Постанова
від 21.11.2018 по справі 804/3282/17
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а їн и

21 листопада 2018 року м. Дніпросправа № 804/3282/17

Третій апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

судді-доповідача Шальєвої В.А.

суддів: Білак С.В., Юрко І.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження в залі судового засідання Третього апеляційного адміністративного суду в м. Дніпрі апеляційну скаргу Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області в особі Дніпровського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області на ухвалу Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 03.09.2018 р. (суддя Конєва С.О.) в справі № 804/3282/17 за позовом Правобережного відділення міста Дніпро Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області до Відділу освіти Ленінської районної у місті Дніпрі ради в особі голови ліквідаційної комісії Чорного Анатолія Володимировича, третя особа - Департамент гуманітарної політики Дніпровської міської ради, про стягнення суми,

ВСТАНОВИВ:

Постановою Дніпропетровського адміністративного суду від 21.09.2017 р. в справі № 804/3282/17 задоволено позов Правобережного відділення міста Дніпро Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області до відділу освіти Ленінської районної у місті Дніпрі ради в особі голови ліквідаційної комісії Чорного Анатолія Володимировича, третя особа - Департамент гуманітарної політики Дніпровської міської ради, про стягнення суми; стягнуто з відділу освіти Ленінської районної у місті Дніпрі ради на користь Правобережного відділення міста Дніпро Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській грошову суму по платежах, що підлягають капіталізації, в сумі 400159 грн. 35 коп.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 11.06.2018 р. частково задоволена заява Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області про заміну сторони у виконавчому листі, поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання; замінено стягувача у виконавчому листі у справі № 804/3282/17, а саме Правобережне відділення міста Дніпро Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області на його правонаступника - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області; поновлено пропущений строк для пред'явлення до примусового виконання виконавчого листа, виданого Дніпропетровським окружним адміністративним судом у справі №804/3282/17 від 15.05.2018 р.

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області в особі Дніпровського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з заявою про виправлення описки в ухвалі Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 11.06.2018 р. шляхом зазначення коду ЄДРПОУ правонаступника стягувача.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 03.09.2018 р. у задоволенні заяви Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області відмовлено.

В апеляційній скарзі відповідач просить скасувати ухвалу з підстав неправильного застосування норм матеріального права та порушення норм процесуального права, направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції. Апелянт вказує, що за приписами Закону України Про виконавче провадження є обов'язковим зазначення у виконавчому документі ідентифікаційного коду юридичної особи (стягувача та боржника) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Оскільки ухвалою від 11.06.2018 р. фактично внесено зміни до виконавчого листа, тому така ухвала має містити необхідні для виконавчого листа реквізити.

Справа судом розглянута без повідомлення учасників справи (в порядку письмового провадження) за наявними у справі матеріалами на підставі п. 1 ч. 1 ст. 311 КАС України у зв'язку з відсутністю клопотань від усіх учасників справи про розгляд справи за їх участю.

Перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги, суд доходить до висновку, що апеляційна скарга не може бути задоволена з наступних підстав.

Суд першої інстанції при постановленні ухвали про відмову у виправленні описки виходив з того, що внесення виправлень в ухвалі суду допускається лише у разі допущення описки або наявності очевидних арифметичних помилок, при цьому, код ЄДРПОУ стягувача не є обов'язковим реквізитом резолютивної частини ухвали суду, а отже його не зазначення в ухвалі суду про заміну сторони у виконавчому провадженні (виконавчому листі) не може вважатися опискою у розумінні Кодексу адміністративного судочинства України.

Суд апеляційної інстанції вважає такий висновок обґрунтованим, з огляду на наступне.

Судом встановлено, що в резолютивній частині ухвали про заміну сторони у виконавчому провадженні судом першої інстанції не зазначено код ЄДРПОУ стягувача.

Відповідно до ч. 1 ст. 253 КАС України суд, який постановив судове рішення, може з власної ініціативи або за заявою учасника справи чи іншої заінтересованої особи виправити допущені в судовому рішенні цього суду описки, очевидні арифметичні помилки незалежно від того, набрало судове рішення законної сили чи ні.

Опискою слід вважати помилку, що порушує правила граматики, синтаксису, пунктуації, нумерації, що мають вплив на зміст судового рішення та його виконання.

Очевидною арифметичною помилкою є порушення правил арифметики при розрахунках завданої шкоди, невиплаченої зарплати тощо. Така помилка може призвести до неправильного визначення розміру задоволення позовних вимог грошового характеру.

Описки й очевидні арифметичні помилки у судових рішеннях не вважаються процесуальними порушеннями, тому їх виправлення не потребує оскарження і перегляду судового рішення судом вищої інстанції.

В цьому випадку позивач вважає опискою не зазначення в ухвалі про заміну сторони у виконавчому провадженні коду ЄДРПОУ нового стягувача.

В контексті приведеного вище суд погоджується з висновком суду першої інстанції, що не зазначення коду ЄДРПОУ в ухвалі не вважається опискою, оскільки судом не допущено порушення правил граматики, синтаксису, пунктуації, нумерації, що мають вплив на зміст судового рішення, тому ухвала суду першої інстанції є законною.

Разом з тим, не зазначення коду ЄДРПОУ у виконавчому документі є порушенням вимог, які пред'являються Законом України Про виконавче провадження до виконавчих документів, відповідно, може вплинути на виконання судового рішення.

В такому випадку, стягувачу слід керуватися приписами статті 374 КАС України та ініціювати питання про виправлення помилки саме у виконавчому листі, а не ухвалі про заміну сторони виконавчого провадження.

З урахуванням викладеного суд дійшов висновку, що судом першої інстанції правильно встановлені обставини справи, ухвала прийнята з дотриманням норм матеріального та процесуального права, доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції, тому підстав для задоволення апеляційної скарги та скасування ухвали не вбачається.

Керуючись ст. ст. 6, 7, 8, 9, 242, 243, 308, 311, 315, 316, 321, 322, 325 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області в особі Дніпровського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області на ухвалу Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 03.09.2018 р. в справі № 804/3282/17 залишити без задоволення.

Ухвалу Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 03.09.2018 р. в справі № 804/3282/17 за позовом Правобережного відділення міста Дніпро Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області до Відділу освіти Ленінської районної у місті Дніпрі ради в особі голови ліквідаційної комісії Чорного Анатолія Володимировича, третя особа - Департамент гуманітарної політики Дніпровської міської ради, про стягнення суми залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду набирає законної сили з дати її прийняття 21.11.2018 р. та касаційному оскарженню не підлягає.

Повне судове рішення складено 21.11.2018 р.

Суддя-доповідач В.А. Шальєва

суддя С.В. Білак

суддя І.В. Юрко

Дата ухвалення рішення21.11.2018
Оприлюднено23.11.2018
Номер документу78021312
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/3282/17

Ухвала від 26.05.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Ухвала від 18.05.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Ухвала від 20.12.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 13.12.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 14.11.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Тацій Л.В.

Ухвала від 07.10.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 03.12.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Ухвала від 08.07.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чумак С.Ю.

Постанова від 21.11.2018

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

Ухвала від 31.10.2018

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні