Ухвала
від 22.11.2018 по справі 766/15613/18
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/15613/18

н/п 1-кс/766/16272/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

22.11.2018 року м. Херсон

Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м.Севастополі ОСОБА_2 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням в якому просив: надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, та надати можливість вилучення (здійснення виїмки) оригіналів документів старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі ОСОБА_2 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Херсонській області ОСОБА_4 або іншим слідчим (оперативним) співробітникам відповідного підрозділу ІНФОРМАЦІЯ_1 , за письмовим дорученням (постановою) старшого слідчої групи, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 :

- документів, які містять підписи ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , які були підписані ним (надані) у зв`язку з отриманням паспорта громадянина України для виїзду за кордон серії НОМЕР_1 (виданий Обухівським РВ УДМС України в Київській області 17.12.2014 року) та паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 (виданий 20.12.2013 Обухівським РВ УДМС України в Київській області) заява форми 1 та інші.

Клопотання вмотивоване тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Херсонській області Автономній республіці Крим та м.Севастополі здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018230000000095від 09.08.2018 за фактом фіктивного підприємництва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », та сприяння в ухиленні від сплати податків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205; ст.15, ч.5 ст.27, ч.3 ст.212 КК України.

Відповідно до повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення оперативного управління ГУ ДФС у Херсонській області, АР Крим та м.Севастополі, невстановлені особи 20.02.2018, здійснили перереєстрацію ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) на підставну особу ОСОБА_5 з метою прикриття незаконної діяльності реєстрації податкових накладних та формування податкового кредиту з ПДВ з використанням залишку податкового ліміту з ПДВ в сумі понад 14 млн.грн.

Під час досудового розслідування встановлено, ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (код ЄДР НОМЕР_3 ) зареєстроване від 30.04.2015 за №10721020000032296 в ІНФОРМАЦІЯ_7 № НОМЕР_4 ; податкова адреса: АДРЕСА_2 ; основний вид діяльності: _47.30-роздрiбна торгiвля пальним.

20.02.2018 на підприємстві відбулися зміни у складі засновників та керівників, внаслідок чого одноосібним засновником, керівником та головним бухгалтером став ОСОБА_5 .

Допитаний як свідок ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який повідомив, що ніякого відношення до реєстрації/перереєстрації ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " та здійснення фінансово-господарської діяльності на підприємстві не має. За яких обставин відбувалась державна реєстрація та де саме йому не відомо, доручень на здійснення будь-якої діяльності на підприємстві від свого імені нікому не надавав. Заяв на отримання договору про визнання документів у електронному вигляді не подавав та договори не отримував. Де на даний час знаходяться установчі та реєстраційні документи, а також печатка підприємства йому не відомо.

Під час досудового слідства виникла необхідність в отриманні вільних зразків підписів ОСОБА_5 для проведення судово-почеркознавчої експертизи.

Досудовим слідством встановлено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , документований паспортом громадянина України для виїзду за кордон серії НОМЕР_1 , виданий Обухівським РВ УДМС України в Київській області, дата видачі 17.12.2014 року на підставі паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий 20.12.2013 Обухівським РВ УДМС України в Київській області.

Таким чином, в ІНФОРМАЦІЯ_8 знаходяться документи, що стали підставою для видачі паспорта громадянина України та для виїзду за кордон ОСОБА_5 , які містять підписи ОСОБА_5 та можуть були використані як вільні зразки підписів під час проведення судово-почеркознавчої експертизи.

У інший спосіб, ніж отримати тимчасовий доступ до вказаних документів, та здійснити їх вилучення (здійснення виїмки), отримати необхідну інформацію, що має доказове значення у справі, неможливо.

Беручи до уваги викладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи із підписами ОСОБА_5 містять суттєву інформацію для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, то слідчий вважає необхідним отримати дозвіл на тимчасовий доступ до зазначених документів, які містять охоронювану законом таємницю, із можливістю вилучення їх оригінали.

Слідчий в судове засідання не з`явилася, причини неявки суду не пояснила, про час і місце розгляду справи повідомлялася у встановленому законом порядку. При цьому, подала письмову заяву, в який просила розглянути клопотання за її відсутності.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_2 в судове засідання не з`явився, причини не явки суду не пояснив, про час і місце розгляду справи повідомлявся у встановленому законом порядку. Згідно положень ч.4 ст. 107 КПК України фіксування розгляду за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснювалось.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно зп.2,3ч.3та ч.4 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно приписів ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до п.8 ч.1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Згідно з п. 2,3 ч. 3 та ч. 4 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 5-7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Херсонській області Автономній республіці Крим та м.Севастополі здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018230000000095від 09.08.2018 за фактом фіктивного підприємництва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », та сприяння в ухиленні від сплати податків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205; ст.15, ч.5 ст.27, ч.3 ст.212 КК України.

Відповідно до повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення оперативного управління ГУ ДФС у Херсонській області, АР Крим та м.Севастополі, невстановлені особи 20.02.2018, здійснили перереєстрацію ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) на підставну особу ОСОБА_5 з метою прикриття незаконної діяльності реєстрації податкових накладних та формування податкового кредиту з ПДВ з використанням залишку податкового ліміту з ПДВ в сумі понад 14 млн.грн.

Під час досудового розслідування встановлено, ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (код ЄДР НОМЕР_3 ) зареєстроване від 30.04.2015 за №10721020000032296 в ІНФОРМАЦІЯ_7 № НОМЕР_4 ; податкова адреса: АДРЕСА_2 ; основний вид діяльності: _47.30-роздрiбна торгiвля пальним.

20.02.2018 на підприємстві відбулися зміни у складі засновників та керівників, внаслідок чого одноосібним засновником, керівником та головним бухгалтером став ОСОБА_5 .

Допитаний як свідок ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який повідомив, що ніякого відношення до реєстрації/перереєстрації ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " та здійснення фінансово-господарської діяльності на підприємстві не має. За яких обставин відбувалась державна реєстрація та де саме йому не відомо, доручень на здійснення будь-якої діяльності на підприємстві від свого імені нікому не надавав. Заяв на отримання договору про визнання документів у електронному вигляді не подавав та договори не отримував. Де на даний час знаходяться установчі та реєстраційні документи, а також печатка підприємства йому не відомо.

Під час досудового слідства виникла необхідність в отриманні вільних зразків підписів ОСОБА_5 для проведення судово-почеркознавчої експертизи.

Досудовим слідством встановлено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , документований паспортом громадянина України для виїзду за кордон серії НОМЕР_1 , виданий Обухівським РВ УДМС України в Київській області, дата видачі 17.12.2014 року на підставі паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий 20.12.2013 Обухівським РВ УДМС України в Київській області.

Таким чином, в ІНФОРМАЦІЯ_8 знаходяться документи, що стали підставою для видачі паспорта громадянина України та для виїзду за кордон ОСОБА_5 , які містять підписи ОСОБА_5 та можуть були використані як вільні зразки підписів під час проведення судово-почеркознавчої експертизи.

В свою чергу згідно Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року № 53/5, для проведення судово-почеркознавчого дослідження необхідні саме оригінали документів.

У інший спосіб, ніж отримати тимчасовий доступ до вказаних документів, та здійснити їх вилучення (здійснення виїмки), отримати необхідну інформацію, що має доказове значення у справі, неможливо.

Беручи до уваги викладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи із підписами ОСОБА_5 містять суттєву інформацію для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому слідчий суддя вважає необхідним надати дозвіл на тимчасовий доступ до зазначених документів, які містять охоронювану законом таємницю, із можливістювилучення (здійснення виїмки) їх оригіналів.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 131, 132, 159-166, 369-372, 395 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі ОСОБА_2 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Херсонській області ОСОБА_4 або іншим слідчим (оперативним) співробітникам відповідного підрозділу ІНФОРМАЦІЯ_1 , за письмовим дорученням (постановою) старшого слідчої групи, на тимчасовийдоступ додокументів,які містятьохоронювану закономтаємницю тазнаходяться уволодінні ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 ,із можливістювилучення (здійснення виїмки) їх оригіналів, а саме: документів, які містять підписи ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , які були підписані ним (надані) у зв`язку з отриманням паспорта громадянина України для виїзду за кордон серії НОМЕР_1 (виданий Обухівським РВ УДМС України в Київській області 17.12.2014 року) та паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 (виданий 20.12.2013 Обухівським РВ УДМС України в Київській області) заява форми 1.

Встановити строк дії ухвали до 22.12.2018 року.

Попередити відповідальну особу про наслідки невиконання ухвали слідчого судді передбачені ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.11.2018
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу78066709
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —766/15613/18

Ухвала від 20.05.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 11.03.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 28.01.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 28.01.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 28.01.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 17.12.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 17.12.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 23.11.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 22.11.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 11.10.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні