Ухвала
від 29.08.2018 по справі 201/9308/18
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/9308/18

Провадження № 1-кс/201/5611/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 серпня 2018 року м.Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м.Дніпропетровська ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в м.Дніпро клопотання старшого слідчого Соборного ВП ДВП ГУНП вДніпропетровській області ОСОБА_3 пронадання дозволуна проведенняобшуку,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання старшого слідчого Соборного ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку, в якому слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку житлового приміщення - кварти розташованої за адресою: АДРЕСА_1 власником якої являється ОСОБА_4 , з метою виявлення та вилучення грошових коштів та матеріальних цінностей отриманих злочинним шляхом, фіктивних документів щодо фінансово-господарської діяльності ТОВ «Монблан 09», ТОВ «Монблан 12» та інших підприємств, де ОСОБА_5 являється засновником та керівником, комп`ютерної техніки та магнітно-електронних носіїв інформації із вказаними документами, документів щодо відкриття банківських рахунків фізичними особами, руху коштів по них, банківських карток, документів щодо придбання та реєстрації рухомого та нерухомого майна та інших документів щодо використання чи зберігання коштів та цінностей отриманих злочинним шляхом.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те, що у період з 12.08.2016 року по 15.05.2017 року громадянин ОСОБА_5 , шляхом зловживання довірою, заволодів грошовими коштами громадянина ОСОБА_6 в особливо великих розмірах. Так, 12.08.2016 року ОСОБА_5 отримав від потерпілого 20000 доларів США, 16.03.2017 року 20000 доларів США та 15.05.2017 року 15000 доларів США. Грошові кошти ОСОБА_5 отримав від потерпілого на розвиток свого бізнесу пов`язаного із поставками імпортних морепродуктів до України, що здійснювались ТОВ «Монблан 09», де ОСОБА_5 являється засновником та керівником. Дані факти підтверджуються допитами потерпілого, свідків та документами наявними у матеріалах провадження.

Відповідно даних податкової звітності, підприємство ТОВ «Монблан 09» (ЄДРПОУ 36365859), фінансово-господарську діяльність у 2017 році не вело та ніяких доходів не отримувало, що підтверджується декларацією з податку на прибуток підприємства. Однак, згідно даних з протоколу допиту потерпілого та свідків, під час реалізації своїх злочинних намірів щодо заволодіння коштами потерпілого, зловживаючи його довірою, ОСОБА_5 надавав документи, що свідчили про фінансово-господарську діяльність підприємства у 2017 році, в тому числі і зовнішньоекономічну. Дані факти можуть свідчити, що ОСОБА_5 виготовляв фіктивні документи з метою введення в оману потерпілого. Також, ОСОБА_5 являється засновником та керівником ТОВ «Монблан 12» (ЄДРПОУ 38299762), яке могло бути задіяно у його злочинних схемах.

Згідно даних Реєстру прав власності на нерухоме майно за ОСОБА_5 не зареєстровано ніякого майна. Проведеними розшуковими заходами встановлено, що громадянин ОСОБА_5 в теперішній час фактично проживає за адресою АДРЕСА_1 .

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, власником квартири за адресою: АДРЕСА_1 являється ОСОБА_4 .

Раніше власником вказаного об`єкту нерухомості був ОСОБА_5 , який 23.08.2017 року переоформив право власності на дружину ОСОБА_4 , що може свідчити про наміри приховати майно та кошти отримані злочинним шляхом та уникнути матеріальної відповідальності за скоєний злочин.

При цьому 20.07.2018 року рішенням Красногвардійського районного суду м.Дніпропетровська розірвано шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_4 та в рішенні суду вказано, що фактично шлюбні стосунки між подружжям не підтримуються з 2016 року, однак, за наявною інформацією, ОСОБА_5 проживає спільно з колишньою дружиною у її квартирі.

Таким чином встановлено, що ОСОБА_5 не має жодної нерухомості та фактично проживає у квартирі своєї дружини. Тому, насамперед, у вказаній квартирі ОСОБА_5 може зберігати грошові кошти та матеріальні цінності отримані злочинним шляхом, фіктивні документи щодо фінансово-господарської діяльності ТОВ «Монблан 09», ТОВ «Монблан 12» та інших підприємств, де ОСОБА_5 являється засновником та керівником, комп`ютерну техніку та магнітні носії із вказаними документами, документи щодо відкриття банківських рахунків фізичними особами, руху коштів по них, банківські картки, документи щодо придбання та реєстрації рухомого та нерухомого майна та інші документи щодо використання чи зберігання коштів та цінностей отриманих злочинним шляхом.

Вказані документація та майно можуть бути виявлені та вилучені лише під час проведення обшуку, оскільки в інший спосіб (зокрема проведення тимчасового доступу до речей та документів) такі документи можуть бути знищені чи приховані.

До суду слідчим було надано заяву, в якій останній просить розглянути справу за його відсутності.

Суддя, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, матеріали кримінального провадження вважає, що клопотання підлягає задоволенню за наступними підставами.

Суддею встановлено, що 13.07.2018 року внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018040650001709 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Відповідно до ч.3 ст.233 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді. Якщо прокурор відмовиться погодити клопотання слідчого про обшук або слідчий суддя відмовить у задоволенні клопотання про обшук, встановлені внаслідок такого обшуку докази є недопустимими, а отримана інформація підлягає знищенню в порядку, передбаченому статтею 255 цього Кодексу.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно до ч.2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі ч.1 ст. 236 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 233 КПК України під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Враховуючи вищевикладене, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі обґрунтовані підстави вважати, що за адресою вказаною в клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, з метою недопущення в подальшому спричинення шкоди суспільству в цілому, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого про проведення обшуку підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 236, 309 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому Соборного ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , прокурору Дніпропетровської місцевої прокуратури №2 Дніпропетровської області ОСОБА_7 дозвіл на проведення обшуку житлового приміщення - кварти розташованої за адресою: АДРЕСА_1 власником якої являється ОСОБА_4 , з метою виявлення та вилучення грошових коштів та матеріальних цінностей отриманих злочинним шляхом, фіктивних документів щодо фінансово-господарської діяльності ТОВ «Монблан 09», ТОВ «Монблан 12» та інших підприємств, де ОСОБА_5 являється засновником та керівником, комп`ютерної техніки та магнітно-електронних носіїв інформації із вказаними документами, документів щодо відкриття банківських рахунків фізичними особами, руху коштів по них, банківських карток, документів щодо придбання та реєстрації рухомого та нерухомого майна та інших документів щодо використання чи зберігання коштів та цінностей отриманих злочинним шляхом.

Доручити проведення обшуку членам слідчої групи, прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 12018040650001709.

Ухвала оскарженню не підлягає та підлягає негайному виконанню.

Строк дії ухвали становить 30 днів з моменту її винесення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення29.08.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78017936
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —201/9308/18

Ухвала від 29.08.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні