Вирок
від 17.11.2018 по справі 216/4733/18
ЦЕНТРАЛЬНО-МІСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 216/4733/18

Провадження № 1-кс/216/5313/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про доручення проведення експертизи

17 листопада 2018 року м. Кривий Ріг

Слідчий суддя Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 , за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянувши клопотання слідчого слідчого відділу Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_3 про проведення судової почеркознавчої експертизи по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018040630000120 від 10.07.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України,

в с т а н о в и в:

Військовою прокуратурою Криворізького гарнізону Південного регіону України здійснюється нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні №42018040630000120 від 10 липня 2018 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Досудове розслідування у даному кримінальному провадженні, відповідно до постанови заступника військового прокурора Південного регіону України від 27 серпня 2018 року, доручено слідчим слідчого відділу Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області.

Слідчим відділом Криворізького ВП Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018040630000120 від 10 липня 2018 року за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Так, ОСОБА_4 підозрюється у тому, що він займаючи посаду голови Зарічненської сільської ради Високопільського району Херсонської області, тобто являючись відповідно до п. 2 Примітки до ст. 368 КК України службовою особою, яка займає відповідальне становище, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння і передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, з корисливих мотивів та з метою особистого збагачення, 03 липня 2018 року, точного часу органом досудового розслідування не встановлено, перебуваючи у адміністративній будівлі Зарічненської сільської ради Високопільського району Херсонської області, яка розташована за адресою: Херсонська область, Високопільський район, с. Зарічне, вул. Івана Франка, буд. 47, оголосив громадянину України ОСОБА_5 , який працює головним агрономом АФГ «Ольвія» та діє на підставі довіреності в інтересах даного суб`єкта господарювання, незаконну вимогу надати йому, ОСОБА_4 , неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів розміром у виді відсотку від щорічного прибутку АФГ «Ольвія» за результатами господарської діяльності, за невчинення ним, як службовою особою, яка займає відповідальне становище, дій з використанням наданої йому влади та службового становища, тобто за не втручання в земельні спори по закінченим в лютому 2018 року договорам оренди земельних ділянок, які знаходяться на території Зарічненської сільської ради Високопільського району Херсонської області, укладених між АФГ «Ольвія» та фізичними особами власниками земельних ділянок, розташованих у адміністративних межах Зарічненської сільської ради Високопільського району Херсонської області, не ініціювання перевірок контролюючими органами відносно АФГ «Ольвія» щодо спірного питання по користуванню землями та надання можливості здійснити закінчення технологічного і виробничого процесу по збору врожаю на зазначених земельних ділянках, шляхом не перешкоджання реєстрації договорів міни, чим створив умови та враження у ОСОБА_5 настання негативних наслідків для господарської діяльності АФГ «Ольвія» та вимусив останнього погодитися на незаконну вимогу щодо передачі неправомірної вигоди ОСОБА_4 .

У подальшому, голова Зарічненської сільської ради Високопільського району Херсонської області ОСОБА_4 , усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння і передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, з корисливих мотивів та з метою особистого збагачення, 13 серпня 2018 року, приблизно о 15 год. 00 хв., перебуваючи в адміністративній будівлі Зарічненської сільської ради Високопільського району Херсонської області, яка розташована за адресою: Херсонська область, Високопільський район, с. Зарічне, вул. Івана Франка, буд. 47, продовжуючи свійзлочинний умисел,направлений навимагання таодержання неправомірноївигоди увеликому розмірі,оголосив незаконну вимогу головному агроному АФГ «Ольвія» ОСОБА_5 , який діє на підставі довіреності в інтересах даного суб`єкта господарювання, надати йому, ОСОБА_4 , неправомірну вигоду в остаточно визначеному розмірі у виді 73 тон пшениці ринковою вартістю 350 тис. грн., що відповідно до Примітки 1 ст. 368 КК України у двісті і більше разів перевищує неоподаткований мінімумів доходів громадян і є неправомірною вигодою у великому розмірі, та укладанням договору суборенди земельних ділянок загальною площею 116 га з подальшою їх передачею у безкоштовне користування керівнику підконтрольного йому суб`єкта господарювання ФГ «Час» ОСОБА_6 , який одночасно є його рідним братом, строком на один рік, за невчинення ним, як службовою особою, яка займає відповідальне становище, дій з використанням наданої йому влади та службового становища, тобто за не втручання в земельні спори по закінченим в лютому 2018 року договорам оренди земельних ділянок, які знаходяться на території Зарічненської сільської ради Високопільського району Херсонської області, укладених між АФГ «Ольвія» та фізичними особами власниками земельних ділянок, розташованих у адміністративних межах Зарічненської сільської ради Високопільського району Херсонської області, не ініціювання перевірок контролюючими органами відносно АФГ «Ольвія» щодо спірного питання по користуванню землями та надання можливості здійснити закінчення технологічного і виробничого процесу по збору врожаю на зазначених земельних ділянках, шляхом не перешкоджання реєстрації договорів міни, чим створив умови та враження у ОСОБА_5 настання негативних наслідків для господарської діяльності АФГ «Ольвія» та вимусив останнього погодитися на незаконну вимогу щодо передачі неправомірної вигоди ОСОБА_4 .

Надалі, голова Зарічненської сільської ради Високопільського району Херсонської області ОСОБА_4 , усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння і передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, з корисливихмотивів,з метоюособистого збагачення, 28серпня 2018року о14год.45хв.,на ділянці місцевості біля проїзної частини поряд з с. Мар`їне Високопільського району Херсонської області, через громадян України ОСОБА_7 та ОСОБА_8 ,які небули обізнаніпро злочиннінаміри ОСОБА_4 ,одержав від головного агронома АФГ «Ольвія» ОСОБА_5 , який діє на підставі довіреності в інтересах даного суб`єкта господарювання, частину обумовленої неправомірної вигоди у виді 33 тон 590 кг ринковою вартістю 168 тис. грн. та право на безоплатне користування земельними ділянками загальною площею 116 га строком на один рік, які перебувають у законному володінні АФГ «Ольвія», за невчинення ним, як службовою особою, яка займає відповідальне становище, дій з використанням наданої йому влади та службового становища, тобто за не втручання в земельні спори по закінченим в лютому 2018 року договорам оренди земельних ділянок, які знаходяться на території Зарічненської сільської ради Високопільського району Херсонської області, укладених між АФГ «Ольвія» та фізичними особами власниками земельних ділянок, розташованих у адміністративних межах Зарічненської сільської ради Високопільського району Херсонської області, не ініціювання перевірок контролюючими органами відносно АФГ «Ольвія» щодо спірного питання по користуванню землями та надання можливості здійснити закінчення технологічного і виробничого процесу по збору врожаю на зазначених земельних ділянках, шляхом не перешкоджання реєстрації договорів міни, чим фактично вимусив ОСОБА_5 з метою уникнення наслідків для господарської діяльності АФГ «Ольвія» передати йому частину обумовленої раніше неправомірної вигоди у великому розмірі.

За викладенихобставин,дії головиЗарічненської сільськоїради Високопільськогорайону Херсонськоїобласті ОСОБА_4 кваліфіковано заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.3ст.368КК України одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди у великому розмірі для себе за не вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду дій з використанням наданої їй влади та службового становища, поєднане з вимаганням неправомірної вигоди, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

29 серпня 2018 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Згідно з ч. 3 п. 8 ст. 234 КПК України обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

Окрім цього, органами досудового розслідування було проведено усі необхідні слідчі дії для обґрунтування того, що іншими заходами неможливо задокументувати протиправні дії, а саме вимагання службовою особою, надати неправомірну вигоду для себе за не вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням наданої їй влади та службового становища.

Так, 28.08.2018 року в період часу з 16.23 год. до 18.01 год. на підставі ухвали слідчого судді Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу під час проведення обшуку в приміщенні будівлі Зарічанської сільської ради Високопільського району Херсонської області, що розташована за адресою: Херсонська область, Високопільський район, с. Зарічне, вул. Івана Франка, 47, було проведено обшук, під час якого виявлено та вилучено наступні речі та документи:

1. договір суборенди земельної ділянки на 6 арк. з додатками на 2 арк.;

2. рішення про призначення сільського голови ОСОБА_4 ;

3. присяга про присвоєння рангу посадової особи місцевого самоврядування;

4. особова картка №30;

5. автобіографія;

6. копія паспорту худоби ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

7. копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера ОСОБА_4 ;

8. принтер «HP LaserJet P1102» s\n VNC5W36999;

9. системний блок без назви, інвентарний № 01380017;

10. системний блок чорного кольору без назви та без інвентарного номера;

11. печатка ФГ «Вікторія» ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ;

12. печатка ФГ «ЧАС» ідентифікаційний номер НОМЕР_2 .

29.09.2018 року вищевказані речі та документи визнано речовим доказом в рамках кримінального провадження №42018040630000120 від 10 липня 2018 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Крім того, під час проведення досудового розслідування в рамках даного провадження, в якості свідка було допитано ОСОБА_5 , який звернувся з клопотанням про долучення до матеріалів кримінального провадження № 42018040630000120 від 10 липня 2018 року, оригіналу договору суборенди земельної ділянки від 28.08.2018, укладений між АФГ «Ольвія» в особі голови ОСОБА_10 та ФГ «Час» в особі голови ОСОБА_6 , виконаний на 6 арк. з додатками на 2 арк.

Оскільки під час проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні №42018040630000120 виникла необхідність у застосуванні спеціальних знань для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, виявлення та встановлення на предметах, які були вилучені 28.08.2018 в ході проведення обшуку в приміщенні будівлі Зарічанської сільської ради Високопільського району Херсонської області, що розташована за адресою: Херсонська область, Високопільський район, с. Зарічне, вул. Івана Франка, 47 та долучені до матеріалів свідком ОСОБА_5 , щодо обставин вчинення вказаного вище кримінального правопорушення при виконанні умов договору суборенди земельної ділянки, слідчий просив призначити судову почеркознавчу експертизу, проведення якої доручити експертам Дніпропетровського НДЕКЦ МВС України та поставити на вирішення експерта відповідні питання.

14.11.2018 року до Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшло клопотання слідчого слідчого відділу Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_3 про призначення та проведення судової почеркознавчої експертизи у кримінальному провадженні №42018040630000120.

Клопотання мотивовано тим, що виникла необхідність у застосуванні спеціальних знань для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження №42018040630000120, а саме: для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, виявлення та встановлення на предметах, які були вилучені 28.08.2018 в ході проведення обшуку в приміщенні будівлі Зарічанської сільської ради Високопільського району Херсонської області, що розташована за адресою: Херсонська область, Високопільський район, с. Зарічне, вул. Івана Франка, 47 та долучені до матеріалів свідком ОСОБА_5 , щодо обставин вчинення вказаного вище кримінального правопорушення при виконанні умов договору суборенди земельної ділянки.

Слідчий в судове засідання не з`явилась, просила здійснити розгляд вказаного клопотання у її відсутність.

Відповідно до ч. 2 ст. 244 КПК України неприбуття особи, яка подала клопотання, не перешкоджає розгляду клопотання.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, дійшов висновку про те, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно вимогам ст. 242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права. Слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо: встановлення причин смерті; встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень; визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності; встановлення віку особи, якщо це необхідно для вирішення питання про можливість притягнення її до кримінальної відповідальності, а іншим способом неможливо отримати ці відомості; встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбачених статтею 155 Кримінального кодексу України; визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.

Частиною 6 статті 244 КПК України слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Беручи до уваги, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, виявлення та встановлення на предметах, які були вилучені 28.08.2018 в ході проведення обшуку в приміщенні будівлі Зарічанської сільської ради Високопільського району Херсонської області, що розташована за адресою: Херсонська область, Високопільський район, с. Зарічне, вул. Івана Франка, 47 та долучені до матеріалів свідком ОСОБА_5 , щодо обставин вчинення вказаного вище кримінального правопорушення при виконанні умов договору суборенди земельної ділянки, має істотне значення для кримінального провадження №42018040630000120 від 10.07.2018 року і для з`ясування цих обставин необхідні спеціальні знання, тому слідчий суддя дійшов висновку про необхідність проведення в даному кримінальному провадженні судової почеркознавчої експертизи.

Відповідно до ч. 7 ст.244КПК України до ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням. Слідчий суддя має право не включити до ухвали запитання, поставлені особою, яка звернулася з відповідним клопотанням, якщо відповіді на них не стосуються кримінального провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі.

Враховуючи, що поставлені на вирішення експерта в клопотанні слідчого запитання стосуються кримінального провадження №42018040630000120 від 10.07.2018 року та мають значення для досудового розслідування, тому слідчий суддя вважає за потрібне включити такі запитання до ухвали слідчого судді та доручити проведення судової почеркознавчої експертизи експертам Дніпропетровського НДЕКЦ МВС України, як зазначено у клопотанні слідчого.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 242, 244 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчого слідчого відділу Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_3 про проведення судової почеркознавчої експертизи задовольнити.

Призначити судову почеркознавчу експертизу по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018040630000120 від 10.07.2018 року.

Проведення експертизи доручити експертам Дніпропетровського НДЕКЦ МВС України.

Поставити на вирішення експерта наступні запитання:

- Ким, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , або іншою особою виконаний підпис від імені «голови правління ФГ «Час» ОСОБА_6 », розміщений в правому верхньому куті аркушу № 6 договору суборенди земельної ділянки від 28.08.2018 в розділі «Підписи сторін» в графі «Суборендар»; в правому нижньому куті аркушу № 7 Додатку до договору оренди земельної частки в розділі «Реквізити сторін» в графі «Суборендар»; в нижній частини аркушу № 8 Акту про передачу та прийом земельної ділянки в натурі в розділі «Земельну ділянку прийняв» в графі «Суборендар», які долучені до матеріалів кримінального провадження за клопотанням свідка ОСОБА_5 ?

- Ким, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , або іншою особою виконаний рукописний текст «28 серпня», розміщений в правому верхньому куті аркушу №1 договору суборенди земельної ділянки від 28.08.2018 в розділі «Дата укладення», який долучений до матеріалів кримінального провадження за клопотанням свідка ОСОБА_5 ?

- Ким, ОСОБА_6 , або іншою особою виконаний підпис від імені «голови правління ФГ «Час» ОСОБА_6 », розміщений в правому верхньому куті аркушу № 6 договору суборенди земельної ділянки від 28.08.2018 в розділі «Підписи сторін» в графі «Суборендар»; в правому нижньому куті аркушу № 7 Додатку до договору оренди земельної частки в розділі «Реквізити сторін» в графі «Суборендар»; в нижній частини аркушу № 8 Акту про передачу та прийом земельної ділянки в натурі в розділі «Земельну ділянку прийняв» в графі «Суборендар», які долучені до матеріалів кримінального провадження за клопотанням свідка ОСОБА_5 ?

- Ким, ОСОБА_6 , або іншою особою виконаний рукописний текст «28 серпня», розміщений в правому верхньому куті аркушу № 1 договору суборенди земельної ділянки від 28.08.2018 в розділі «Дата укладення», який долучений до матеріалів кримінального провадження за клопотанням свідка ОСОБА_5 ?

- Ким, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , або іншою особою виконаний підпис від імені «голови правління ФГ «Час» ОСОБА_6 », розміщений в правому верхньому куті аркушу № 6 договору суборенди земельної ділянки в розділі «Підписи сторін» в графі «Суборендар»; в правому нижньому куті аркушу № 7 Додатку до договору оренди земельної частки в розділі «Реквізити сторін» в графі «Суборендар»; в нижній частини аркушу № 8 Акту про передачу та прийом земельної ділянки в натурі в розділі «Земельну ділянку прийняв» в графі «Суборендар», які вилучені 28.08.2018 в ході проведення обшуку в приміщенні будівлі Зарічанської сільської ради Високопільського району Херсонської області?

- Ким, ОСОБА_6 , або іншою особою виконаний підпис від імені «голови правління ФГ «Час» ОСОБА_6 », розміщений в правому верхньому куті аркушу № 6 договору суборенди земельної ділянки в розділі «Підписи сторін» в графі «Суборендар»; в правому нижньому куті аркушу № 7 Додатку до договору оренди земельної частки в розділі «Реквізити сторін» в графі «Суборендар»; в нижній частини аркушу № 8 Акту про передачу та прийом земельної ділянки в натурі в розділі «Земельну ділянку прийняв» в графі «Суборендар», які вилучені 28.08.2018 в ході проведення обшуку в приміщенні будівлі Зарічанської сільської ради Високопільського району Херсонської області?

Доручити слідчому у кримінальному провадженні №42018040630000120 направити для дослідження експерту:

- об`єкти дослідження в опечатаному вигляді (договір суборенди земельної ділянки укладений між АФГ «Ольвія» в особі голови ОСОБА_10 та ФГ «Час» в особі голови ОСОБА_6 від 28.08.2018 на 6-ти аркушах з додатками на 2-х аркушах,в пронумерованомувигляді,який долучений до матеріалів кримінального провадження за клопотанням свідка ОСОБА_5 ; договір суборенди земельної ділянки укладений між АФГ «Ольвія» в особі голови ОСОБА_10 та ФГ «Час» в особі голови ОСОБА_6 на 6-ти аркушах з додатками на 2-х аркушах, в пронумерованому вигляді, який вилучений 28.08.2018 в ході проведення обшуку в приміщенні будівлі Зарічанської сільської ради Високопільського району Херсонської області);

- постанова про відібрання зразків для проведення експертизи ОСОБА_4 , ОСОБА_6 .

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про судову експертизу» дозволити пошкодження або витрачення об`єктів у тій мірі, в якій це необхідно для експертного дослідження.

Експертний висновок після проведення експертизи передати слідчому СВ Криворізького ВП ГУНП в Дніпропетровській області капітану поліції ОСОБА_3 .

Доручити слідчому у кримінальному провадженні у разі необхідності надати для ознайомлення експерту матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018040630000120 від 10.07.2018 року; копію зазначеної ухвали направити директорові Дніпропетровського НДЕКЦ МВС України.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Ухвала слідчого судді, яка не може бути оскаржена, набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.11.2018
Оприлюднено02.03.2023

Судовий реєстр по справі —216/4733/18

Ухвала від 01.03.2019

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Слоквенко Г. П.

Ухвала від 14.02.2019

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Вирок від 25.01.2019

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Постанова від 28.01.2019

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Постанова від 28.01.2019

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Вирок від 22.01.2019

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Вирок від 27.12.2018

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Вирок від 16.12.2018

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Вирок від 16.12.2018

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Вирок від 16.12.2018

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні