Рішення
від 20.11.2018 по справі 659/783/18
НИЖНЬОСІРОГОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 659/783/18

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" листопада 2018 р.Нижньосірогозький районний суд Херсонської області у складі: головуючого - судді Цесельської О.С., секретаря судових засідань Голтаєва І.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні під час судового розгляду в смт. Нижні Сірогози Херсонської області цивільну справу за позовом ОСОБА_2, який зареєстрований за адресою с. Верхні Сірогози Нижньосірогозького району Херсонської області до ФГ Шеклео , в особі голови Шекери Олексія Володимировича, юридична адреса: вул. Карла Маркса, 28 с. Новопетрівка Нижньосірогозького району Херсонської області (ЄДРПОУ 39241949) про розірвання договору оренди землі,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до Нижньосірогозького районного суду Херсонської області з зазначеним позовом з вимогою розірвати договір оренди землі, укладений між ОСОБА_4 та відповідачем 01 січня 2015 року.

Позивач, представник позивача в судове засідання не з'явилися, надали заяву про розгляд справи без їхньої участі, позовні вимоги підтримують в повному обсязі, проти винесення заочного рішення не заперечують.

Відповідач в судове засідання не з'явився, оскільки згідно даних рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення відповідач не значиться за даною адресою, а також про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України - http://ns.hs.court.gov.ua/sud2115/, в порядку ч. 11 ст. 128 ЦПК України (оскільки його зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи невідомі), про причини своєї неявки суду не повідомив. Відзиву на позов не подав.

Відповідно до ч. 4 ст.223 ЦПК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Судом встановлені наступні факти і відповідні їм правовідносини:

Відповідно договору оренди земельної ділянки від 01.01.2015 року був укладений між ФГ ШЕКЛЕО та ОСОБА_4 строком на 10 років. Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за заповітом ОСОБА_4, який помер 12 березня 2017 року заповів ОСОБА_2, 1975 року народження, земельну ділянку площею 7,5300 га., розташована на території Верхньосірогозької сільської ради Херсонської області. Відповідно до колективної заяви ОСОБА_2 вимагає від ФГ ШЕКЛЕО сплатити заборгованість по орендній платі за 2015, 2016, 2017 роки. Відповідно до довідки Новопетрівської сільської ради Нижньосірогозького району Херсонської області від 21.03.2018 року, на території ради зареєстроване ФГ ШЕКЛЕО , але з жовтня 2016 року керівник Шекера О.В., який проживав без реєстрації місця проживання, вибув з території села. На даний час Договір між сторонами укладено у встановленому нормами закону порядку.

Відповідно до п. 38 Договору оренди землі - дія договору оренди припиняється шляхом його розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною обов'язків передбачених договором.

Згідно з ст. 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

За змістом ст. 21 Закону України Про оренду землі розмір та умови орендної плати, що зазначені в договорі оренди, не можуть суперечити чинному на час укладення договору оренди.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону України Про оренду землі на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, а також на підставах, визначених ЗК України та іншими законами України.

Відповідно до п. д ч. 1 ст. 141 ЗК України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Згідно ч. 2 ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однією із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Оскільки у справі встановлено, що відповідач систематично не сплачував орендну плату за вказаним договором оренди землі, а саме: за 2015-2017 роки, що є істотним порушенням договору, то договір оренди підлягає розірванню за рішенням суду.

Керуючись ст.ст. 259,263-265, 354,355 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_2 задовольнити повністю.

Розірвати договір оренди землі від 01 січня 2015 року, укладений між ОСОБА_4 та Фермерським господарством ШЕКЛЕО по земельній ділянці загальною площею 7,5300 га з кадастровим договором НОМЕР_1, яка розташована на території Верхньосірогозької сільської ради Херсонської області.

Ознайомитись з повним текстом судового рішенням, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

На рішення можуть бути подані апеляційні скарги протягом 30 днів з дня його складення до Херсонського апеляційного суду.

Суддя: О. С. Цесельська

СудНижньосірогозький районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення20.11.2018
Оприлюднено22.11.2018
Номер документу78003622
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —659/783/18

Рішення від 20.11.2018

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Цесельська О. С.

Ухвала від 04.09.2018

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Цесельська О. С.

Ухвала від 29.08.2018

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Цесельська О. С.

Ухвала від 14.08.2018

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Цесельська О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні