Рішення
від 07.08.2006 по справі 8/211-2591
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/211-2591

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" серпня 2006 р.Справа № 8/211-2591

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Жук Г.А.             

Розглянув справу

За позовом: Прокурора Підволочиського району Тернопільської області в інтересах держави в особі Пенсійного фонду України, управління Пенсійного фонду України в Підволочиському районі, вул. Д. Галицького,67, смт. Підволочиськ

До відповідача: Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Збруч”, с. Дорофіївка, Підволочиського району, Тернопільської області, ідентифікаційний код №05397976

За участю представників сторін

Позивача: заступник начальника управління відділу надходження доходів Миколайчук Л.О., доручення №176/01 від 07.08.2006року  

Відповідач: не з'явився

Прокурора: Свачій М.І.., посвідчення №58 від 09092005 року

 

В судовому засіданні представнику позивача та прокурору роз'яснено процесуальні права та обов'язки, передбачені  статтями 20, 22,29, 81-1 Господарського процесуального кодексу України.

За відсутністю відповідного клопотання сторін технічна фіксація судового процесу не здійснювалася.

Суть справи:  

Прокурор Підволочиського району Тернопільської області звернувся до господарського суду з позовом в інтересах держави в особі Пенсійного фонду України, управління Пенсійного фонду України в Підволочиському районі, смт. Підволочиськ, про стягнення з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Збруч”, с. Дорофіївка, Підволочиського району, Тернопільської області, 2790 грн. 26 коп. заборгованості на відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій призначених на пільгових умовах.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, хоча про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином в порядку ст. 64 ГПК України, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення за №654320 від 26.06.2006 року, відзиву на позов не представив, а тому справа розглядається у відповідності до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, за наявними в ній матеріалами.

Позивач звернувся до суду з клопотанням про зменшення суми позовних вимог, у зв'язку з частковим погашенням заборгованості відповідачем, просить суд стягнути з С/г ТзОВ «Збруч»2 490грн. 26 коп. В обґрунтування позову позивач представив картку особового рахунку відповідача по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування, що підлягають сплаті станом на січень та лютий 2006 року; розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” в частині пенсій призначених відповідно до п. „б” –„3” ст.. 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення” за  2005рік.  

Прокурор підтримав клопотання та позовні вимоги позивача.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доводи прокурора та позивача, пояснення відповідача, судом встановлено наступне.

Згідно вимог ст. 121 Конституції України, Закону України “Про прокуратуру”, ст. 29 Господарського процесуального кодексу України на органи прокуратури покладається представництво інтересів громадян та держави в судах у випадках, визначених Законом. Прокурор має право звернутися до господарського суду з позовом в інтересах держави або громадянина. В силу ст. ст. 20, 36-1 Закону України “Про прокуратуру” при здійсненні  прокурорського  нагляду  за  додержанням  і застосуванням  законів прокурор має право звертатись  до  суду  з заявою про захист прав і законних інтересів громадян, держави, а також підприємств та інших юридичних осіб при наявності порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

Перевіркою проведеною Прокуратурою Підволочиського району встановлено, що Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю „Збруч” несвоєчасно сплачувало до Пенсійного фонду України суми по відшкодуванню пільгових пенсій, призначених відповідно до  п «б»- «3»ст. 13 Закону  України «Про пенсійне забезпечення», у зв'язку з чим за відповідачем, за період з 01.01.2004 року та станом на 02.06.2006 року рахувалась заборгованість в сумі 2 790 грн. 26коп.

Платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи –суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників (ст. 1 Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” від 11.09.1997р. за № 527/97-ВР, з послідуючими змінами та доповненнями).

Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Збруч»є юридичною особою, приватної форми власності і включене до Єдиного державного Реєстру підприємств та організацій України, за ідентифікаційним кодом №05397976, що підтверджується довідкою № 07-3365 від 19.07.2006 року Головного управління статистики у Тернопільській області.

Відповідно до п. 3 ст. 20 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” обчислення страхових внесків територіальними відділеннями Пенсійного Фонду здійснюється на підставі складених актів перевірки правильності нарахування та сплати страхових внесків, звітності, що подається страхувальником, бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суму заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Як передбачено п. 1 ст. 2 Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 ст. 1 даного Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів „б” –„з” ст. 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення” до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України „Про пенсійне забезпечення”.

У відповідності до п. 6.1 п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. за № 21-1 відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”.

Порядок сплати фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначений п. 6.8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка передбачає, що підприємства зобов'язані щомісяця до 25-го числа вносити до Пенсійного Фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, а саме відповідно до п.п. „б” –„з” ст. 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення”.  

Як підтверджено матеріалами справи, а саме, розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій громадянину Рудик І.В. та гр. Рудик Я.М., призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” в частині пенсій, пунктів „б”-„з” ст. 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення” за 2005 рік, які направлялися на адресу сільськогосподарського товариства, за відповідачем існувала заборгованість по виплаті та доставці пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 2 790 грн. 26 коп.

В судовому засіданні представник позивача повідомив про те, що станом на день розгляду спору в суді, відповідачем сплачено 300 грн. в погашення заборгованості на відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій призначених на пільгових умовах. З огляду на наведене просить суд стягнути з Сг ТзОВ «Збруч», с. Дорофіївна, Підволочиського району, 2 490грн. 26 коп.

Згідно ст. ст. 32, 33 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Враховуючи, що матеріалами справи підтверджено факт несплати заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах громадянам Рудик І.В. та Рудик Я.М., зважаючи, що відповідач на розгляд справи не з'явився, не представив суду належних доказів погашення суми боргу, суд задовольняє вимоги позивача про стягнення з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Збруч”, с. Дорофіївка, Підволочиського району, Тернопільської області, ідентифікаційний код №05397976, 2 490 грн. 26 коп.,  як правомірні, обґрунтовано заявлені та припиняє провадження у справі в частині стягнення 300 грн. по п.1-1 ч.1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України, за відсутністю предмету спору.

Витрати по сплаті державного мита в сумі 102 грн. та  витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн., згідно вимог ст.ст. 44-49 ГПК України, покладаються на відповідача.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 2, 12, 22, 32 - 34, 43, 44 - 49, 69, 75, 77,80,82, 83,84, 85, 115-117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Збруч”, с. Дорофіївка, Підволочиського району, Тернопільської області, ідентифікаційний код №05397976, на користь Управління Пенсійного фонду України в Підволочиському районі, вул. Д. Галицького,67, смт. Підволочиськ, ідентифікаційний код №21156441 –2 490 грн. 26 коп. заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пенсій призначених на пільгових умовах.

3. Припинити провадження у справі в решта частині позову по п.1-1 ч.1 ст. 80 господарського процесуального кодексу України, за відсутністю предмету спору.

4. Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Збруч”, с. Дорофіївка, Підволочиського району, Тернопільської області, ідентифікаційний код №05397976, в доход Державного бюджету 102 грн. державного мита.

5. Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Збруч”, с. Дорофіївка, Підволочиського району, Тернопільської області, ідентифікаційний код №05397976, на користь Державного підприємства “Судовий інформаційний центр”, м. Київ, пр. Перемоги,44, інд. код 30045370 –118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

6. Накази видати стягувачам після набрання судовим рішенням законної сили.

7. Рішення господарського суду набирає законної сили в десятиденний строк з дня його прийняття (підписання).

8. На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор апеляційне подання протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) рішення "16" серпня 2006 року через місцевий господарський суд.

 

Суддя                                                                                          Г.А. Жук

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення07.08.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу78008
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/211-2591

Рішення від 07.08.2006

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Жук Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні