи,15 та внесені зміни до п.8.7. Статуту, затверджено нову редакцію Статуту ТОВ «ЕРІУМ», провести державну реєстрацію нової редакції Статуту ТОВ «ЕРІУМ» згідно чинного законодавства України (а.с.13).

Згідно довідки з ЄДРПОУ, керівником ТОВ «ЕРІУМ» є ОСОБА_2 (а.с. 12).

З довідки про взяття на облік платника податку від 20.02.2008р. №164/29-035, виданої Кременчуцькою ОДПІ вбачається, що Товариство з обмеженою відповідальністю «ЕРІУМ» взяте на облік в органах державної податкової служби 01.03.2007р. №20040, місцезнаходження – м. Кременчук, вул. Цюрупи 15, керівник – ОСОБА_2Л.(а.с. 23).

09.04.2008р. ТОВ «ЕРІУМ» замінено свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи (Серія А00 №683538) у зв’язку зі зміною місця знаходження підприємства на адресу: м. Харків, пр-т Жуковського,3. (а.с. 47)

Відповідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Серія АВ № 886971, ТОВ «ЕРІУМ» 09.04.2008р. змінено свідоцтво про державну реєстрацію підприємства, керівником підприємства значиться ОСОБА_1 (а.с.33)  

Нова редакція Статуту ТОВ «ЕРІУМ» затверджена 09.04.2008 року (а.с.35-46).

Згідно нової редакції Статуту, зареєстрованого 09.04.2008р. керівником ТОВ «ЕРІУМ» є ОСОБА_1, місцезнаходження м.Харків проспект Жуковського,3 (а.с.35).

Також, повідомленням про подання платником податків заяви про зняття з обліку у зв’язку зі зміною місцезнаходження (місця проживання) №2647/7/29019 від 22.04.2008 року, місцезнаходження ТОВ «ЕРІУМ» є м. Харків проспект Жуковського,3 (а.с.53).

З довідки про взяття на облік платника податку від 23.04.2008р. №422/29-035, виданої Кременчуцькою ОДПІ вбачається, що Товариство з обмеженою відповідальністю «ЕРІУМ» узятий на облік в органах державної податкової служби 01.03.2007р. №20040, місцезнаходження – м. Харків, проспект Жуковського,3 керівник – ОСОБА_1 (а.с. 31).

Згідно до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України №9 від 06 листопада 2009 року «Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними», вказано, що при розгляді справ про визнання правочинів недійсними суди залежно від предмету і підстав позову повинні застосовувати норми матеріального права, якими регулюються відповідні відносини, та на підставі цих норм вирішувати справи.  

Згідно зі ст. 43 ГУ України, підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Відповідно до п.3 ст.5 ГК України, суб’єкти господарювання здійснюють свою діяльність у межах встановленого правового порядку, додержуючись вимог законодавства.

З пояснень позивача вбачається, що він  перереєстрував на своє ім’я ТОВ «ЕРІУМ» без мети ведення фінансово-господарської діяльності, а за матеріальну винагороду від невстановлених осіб. Ніякого відношення до реєстрації та фінансово-господарської діяльності ТОВ «ЕРІУМ» він не мав та не має, жодних документів в якості директора товариства не підписував. Вчинений ним односторонній правочин по перереєстрації на своє ім’я ТОВ «ЕРІУМ» не спрямовано на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним, а сама на здійснення підприємницької діяльності. При вчиненні правочину по перереєстрації ТОВ «ЕРІУМ» він, як учасник не мав дійсного волевиявлення, яке б було спрямовано на створення підприємства та ведення подальшої господарської діяльності. Реєстрація ТОВ «ЕРІУМ» в органах державної влади відбулась за винагороду, установчі документи, печатка зазначеного підприємства використовувалась невстановленими особами, які не маючи жодних повноважень складали від імені ТОВ первинні бухгалтерські та податкові документи, укладали договори, що не відповідає вимогам закону та суперечить інтересам держави та суспільства, бо є порушенням встановленого державою порядку дотримання законності у сфері здійснення господарської діяльності та оподаткування господарських операцій.

Пояснення щодо вищевказаних фактів позивач надавав в ході розслідування прокуратурою Київського району м. Харкова кримінальної справи порушеної 21.04.2009 року за фактом внесення завідомо неправдивих даних до офіційних документів посадовими особами ТОВ «ЕРІУМ» за ознаками складу злочину передбаченого ч.1 ст.366 КК України.

Статтею 231 ЦК встановлено, що правочин, вчинений особою проти її справжньої волі внаслідок застосування до неї фізичного чи психічного тиску з боку другої сторони, або іншої особи, визнається судом недійсним. Такий вплив повинен бути реальним, а не існувати в уявленні особи.  

Відповідно до ст.61 ЦПК України обставини, визнані сторонами, не підлягають доказуванню.

Відповідач  ТОВ «ЕРІУМ»  визнав позов. З урахуванням наведеного, суд задовольняє позов, визнає спірний договір недійсним з  наслідками, передбаченими ст.216 ЦК України.

Таким чином, вимоги позивача є обґрунтованими, не суперечать закону, та підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України, стягнути з відповідача на користь держави  державне мито у розмірі 8 грн. 50 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи у розмірі 37 грн.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 61, 88, 209, 212, 215 ЦПК України, ст.ст. 11, 203,215,216,231 Цивільного Кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати недійсним правочин з перереєстрації ТОВ «ЕРІУМ» (код:34964283) з моменту реєстрації установчих та реєстраційних документів ТОВ «ЕРІУМ», а саме: Статуту ТОВ «ЕРІУМ» від 09.04.2008р. та свідоцтва про державну реєстрацію від 09.04.2008р.

Визнати недійсним отримане ТОВ «ЕРІУМ» свідоцтво платника податку на додану вартість №100103316 від 07.03.2008р.

Визнати недійсним запис про проведення державної реєстрації ТОВ «ЕРІУМ».

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Харківської області  через Київський районний суд м. Харкова шляхом подачі в десятиденний строк з дня проголошення рішення заяви  про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом двадцяти днів апеляційної скарги, або в порядку ч.4 ст. 295 ЦПК України.

Суддя-

Повний текст рішення виготовлено  29 січня 2010 року.

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення25.01.2010
Оприлюднено10.02.2010
Номер документу7799648
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1762/10/16

Рішення від 25.01.2010

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Колесник Світлана Андріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні