Вирок
від 23.11.2018 по справі 203/3005/18
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 203/3005/18

Провадження № 1-кп/0203/544/2018

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.11.2018 року Кіровський районний суд м. Дніпропетровська

у складі: головуючої судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Кіровського районного суду м.Дніпропетровська обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесений до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018040040000048 від 10.07.2018 року із укладеною угодою про визнання винуватості, відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Дніпропетровська, громадянина України, з середньою освітою, маючого на утриманні одну малолітню дитину, зареєстрованого та мешкаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

- у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.28 ч.1 ст.205, ч.5 ст.27 ч.2 ст.212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

У січні місяці 2018 року, знаходячись біля центрального автовокзалу АДРЕСА_2 , в денний час, ОСОБА_5 познайомився із не встановленою особою та погодився на пропозицію останнього за грошову винагороду у розмірі 2000 гривень стати засновником та директором підприємства ТОВ «Хіларі-Трейд» (код ЄДРПОУ 41926812), без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність, яка передбачена статутом підприємства та, не маючи наміру займатися підприємницькою діяльністю, пов`язаною з виробництвом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, усвідомлюючи при цьому, що вказане підприємство придбається з метою прикриття незаконної діяльності і допускаючи, що в результаті діяльності цього фіктивного підприємства може бути заподіяна шкода державним або іншим інтересам.

Так, ОСОБА_5 , усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, як майбутнього засновника та власника придбаного (перереєстрованого) з метою прикриття незаконної діяльності суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Хіларі-Трейд», погодившись, вступив у попередню змову з не встановленою досудовим розслідуванням особою, якій в подальшому добровільно надав свій паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий Амур-Нижньодніпровським РВ ДМУ ГУМВС України в Дніпропетровській області та копію ідентифікаційного номеру - НОМЕР_2 .

В свою чергу, не встановлена слідством особа у лютому 2018 року, більш точно встановити дату та час не виявилося можливим, за невстановлених слідством обставин, виготовила проекти документів, необхідних для перереєстрації підприємства та відкриття рахунку у банківській установі, зокрема: протокол №2 загальних зборів учасників, статут ТОВ «Хіларі-Трейд» від 21.02.2018, відповідно до якого ОСОБА_5 став одноосібним власником даного підприємства, наказ №2 від 22.02.2018 про призначення директором ТОВ «Хіларі-Трейд» ОСОБА_5 та картку зі зразками підписів ТОВ «Хіларі-Трейд» .

Складений протокол №2 загальних зборів учасників ТОВ «Хіларі-Трейд» від 21.02.2018, відповідно до якого ОСОБА_5 став одноосібним власником вказаного підприємства, надало юридичні підстави відділу Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпропетровської міської ради, що знаходиться за адресою: м. Дніпро, вулиця Старокозацька, буд. 58, здійснити 22.02.2018 державну перереєстрацію юридичної особи ТОВ «Хіларі-Трейд» за реєстраційним № 12241070002084251 та внести дані до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, визначивши ОСОБА_5 одноосібним засновником та керівником ТОВ «Хіларі-Трейд».

У подальшому, 22.02.2018 у денний період доби, більш точно встановити час не виявилось можливим, ОСОБА_5 , знаходячись в офісному приміщенні приватного нотаріуса Дніпропетровського міського нотаріального округу Дніпропетровської області, розташованого за адресою м. Дніпро, вул. Володимира Мономаха, буд. 8, прим. 12, діючи умисно, з корисливих мотивів, на виконання досягнутої з не встановленою досудовим слідством особою злочинного умислу, усвідомлюючи, що перереєстрована на його прізвище юридична особа буде використовуватись не встановленими досудовим розслідуванням особами для прикриття незаконної діяльності, підписав: наказ №2 від 22.02.2018, згідно з яким він є директором ТОВ «Хіларі-Трейд» та картку із зразками підписів як директор ТОВ «Хіларі-Трейд» для відкриття банківського рахунку в АТ «ОТП Банк» (МФО 300528) за що отримав грошову винагороду в сумі 2000 грн.

Далі ОСОБА_5 , достовірно знаючи, що здійснювати заявлену в статуті ТОВ «Хіларі-Трейд»» фінансово-господарську діяльність та працювати (фактично виконувати обов`язки) на посаді директора товариства він не буде, виконуючи частину досягнутої з невстановленою особою злочинної змови, діючи умисно, з корисливих мотивів, передав останній картку із зразками підписів ТОВ «Хіларі-Трейд» (код ЄДРПОУ 41926812).

01.03.2018. ОСОБА_5 , за домовленістю із невстановленою слідством особою, зустрівся біля центрального автовокзалу м. Дніпро за адресою: м. Дніпро, вул. Курчатова, 10 та поїхав до банку AT «ОТП Банк», за адресою: м. Дніпро, вул. Челюскіна, 12, де підписав заяву про відкриття поточного рахунку ТОВ «Хіларі-Трейд» у гривні №26005455050925, договір про відкриття рахунку, здійснення розрахунково-касового обслуговування та надання інших банківських послуг ТОВ «Хіларі-Трейд», завірив копію свого паспорту та інші документи, необхідні для відкриття та оформлення розрахункового рахунку, а також надав засвідчену нотаріально картку із зразками підписів ТОВ «Хіларі-Трейд».

Незважаючи на те, що ТОВ «Хіларі-Трейд» (код ЄДРПОУ 41926812) було зареєстроване в державних органах влади як суб`єкт підприємницької діяльності - юридична особа, ОСОБА_5 придбав (перереєстрував) вказане підприємство та відкрив рахунок у банківській установі як директор ТОВ «Хіларі-Трейд» без наміру здійснення господарської діяльності, пов`язаної з продажом товарів, виконанням робіт чи наданням послуг, а виключно з метою прикриття незаконної діяльності не встановлених досудовим розслідуванням осіб, діючи за попередньою змовою в інтересах не встановлених слідством осіб.

Дії ОСОБА_5 , які виразились у придбанні (перереєстрації) ТОВ «Хіларі-Трейд» з метою прикриття незаконної діяльності, вчинені за попередньою змовою групою осіб, порушили норми законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємницької діяльності та порядок оподаткування, а саме:

-ст. 56 Господарського кодексу України, якою передбачено: «Суб`єкт господарювання може бути утворений за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу, а у випадках, передбачених законодавством, також за рішенням інших органів, організацій і громадян шляхом заснування нового, реорганізації (злиття, приєднання, виділення, поділу, перетворення) діючого (діючих) суб`єкта господарювання з додержанням вимог законодавства»;

-ст. 65 Господарського кодексу України, якою визначено: «Управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу.

Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів. Для керівництва господарською діяльністю підприємства власник (власники) або уповноважений ним орган призначає (обирає) керівника підприємства. Керівник підприємства без доручення діє від імені підприємства, представляє його інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами, формує адміністрацію підприємства і вирішує питання діяльності підприємства в межах та порядку, визначених установчими документами»;

-ст. 58 Господарського кодексу України, якою передбачено: «Суб`єкт господарювання підлягає державній реєстрації як юридична особа чи фізична особа-підприємець у порядку, визначеному законом»;

-ст. 89 Господарського кодексу України встановлено, що управління діяльністю господарського товариства здійснюють його органи та посадові особи, склад і порядок обрання (призначення) яких визначається залежно від виду товариства, а у визначених законом випадках - учасники товариства»;

-ст. 19 Господарського кодексу України, якою передбачено: «Усі суб`єкти господарювання, відокремлені підрозділи юридичних осіб, виділені на окремий баланс, зобов`язані вести первинний (оперативний) та бухгалтерський облік результатів своєї роботи, складати та подавати відповідно до вимог закону статистичну інформацію та інші дані, визначені законом, а також вести (крім громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які провадять господарську діяльність і зареєстровані відповідно до закону як підприємці) бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством»;

-ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», якою передбачено: «Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством, або власник відповідно до законодавства та установчих документів».

Вищевказані дії ОСОБА_5 , які виразились у придбанні (перереєстрації) суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Хіларі-Трейд» (код ЄДРПОУ 41926812), з метою прикриття незаконної діяльності, вчинені за попередньою змовою групою осіб, призвели до того, що не встановлені органом досудового розслідування особи отримали можливість здійснювати фінансові операції за межами податкового контролю від імені формально призначеного засновника та директора підприємства в порушення встановленого законодавством порядку.

Крім того, в березні 2018 року (більш точну дату та місце досудовим слідством встановити не було можливим) у не встановленої досудовим розслідуванням особи виник злочинний умисел на пособництво вчиненню службовими особами підприємств, незалежно від форм власності, умисному ухиленню від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введеного у встановленому законом порядку.

Далі не встановлена досудовим розслідуванням особа, будучи обізнаною, що суб`єкт підприємницької діяльності (юридична особа) - ТОВ «Хіларі-Трейд», який перереєстрований 21.02.2018 відділом Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпропетровської міської ради, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Лісопильна, буд. 10, є фіктивним підприємством, оскільки придбаний з метою прикриття незаконної діяльності, що полягала у створенні умов для ухилення від сплати податків підприємствам «реального» сектору економіки, вирішила використовувати реквізити та розрахункові рахунки вказаного товариства та його формального директора - ОСОБА_5 для реалізації свого злочинного умислу.

Так, не встановлена досудовим розслідування особа, з метою подальшої реалізації свого єдиного злочинного умислу, діючи з корисливих мотивів, у квітні 2018 року, перебуваючи у м. Дніпро (м. Дніпропетровську) (більш точну дату та місце встановити не є можливим) запропонувала ОСОБА_5 , який згідно із наказом №2 від 22.02.2018 призначений директором ТОВ «Хіларі-Трейд», за грошову винагороду сприяти підприємствам «реального» сектору економіки в мінімізації ними своїх податкових зобов`язань, що підлягають сплаті до бюджету держави, використовуючи реквізити фіктивного підприємства ТОВ «Хіларі-Трейд», на що останній надав свою згоду.

Згідно з попередньою домовленістю між співучасниками злочину не встановлена досудовим розслідуванням особа повинна була: підшукувати підприємства «реального» сектору економіки, незалежно від форми власності, на території м. Дніпра та Київської області, які мали на меті мінімізувати свої податкові зобов`язання; створювати та реєструвати документи щодо фінансово-господарської діяльності товариства; складати документи бухгалтерської та податкової звітності товариства та організовувати їх подальше подання до відповідних державних органів, а відповідно ОСОБА_5 повинен був формально виконувати функції директора ТОВ «Хіларі-Трейд» (код ЄДРПОУ 41926812) та за вказівкою не встановленої слідством особи: реєструвати та засвідчувати своїм підписом документи щодо фінансово-господарської діяльності товариства; засвідчувати своїм підписом банківські документи товариства; подавати до органів державної фіскальної служби документи бухгалтерської та податкової звітності товариства.

Таким чином, не встановлена досудовим розслідуванням особа та ОСОБА_5 досягли спільної згоди на вчинення злочину, який скоїли за наступних обставин.

Так, у період квітня 2018 року не встановлена досудовим розслідуванням особа, діючи умисно, з корисливих мотивів, на виконання своєї ролі у вчиненні злочину в сфері господарської діяльності, підшукала суб`єкт підприємницької діяльності - ТОВ «Грандес ОПТ» (код ЄДРПОУ 41379512 ), яке було зацікавлене у наданні йому послуг з мінімізації податкових зобов`язань, що підлягають сплаті до бюджету держави.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, у квітні 2018 року не встановлена досудовим розслідуванням особа запропонувала представникам ТОВ «Грандес ОПТ» (код ЄДРПОУ 41379512) послуги по мінімізації оподатковуваного доходу підприємства шляхом відображення в податковому обліку і податковій звітності ТОВ «Грандес ОПТ» документів первинного бухгалтерського обліку, які свідчать про нібито проведені фінансово- господарські операції з фіктивним суб`єктом господарювання ТОВ «Хіларі-Трейд», яке придбано ОСОБА_5 за попередньою змовою з невстановленою досудовим розслідуванням особою без мети здійснення фінансово-господарської діяльності.

На пропозицію не встановленої досудовим розслідуванням особи представники службових осіб ТОВ «Грандес ОПТ» погодилися.

Далі не встановлена досудовим розслідуванням особа у квітні 2018 року, перебуваючи в офісному приміщенні, розташованому у м. Дніпро (точну адресу не встановлено) склала первинні бухгалтерські документи (рахунки, податкові накладні), які свідчили про нібито проведені у квітні 2018 року фінансово-господарські операції між ТОВ «Хіларі-Трейд» та ТОВ «Грандес ОПТ», а саме про постачання ТОВ «Хіларі-Трейд» в адресу ТОВ «Грандес ОПТ» товару (тютюну), які передав ОСОБА_5

ОСОБА_5 , виконуючи відведену роль у вчиненні злочину, діючи умисно, з корисливих мотивів, знаходячись в офісному приміщенні, розташованому у м. Дніпро (м. Дніпропетровську) (точну адресу не встановлено) в період часу з 30.03.2018 по 13.04.2018, достовірно знаючи, що ТОВ «Хіларі-Трейд» є фіктивним підприємством, яке не веде фінансово- господарську діяльність та придбано з метою прикриття незаконної діяльності, в документах первинно-бухгалтерського обліку, які свідчили про нібито проведені у квітні 2018 року фінансово-господарські операції між ТОВ «Хіларі-Трейд» та ТОВ «Грандес ОПТ», у графі «директор» виконав свій підпис, засвідчив його печаткою ТОВ «Хіларі-Трейд» та передав їх у розпорядження не встановленій досудовим розслідуванням особі, яка в подальшому передала їх замовникам незаконних послуг - представникам службових осіб ТОВ «Грандес ОПТ».

У свою чергу, в цей же період у робочий час службові особи ТОВ «Грандес ОПТ», будучи платником податків у ДПІ у Соборному районі м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області, здійснили документальне оформлення господарських операцій з придбання товарів (тютюну) у ТОВ «Хіларі-Трейд», які фактично не здійснювались та були безтоварними, використавши їх при формуванні відомостей бухгалтерського і податкового обліків ТОВ «Грандес ОПТ» та складанні податкових декларацій, про що достовірно знали і їх пособники - ОСОБА_5 та не встановлена досудовим розслідуванням особа.

У подальшому у період червня 2018 року не встановлена досудовим розслідуванням особа, діючи умисно, з корисливих мотивів, на виконання своєї ролі у вчиненні злочину в сфері господарської діяльності підшукала суб`єкти підприємницької діяльності - ТОВ «Деспасіте» (код ЄДРПОУ 41728266), ТОВ «Ренар Ресурс» (код ЄДРПОУ 42119969), ТОВ «Солюшн Ресурс» (код ЄДРПОУ 42056396), які були зацікавлені у наданні йому послуг з мінімізації податкових зобов`язань, що підлягають сплаті до бюджету держави.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, у червні 2018 року не встановлена досудовим розслідуванням особа запропонувала представникам ТОВ «Деспасіте» (код ЄДРПОУ 41728266), ТОВ «Ренар Ресурс» (код ЄДРПОУ 42119969), ТОВ «Солюшн Ресурс» (код ЄДРПОУ 42056396) послуги по мінімізації оподатковуваного доходу підприємства шляхом відображення в податковому обліку і податковій звітності ТОВ «Деспасіте», ТОВ «Ренар Ресурс», ТОВ «Солюшн Ресурс» документів первинного бухгалтерського обліку, які свідчать про нібито проведені фінансово- господарські операції з фіктивним суб`єктом господарювання ТОВ «Хіларі-Трейд», яке придбано ОСОБА_5 за попередньою змовою з невстановленою досудовим розслідуванням особою без мети здійснення фінансово-господарської діяльності.

На пропозицію не встановленої досудовим розслідуванням особи представники службових осіб ТОВ «Деспасіте», ТОВ «Ренар Ресурс», ТОВ «Солюшн Ресурс» погодилися.

Далі не встановлена досудовим розслідуванням особа у червні 2018 року, перебуваючи в офісному приміщенні, розташованому у м. Дніпро (точну адресу не встановлено) склала первинні бухгалтерські документи (рахунки, податкові накладні), які свідчили про нібито проведені у червні 2018 року фінансово-господарські операції між ТОВ «Хіларі-Трейд» та ТОВ «Деспасіте», ТОВ «Ренар Ресурс», ТОВ «Солюшн Ресурс», а саме про постачання ТОВ «Хіларі-Трейд» на адресу ТОВ «Деспасіте», ТОВ «Ренар Ресурс», ТОВ «Солюшн Ресурс» товару (тютюну), які передав ОСОБА_5

ОСОБА_5 , виконуючи відведену роль у вчиненні злочину, діючи умисно, з корисливих мотивів, знаходячись в офісному приміщенні, розташованому у м. Дніпро (м. Дніпропетровську) (точну адресу не встановлено) в період часу 26.06.2018, достовірно знаючи, що ТОВ «Хіларі-Трейд» є фіктивним підприємством, яке не веде фінансово- господарську діяльність та придбано з метою прикриття незаконної діяльності, в документах первинно-бухгалтерського обліку, які свідчили про нібито проведені у червні 2018 року фінансово-господарські операції між ТОВ «Хіларі-Трейд» та ТОВ «Деспасіте», ТОВ «Ренар Ресурс», ТОВ «Солюшн Ресурс», у графі «директор» виконав свій підпис, засвідчив його печаткою ТОВ «Хіларі-Трейд» та передав їх у розпорядження не встановленій досудовим розслідуванням особі, яка в подальшому передала їх замовникам незаконних послуг - представникам службових осіб ТОВ «Деспасіте», ТОВ «Ренар Ресурс», ТОВ «Солюшн Ресурс».

У свою чергу, в цей же період у робочий час службові особи ТОВ «Деспасіте», ТОВ «Ренар Ресурс» та ТОВ «Солюшн Ресурс», будучи платником податків у ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві, здійснили документальне оформлення господарських операцій з придбання товарів (тютюну) у ТОВ «Хіларі-Трейд», які фактично не здійснювались та були безтоварними, використавши їх при формуванні відомостей бухгалтерського і податкового обліків ТОВ «Деспасіте», ТОВ «Ренар Ресурс», ТОВ «Солюшн Ресурс» та складанні податкових декларацій, про що достовірно знали і їх пособники - ОСОБА_5 та не встановлена досудовим розслідуванням особа.

Таким чином, ОСОБА_5 та не встановлена досудовим розслідуванням особа, діючи умисно, з корисливих мотивів, в період з 30.03.2018 по 20.07.2018 сприяли службовим особам ТОВ «Грандес ОПТ», ТОВ «Деспасіте», ТОВ «Ренар Ресурс» та ТОВ «Солюшн Ресурс» шляхом надання документальних засобів та знарядь в умисному ухиленні останніми від сплати податку на додану вартість в порушення ними вимог Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI:

п. 198.1., відповідно до якого до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з:

а) придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг;

п. 198.2, яка передбачає, що датою виникнення права платника податку на віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше:

1. дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг;

2. дата отримання платником податку товарів/послуг, що підтверджено податковою накладною;

п. 198.3, згідно з яким податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної контрактної) вартості товарів/послуг та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв`язку з:

- придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг;

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду;

п. 198.6., яким встановлено, що не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені податковими накладними або оформлені з порушенням вимог;

Податкова накладна складається у день виникнення податкових зобов`язань продавця (п. 201.4);

Податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс), (п. 201.7.);

При здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою. Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту (п.201.10.);

Сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов`язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду, згідно з п. 200.1 ст.200.

Далі не встановлена досудовим розслідуванням особа, продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, направлений на пособництво в ухиленні від сплати податків службовими особами ТОВ «Грандес ОПТ», ТОВ «Деспасіте», ТОВ «Ренар Ресурс» та ТОВ «Солюшн Ресурс», діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, перебуваючи в офісі, розташованому в м. Дніпро, приблизно у період квітень, червень 2018 року, на підставі вищевказаних документів про нібито поставку товарів (сигарет) від ТОВ «Хіларі-Трейд» на адресу ТОВ «Грандес ОПТ», ТОВ «Деспасіте», ТОВ «Ренар Ресурс» та ТОВ «Солюшн Ресурс», та розрахунку за поставку безготівковими коштами, здійснила складання та підписання декларацій з податку на додану вартість на загальну суму 2 050 000,01 грн., в яких нею були безпідставно відображено ТОВ «Хіларі- Трейд» як продавця в частині взаємовідносин з постачання товарів (сигарет) на відповідні суми на адресу ТОВ «Грандес ОПТ», ТОВ «Деспасіте», ТОВ «Ренар Ресурс» та ТОВ «Солюшн Ресурс» та здійснила разом з ОСОБА_5 їх реєстрацію за допомогою електронного ключа, наданого ОСОБА_5 від його імені як директора ТОВ «Хіларі-Трейд» разом з реєстрами податкових накладних, в який нею були включені відомості про ці взаємовідносини, в податковому органі: ДПІ в Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпра ТУ ДФС у Дніпропетровській області, яка розташована за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпро, пров. Універсальний, буд.12, а саме:

-Податкова декларація з податку на додану вартість від 16.05.2018 від ТОВ «Хіларі-Трейд», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Грандес ОПТ» з ПДВ на суму 1 750 000, 01 грн.;

-Податкова декларація з податку на додану вартість від 18.07.2018 від ТОВ «Хіларі-Трейд», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Деспасіте», з ПДВ на суму 100 000, 00 грн.

-Податкова декларація з податку на додану вартість від 19.07.2018 від ТОВ «Хіларі-Трейд», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ренар Ресурс» з ПДВ на суму 100 000, 00 грн.;

-Податкова декларація з податку на додану вартість від 20.07.2018 від ТОВ «Хіларі-Трейд», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Солюшн Ресурс» з ПДВ на суму 100 000, 00 грн.;

У свою чергу, службові особи ТОВ «Грандес ОПТ», ТОВ «Деспасіте», ТОВ «Ренар Ресурс» та ТОВ «Солюшн Ресурс» в порушення вказаних норм Податкового кодексу України, перебуваючи у м. Дніпро та м. Києві, в період часу 16.05.2018, 18.07.2018, 19.07.2018 та 20.07.2018, діючи умисно, з корисливих мотивів, здійснили складання та підписання декларацій з податку на додану вартість ТОВ «Грандес ОПТ», ТОВ «Деспасіте», ТОВ «Ренар Ресурс» та ТОВ «Солюшн Ресурс» на підставі податкових накладних, виписаних від ТОВ «Хіларі-Трейд» як продавця на адресу ТОВ «Грандес ОПТ», ТОВ «Деспасіте», ТОВ «Ренар Ресурс» та ТОВ «Солюшн Ресурс», які містили відомості щодо неіснуючих насправді фінансово-господарських взаємовідносин ТОВ «Грандес ОПТ», надавши їх до ДПІ у Соборному районі м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області, та ТОВ «Деспасіте», ТОВ «Ренар Ресурс» та ТОВ «Солюшн Ресурс» з ТОВ «Хіларі-Трейд», надавши їх до ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві, чим у порушення вимог п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.6 ст. 198, п. 201.1, п. 201.2, п. 201.3, п. 201.10, ст. 200 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 275 5-VI безпідставно задекларували в податковій звітності ТОВ «Грандес ОПТ», ТОВ «Деспасіте», ТОВ «Ренар Ресурс» та ТОВ «Солюшн Ресурс» податковий кредит з податку на додану вартість від операцій з придбання товарів (сигарет) у ТОВ «Хіларі-Трейд», яке є фіктивним підприємством, за період з травня по червень 2018 року, що в цілому призвело до фактичного ненадходження до бюджету сум з податку на додану вартість за період квітень та червень 2018 року на загальну суму 2 050 000,01 грн.

Таким чином, ОСОБА_5 за попередньою змовою з не встановленою досудовим розслідуванням особою, діючи умисно, з єдиним умислом на пособництво в ухиленні від сплати податків підприємствам «реального» сектору економіки, у період з 18.04.2018 по 30.07.2018, з корисливих мотивів, достовірно знаючи, що ТОВ «Хіларі-Трейд» є фіктивним підприємством, використовуючи його реквізити, печатку, відкриті у банківських установах розрахункові рахунки і засоби для розрахунків та податкової звітності, надаючи засоби і знаряддя при відображенні в господарських документах, документах бухгалтерського обліку та зареєструвавши в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні (за місцем реєстрації податкового органу: ДПІ в Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області, яка розташована за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпро, пров. Універсальний, буд.12) про фіктивно проведені (безтоварні) господарські операції з постачання від ТОВ «Хіларі-Трейд» до ТОВ «Грандес ОПТ», ТОВ «Деспасіте», ТОВ «Ренар Ресурс» та ТОВ «Солюшн Ресурс» товарно-матеріальних цінностей, вчинили активні дії зі сприяння у вчиненні службовим особам ТОВ «Грандес ОПТ», ТОВ «Деспасіте», ТОВ «Ренар Ресурс» та ТОВ «Солюшн Ресурс» в умисному ухиленні від сплати податку на додану вартість, а саме: ТОВ «Грандес ОПТ» - на суму 1 750 00, 01 грн., ТОВ «Деспасіте» - на суму 100 000, 00 грн., ТОВ «Ренар Ресурс» - на суму 100 000, 00 грн., ТОВ «Солюшн Ресурс» на суму 100 000, 00 грн., а всього на загальну суму в розмірі 2 050 000,01 грн., який входить в систему оподаткування та введений у встановленому законом порядку, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах, тобто суми податку на додану вартість, яка більше ніж у 1000 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Діями ОСОБА_5 та не встановленими досудовим розслідуванням особами відповідно до висновку судово-економічної експертизи, проведеної Дніпропетровським науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України №12/11.1/121 від 22.08.2018 спричинено державі шкоду на загальну суму 2 050 000,01 грн.

23 листопада 2018 між прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , якій на підставіст. 37 КПК Українинадані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні №32018040040000048 від 10.07.2018 року, та ОСОБА_5 , в порядку, передбаченому ст.ст.468,469 та 472 КПК України, укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно з даною угодою прокурор та обвинувачений дійшли згоди щодо формулювання обвинувачення, всіх істотних для даного кримінального провадження обставин та правової кваліфікації дій обвинуваченого ОСОБА_5 за ч.2 ст.28 ч.1 ст.205, ч.5 ст.27 ч.2 ст.212 КК України, який у повному обсязі сформульованого обвинувачення беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні даних кримінальних правопорушень. Також сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке ОСОБА_5 повинен понести за вчинені кримінальні правопорушення, а саме: за ч.2 ст.28 ч.1 ст.205 КК України у виді штрафу в дохід держави в розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 8500 гривень; за ч.5 ст.27 ч.2 ст.212 КК України у виді штрафу в дохід держави в розмірі 2000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 34000 гривень, без позбавлення права займати певні посади або займатись певною діяльністю. На підставіст. 70 ч.1 КК Україниза сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначивши покарання у виді штрафу в дохід держави в розмірі 2000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 34000 гривень, без позбавлення права займати певні посади або займатись певною діяльністю. ОСОБА_5 надав згоду на його призначення. В угоді передбачені наслідки її укладення, затвердження та невиконання, які роз`яснені обвинуваченому.

Розглядаючи в порядку п. 1 ч. 3ст.314КПК України питання про можливість затвердження даної угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до правил ст. ст.468,469КПК України у кримінальному провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам, може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 вважаючи, що при укладенні даної угоди дотримані вимоги і правила КПК та КК України, просила цю угоду затвердити і призначити обвинуваченому узгоджену в угоді міру покарання та інші передбачені угодою заходи.

Обвинувачений ОСОБА_5 та його захисник в судовому засіданні також просили вказану угоду з прокурором затвердити і призначити узгоджену в ній міру покарання та інші передбачені угодою заходи, при цьому ОСОБА_5 беззастережно визнав себе винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених за ч.2 ст.28 ч.1 ст.205, ч.5 ст.27 ч.2 ст.212 КК України, в обсязі обвинувачення, надав згоду на застосування узгодженого виду та розміру покарання, а також інших заходів у разі затвердження угоди, заявивши, що здатен реально виконати взяті на себе відповідно до угоди зобов`язання.

Злочин, у вчиненні якого ОСОБА_5 беззастережно визнав себе винуватим, згідно із ст.12КК України є злочином невеликої тяжкості.

Суд шляхом проведення опитування сторін кримінального провадження переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. При цьому судом з`ясовано, що ОСОБА_5 повністю усвідомлює зміст укладеної з прокурором угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винуватим, цілком розуміє свої права, визначені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені ч. 2ст. 473 КПК України, та наслідки її не виконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Враховуючи викладене, оскільки умови угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_5 відповідають вимогам КПК та КК України, суд, заслухавши доводи сторін кримінального провадження, дійшов висновку про наявність всіх правових підстав для затвердження цієї угоди.

За таких обставин суд вважає доведеним в судовому засіданні те, що ОСОБА_5 здійснивши дії, які виразились у фіктивному підприємництві, тобто придбанні (перереєстрації) суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинені за попередньою змовою групою осіб, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.28, ч. 1 ст. 205 КК України, а також у пособництві вчиненню умисного ухилення від сплати податку, що входить в систему оподаткування, введеного у встановленому законом порядку, вчиненому службовою особою підприємства, незалежно від форми власності, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.27, ч.2 ст.212 КК України.

Судові витрати в розмірі 4576 гривень 00 копійок за проведення експертизи, відповідно дост. 124 ч.2 КПК України, підлягають стягненню з ОСОБА_5 на користь держави.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст.314,373,374та475 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду від 23 листопада 2018 року про визнання винуватості між прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_5 .

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч.2 ст.28 ч.1 ст.205, ч.5 ст.27 ч.2 ст.212 КК Українита призначити йому покарання:

- за ч.2 ст.28 ч.1 ст.205 КК України у виді штрафу в дохід держави в розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 8500 гривень;

- за ч.5 ст.27 ч.2 ст.212 КК України у виді штрафу в дохід держави в розмірі 2000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 34000 гривень, без позбавлення права займати певні посади або займатись певною діяльністю

На підставі ст.70ч.1КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим , призначивши покарання у виді штрафу в дохід держави в розмірі 2000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 34000 гривень, без позбавлення права займати певні посади або займатись певною діяльністю.

Речовий доказ: грошові кошти ТОВ «Хіларі-Трейд» (код ЄДРПОУ 41926812) у розмірі 2020927, 16 грн., які знаходяться на спеціальному рахунку №37519000349221, який відкритий в Державній казначейській службі України (МФО 899998) та на які, 12.07.2018 ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська у справі № 202/4050/18 від 12.07.2018 накладено арешт, - стягнути в дохід держави

Стягнути з ОСОБА_5 на користь держави, в рахунок відшкодування процесуальних витрат на проведення експертизи №12/11.1/121 від 22.08.2018 4576 (чотири тисячі п`ятсот сімдесят шість) гривень 00 (нуль) копійок.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Кіровський районний суд м. Дніпропетровська протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а обвинуваченим в той же строк з моменту вручення йому копії вироку.

Вирок набирає законної сили після спливу 30 днів з дня його проголошення, у разі якщо учасниками судового провадження не буде подано апеляційних скарг. У разі подання апеляційних скарг, вирок суду набирає законної сили після ухвалення апеляційним судом рішення.

Копія вироку підлягає негайному врученню обвинуваченому та прокурору, інші учасники судового провадження мають право отримати копію вироку звернувшись до суду із відповідною заявою.

Суддя ОСОБА_1

СудКіровський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення23.11.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78052134
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —203/3005/18

Ухвала від 26.12.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Васіна Л. А.

Ухвала від 23.11.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Васіна Л. А.

Вирок від 23.11.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Васіна Л. А.

Ухвала від 25.09.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Єдаменко С. В.

Ухвала від 31.08.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Єдаменко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні