Ухвала
від 21.11.2018 по справі 365/682/18
ЗГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 365/682/18

Номер провадження: 1-кс/365/206/18

У Х В А Л А

21.11.2018 смт. Згурівка Київської області

Слідчий суддя Згурівського районного суду Київської області ОСОБА_1

секретар

судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Хартія ХХІ Століття» в особі його директора ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб Згурівського відділення поліції Переяслав-Хмельницького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області, яка полягає у невнесенні відомостей про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

за участі

особи, яка подала скаргу, ОСОБА_3

В С Т А Н О В И В:

7 листопада 2018 року (за поштовим штемпелем) скаржник ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді із вищезазначеною скаргою, посилаючись на те, що 29 жовтня 2018 року вона особисто звернулася до Згурівського відділення поліції із повідомленням про вчинення злочину в порядку ст. 214 КПК України ат просила внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення злочинів, передбачених ст.ст. 191, 255, 257 КК України щодо фізичних осіб та посадових осіб ТОВ «НТЦ». Проте в порушення вимог ст. 214 КПК України Згурівське відділення поліції допустило бездіяльність та не внесло до ЄРДР відомості, викладені нею в повідомленні, тому просить зобов`язати слідче відділення Згурівського відділення поліції внести за її повідомленням відомості до ЄРДР про вчинення злочинів.

Відповідно до вимог ст. 306 КПК України розгляд справи був призначений на 12.11.2018. У зв`язку з тим, що заявник не зазначила засобів зв`язку для можливості оперативного направлення їй повідомлення про судове засідання, розгляд справи був відкладений на 21.11.2018.

Відповідно до п. 1ст. 6 Конвенції прозахист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від 17 липня 1997 року № 475/97-ВР «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції» кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Європейський суд з прав людини, розглядаючи справи щодо порушення права на справедливий судовий розгляд, тлумачить вказану статтю як таку, що не лише містить детальний опис гарантій, наданих сторонам у цивільних справах, а й захищає у першу чергу те, що дає можливість практично користуватися такими гарантіями, - доступ до суду.

Отже, право на справедливий судовий розгляд, закріплене в пункті 1 статті 6 Конвенції, необхідно розглядати як право на доступ до правосуддя.

Тобто Україна, як учасниця Конвенції, повинна створювати умови щодо забезпечення доступності правосуддя як загальновизнаного міжнародного стандарту справедливого судочинства.

У пункті 26 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Надточій проти України» та у пункті 23 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Гурепка проти України № 2» наголошується на принципі рівності сторін, як одному із складників ширшої концепції справедливого судового розгляду, який передбачає, що кожна сторона повинна мати розумну можливість відстоювати свою позицію у справі в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище в порівнянні з опонентом.

У судовому засіданні особа, яка подала скаргу, підтримала її та пояснила, що натепер не отримала повідомлення про реєстрацію за повідомленням товариства кримінального провадження в ЄРДР про вчинення злочину зазначеними у скарзі особами.

Згурівське відділення поліції не направило до суду свого представника, що не перешкоджає розгляду скарги.

Заслухавши особу, яка подала скаргу, перевіривши матеріали справи, враховуючи, що відомості за повідомленням ТОВ «Хартія ХХІ Століття» в особі ОСОБА_3 про вчинення злочинів, передбачених ст.ст. 191, 255, 257 КК України, не внесені до ЄРДР, вбачається, що скаргу необхідно задовольнити, оскільки слідчий Згурівського відділення поліції невідкладно, але не пізніше 24 годин після повідомлення ТОВ «Хартія ХХІ Століття» від 29 жовтня 2018 року про вчинення злочинів, передбачених ст.ст. 191, 255, 257 КК України, не вніс відповідні відомості до ЄРДР та не розпочав відповідного досудового розслідування.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 304-307 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Зобов`язати слідчих слідчого відділенняЗгурівського відділення поліції Переяслав-Хмельницького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області невідкладно внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення злочинів, передбачених ст.ст. 191, 255, 257 КК України, за повідомленням про вчинення злочину Товариства з обмеженою відповідальністю «Хартія ХХІ Століття» в особі його директора ОСОБА_3 від 29 жовтня 2018 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЗгурівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення21.11.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу77999903
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —365/682/18

Ухвала від 21.11.2018

Кримінальне

Згурівський районний суд Київської області

Денисенко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні