Рішення
від 13.11.2018 по справі 389/2604/18
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

13.11.2018

ЄУН 389/2604/18

провадження № 2/389/812/18

Р І Ш Е Н Н Я

заочне

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 листопада 2018 року Знам'янський міськрайонний суд

Кіровоградської області

у складі: головуючого - судді Українського В.В.

за участю секретаря судового засідання - Гой І.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду у місті Знам'янка цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Цибулівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору Головне управління Держгеокадастру в Кіровоградській області та ОСОБА_3, про визнання права власності на земельну ділянку та внесення відповідних змін до Поземельної книги, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом, в якому просить визнати за нею право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Цибулівської сільської ради площею 3,83 га та внесення відповідних змін до Поземельної книги.

Свої вимоги обґрунтувала тим, що є власником земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Цибулівської сільської ради, площею 3,83 га, кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_3, ділянка № НОМЕР_4, яка набута в результаті спадкування за заповітом після смерті матері ОСОБА_4. Спадкове майно, яке позивач успадкувала після матері, складалося з права на земельну частку (пай) розміром 5,36 га в КСП Заповіт Леніна с. Цибулево Знам'янського району Кіровоградської області, яке належить спадкодавцю на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_5 виданого Знам'янською райдержадміністрацією 03.04.2000 року та зареєстрованого у Книзі реєстрації сертифікатів за №744. В свою чергу ОСОБА_4 спадкувала вказану вище земельну ділянку після смерті свого чоловіка ОСОБА_5.

ОСОБА_3 - є власником земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на теріторії Цибулівської сільської ради, площею 3,83 гектарів, кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_7, ділянка № НОМЕР_6, згідно Державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_8, яка набута в результаті спадкування за заповітом після смерті матері ОСОБА_4, згідно Свідоцтва про право на спадщину за заповітом, виданого державним нотаріусом Знам'янської районної державної нотаріальної контори Кіровоградської області 24.03.2004 року, за реєстровим № 279.

При отримані ОСОБА_1 державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_9, була допущена помилка в номері земельної ділянки, а саме її земельній ділянці був наданний номер НОМЕР_6, в той час як згідно Розпорядження голови Знам'янської районної державної адміністрації Кіровоградської області від 19.06.2006 року за № 296-1 та додатку № 2 до нього Список громадян, яким передаються у приватну власність земельні частки (паї") із земель колишнього КСП Заповіт Леніна - земельній ділянці ОСОБА_5 наданий номер НОМЕР_4.

Згідно з Витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку НОМЕР_10, виданого 26.06.2017 року Відділом у Знам'янському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, власником земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_3 є ОСОБА_1.

Згідно з рішенням Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 21.11.2017 року Державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_9 на земельну ділянку № НОМЕР_6 площею 3,83 гектарів визнаниий недійсним та скасована державна реєстрація.

Таким чином позивач не може належним чином оформити належну їй земельну ділянку та користуватися нею.

Позивач в судове засідання не з'явилася, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала до суду письмову заяву, згідно якої позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить суд розглядати справу без її участі, не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив, як і не надав заяви про розгляд справи без його участі. Згідно ухвали Знам'янського міськрайонного суду розгляд цивільної справи проводиться заочно.

Відповідно до ст.280 ЦПК України, суд ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Треті особи в судове засідання не з'явилися, по час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, причини неявки не повідомили, заперечень не надали.

Враховуючи, що в справі є достатньо матеріалів, які вказують на права та взаємовідносини сторін, суд вважає можливим розглянути справу за відсутності сторін.

Повно, всебічно та об'єктивно дослідивши у судовому засіданні матеріали справи суд вважає позов обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню за таких підстав.

Судом встановлено, що згідно з свідоцтвом про право на спадщину за заповітом посвідченим державним нотаріусом Знам'янської районної державної нотаріальної контори, на підставі заповіту посвідченого виконавчим комітетом Цибулівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області 23.02.2000 року і зареєстрованим в реєстрі за №54, спадкоємцем майна ОСОБА_4, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 є дочка - ОСОБА_1. До складу спадкового майна належить право на земельну частку (пай) розміром 5,36 га в КСП Заповіт Леніна с. Цибулево Знам'янського району Кіровоградської області, яке належало матері на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_5 виданого Знам'янською райдержадміністрацією 03.04.2000 року та зареєстрованого у Книзі реєстрації сертифікатів 03.04.2000 року за №744 (а.с.6).

Згідно з свідоцтвом про право на спадщину за заповітом посвідченим державним нотаріусом Знам'янської районної державної нотаріальної контори Кіровоградської області на підставі заповіту посвідченого виконавчим комітетом Цибулівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області 14.05.2002, зареєстрованого в реєстрі за №142, спадкоємцем майна ОСОБА_4, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2, є дочка - ОСОБА_3. Спадкове майно, на яке видано свідоцтво складається з права на земельну ділянку НОМЕР_6, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3,83 га розташованої на території Цибулівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області, яка належала спадкодавцю на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_11, виданого Знам'янською райдержадміністрацією Кіровоградської області 22.12.2002 року, зареєстрованого в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю №362 (а.с.17).

Згідно з Державним актом на право власності на земельну ділянку Серії НОМЕР_8, виданим на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 24.03.2004 року, НОМЕР_12, НОМЕР_13, власником земельної ділянки площею 3,83 га у межах згідно з планом, розташованої на території Цибулівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області, є ОСОБА_3. Зазначений Державний акт зареєстрований в книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за НОМЕР_14, видано 23.06.2005 року (а.с.18).

Відповідно до Державного акту на право приватної власності на землю Серії НОМЕР_9 ОСОБА_1 на підставі розпорядження Знам'янської районної державної адміністрації від 03.11.2003 року №429-р передано у приватну власність земельну ділянку НОМЕР_6, площею 3,83 га, розташовану на території Цибулівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області. Державний акт зареєстровано в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №362 та видано 26.08.2002 року (а.с.12).

Із списку громадян, яким передаються у приватну власність земельні частки (паї) із земель колишнього КСП Заповіт Леніна , який є додатком №2 до розпорядження голови Знам'янської РДА, вбачається, що ОСОБА_4 надано у приватну власність земельну ділянку розміром 3,83 гектарів за НОМЕР_6. ОСОБА_5, надано земельну ділянку розміром 3,83 гектарів за НОМЕР_4 (а.с.8).

Згідно з витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 26.06.2017, земельна ділянка з кадастровим номером НОМЕР_3, розташована на території Цибулівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3,8264 га належить ОСОБА_1 на підставі Державного акту від 26.08.2002 серії НОМЕР_9 (а.с.10-11).

Згідно з витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 16.01.2018, земельна ділянка з кадастровим номером НОМЕР_7, розташована на території Цибулівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3,8264 га належить ОСОБА_3 на підставі Державного акту від 23.06.2005 серії НОМЕР_8 (а.с.19-20).

Рішенням Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 21.11.2017 , яке набрало законної сили 02.12.2017, визнаний недійсним Державний акт серії НОМЕР_9 на земельну ділянку НОМЕР_6, площею 3,83 гектарів, з кадастровим номером НОМЕР_3, розташовану на території Цибулівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області та скасована державна реєстрація вказаного державного акта (а.с.13-14).

Згідно ст. 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна. Відповідно до ч.1 ст.319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Згідно ч.1 ст.321ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ч.1 ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Відповідно до вимог ч.2 ст.116 ЗК України набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Відповідно до ст. 125 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до ст. 126 ЗК України право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Згідно з ч.2 ст. 152 ЗК України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Згідно з ч.1 ст. 153 ЗК України власник не може бути позбавлений права власності на земельну ділянку, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законами України.

Згідно з ч.2 ст.90 ЗК України порушені права власників земельних ділянок підлягають відновленню в порядку, встановленому законом.

Державні акти на право власності на земельні ділянки є документами, що посвідчують право власності й видаються на підставі відповідних рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень. У спорах, що пов'язані з правом власності на земельні ділянки, недійсними можуть визнаватись як зазначені рішення, на підставі яких видано відповідні державні акти, так і самі акти на право власності на земельні ділянки.

Згідно з ч.2 ст.155 ЗК України у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Підпунктом в) пункту 18 Постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 16.04.2014 року Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ роз'яснено, що вирішуючи спори про право власності на земельну ділянку, суди мають виходити з того, що з 01.01.2002 року відповідно до статті 125 ЗК України право користування земельною ділянкою виникало після одержання її власником або землекористувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування або укладення договору оренди, їх державної реєстрації та встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), а з 2 травня 2009 року у відповідності із Законом України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а також порядку поділу та об'єднання земельних ділянок від 5 березня 2009 року № 1066-VІ право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Згідно з Законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" державна реєстрація на нерухоме майно проводиться органом державної реєстрації прав.

Ст.6 Закону містить перелік органів та суб'єктів, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав, до складу яких входить Міністерство юстиції України та його територіальні органи.

Згідно з п.п. 17-1 п.4 Положення про Державне агентство земельних ресурсів України затвердженого Указом Президента України від 8 квітня 2011 року N 445/2011 одним з завдань Держземагентства є ведення поземельних книг та надання витягів із Державного земельного кадастру про земельні ділянки.

Відповідно до п. 60 Порядку ведення Державного земельного кадастру запис у Поземельній книзі скасовується (поновлюється) Державним кадастровим реєстратором на підставі рішення суду.

Судом встановлено, що позивачка ОСОБА_1 на законних підставах набула право власності на земельну ділянку, яке скасоване рішенням суду, що позбавило позивачку її законного права на зазначену земельну ділянку, тому суд вважає за доцільне позовні вимоги позивача задовольнити.

Судові витрати суд вважає за необхідне, віднести на рахунок позивача.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 259, 263, 265, 282, 289, 354 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Цибулівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору Головне управління Держгеокадастру в Кіровоградській області та ОСОБА_3, про визнання права власності на земельну ділянку та внесення відповідних змін до Поземельної книги- задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Цибулівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області, площею 3,83 га, земельна ділянка НОМЕР_4.

Внести відповідні зміни про власника земельної ділянки до Поземельної книги.

Судові витрати віднести на рахунок позивача.

Заочне рішення може бути переглянуто Знам'янським міськрайонним судом Кіровоградської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цивільним процесуальним кодексом України.

Заочне рішення суду може бути оскаржене позивачем шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до апеляційного суду Кіровоградської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач ОСОБА_1зареєстрована за адресою АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_1.

Відповідач Цибулівська сільська рада Знам'янського району Кіровоградської області розташована за адресою с. Цибулеве Знам'янського району Кіровоградської області вул.. Київська, 31, код ЄДРПОУ 04365129.

Третя особа ОСОБА_3 проживає за адресою АДРЕСА_2, РНОКПП НОМЕР_2.

Третя особа Головне управління Держгеокадастру в Кіровоградській області розташоване за адресою м. Кропивницький вул. Академіка Корольова, 26, код ЄДРПОУ 39767636

Повний текст рішення складений 23.11.2018

Суддя Знам'янського міськрайонного суду

Кіровоградської області В.В.Український

СудЗнам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення13.11.2018
Оприлюднено25.11.2018
Номер документу78057565
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —389/2604/18

Рішення від 13.11.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Рішення від 13.11.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 08.11.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 18.10.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 18.09.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні