Ухвала
від 21.11.2018 по справі 642/6514/18
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

21.11.2018

Справа №642/6514/18

Провадження №1-кс/642/3302/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 листопада 2018 року слідчий суддя Ленінського районного суду м.Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , старшого слідчого з ОВС СУ ФР ОВПП ДФС старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , розглянувши винесене в кримінальному провадженні №32018100110000068 від 30.07.2018 старшим слідчим ВРКП СУ ФР ОВПП ДФС майором податкової міліції ОСОБА_4 і погоджене прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 клопотання про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ВРКП СУФР ОВППДФС майорподаткової міліції ОСОБА_4 звернувся до суду із клопотанням, погодженим прокурором відділу управління нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 , про проведення обшуку комплексу будівель і споруд з підвальними приміщеннями.

З клопотання та додатків до нього вбачається, що в проваджені слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС перебувають матеріали кримінального провадження №32018100110000068 від 30.07.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування кримінального провадження, встановлено, що службові особи ТОВ «Белста» (код 33578900) здійснюють реалізацію готової продукції власного виробництва неплатникам ПДВ, без відображення в бухгалтерському та податковому обліках реальних обсягів реалізації та отриманої виручки, в тому числі при здійсненні зовнішньоекономічних операцій.

Реалізація готової продукції здійснюється у фірмових магазинах, на ринкових точках, складських приміщеннях, що знаходяться у користуванні ТОВ «Белста», без відображення в касових звітах та належного документального оформлення, за цінами, які в два-три рази вищі, ніж ті, що фактично вказані у звітах підприємства.

Так, згідно відомостям із звіту про сумарні щомісячні виторги з щоденних Z-звітів ТОВ «Белста» встановлено, що за вказаним підприємством зареєстровано три реєстратора розрахункових операцій (РРО, фіскальний реєстратор), які закріплені за конкретними адресами у містах Києві, Одесі та Харкові.

З вказаних РРО щоденно надходять відомості про суми денного виторгу, однак, проведеними слідчо-оперативними заходами встановлено, що при фактичній реалізації за вказаними адресами товарів, чеки не надаються зовсім, або за вимогою покупця продавцем виписуються товарні чеки не встановленого зразка із завищеною вартістю продукції, тобто із сумами, що не відповідають сумам у звітності підприємства.

Крім того, службові особи ТОВ «Белста» здійснюють експорт продукції власного виробництва на адресу нерезидентів країн Вірменії (Belsta Armenia), Грузії (ТОВ «Геобел»), Російської Федерації (ТОВ «Модшуз») та Молдови (ТОВ «Anetta Lux»). Вказані підприємства на офіційному сайті ТОВ «Белста» зазначені, як його філіали та офіційні представники в зазначених країнах.

Експорт продукції в адресу вказаних нерезидентів складає 30% від загального обсягу реалізованих ТОВ «Белста» товарів. Ціна реалізації товарів в адресу вказаних підконтрольних нерезидентів у гривневому еквіваленті приблизно збігається з ціною реалізації товарів фізичним особам, не платникам ПДВ на території України та яку ТОВ «Белста» відображає в податковій звітності. Однак фактична ціна реалізації продукції в два-три рази більша від відображеної.

Таким чином, згідно матеріалів кримінального провадження, службові особи ТОВ «Белста», шляхом не включення до складу об`єкта оподаткування ПДВ реальних обсягів постачання готової продукції, тільки за період з січня по червень 2018 року на суму 56243000,0 грн., занизили податок на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету, за податковими деклараціями з ПДВ відповідного періоду, на суму 9368870,67 грн. ПДВ.

В теперішній час службові особи ТОВ «Белста» продовжують свою злочинну діяльність, спрямовану на мінімізацію податкових зобов`язань та невідображення реальних доходів, в тому числі від експортних операцій, використовуючи також вищенаведену схему ухиленні від оподаткування, що приводить до ненадходження податків до бюджету Держави в особливо великих розмірах.

Необліковані готівкові грошові кошти, отримані від здійснення вказаної протиправної діяльності, службові особи ТОВ «Белста» в подальшому використовують для прикриття цієї діяльності та у власних цілях, з метою незаконного збагачення.

Таким чином, з метою встановлення фактичного розміру шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, недопущення подальших втрат бюджету, забезпечення відшкодування завданих Державі збитків службовими особами ТОВ «Белста», а також для використання при проведенні слідчих дій в ході досудового розслідування кримінального провадження, для ідентифікації осіб, діями яких державному бюджету завдано збитків та для проведення необхідних для встановлення істини у справі експертиз, виникла необхідність у вилученні оригіналів документів фінансово-господарської діяльності ТОВ «Белста» (код 33578900), що свідчать реалізації виробленої продукції за період з 01.01.2016 року по теперішній час, чорнової бухгалтерської документації та інших чорнових записів, що свідчать про реальні обсяги її реалізації, комп`ютерної техніки та електронних носіїв інформації, які використовуються, як засіб здійснення протиправної діяльності та мають у собі сліди злочину, необлікованих у встановленому законом порядку готівкових грошових коштів.

У зазначених речах, предметах, документах та засобах наявні відомості, які є предметом доказування та мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, а також будуть використані як доказ факту та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Дані речі, предмети, документи та засоби знаходяться тільки у володінні та користуванні ТОВ «Белста», а тому існує реальна загроза їх приховування, зміни або знищення.

Досудовим розслідуваннямвстановлено,що місцемзберігання вищевказанихречей,предметів,документів тазасобів єофісні,складські приміщеннята торгівельніоб`єкти ТОВ «Белста»,які знаходятьсяза адресою: місто Київ, вулиця Зрошувальна, 7.

Відповідно наявних аналітичних даних та податкової звітності ТОВ «Белста», за вказаною адресою також зареєстровано реєстратор розрахункових операцій (РРО) МІНІ-ФП81.01, серійний номер ПР8101101623, фіскальний номер 3000224400.

Згідно інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку, за вказаною адресою знаходиться комплекс будівель та споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства, право на постійне користування якими належить ЗАТ «Київська виробнича компанія «Рапід» (код 05475156).

Слідчий суддя, вислухавши старшого слідчогоз ОВССУ ФРОВПП ДФСстаршого лейтенантаподаткової міліції ОСОБА_3 , який підтримав клопотання, дослідивши надані матеріали, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню на підставі наступного.

Згідно зі ст. 223 КПК України підставами для проведення слідчої дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Згідно зі ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також місце встановлення розшукуваних осіб.

В наданих слідчим матеріалах міститься достатньо підстав вважати, що в приміщеннях комплексу будівель та споруд з підвальними приміщеннями, які перебувають у користуванні ТОВ «Белста», за адресою: місто Київ, вулиця Зрошувальна, 7,знаходиться речі, предмети, документи та засоби, в яких наявні відомості, що є предметом доказування та мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні.

Слідчий суддя, вивчивши документи та матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання, приходить до висновку про наявність достатніх підстав для задоволення клопотання, оскільки на виконання вимог ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий довів наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі, предмети, документи і засоби мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах, документах і засобах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, предмети, документи, засоби або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого ВРКП СУ ФР ОВПП ДФС майора податкової міліції ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку по кримінальному провадженню за №32018100110000068 від 30.07.2018, за ознаками кримінального правопорушення ч. 3 ст. 212 КК України, задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку території та приміщень комплексу будівель і споруд з підвальними приміщеннями, які перебувають у користуванні ТОВ «Белста» (код 33578900) та знаходяться за адресою: місто Київ,вулиця Зрошувальна,7 (право на постійне користування зазначеного об`єкту нерухомого майна належить ЗАТ «Київська виробнича компанія «Рапід» (код 05475156)), з метою відшукання та вилучення наступних оригіналів речей, предметів, документів та засобів:

- документів ТОВ «Белста» (код 33578900), стосовно реалізації виробленої продукції за період з 01.01.2016 року по теперішній час, в тому числі: документів фінансово-господарської діяльності; податкової звітності; бухгалтерської звітності; договорів (угод, контрактів) з специфікаціями, додатками та доповненнями до них; рахунків-фактур; платіжних доручень; чеків; касових книг; Z-звітів; актів приймання-передачі; доручень; довіреностей; реєстрів виданих та отриманих податкових накладних; книг/журналів обліку реалізованої продукції; деталізованих журналів-ордерів (завірених деталізованих роздруківок з програм обліку рахунків) по рахункам №281 (Товари на складі), №282 (Товари в торгівлі), №285 (Торгова націнка), №361 (Розрахунки з вітчизняними покупцями), №362 (Розрахунки з іноземними покупцями), №372 (Розрахунки з підзвітними особами), №631 (Розрахунки з вітчизняними постачальниками), №632 (Розрахунки з іноземними постачальниками), №701 (Дохід від реалізації готової продукції), №702 (Дохід від реалізації товарів), №81 (Витрати на оплату праці), №901 (Собівартість реалізованої готової продукції), №902 (Собівартість реалізованих товарів); документів за результатами проведення інвентаризацій; карток складського обліку; журналів складського обліку; журналів входу-виходу осіб на територію офісних, торгівельних, виробничих та складських приміщень; журнал обліку в`їзду-виїзду транспорту на територію офісних, торгівельних, виробничих та складських приміщень; штатного розпису працівників підприємства; договорів оренди/суборенди нежитлових приміщень; документів, які свідчать про подальшу реалізацію/використання вироблених товарів тощо;

- документів чорнової бухгалтерії, яка містить відомості про фактичні обсяги та вартість реалізованої продукції ТОВ «Белста» (код 33578900), отриманої виручки від її реалізації, відомості про застосування грошових коштів тощо та які мають значення джерел доказів у кримінальному провадженні;

- чорнові записи, записники, щоденники, інші записи, які можуть свідчити про вчинення злочину та мають значення джерел доказів у кримінальному провадженні;

- предметів, печаток та штампів, чистих аркушів паперу з відбитками печаток, які можуть свідчити про вчинення злочину та мають значення джерел доказів у кримінальному провадженні;

- комп`ютерної техніки, електронних носіїв інформації, які мають у собі сліди вчинення кримінального правопорушення та мають значення джерел доказів у кримінальному провадженні;

- не облікованих у визначеному законом порядку грошових коштів, а також коштів, отриманих від реалізації протиправної діяльності ТОВ «Белста» (код 33578900);

- інших речей, предметів, документів та засобів, індивідуальні ознаки яких не відомі на час проведення обшуку, але які підтверджують вчинення протиправної діяльності та причетність осіб до його вчинення, тобто мають значення для розслідування вказаного кримінального провадження.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення.

Проведення обшуку доручити слідчим слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби та оперативним співробітникам ДФС за дорученням слідчих слідчої групи.

Ухвала надає право проникнути на територію комплексу будівель та споруд, який розташований за адресою: місто Київ, вулиця Зрошувальна, 7, лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено 21.11.2018.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.11.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78028872
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —642/6514/18

Ухвала від 09.01.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бондаренко В. В.

Ухвала від 21.11.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бондаренко В. В.

Ухвала від 21.11.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бондаренко В. В.

Ухвала від 21.11.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бондаренко В. В.

Ухвала від 21.11.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бондаренко В. В.

Ухвала від 21.11.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бондаренко В. В.

Ухвала від 21.11.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бондаренко В. В.

Ухвала від 21.11.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бондаренко В. В.

Ухвала від 21.11.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бондаренко В. В.

Ухвала від 20.11.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бондаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні