Рішення
від 15.11.2018 по справі 911/1764/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" листопада 2018 р. м. Київ Справа № 911/1764/18

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Патрікбуд"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Підприємство "Будконтракт"

за участю у справі в якості третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Житлово-будівельний кооператив "Перлина"

та участю у справі в якості третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Житлово-будівельний кооператив "ГРАНД ПАРК"

про зобов'язання усунути перешкоди у здійсненні права забудови на земельній ділянці

Суддя С.І.Чонгова

За участю секретаря судового засідання Савчук М.Ф.

Представники сторін:

від позивача: Кузик Т.С. (ордер КС №280194 від 04.06.2018; витяг із договору про надання правничої допомоги);

від відповідача: не з'явився;

від третьої особи-1: не з'явився;

від третьої особи-2: . не з'явився.

СУТЬ СПОРУ: Товариство з обмеженою відповідальністю "Патрікбуд" (далі - ТОВ "Патрікбуд") звернулося до господарського суду Київської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Підприємство "Будконтракт" (далі - ТОВ "Підприємство "Будконтракт") про зобов'язання усунути перешкоди у здійсненні права забудови на земельній ділянці та просить суд: зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Підприємство "Будконтракт" усунути перешкоди у здійсненні права комплексної житлової забудови на земельній ділянці у м. Бровари, Київської області по вул. Фельдмана, 1, кадастровий номер 321060000:01:063:0012, загальною площею 3,2021га Товариством з обмеженою відповідальністю "Патрікбуд" шляхом надання безперешкодного доступу до об'єкта забудови, земельної ділянки з кадастровим номером 321060000:01:063:0012 загальною площею 3,2021га у м. Бровари, Київської області по вул. Фельдмана, 1.

В обргунтування позовних вимог позивач посилається на порушення відповідачем зобов'язання за договором про комплексну житлову забудову на земельній ділянці у м. Бровари, Київської області по вул. Фельдмана, 1, кадастровий номер 321060000:01:063:0012, загальною площею 3,2021га укладеного 27.12.2016 між ТОВ "Підприємство "Будконтракт" та ТОВ "Патрікбуд", житлово-будівельним кооперативом "Перлина".

Ухвалою господарського суду Київської області від 27.08.2018 відкрито провадження у справі; підготовче судове засідання призначено на 20.09.2018.

Ухвалою господарського суду Київської області від 20.09.2018 залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Житлово-будівельний кооператив "Перлина"; залучено до участі у справи в якості третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Житлово-будівельний кооператив "ГРАНД ПАРК"; підготовче судове засідання відкладено та призначено на 22.10.2018.

16.10.2018 представником позивача подано клопотання про доручення доказів направлення позовної заяви третім особам.

Ухвалою господарського суду Київської області від 22.10.2018 підготовче провадження закрито та призначено справу до судового розгляду по суті .

Дослідивши матеріали справи та докази, заслухавши пояснення представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

27.12.2016 між Товариством з обмеженою відповідальністю Підприємство Будконтракт (Сторона 1), Товариством з обмеженою відповідальністю Патрікбуд (Сторона-2) та Житлово-будівельним кооперативом Перлина (Сторона -3) був укладений договір про комплексну забудову б/н (далі - договір).

Відповідно до ч. 1 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

В силу ч. 1 ст. 627 ЦК України відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно з ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства. Сторони мають право укласти договір, в якому містяться елементи різних договорів (змішаний договір). До відносин сторін у змішаному договорі застосовуються у відповідних частинах положення актів цивільного законодавства про договори, елементи яких містяться у змішаному договорі, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті змішаного договору.

У відповідності до п.3.1 договору, цим договором Сторона-1 делегувала Стороні-2 та Стороні-3 виключне право (зобов'язання та відповідальність) вчиняти всі дії, в т.ч. правочини, як замовник будівництва, що стосується проектування, отримання дозвольних документів, будівництва та прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом Комплексу в межах Території забудови з урахуванням обмежень, визначених договором, а Сторона-2 та Сторона-3 в рахунок отриманої інвестиції в якості земельної ділянки - відчужує на користь Сторони-1 майнові права на об'єкти, що складають частку сторони-1 і визначені згідно із актом розподілу.

Пунктом 3.4 договору передбачено, що у відповідності до ст. 628 ЦК України, цей договір є змішаним договором, який містить істотні умови договору доручення, договору підряду, договору купівлі-продажу майнових прав.

Згідно з п. 3.2 договору, підписанням цього договору Сторона-1 делегує отримані за договором про будівництво всі функції замовника будівництва комплексу Стороні-2 та Стороні-3 з урахуванням обмежень та особливостей, визначених цим договором та чинним законодавством України.

Відповідно до п. 3.5 договору, цей договір, якщо необхідно, становитиме достатній доказ повноважень Сторони-2 та Сторони-3 щодо виконання юридичних дій та своїх обов'язків, передбачених цим договором, а також щодо представництва інтересів сторін перед будь якими третіми сторонами стосовно будь-яких питань, пов'язаних із виконанням цього договору. З метою забезпечення збереження конфіденційної інформації, у порядку, передбаченому цим договором, Сторона-1 зобов'язується видати, на письмову вимогу Сторони-2 та Сторони-3, з метою підтвердження повноважень довіреність, дійсну протягом строку дії цього договору.

В силу ч. 1 ст. 875 ЦК України за договором будівельного підряду підрядник зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов'язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх.

У відповідності до п.7.2 договору, Сторона-2 та Сторона-3 зобов'язані здійснювати наступні функції замовника будівницта щодо проекту та/або кожної чи окремої черги будівництва, які є предметом цього договору, у тому числі, але не обмежуючись (надалі- Функції замовника будівництва ), зокрема, здійснення контролю і технічного нагляду за якістю, обсягами та вартістю будівництва Комплексу та Об'єктів будівництва, за відсутності виконаних підрядниками будівельних робіт Проектно-кошторисної документації, державним будівельним нормам, а матеріалів, виробів і конструкцій - державним стандартам і технічним умовам.

Пунктом 7.8 договору передбачено, що для цілей організації будівництва об'єкта, Сторона-3 вважається забудовником, генеральним підрядником самостійно здійснює вибір підрядників, а також постачальників матеріалів, устаткування для цілей будівництва Об'єкта. Сторона-3 має право без участі Сторони-1 та Сторони-2 ухвалювати будь-які рішення, підписувати будь-які договори та/або інші первинні документи з підрядниками, постачальниками матеріалів, устаткування.

Сторона-1 може час від часу призначити спеціально сертифіковану особу як Технічного представника Сторони-1 для здійснення нагляду та контролю за роботами відповідно до законодавства протягом строку будівництва. Сторона-1 має право доступу в будь-який час доби на територію забудови і до ПКД, зокрема, виконавчої документації як її складової. Сторони домовилися, що перелік виконавчої документації в будь-якому разі не може бути меншим ніж визначений переліку виконавчої та іншої документації, що надається приймальній комісії при прийнятті в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів. Сторона-2 та Сторона-3 також має право залучити експерта або іншого кваліфікованого спеціаліста та передати йому відповідні повноваження в т.ч. шляхом видачі довіреності (п. 7.10 договору).

Таким чином, відповідно до умов договору сторони визначили, що забудовником і генеральним підрядником є Сторона-3 - Житлово-будівельний кооператив "Перлина". На Сторону-2 (позивача) за договором таких обов'язків і прав не покладено. Позивач не є за вказаним договором підрядником будівництва, на якого законом і договором покладається виконання робіт.

Суд не убачає порушення встановлених договором прав позивача щодо здійснення ним комплексної житлової забудови.

Крім того, позивачем не визначено у позовних вимогах, які саме права позивача у забудові перешкоджає здійснювати відповідач.

Таким чином, на зазначених у позові підставах, вимоги позивача задоволенню не підлягають.

В силу ст. 129 ГПК України, судові витрати, підлягають покладенню на позивача.

Керуючись ст. ст. 129, 233, 236-238, 240, 242 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. У задоволенні позову відмовити

Повний текст рішення складено 23.11.2018

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення відповідно до ст. ст. 240-241 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя С.І. Чонгова

Дата ухвалення рішення15.11.2018
Оприлюднено23.11.2018
Номер документу78047791
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання усунути перешкоди у здійсненні права забудови на земельній ділянці

Судовий реєстр по справі —911/1764/18

Рішення від 15.11.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Чонгова С.І.

Ухвала від 22.10.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Чонгова С.І.

Ухвала від 20.09.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Чонгова С.І.

Ухвала від 27.08.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Чонгова С.І.

Ухвала від 10.08.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Чонгова С.І.

Ухвала від 10.08.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Чонгова С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні