Рішення
від 12.11.2018 по справі 810/3783/18
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 листопада 2018 року №810/3783/18

Київський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Терлецька О.О., при секретарі судового засідання Кравченко Р.О., за участю представника позивача Губська Х.Є., представників відповідача Яцишина О.О., Осьмина Ю.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Адмірал - Клуб" до Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області про визнання протиправним і нечинним Наказу ГУ ДСНС України у Київській області від 26.04.2018 року №429 "Про проведення позапланових перевірок" (в частині),

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю Адмірал-клуб до Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в якому просить:

- визнати протиправним і нечинним п/п 3 таблиці п.1 наказу Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області від 26.04.2018 р. Про проведення позапланових перевірок в частині включення Товариства з обмеженою відповідальністю Адмірал - Клуб (ідентифікаційний 30942381) до суб'єктів господарювання, які підлягають позаплановій перевірці додержання та виконання вимог законодавства у сферах цивільного захисту пожежної та техногенної безпеки;

- зобов'язати Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області виключити Товариство з обмеженою відповідальністю Адмірал-Клуб із наказу №429 від 26.04.2018 року Про проведення позапланових перевірок виключивши ТОВ Адмірал-Клуб із переліку суб'єктів, що підлягають позаплановій перевірці, шляхом внесення змін до наказу Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області № 429 від 26.04.2018 року Про проведення позапланових перевірок ;

- стягнути з Головного управління Державної служби України, з надзвичайних ситуацій у Київській області на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Адмірал - Клуб суму сплаченого судового збору в розмірі 3524,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог представник позивача зазначив, що TOB Адмірал - Клуб не є торговельним підприємством, не є культурно-видовищним та дозвіллєвим закладом, не є дошкільним чи загальноосвітнім навчальним закладом, не є закладом охорони здоров'я із стаціонарним лікуванням, а тому не підпадає під критерії суб'єктів господарювання, які підлягають позаплановій перевірці на предмет додержання та виконання вимог законодавства у сферах цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки згідно Наказу №202 та Наказу №429, тому включений до таких суб'єктів позивач був неправомірно та безпідставно, а тому підлягає виключенню із оскаржуваного Наказу шляхом визнання протиправним і нечинним Наказу ГУ ДСНС України у Київській області від 26.04.2018 року №429 Про проведення позапланових перевірок в частині, що стосується прав та обов'язків ТОВ Адмірал-Клуб .

Представники відповідача проти позову заперечили і надали до суду письмовий відзив, у якому зазначили, що відповідно до протокольного рішення за результатами засідання Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 р. було видано наказ ДСНС України від №202 Про здійснення позапланових перевірок з метою дотримання суб'єктами господарювання вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки у торговельних підприємствах (торговельні центри, багатофункціональні будинки і комплекси), культурно-видовищних та дозвіллєвих закладах, дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладах, закладах охорони здоров'я із стаціонарним лікуванням та запобігання виникненню надзвичайних ситуацій на території України.

Представники відповідача зауважили, що суб'єкта господарювання ТОВ АДМІРАЛ-КЛУБ (код ЄДРПОУ - 30942381) було внесено до переліку об'єктів визначених наказом ДСНС України від 29.03.2018 № 202 Про здійснення позапланових перевірок , з урахуванням пункту 5 статті 32 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності , як багатофункціональний комплекс заміського відпочинку.

У зв'язку з викладеним, представники відповідача просили суд відмовити в задоволенні позову, оскільки на виконання наказу ДСНС України від 29.03.2018 № 202 Про здійснення позапланових перевірок , з додержанням і виконанням вимог законодавства в сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки Головним управління ДСНС України у Київській області був виданий наказ від 26.04.2018 № 429 Про проведення позапланових перевірок до якого було включено ТОВ Адмірал-Клуб .

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши усі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

22.05.2018 для проведення позапланової перевірки додержання та виконання вимог законодавства у сферах цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки на територію ТОВ Адмірал - Клуб за адресою: м. Ірпінь, вул. Варшавська, 116, прибув головний інспектор Ірпінського MB ГУ ДСНС України у Київській області підполковник служби цивільного захисту Гордієнко Тарас Володимирович (надалі - перевіряючий).

Підставою для прибуття та проведення перевірки було посилання на Наказ Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області №429 від 26.04.2018 р. Про проведення позапланових перевірок та Наказ Державної служби України з надзвичайних ситуацій №202 від 29.03.2018 р. Про здійснення позапланових перевірок .

Відповідно до ч. 3 Наказу №202 зазначено, що Головним управлінням ДСН України в областях та м. Києві: до 2 квітня 2018 року скласти перелік та розробити графік проведення позапланових перевірок торговельних підприємств (торговельні центри, багатофункціональні будинки і комплекси), культурно-видовищних та дозвіллєвих закладів, що відповідно до вимог пункту 5 статті 32 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності належать до класів наслідків (відповідальності) СС2 і СС3, дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, закладів охорони здоров'я із стаціонарним лікуванням.

Зокрема, у п. 3 таблиці п. 1 Наказу № 429 зазначено: провести позапланову перевірку додержання та виконання вимог законодавства у сферах цивільного захисту, пожежної безпеки та техногенної безпеки суб'єкта господарювання - Товариства з обмеженою відповідальністю Адмірал - Клуб .

Позивач, ознайомившись із вищевказаними Наказами в момент прибуття перевіряючого, не допустив перевіряючого до здійснення перевірки ТОВ Адмірал-Клуб , про що було складено Акт про недопущення до проведення планової (позапланової) перевірки від 22.05.2018.

Позивач вважаючи, що ТОВ Адмірал-Клуб не підпадає під критерії суб'єктів господарювання, які підлягають позаплановій перевірці на предмет додержання та виконання вимог законодавства у сферах цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки згідно Наказу №202 та Наказу №429, тому включений до таких суб'єктів неправомірно та безпідставно, звернувся з даним позовом до суду.

Надаючи правову оцінку відносинам, що склались між сторонами спору, суд вважає за необхідне звернути увагу на наступні обставини справи та норми законодавства.

Законом України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності визначає правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб і права, обов'язки та відповідальність суб'єктів господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю).

Відносини, пов'язані із захистом населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, реагування на них, функціонування єдиної державної системи цивільного захисту, а також повноваження органів державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки, іноземців та осіб без громадянства, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності врегульовуються Кодексом цивільного захисту України, відповідно до Прикінцевих та перехідних положень якого останній набирає чинності з дня наступного за днем його опублікування та вводиться в дію з 01 липня 2014 року.

Центральний орган виконавчої влади, який здійснює нагляд (контроль) у сфері техногенної та пожежної безпеки, реалізує повноваження безпосередньо і через свої територіальні органи в Автономній Республіці Крим, відповідно до Положення про ДСНС, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1052, основними завданнями ДСНС України є:

1) реалізація державної політики у сфері цивільного захисту, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, запобігання їх виникненню, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, рятувальної справи, гасіння пожеж, пожежної та техногенної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб, а також гідрометеорологічної діяльності;

2) здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням і виконанням вимог законодавства у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб;

3) внесення на розгляд Міністра внутрішніх справ пропозицій щодо забезпечення формування державної політики у зазначених сферах;

4) реалізація в межах повноважень, передбачених законом, державної політики у сфері волонтерської діяльності, областях, містах Києві та Севастополі, районах, районах у містах, містах обласного, республіканського (Автономної Республіки Крим) значення. До складу центрального органу виконавчої влади, який здійснює нагляд (контроль) у сфері техногенної та пожежної безпеки, і його територіальних органів входять: органи державного нагляду у сфері пожежного нагляду; органи державного нагляду у сфері цивільного захисту і техногенної безпеки; підрозділи забезпечення та інші структурні підрозділи.

Згідно з ст. 66 Кодексу цивільного захисту України, центральний орган виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки, здійснює державний нагляд (контроль) шляхом проведення планових та позапланових перевірок до закону.

Головне управління ДСНС України у Київській області у відповідності до Кодексу цивільного захисту України та Положення про Головне управління ДСНС України у Київській області, затвердженого наказом ДСНС України від 04.02.2013 № 3 (у редакції наказу ДСНС 21.09.2017 № 507) здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням і виконанням вимог законодавства у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб.

Позивач посилається на ст. 9 Указу Президента України Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності від 23.07.1998 № 817/98 про те, що позапланові перевірки дотримання суб'єктами підприємницької діяльності пожежної безпеки не провадяться, якщо суб'єкт підприємницької з діяльності уклав договір страхування цивільної відповідальності перед третіми особами стосовно відшкодування наслідків можливої шкоди.

Проте, відповідно до ст. 3 вищезазначеного Указу позапланова виїзна перевірка може здійснюватися і на підставі рішення Кабінету Міністрів України.

Підставою винесення спірного Наказу №429 є наказ ДСНС України від 29.03.2018 №202 Про здійснення позапланових перевірок .

Так, відповідно до протокольного рішення за результатами засідання Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 р. було видано наказ ДСНС України від 29.03.2018 №202 Про здійснення позапланових перевірок з метою дотримання суб'єктами господарювання вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки у торговельних підприємствах (торговельні центри, багатофункціональні будинки і комплекси), культурно-видовищних та дозвіллєвих закладах, дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладах, закладах охорони здоров'я із стаціонарним лікуванням та запобігання виникненню надзвичайних ситуацій на території України.

Зміст даного наказу дає підстави суду висновувати, що предметом перевірки є діяльність господарюючих суб'єктів, які то торговельні центри, багатофункціональні будинки і комплекси та інші.

Судом встановлено, що суб'єкта господарювання ТОВ АДМІРАЛ-КЛУБ (код ЄДРПОУ - 30942381), розташований за адресою: Київська область, м. Ірпінь, вул. Варшавська, 116., було внесено до переліку об'єктів визначених наказом ДСНС України від 29.03.2018 №202 Про здійснення позапланових перевірок , з урахуванням пункту 5 статті 32 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності , як багатофункціональний комплекс заміського відпочинку. У зв'язку з тим, що на території комплексу розташовано ряд об'єктів, які використовуються у сфері надання послуг таких як: альпійське поселення на 32 гостьові номери, двоповерхова центральна будівля готелю на 27 гостьових номера, 4 котеджа для тимчасового проживання.

Також за наявною у відповідача інформацією в будівлях закладу розташовано шість банкетних залів по обслуговуванню осіб, які проживають на території комплексу та використовуються для проведення урочистих подій з кількість відвідувачів, в одному приміщенні більше 200 осіб, конференц-центр та будівля комплексу СПА з номерами для проживання. Інформація про заклад розміщена на офіційному сайті за посиланням www.admiral-club.com.ua

Представник позивача в судовому засіданні наголошував на тому, що сайт за посиланням www.admiral-club.com.ua не належить ні на яких правах ТОВ Адмірал - Клуб , відповідно позивач не має ні якого відношення до викладення та змісту будь-якої інформації на вказаному сайті. Однак, представник позивача не спростовує зміст викладеної інформація про діяльність позивача розміщеної на сайті за посиланням www.admiral-club.com.ua. Доводи позивача зводяться до заперечення у нього статусу торгівельного підприємства, культурно- видовищного дозвіллєвого закладу, дошкільного і загальноосвітнього закладу чи закладу охорони здоров'я, а - не до заперечення діяльності позивача як таких суб'єктів.

Зазначені обставини дають підстави для висновку, що відповідачем правомірно внесено суб'єкта господарювання ТОВ АДМІРАЛ-КЛУБ до переліку об'єктів визначених наказом ДСНС України від 29.03.2018 №202 Про здійснення позапланових перевірок , з урахуванням пункту 5 статті 32 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності , як багатофункціональний комплекс заміського відпочинку.

Судом встановлено, що на виконання наказу ДСНС України від 29.03.2018 № 202 Про здійснення позапланових перевірок Головним управління ДСНС України у Київській області був виданий наказ від 26.04.2018 № 429 Про проведення позапланових перевірок до якого було включено ТОВ Адмірал-Клуб .

Згідно з частиною першої статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України, завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб'єктів владних повноважень.

Відповідно до статей 9, 77 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Враховуючи те, що відповідач як суб'єкт владних повноважень довів правомірність прийнятого ним рішення, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є не обгрунтваними, відповідно в їх задоволенні слід відмовити.

Керуючись статтями 9, 14, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 90, 143, 242- 246, 250, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

в и р і ш и в:

В задоволенні адміністративного позову Товариства з обмеженою відповідальністю "Адмірал - Клуб" до Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області про визнання протиправним і нечинним Наказу ГУ ДСНС України у Київській області від 26.04.2018 року №429 "Про проведення позапланових перевірок" (в частині), - відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення .

У разі оголошення судом лише вступної та резолютивної частини рішення, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Суддя Терлецька О.О.

Дата виготовлення і підписання повного тексту рішення - 20 листопада 2018 р.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.11.2018
Оприлюднено27.11.2018
Номер документу78073536
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —810/3783/18

Постанова від 28.02.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Володимир Володимирович

Ухвала від 14.01.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Володимир Володимирович

Ухвала від 14.01.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Володимир Володимирович

Рішення від 12.11.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Рішення від 12.11.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 26.07.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні