Рішення
від 23.11.2018 по справі 826/13151/17
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

23 листопада 2018 року № 826/13151/17

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Маруліної Л.О., розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1

до Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Докійчук Наталії Вікторівни,

Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Секістової Тетяни Іванівни

3-тя особа ОСОБА_4,

Товариство з обмеженою відповідальністю Дорс Компані

про визнання протиправними дій, зобов'язати вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

До Окружного адміністративного суду міста Києва звернулась ОСОБА_1 (далі також - позивач, ОСОБА_1) з позовною заявою до Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Докійчук Наталії Вікторівни (далі також - відповідач 1), Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Секістової Тетяни Іванівни (далі також - відповідач 2), треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, ОСОБА_4 (далі також - третя особа 1, ОСОБА_4), Товариство з обмеженою відповідальністю "Дорс Компані" (далі також - третя особа 2, ТОВ "Дорс Компані"), в якій, з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог від 06.12.2017 року (від 06.12.2017 року №89118/17), просить:

- визнати дії державного реєстратора - приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Докійчук Наталії Вікторівни, протиправними, відносно прийнятих рішень про державну реєстрацію прав та їх обтяжень та скасувати їх: індексний номер 35724552 від 16.06.2017 року 19:02:25; індексний номер 35725023 від 16.06.2017 року 20:26:44; індексний номер 35725184 від 16.06.2017 року 21:16:16.

- визнати дії державного реєстратора - приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Секістової Тетяни Іванівні, протиправними, відносно прийнятого рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер 35747144 від 19.06.2017 року 15:08:36. та скасувати його.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 20.10.2017 року відкрито провадження у справі та призначено попереднє судове засідання на 22.11.2017 року.

В попереднє судове засідання прибули позивач, представник позивача, відповідач 1 та 2, представники відповідачів, третя особа 1 та його представник.

Судом оголошено перерву до 08.12.2017 року для ознайомлення з матеріалами справи та надання додаткових доказів відповідачем 2.

В попереднє судове засідання з'явились представник позивача, відповідачі 1 та 2, представники відповідачів, третя особа 1 та представник третьої особи 1.

У зв'язку з задоволенням клопотання позивача про витребування доказів та зобов'язанням третьої особи 1 надати докази, судом оголошено перерву до 14.02.2018.

Разом з тим, 15 грудня 2017 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" від 03 жовтня 2017 року №2147-VIII, яким внесено зміни до Кодексу адміністративного судочинства України, виклавши його в новій редакції.

Відповідно до підпункту 10 пункту 1 розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України в новій редакції передбачено, що справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

В попереднє судове засідання 14.02.2018 року з'явився позивач, представник позивача та третя особа 1. Від відповідачів надійшли клопотання про розгляд справи за їх відсутності.

Представник позивача заявив клопотання про витребування додаткових доказів до матеріалів справи, у зв'язку з чим судом відкладено попереднє судове засідання на 29.03.2018 року.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 14.02.2018 року витребувано додаткові докази.

В попереднє судове засідання 29.03.2018 з'явились позивач, представник позивача, відповідач 2, представник відповідача 2, представник третьої особи 1.

Головуючим суддею повідомлено, що через канцелярію суду від третьої особи 1 надійшла заява про закриття провадження. Позивачем заперечено проти її задоволення, відповідачем 2 підтримано заяву, судом на місці ухвалено про відмову в задоволенні вказаної заяви.

Судом ухвалено про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду на 06.06.2018 року.

В судове засідання з'явились позивач, представник позивача, відповідач 1 та 2, представники відповідачів 1 та 2, третя особа 1 та його представник. Судом задоволено клопотання представника позивача про витребування доказів та відкладено розгляд справи на 09.07.2018 року.

В судове засідання з'явились позивач, представник позивача, відповідач 1, представник відповідача 1, третя особа 1 та його представник.

В обґрунтування позовних вимог, позивачем, представником позивача зазначено, що відповідачами незаконно було здійснено державну реєстрацію нерухомого майна, що належало на праві спільної сумісної власності позивача та третьої особи 1, також позивач посилається на порушення відповідачами ст. 3 та п.2 ч.1 ст.10 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень .

Відповідно до пояснень, наданих в судових засіданнях, та згідно з письмовими поясненнями відповідача 1, останній заперечує проти задоволення позову в частині вимог, що його стосуються, у зв'язку з тим, що реєстраційні дії були вчинені на підставі наданих документів відповідно до норм чинного законодавства, а тому позовні вимоги вважає незаконними та необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню.

Відповідач 2 також заперечувала проти задоволення позовних вимог, посилаючись на письмові пояснення, які долучено до матеріалів справи, та зазначаючи, що реєстраційні дії було проведено відповідно до вимог законодавства на підставі наданих належних та необхідних документів, а тому в своїх діях відповідач 2 не вбачає порушень та просить відмовити в задоволенні позовних вимог.

Треті особи без самостійних вимог 1 та 2 заперечували проти задоволення позовних вимог та відповідно до доказів наданих до матеріалів справи наголошували, що усі процесуальні дії було вчинено відповідно до законодавчих норм, а нежитлові приміщення НОМЕР_2 належали третій особі 1 на праві приватної власності в частці ? з ОСОБА_5, а нежитлове приміщення НОМЕР_3 - на праві приватної власності, які були придбані за особисті кошти останніх, а тому позивач жодним чином не має відношення до вказаних об'єктів нерухомості, щодо яких просить визнати незаконними рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

В судовому засіданні 09.07.2018 року позивач, відповідач 1, представники сторін, третя особа 1 та його представник заявили письмове клопотання про розгляд справи в письмовому провадженні. Відповідно до частини третьої статті 194 Кодексу адміністративного судочинства України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження на підставі наявних у суду матеріалів.

Судом задоволено клопотання учасників справи та ухвалено продовжити розгляд справи в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, Окружним адміністративним судом міста Києва встановлено, що в березні 2017 року позивач звернулась до Святошинського районного суду м. Києва з позовом до ОСОБА_4 про поділ спільного майна подружжя.

З метою уникнення можливості поділити спільне майно, ОСОБА_4 незаконно, на думку позивача, відчужив частину їхнього спільного майна, а саме:

? нежитлового приміщення площею 59,5 кв.м за адресою: АДРЕСА_6;

? нежитлового приміщення площею 46,7 кв.м за адресою: АДРЕСА_7;

? нежитлового приміщення площею 52.7 кв.м за адресою: АДРЕСА_8;

нежитлове приміщення площею 42,3 кв.м за адресою: АДРЕСА_9,

Відчуження вищезазначеного майна відбулось на підставі актів приймання-передачі нерухомого майна від 16.06.2017 року, підписаного між третьою особою 1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Євродвері , яке перейменовано на ТОВ Дорс Компані .

Державну реєстрацію переходу права власності здійснено державним реєстратором - приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Докійчук Наталією Вікторівною, а саме:

? нежитлового приміщення площею 59,5 кв.м за адресою: АДРЕСА_6;

? нежитлового приміщення площею 46,7 кв.м за адресою: АДРЕСА_10;

? нежитлового приміщення площею 52.7 кв.м за адресою: АДРЕСА_8,

та державним реєстратором - приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Секістовою Тетяною Іванівною щодо майна:

нежитлове приміщення площею 42,3 кв.м за адресою: АДРЕСА_10.

Позивач вважає, що порушено відповідачами ст. 3 та п.2 ч.1 ст.10 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень .

Окрім порушення, яке вчинено відповідачами у формі здійснення реєстраційної дії неналежними суб'єктами, відповідачем 1 та відповідачем 2, також за твердженнями позивача, порушено п. 48 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від 25.12.15 року №1127, відповідно до якого, для державної реєстрації права власності у зв'язку з передачею майна у власність юридичної особи як внесок (внесення майна до статутного (складеного) капіталу (статутного фонду), вступні, членські та цільові внески членів кооперативу тощо) подаються, зокрема письмова згода всіх співвласників (у разі, коли передача здійснюється щодо майна, що перебуває у спільній власності).

Відповідно до частини другої ст. 369 ЦПК України, розпоряджання майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом. Згода співвласників на вчинення правочину щодо розпорядження спільним майном, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, має бути висловлена письмово і нотаріально посвідчена.

Відповідач 1 та відповідач 2, на думку позивача, свідомо проігнорували той факт, що вищезазначене майно, щодо якого здійснено реєстрацію, належить третій особі 1 на праві спільної сумісної власності подружжя, а тому для державної реєстрації права власності на таке майно, у зв'язку з передачею його у власність юридичної особи як внесок, потрібна письмова згода всіх співвласників, тобто позивача.

Позивач вважає дані дії відповідачів протиправними, а тому звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва із вказаним позовом.

Розглянувши подані сторонами по справі документи, проаналізувавши надані у судових засіданнях пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов та заперечення, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд виходить з наступного.

Правові, економічні, організаційні засади проведення державної реєстрації речових та інших прав, які підлягають реєстрації врегульовано нормами Закону України 1 липня 2004 року № 1952-IV "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (у редакції станом на час виникнення спірних правовідносин, далі також - Закон №1952).

За визначенням частини першої статті 2 Закону №1952, державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

За правилами статті 4 Закону №1952, визначено, що державній реєстрації прав підлягають:

1) право власності;

2) речові права, похідні від права власності:

право користування (сервітут); право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис); право забудови земельної ділянки (суперфіцій); право господарського відання; право оперативного управління; право постійного користування та право оренди (суборенди) земельної ділянки; право користування (найму, оренди) будівлею або іншою капітальною спорудою (їх окремою частиною), що виникає на підставі договору найму (оренди) будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), укладеного на строк не менш як три роки; іпотека; право довірчої власності; інші речові права відповідно до закону;

3) право власності на об'єкт незавершеного будівництва;

4) заборона відчуження та арешт нерухомого майна, податкова застава, предметом якої є нерухоме майно, та інші обтяження.

У відповідності до статті 10 Закону №1952 державним реєстратором є: 1) громадянин України, який має вищу освіту за спеціальністю правознавство, відповідає кваліфікаційним вимогам, встановленим Міністерством юстиції України, та перебуває у трудових відносинах з суб'єктом державної реєстрації прав; 2) нотаріус; 3) державний виконавець - у разі державної реєстрації обтяжень, накладених під час примусового виконання рішень відповідно до закону.

Відповідно до частини третьої статті 10 Закону №1952 державний реєстратор: 1) встановлює відповідність заявлених прав і поданих/отриманих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями, зокрема: відповідність обов'язкового дотримання письмової форми правочину та його нотаріального посвідчення у випадках, передбачених законом; відповідність повноважень особи, яка подає документи для державної реєстрації прав; відповідність відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що містяться у Державному реєстрі прав, відомостям, що містяться у поданих/отриманих документах; наявність обтяжень прав на нерухоме майно; наявність факту виконання умов правочину, з якими закон та/або відповідний правочин пов'язує можливість виникнення, переходу, припинення речового права, що підлягає державній реєстрації; 2) перевіряє документи на наявність підстав для проведення реєстраційних дій, зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, зупинення державної реєстрації прав, відмови в державній реєстрації прав та приймає відповідні рішення; 3) під час проведення державної реєстрації прав, що виникли в установленому законодавством порядку до 1 січня 2013 року, обов'язково запитує від органів влади, підприємств, установ та організацій, які відповідно до законодавства проводили оформлення та/або реєстрацію прав, інформацію (довідки, засвідчені в установленому законодавством порядку копії документів тощо), необхідну для такої реєстрації, у разі відсутності доступу до відповідних носіїв інформації, що містять відомості, необхідні для проведення державної реєстрації прав, чи у разі відсутності необхідних відомостей в єдиних та державних реєстрах, доступ до яких визначено цим Законом, та/або у разі, якщо відповідні документи не були подані заявником. Органи державної влади, підприємства, установи та організації зобов'язані безоплатно протягом трьох робочих днів з моменту отримання запиту надати державному реєстратору запитувану інформацію в паперовій та (за можливості) в електронній формі; 4) під час проведення реєстраційних дій обов'язково використовує відомості Державного земельного кадастру та Єдиного реєстру дозвільних документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів, а також використовує відомості, отримані у порядку інформаційної взаємодії Державного реєстру прав з Єдиним державним реєстром судових рішень; 5) відкриває та/або закриває розділи в Державному реєстрі прав, вносить до відкритого розділу або спеціального розділу Державного реєстру прав відповідні відомості про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об'єкти та суб'єктів таких прав; 6) присвоює за допомогою Державного реєстру прав реєстраційний номер об'єкту нерухомого майна у випадках, передбачених цим Законом; 7) виготовляє електронні копії документів, поданих у паперовій формі, та розміщує їх у реєстраційній справі в електронній формі у відповідному розділі Державного реєстру прав (у разі якщо такі копії не були виготовлені під час прийняття документів за заявами у сфері державної реєстрації прав); 8) формує за допомогою Державного реєстру прав документи за результатом розгляду заяв у сфері державної реєстрації прав; 9) формує реєстраційні справи у паперовій формі. 10) здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Згідно з частиною першою - четвертою статті 18 Закону №1952 державна реєстрація прав проводиться в такому порядку:

1) формування та реєстрація заяви в базі даних заяв;

2) прийняття документів, що подаються разом із заявою про державну реєстрацію прав, виготовлення їх електронних копій шляхом сканування (у разі подання документів у паперовій формі) та розміщення їх у Державному реєстрі прав;

3) встановлення черговості розгляду заяв про державну реєстрацію прав, що надійшли на розгляд;

4) перевірка документів на наявність підстав для зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав, зупинення державної реєстрації прав та прийняття відповідних рішень;

5) прийняття рішення про державну реєстрацію прав або про відмову в такій реєстрації;

6) відкриття (закриття) розділу в Державному реєстрі прав та/або внесення до Державного реєстру прав відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об'єкти та суб'єктів цих прав;

7) формування інформації з Державного реєстру прав для подальшого використання заявником;

8) видача документів за результатом розгляду заяв у сфері державної реєстрації прав.

Перелік документів, необхідних для державної реєстрації прав, та порядок державної реєстрації прав визначаються Кабінетом Міністрів України у Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

У випадках, передбачених законодавством України, державна реєстрація прав проводиться після технічної інвентаризації об'єкта нерухомого майна, речові права на який підлягають державній реєстрації.

Державній реєстрації підлягають виключно заявлені речові права на нерухоме майно та їх обтяження, за умови їх відповідності законодавству і поданим документам.

Порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року №1127 (далі також - Порядок №1127), визначає процедуру проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, перелік документів, необхідних для її проведення, права та обов'язки суб'єктів у сфері державної реєстрації прав, а також процедуру взяття на облік безхазяйного нерухомого майна.

Пункт 12 Порядку №1127 встановлює, що розгляд заяви та документів, поданих для державної реєстрації прав, здійснюється державним реєстратором, який встановлює черговість розгляду заяв, що зареєстровані в базі даних заяв на це саме майно, відповідність заявлених прав і поданих документів вимогам законодавства, відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами та їх обтяженнями, а також наявність підстав для проведення державної реєстрації прав, зупинення розгляду заяви, зупинення державної реєстрації прав, відмови в державній реєстрації прав.

Під час розгляду заяви та документів, поданих для державної реєстрації прав, державний реєстратор обов'язково використовує відомості Реєстру прав власності на нерухоме майно, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна та Державного реєстру іпотек, які є архівною складовою частиною Державного реєстру прав, а також відомості з інших інформаційних систем, доступ до яких передбачено відповідно до законодавства, у тому числі відомості з Державного земельного кадастру та Єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів (далі - Єдиний реєстр документів).

Доступ до відомостей Єдиного реєстру документів забезпечується за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав шляхом пошуку та отримання державним реєстратором в режимі реального часу відомостей про документ, що відповідно до вимог законодавства засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта. Інформаційна взаємодія між Державним реєстром прав та Єдиним реєстром документів здійснюється інформаційно-телекомунікаційними засобами в електронній формі у порядку, визначеному Мін'юстом разом з Мінрегіоном.

Державний реєстратор у разі наявності у нього паперових носіїв інформації (реєстрові книги, реєстраційні справи, ведення яких здійснювали підприємства бюро технічної інвентаризації) використовує також відомості, які містяться на відповідних носіях інформації.

Відповідно пункту 6 Порядку № 1127 державна реєстрація прав проводиться за заявою заявника шляхом звернення до суб'єкта державної реєстрації прав або нотаріуса, крім випадків, передбачених цим Порядком.

У відповідності до пункту 18 Порядку № 1127 за результатом розгляду заяви та документів, поданих для державної реєстрації прав, державний реєстратор приймає рішення щодо державної реєстрації прав або щодо відмови в такій реєстрації.

Згідно з пунктом 40 Порядку № 1127 державна реєстрація прав проводиться на підставі документів, необхідних для відповідної реєстрації, передбачених статтею 27 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та цим Порядком.

З аналізу вищезазначених норм права вбачається, що за результатами розгляду заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень державний реєстратор може прийняти одне із рішень: про державну реєстрацію прав та їх обтяжень або про відмову в державній реєстрації; у свою чергу рішення про відмову в державній реєстрації може прийматися лише за наявності підстав, передбачених статтею 24 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", відповідно до якої у державній реєстрації прав та їх обтяжень може бути відмовлено у разі, якщо:

1) заявлене речове право, обтяження не підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону;

2) заява про державну реєстрацію прав подана неналежною особою;

3) подані документи не відповідають вимогам, встановленим цим Законом;

4) подані документи не дають змоги встановити набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обтяження;

5) наявні суперечності між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями;

6) наявні зареєстровані обтяження речових прав на нерухоме майно;

7) заяву про державну реєстрацію обтяжень щодо попереднього правонабувача подано після державної реєстрації права власності на таке майно за новим правонабувачем;

8) після завершення строку, встановленого частиною третьою статті 23 цього Закону, не усунені обставини, що були підставою для прийняття рішення про зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав;

9) заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень під час вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва подано не до нотаріуса, який вчинив таку дію;

10) заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень в електронній формі подано особою, яка згідно із законодавством не має повноважень подавати заяви в електронній формі;

11) заявником подано ті самі документи, на підставі яких заявлене речове право, обтяження вже зареєстровано у Державному реєстрі прав.

Відповідно до матеріалів справи, судом встановлено, що між ОСОБА_4 та ОСОБА_7 21 червня 1997 року був укладений шлюб.

Рішенням Святошинського районного суду м. Києва від 26 липня 2017 року позов ОСОБА_1 до ОСОБА_4 про розірвання шлюбу задоволено.

Згідно з Інформаційними довідками з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта, встановлено, що:

15.05.2015 року на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: 40985645, було внесено запис про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, за індексним номером: 21376419 від 18.05.2015 року, яким посвідчено право приватної власності ОСОБА_4 в розмірі ? частки на нежитлове приміщення площею 59,5 кв.м, за адресою: АДРЕСА_5.

15.05.2015 року на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: 40985645, було внесено запис про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, за індексним номером: 21376058 від 18.05.2015 року, яким посвідчено право спільної часткової приватної власності ОСОБА_4 в розмірі ? частки на нежитлове приміщення площею 46,7 кв.м, за адресою: АДРЕСА_6.

15.05.2015 року на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: 40983613, було внесено запис про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, за індексним номером: 21373063 від 18.05.2015 року, яким посвідчено право приватної власності ОСОБА_4 в розмірі 1/1 частки на нежитлове приміщення площею 42,3 кв.м, за адресою: АДРЕСА_7

15.05.2015 року на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: 40987119, було внесено запис про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, за індексним номером: 21372200 від 18.05.2015 року, яким посвідчено право приватної власності ОСОБА_4 в розмірі ? частки на нежитлове приміщення площею 52,7 кв.м, за адресою: АДРЕСА_8

Як встановлено судом, відчуження вказаної нерухомості відбулось на підставі актів приймання-передачі нерухомого майна від 16.06.2017 року, підписаного між третьою особою 1 та третьою особою 2.

Так, відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомості станом на 12.07.2017 року нежитлове приміщення загальною площею 59.5 кв.м., яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_5, 16.06.2017 року приватним нотаріусом Докійчук Н.В. на підставі акту приймання-передачі нерухомого майна, серія та номер: 2, виданий 16.06.2017, видавник: ТОВ Євродвері , протоколу загальних зборів учасників вказаного товариства, серія та номер: 3, виданий 15.06.2017 року, видавник Товариство, письмової згоди співвласника, серія та номер: 369, виданий 16.06.2017, видавник: вказаний нотаріус, виписки з ЄДРПОУ від 16.06.2017 року, видавник Дніпровська районна в місті Києві ДА, статуту, серія та номер: б/н, виданий 15.06.2017 року, видавник: ТОВ Євродвері , внесено запис щодо державної реєстрації про приватне право на вказане нежитлове приміщення між ТОВ Євродвері та ОСОБА_5 в розмірі ? спільної частки.

Згідно із вказаної Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомості станом на 12.07.2017 року нежитлове приміщення загальною площею 46.7 кв.м., яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_6, 16.06.2017 року приватним нотаріусом Докійчук Н.В. на підставі акту приймання-передачі нерухомого майна, серія та номер: 4, виданий 16.06.2017 року, видавник: ТОВ Євродвері , протоколу загальних зборів учасників вказаного товариства, серія та номер: 3, виданий 15.06.2017 року, видавник Товариство, статуту, серія та номер: б/н, виданий 15.06.2017 року, видавник: ТОВ Євродвері , внесено запис щодо державної реєстрації про приватне право на вказане нежитлове приміщення між ТОВ Євродвері та ОСОБА_5 в розмірі ? спільної частки.

Відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомості станом на 12.07.2017 року нежитлове приміщення загальною площею 52.7 кв.м., яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, 16.06.2017 року приватним нотаріусом Докійчук Н.В. на підставі акту приймання-передачі нерухомого майна, серія та номер: 3, виданий 16.06.2017, видавник: ТОВ Євродвері , протоколу загальних зборів учасників вказаного товариства, серія та номер: 3, виданий 15.06.2017 року, видавник Товариство, статуту, серія та номер :б/н, виданий 15.06.2017 року, видавник: ТОВ Євродвері , внесено запис щодо державної реєстрації про приватне право на вказане нежитлове приміщення між ТОВ Євродвері та ОСОБА_5 в розмірі ? спільної частки.

Згідно із Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомості станом на 12.07.2017 року нежитлове приміщення загальною площею 42.3 кв.м., яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_7, 19.06.2017 року приватним нотаріусом Секістова Т.І. на підставі акту приймання-передачі нерухомого майна, серія та номер: 5, виданий 16.06.2017, видавник: укладений між ОСОБА_4 та ТОВ Євродвері , протоколу загальних зборів учасників вказаного товариства, серія та номер: 3, виданий 15.06.2017 року, видавник Товариство, статуту, серія та номер :б/н, виданий 15.06.2017 року, видавник: ТОВ Євродвері , внесено запис щодо державної реєстрації про приватне право на вказане нежитлове приміщення на власника ТОВ Євродвері в розмірі 1 цілої частки.

Як встановлено з матеріалів справи, для реєстрації права власності на ? частини приміщення АДРЕСА_5, площею 59,5 кв.м, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1, відповідачу 2 були надані наступні документи:

- заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від ОСОБА_8;

- платіжні доручення, що підтверджують сплату адміністративного збору за внесення відомостей в Держреєстр;

- Акт приймання-передачі нерухомого майна № 2 у власність юридичної особи як внесок (внесення майна до Статутного капіталу) від 16.06.2017 року , яким гр. ОСОБА_4 передав до статутного капіталу в якості внеску 1 /2 частини приміщення загальною площею 59,5 кв.м, що розташоване за адресою: приміщення АДРЕСА_5, що належить йому на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого Управлінням державної реєстрації Головного територіального управлінняюстиції у м. Києві 21.07.2015 року, індексний номер 40985645, та Витяг з державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень за індексним номером 40985948 від 21.07.2015 року, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна зареєстрованого в ДРРП на нерухоме майно : 638217980000, номер запису про право власності: 9698874, 9698888, та оригінали вказаних правовстановлюючих документів ;

- протокол № 3 загальних зборів учасників ТОВ "ЄВРОДВЕРІ" від 15.06.2017 року посвідченого 16.06.2017 року приватним нотаріусом КМНО;

- свідоцтво про право власності на нерухоме майно індексний номер: 40985645 від 21.07.2015 року , відповідно до якого нежитлове приміщення, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_5, площею 59, 5 кв.м. перебуває на праві приватної власності з часткою ? та належить ОСОБА_5 та ОСОБА_4;

- витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень станом на 21.07.2015 року щодо вказаного нежитлового приміщення, який підтверджував про права власності на це приміщення в розмірі часток ? між ОСОБА_5 та ОСОБА_4;

- нотаріально посвідчену Заяву ОСОБА_5, якою останній надав згоду ОСОБА_4 на внесення ним до статутного капіталу ТОВ Євродвері належної йому частини нерухомого майна (1/2 частина) в належному їм на праві спільної часткової власності нерухомому майні;

- статут (нова редакція) затверджений загальними зборами учасників ТОВ Євродвері , протокол №3 від 15.06.2017 року, підписи учасників якого посвідчені приватним нотаріусом;

- виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 16.06.2017 року;

- опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії "Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи, якій надано реєстраційний номер справи: 1 074 064598 03, код 291912294464 від 16.06.2017 року;

- наказ по особовому складу ТОВ "ЄВРОДВЕРІ" № 16-06/17 від 16.06.2017 року, відповідно до якого ОСОБА_8 з 16.06.2017 року приступив до виконання обов'язків Директора ТОВ Євродвері ;

- копію паспорту та Довідку про присвоєння ідентифікаційного номера ОСОБА_8

Також нотаріусом перевірено вказане нерухоме майно в державних реєстрах, наявність податкових застав та обтяжень рухомого майна в державному реєстрі обтяжень рухомого майна про податкові застави, були взяті відомості з Єдиного реєстру боржників, та перевірено відсутність відомостей про осіб, стосовно яких було здійснено державну реєстрацію права власності нерухомого майна.

Також нотаріусом (реєстратором) перевірено відомості про відповідність наданих юридичною особою статутних документів шляхом безкоштовного витягу з он-лайн сервісу Веб-потралу Міністерства юстиції України 16.06.2017 року.

Відповідачем 2 було здійснено перевірку реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна, наявність записів про обмеження або обтяження об'єктів нерухомого в Державному реєстрі Іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна станом на 16.06.2017 року, про що отримані Інформаційні довідки, згідно даних останніх будь-які відомості про обтяження та/або обмеження на нерухоме майно не встановлено.

Рішенням про державну реєстрацію прав та їх обтяжень № 35724552 від 16.06.2017 року відповідачем 2 проведено державну реєстрацію права власності, форма власності: приватна, спільна часткова, розмір частки ? на нежитлове приміщення з реєстраційним номером 638217980000, що розташоване в АДРЕСА_5, приміщення НОМЕР_5, за суб'єктом: ТОВ Євродвері , податковий номер/серія, серія паспорта 41099203.

Для реєстрації права власності на ? частини приміщення АДРЕСА_5, відповідачу 2 були надані наступні документи:

- Заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від ОСОБА_8;

- платіжні доручення, що підтверджують сплату адміністративного збору за внесення відомостей в Держреєстр;

- Акт приймання-передачі нерухомого майна № 4 у власність юридичної особи як внесок (внесення майна до Статутного капіталу) від 16.06.2017 року , яким гр. ОСОБА_4 передав до статутного капіталу в якості внеску 1 /2 частини приміщення загальною площею 46,7 кв.м, що розташоване за адресою: приміщення 23\4 ,АДРЕСА_5, що належить йому на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого Управлінням державної реєстрації Головного територіального управлінняюстиції у м. Києві 24.12.2015 р., індексний номер 50782203, та Витяг з державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень за індексним номером 50784334 від 24.12.2015 р., реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна зареєстрованого в ДРРП на нерухоме майно: 638205080000, номер запису про право власності: 9698672 та оригінали вказаних правовстановлюючих документів;

- протокол № 3 загальних зборів учасників ТОВ Євродвері " від 15.06.2017 року, посвідченого 16.06.2017 року приватним нотаріусом КМНО;

- свідоцтво про право власності на нерухоме майно індексний номер: 50782203 від 24.12.2015 року, відповідно до якого нежитлове приміщення, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_5, площею 46, 7 кв.м. перебуває на праві приватної власності, зі спільною часткою в розмірі ? та належить ОСОБА_5 та ОСОБА_4 відповідно по 1/2;

- витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень станом на 24.12.2015 року щодо вказаного нежитлового приміщення, який підтверджував права власності на це приміщення в розмірі часток ? належить ОСОБА_4;

- нотаріально посвідчену Заяву ОСОБА_5, якою останній надав згоду ОСОБА_4 на внесення ним до статутного капіталу ТОВ Євродвері належної йому частини нерухомого майна (1/2 частина) в належному їм на праві спільної часткової власності нерухомому майні за адресою: АДРЕСА_5, приміщення НОМЕР_6, площею 46, 7 кв.м.;

- статут (нова редакція) затверджений загальними зборами учасників ТОВ Євродвері , протокол №3 від 15.06.2017 р., підписи учасників якого посвідчені приватним нотаріусом;

- виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 16.06.2017 р.,

- опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії "Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи, якій надано реєстраційний номер справи: 1 074 064598 03, код 291912294464 від 16.06.2017;

- наказ по особовому складу ТОВ Євродвері № 16-06/17 від 16.06.2017 року, відповідно до якого ОСОБА_8 з 16.06.2017 приступив до виконання обов'язків Директора ТОВ Євродвері ;

- копію паспорту та Довідку про присвоєння ідентифікаційного номера ОСОБА_8

Також нотаріусом перевірено вказане нерухоме майно в державних реєстрах, наявність податкових застав та обтяжень рухомого майна в державному реєстрі обтяжень рухомого майна про податкові застави, були взяті відомості з Єдиного реєстру боржників, та перевірено відсутність відомостей про осіб, стосовно яких було здійснено державну реєстрацію права власності нерухомого майна.

Нотаріусом (реєстратором) перевірено відомості про відповідність наданих юридичною особою статутних документів шляхом безкоштовного витягу з он-лайн сервісу Веб-потралу Міністерства юстиції України 16.06.2017 року.

Відповідачем 2 було здійснено перевірку реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна, наявність записів про обмеження або обтяження об'єктів нерухомого в Державному реєстрі Іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна станом на 16.06.2017 року, про що отримані Інформаційні довідки, згідно Інформаційних довідок будь-які відомості про обтяження та/або обмеження на нерухоме майно не встановлено.

Рішенням про державну реєстрацію прав та їх обтяжень № 35725184 від 16.06.2017 року відповідачем 2 проведено державну реєстрацію права власності, форма власності: приватна, спільна часткова, розмір частки ? на нежитлове приміщення з реєстраційним номером 638205080000, що розташоване в АДРЕСА_5, приміщення НОМЕР_6, за суб'єктом: ТОВ Євродвері , податковий номер/серія, серія паспорта 41099203.

Для реєстрації права власності на ? частини приміщення 23/3, площею 52,7 кв.м, що розташоване за адресою: АДРЕСА_5, відповідачу 2 були надані наступні документи:

- Заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від ОСОБА_8;

- платіжні доручення, що підтверджують сплату адміністративного збору за внесення відомостей в Держреєстр;

- Акт приймання-передачі нерухомого майна № 3 у власність юридичної особи як внесок (внесення майна до Статутного капіталу) від 16.06.2017 року, яким гр. ОСОБА_4 передав до статутного капіталу в якості внеску 1 /2 частини приміщення загальною площею 52,7 кв.м, яке розташоване за адресою: приміщення АДРЕСА_5, що належить йому на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого Управлінням державної реєстрації Головного територіального управлінняюстиції у м. Києві 21.07.2015 р., індексний номер 40987119, та Витяг з державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень за індексним номером 40987328 від 21.07.2015 року, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна зареєстрованого в ДРРП на нерухоме майно: 638096880000, номер запису про право власності: 9696959, 9696977, та оригінали вказаних правовстановлюючих документів;

- протокол № 3 загальних зборів учасників ТОВ Євродвері від 15.06.2017 року, посвідченого 16.06.2017 року приватним нотаріусом КМНО;

- свідоцтво про право власності на нерухоме майно індексний номер: 40987119 від 21.07.2015 року, відповідно до якого нежитлове приміщення, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_5, приміщення 23/3, площею 52,7 кв.м. перебуває на праві приватної власності, зі спільною часткою в розмірі ? та належить ОСОБА_5 та ОСОБА_4 відповідно по 1/2;

- витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень станом на 21.07.2015 року щодо вказаного нежитлового приміщення, який підтверджував про права власності на це приміщення в розмірі часток ? належить ОСОБА_4 та ОСОБА_5 по ? відповідно;

- нотаріально посвідчену Заяву ОСОБА_5, якою останній надав згоду ОСОБА_4 на внесення ним до статутного капіталу ТОВ Євродвері належної йому частини нерухомого майна (1/2 частина) в належному їм на праві спільної часткової власності нерухомому майні за адресою: АДРЕСА_5, приміщення 23/3, площею 52, 7 кв.м.;

- статут (нова редакція) затверджений загальними зборами учасників ТОВ Євродвері , протокол №3 від 15.06.2017 року, підписи учасників якого посвідчені приватним нотаріусом;

- виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 16.06.2017 року;

- опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії "Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи, якій надано реєстраційний номер справи: 1 074 064598 03, код 291912294464 від 16.06.2017 року;

- наказ по особовому складу ТОВ Євродвері № 16-06/17 від 16.06.2017 року, відповідно до якого ОСОБА_8 з 16.06.2017 року приступив до виконання обов'язків Директора ТОВ Євродвері ;

- копію паспорту та Довідку про присвоєння ідентифікаційного номера ОСОБА_8

Також нотаріусом перевірено вказане нерухоме майно в державних реєстрах, наявність податкових застав та обтяжень рухомого майна державному реєстрі обтяжень рухомого майна про податкові застави, були взяті відомості з Єдиного реєстру боржників, та перевірено відсутність відомостей про осіб, стосовно яких було здійснено державну реєстрацію права власності нерухомого майна.

Нотаріусом (реєстратором) перевірено відомості про відповідність наданих юридичною особою статутних документів шляхом безкоштовного витягу з он-лайн сервісу Веб-потралу Міністерства юстиції України 16.06.2017 року.

Відповідачем 2 було здійснено перевірку реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна, наявність записів про обмеження або обтяження об'єктів нерухомого в Державному реєстрі Іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна станом на 16.06.2017 року, про що отримані Інформаційні довідки, згідно Інформаційних довідок будь-які відомості про обтяження та/або обмеження на нерухоме майно не встановлено.

Рішенням про державну реєстрацію прав та їх обтяжень № 35725023 від 16.06.2017 відповідачем 2 проведено державну реєстрацію права власності, форма власності: приватна, спільна часткова, розмір частки ? на нежитлове приміщення з реєстраційним номером 638096880000, що розташоване в АДРЕСА_5, приміщення 23/3, за суб'єктом: ТОВ Євродвері , податковий номер/серія, серія паспорта 41099203.

Також до матеріалів справи відповідачем 2 надано наступні документи:

- копію Договору № М/НП-13/3/5с купівлі-продажу майнових прав від 30.05.2015 року, відповідно до якого ТОВ Ві Ді Проджект (Продавець) та ОСОБА_4 та ОСОБА_5 (Покупці), уклали його про те, що Продавець продає, а Покупець купує за особисті приватні кошти Майнові права на Об'єкт нерухомості у порядку та на умовах, передбачених цим Договором на нежитлове приміщення № 23/3, загальною площею 52,7 кв.м. та надано копію Довідки про оплату 100% майнових прав на Об'єкт нерухомості по договору № М/НП-23/3/5с від 30.04.2015 року купівлі-продажу майнових прав від 14.05.2015 рку, яку видано громадянину України ОСОБА_4 та громадянину України ОСОБА_5, в тому що вони сплатили Продавцю особисті приватні кошти (відповідно до умов Договору) у розмірі 585 760,50 грн., що складає 100 відсотків вартості майнових прав на Об'єкт нерухомості за адресою: АДРЕСА_7;

- копію Договору № М/НП-23/4/5с купівлі-продажу майнових прав від 30.05.2015 року, відповідно до якого між ТОВ Ві Ді Проджект (Продавець) та ОСОБА_4 та ОСОБА_5 (Покупці), укладено про те, що Продавець продає, а Покупець купує за особисті приватні кошти Майнові права на Об'єкт нерухомості у порядку та на умовах, передбачених цим Договором на нежитлове приміщення № НОМЕР_6, загальною площею 46,7 кв.м. та надано копію Довідки про оплату 100% майнових прав на Об'єкт нерухомості по договору № М/НП-23/4/5с від 30.04.2015 року купівлі-продажу майнових прав від 14.05.2015 року, яку видано громадянину України ОСОБА_4 та громадянину України ОСОБА_5, в тому що вони сплатили Продавцю особисті приватні кошти (відповідно до умов Договору) у розмірі 519 070,50 грн., що складає 100 відсотків вартості майнових прав на Об'єкт нерухомості за адресою: АДРЕСА_5;

- копію Договору № М/НП-23/2/5с купівлі-продажу майнових прав від 30.05.2015 року, відповідно до якого між ТОВ Ві Ді Проджект (Продавець) та ОСОБА_4 та ОСОБА_5 (Покупці), укладено про те, що Продавець продає, а Покупець купує за особисті приватні кошти Майнові права на Об'єкт нерухомості у порядку та на умовах, передбачених цим Договором на нежитлове приміщення № АДРЕСА_5, загальною площею 59,5 кв.м. та надано копію Довідки про оплату 100% майнових прав на Об'єкт нерухомості по договору № М/НП-23/2/5с від 30.04.2015 року купівлі-продажу майнових прав від 14.05.2015 року, яку видано громадянину України ОСОБА_4 та громадянину України ОСОБА_5, в тому що вони сплатили Продавцю особисті приватні кошти (відповідно до умов Договору) у розмірі 661 342,50 грн., що складає 100 відсотків вартості майнових прав на Об'єкт нерухомості за адресою: АДРЕСА_6.

Відповідно до пояснень та наданих доказів від відповідача 1, судом встановлено, що для реєстрації права власності на об'єкт нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1, Товариством з обмеженою відповідальністю Євродвері (ідентифікаційний код 41099203, зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань 25.01.2017 року за 1 074 102 0000 064598, місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_8, в особі директора ОСОБА_8, який діяв на підставі наказу № 16-06/17 від 16.06.2017 року, були надані наступні документи:

- Акт прийому-передачі нерухомого майна №5 у власність юридичної особи як внесок (внесення майна до Статутного капіталу) від 16.06.2017 року, яким гр. ОСОБА_4 передав до статутного капіталу в якості внеску 1 /2 частини приміщення загальною площею 42,3 кв.м, яке розташоване за адресою: приміщення НОМЕР_8, АДРЕСА_5, що належить йому на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого Управлінням державної реєстрації Головного територіального управлінняюстиції у м. Києві 21.07.2015 року, індексний номер 40983613, та Витяг з державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень за індексним номером 40983828 від 21.07.2015 року, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна зареєстрованого в ДРРП на нерухоме майно: 638118580000, номер запису про право власності: 9697269;

- Протокол №3 загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю Євродвері від 15 червня 2017 року, посвідчений приватним нотаріусом;

- Договір купівлі-продажу майнових прав від 30.04.2015 року № М/НП-23/5/5с, укладеного між ним та Товариством з обмеженою відповідальністю ВіДіПроджект , відповідно до якого між ТОВ Ві Ді Проджект (Продавець) та ОСОБА_4 та ОСОБА_5 (Покупці), укладено про те, що Продавець продає, а Покупець купує за особисті приватні кошти Майнові права на Об'єкт нерухомості у порядку та на умовах, передбачених цим Договором на нежитлове приміщення НОМЕР_3, загальною площею 42,3 кв.м;

- довідку про оплату 100% майнових прав на Об'єкт нерухомості по договору № М/НП-23/5/5с від 30.04.2015 року купівлі-продажу майнових прав, видану Товариством з обмеженою відповідальністю ВіДіПроджект 14.05.2015 року громадянину України ОСОБА_4 та громадянину України ОСОБА_5, в тому що вони сплатили Продавцю особисті приватні кошти (відповідно до умов Договору) у розмірі 296 100,00 грн., що складає 100 відсотків вартості майнових прав на Об'єкт нерухомості за адресою: АДРЕСА_7;

- витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності за індексним номером 40983828 від 21.07.2015 року, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 638118580000;

- статут Товариства з обмеженою відповідальністю Євродвері (нова редакція), засвідчений загальними зборами Товариства з обмеженою відповідальністю Євродвері Протокол №3 від 15.06.2017 року;

- заяву ОСОБА_4 від 16.06.2017 року, про належність йому нежитлового приміщення АДРЕСА_7 на праві особистої приватної власності;

- витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 16.06.2017 року;

- договори дарування грошових коштів в кількості 375 одиниць, які складенні у письмовій формі.

Відомості про відповідність наданих юридичною особою статутних документів було перевірено шляхом безкоштовного витягу з он-лайн сервісу Веб-потрал Міністерства юстиції України 16.06.2017 року.

Особу директора ТОВ "Євродвері" ОСОБА_8 було встановлено на підставі паспорта СО 474150, виданого Жовтневим РУ ГУ МВС України в м. Києві 16.11.2000 року.

Також, відповідачем 1 було здійснено перевірку реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна, наявність записів про обмеження або обтяження об'єктів нерухомого майна в Державному реєстрі Іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна станом на 16.06.2017 року, про що отримані Інформаційні довідки стосовно кожного із об'єктів. Згідно Інформаційних довідок будь-які відомості про обтяження та/або обмеження на нерухоме майно, а саме нежитлове приміщення АДРЕСА_7 відсутні.

Так відповідно до пояснень відповідача 1 всі вказані документи були ним оглянуті, їм була дана юридична оцінка.

Також до матеріалів справи надано копії Договорів дарування грошових коштів, відповідно до яких Дарувальник (ОСОБА_9) подарувала Обдарованому (ОСОБА_4) грошові кошти ( а.с 1-278, т. 2).

Від Департаменту з питань реєстрації Виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) надійшли копії матеріалів (у паперовій та електронній формі) реєстраційної справи № 638217980000, № 638096880000, № 638205080000, № 638118580000.

До матеріалів справи надані Попередні Договори до договору купівлі-продажу квартири від 16.12.2014 року, відповідно до яких між ТОВ Ві Ді Проджект (Сторона -1) та ОСОБА_4 (Сторона -2) укладено договір про те, що Сторони зобов'язуються в строки укласти Договір купівлі-родажу квартир в житловому будинку АДРЕСА_1:

секція 5, поверх 2, 1/1, двохкімнатна, загальною площею 56,89 кв.м.;

секція 5, поверх 2, номер квартири 1/3, однокімнатна, загальною площею 46,09 кв.м.;

секція 5, поверх 2, номер квартири ?, двохкімнатна, загальною площею 55,16 кв.м.;

У вказаних попередніх Договорах до договору купівлі-продажу квартири в п. 7.11 зазначено, що договір посвідчується за згодою дружини Сторони 2 ОСОБА_1, підпис на заяві зареєстровано в реєстрі 1014.

Також в матеріалах справи містяться Описи документів, надісланих рекомендованим листом на ім'я Департаменту з питань реєстрації виконавчого органу КМР (КМДА).

Крім того, до справи долучено лист ГУ НП в Київській області Білоцерківський відділ поліції, яким повідомлено, що заяву ОСОБА_4 про крадіжку шкіряної сумки з документами та грошима зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

Управлінням державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у місті Києві надано до матеріалів справи копії матеріалів реєстраційних справ щодо об'єктів нерухомого майна розташованих за адресами: АДРЕСА_1.

Відповідно до Картки прийому заяви № 21349528 Заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (щодо права власності), подана ОСОБА_4 та ОСОБА_5 також надано Заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, копію паспорта ОСОБА_5, копію картки про присвоєння ідентифікаційного номера, квитанції, що підтверджують сплату державного збору за надання послуг реєстратором, копії паспортних даних ОСОБА_4, довідка про присвоєння ідентифікаційного номера, договір № М/НП-23/4/5с від 30.04.2015 року купівлі-продажу майнових прав, довідка про оплату 100% майнових прав на Об'єкт нерухомості по договору № М/НП-23/4/5с від 30.04.2015 року купівлі-продажу майнових прав, технічний паспорт на нежитлове приміщення № НОМЕР_6 вбудоване в житловий будинок АДРЕСА_1, план вказаного нежитлового приміщення, журнал підрахунку площі житлового будинку з нежитловими (вбудованими) приміщеннями, довідка по пошуку заяв у базі даних про реєстрацію заяв та запитів, інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна від 18.05.2015 року, відповідно до якого щодо нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_6 відомості відсутні.

Відповідно до Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень № 21376058 від 18 травня 2015 року державним реєстратором прав на нерухоме майно ОСОБА_10, вирішено провести державну реєстрацію права власності щодо нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_6, за суб'єктом ОСОБА_4 та ОСОБА_5, що підтверджується на явним в матеріалах справи Свідоцтвом про право власності.

Справа № 63811850000 по нежитловому приміщенню НОМЕР_8 за адресою: АДРЕСА_1 містить наступні документи: Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності станом на 18.05.2015 року, відповідно до якого вказане нежитлове приміщення на праві приватної власності належить ОСОБА_4 Відповідно до картки прийому заяви № 21349556, заяву подано ОСОБА_4, отримано державним реєстратором Бандурою Ю.В. та зареєстровано 15.05.2015 року за реєстраційним номером 11417256.

До заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень також було надано паспортні дані ОСОБА_4, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера, квитанції, що підтверджують сплату державного збору за надання послуг реєстратором, договір № М/НП-23/5/5с від 30.04.2015 року купівлі-продажу майнових прав, довідка про оплату 100% майнових прав на Об'єкт нерухомості по договору № М/НП-23/5/5с від 30.04.2015 року купівлі-продажу майнових прав, технічний паспорт на нежитлове приміщення НОМЕР_4 вбудоване в житловий будинок АДРЕСА_1, технічний паспорт на нежитлове приміщення НОМЕР_3 вбудоване в житловий будинок АДРЕСА_1, план вказаного нежитлового приміщення, журнал підрахунку площі житлового будинку з нежитловими (вбудованими) приміщеннями, довідка по пошуку заяв у базі даних про реєстрацію заяв та запитів,

Відповідно до Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень № 21373063 від 18.05.2015 року державним реєстратором прав на нерухоме майно ОСОБА_10, вирішено провести державну реєстрацію права власності щодо нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_7, за суб'єктом ОСОБА_4, що підтверджується наявним в матеріалах справи Свідоцтвом про право власності.

Також в цій справі містяться докази, що підтверджують внесення змін до запису Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_7.

Справа № 63809680000 по нежитловому приміщенню НОМЕР_7 за адресою: АДРЕСА_1 містить наступні документи: Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності станом на 18.05.2015 року, відповідно до якого вказане нежитлове приміщення на праві приватної власності належить в розмірній частці ? ОСОБА_4 та ОСОБА_5 Відповідно до картки прийому заяви № 21349549, яку подано ОСОБА_4 та ОСОБА_5, отримано державним реєстратором Бандурою Ю.В. та зареєстровано 15.05.2015 року за реєстраційним номером 11417251. Також надано копію паспорта ОСОБА_4 та ОСОБА_5, копію картки про присвоєння ідентифікаційного номера ОСОБА_4 та ОСОБА_5, квитанції, що підтверджують сплату державного збору за надання послуг реєстратором, договір № М/НП-23/3/5с від 30.04.2015 року купівлі-продажу майнових прав, довідка про оплату 100% майнових прав на Об'єкт нерухомості по договору № М/НП-23/3/5с від 30.04.2015 року купівлі-продажу майнових прав, технічний паспорт на нежитлове приміщення № НОМЕР_7 вбудоване в житловий будинок АДРЕСА_1, технічний паспорт на нежитлове приміщення № НОМЕР_7 вбудоване в житловий будинок АДРЕСА_1, план вказаного нежитлового приміщення, журнал підрахунку площі житлового будинку з нежитловими (вбудованими) приміщеннями, довідка по пошуку заяв у базі даних про реєстрацію заяв та запитів, інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна від 18.05.2015 року, відповідно до якого щодо нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_8, відомості відсутні.

Відповідно до Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень № 21372200 від 18 травня 2015 року державним реєстратором прав на нерухоме майно ОСОБА_10, вирішено провести державну реєстрацію права власності щодо нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_8, за суб'єктами ОСОБА_4 та ОСОБА_5 на праві приватної спільної часткової власності в розмірній частці ? відповідно, що підтверджується на явним в матеріалах справи Свідоцтвом про право власності.

Також в цій Справі містяться докази прийняття Рішення про внесення змін до запису Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, яким замінено помилку в паспортних даних.

Справа № 638217980000 по нежитловому приміщенню АДРЕСА_5 за адресою: АДРЕСА_1 містить наступні документи: Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності станом на 18.05.2015, відповідно до якого вказане нежитлове приміщення на праві приватної власності належить в розмірній частці ? ОСОБА_4 та ОСОБА_5 Відповідно до картки прийому заяви № 21349518, яку подано ОСОБА_4 та ОСОБА_5, отримано державним реєстратором Бандурою Ю.В. та зареєстровано 15.05.2015 року за реєстраційним номером 11417236. Також надано копію паспорта ОСОБА_4 та ОСОБА_5, копію картки про присвоєння ідентифікаційного номера ОСОБА_4 та ОСОБА_5, квитанції, що підтверджують сплату державного збору за надання послуг реєстратором, договір № М/НП-23/2/5с від 30.04.2015 року купівлі-продажу майнових прав, довідка про оплату 100% майнових прав на Об'єкт нерухомості по договору № М/НП-23/2/5с від 30.04.2015 року купівлі-продажу майнових прав, технічний паспорт на нежитлове приміщення № АДРЕСА_5 вбудоване в житловий будинок АДРЕСА_1, технічний паспорт на нежитлове приміщення №АДРЕСА_5 вбудоване в житловий будинок АДРЕСА_1, план вказаного нежитлового приміщення, журнал підрахунку площі житлового будинку з нежитловими (вбудованими) приміщеннями, довідка по пошуку заяв у базі даних про реєстрацію заяв та запитів.

Відповідно до Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень № 21376419 від 18 травня 2015 року державним реєстратором прав на нерухоме майно ОСОБА_10, вирішено провести державну реєстрацію права власності щодо нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_5, за суб'єктами ОСОБА_4 та ОСОБА_5 на праві приватної спільної часткової власності в розмірній частці ? відповідно, що підтверджується наявним в матеріалах справи Свідоцтвом про право власності.

Таким чином, відповідно до п. 48 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 року №1127 (в редакції постанови Кабінету міністрів України від 23.08.2016 року №553), згідно якої для державної реєстрації права власності у зв'язку з передачею майна у власність юридичної особи як внесок (внесення майна до статутного (складеного) капіталу (статутного фонду), вступні, членські та цільові внески членів кооперативу тощо) подаються:

1) документ, що посвідчує право власності особи на майно, що передається у власність юридичної особи (крім випадку, коли право власності на таке майно вже зареєстровано в Державному реєстрі прав);

2) акт приймання-передачі майна або інший документ, що підтверджує факт передачі такого майна;

3) рішення органу або особи, уповноважених установчими документами юридичної особи або законом (у разі, коли передача майна здійснюється іншою юридичною особою);

4) письмова згода всіх співвласників (у разі, коли передача здійснюється щодо майна, що перебуває у спільній власності).

Для вчинення реєстраційних дій відповідачу 1 та 2 було надано всі необхідні документи, передбачені вказаним Порядком.

Відповідачі вчинили всі необхідні дії, здійснили перевірку нежитлових приміщень відповідно до державних реєстрів на підставі відомостей, які містились в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та на підставі Свідоцтв про право власності, також беручи до уваги Заяву, відповідно до якої ОСОБА_5, якому належала ? частки на нежитлові приміщення НОМЕР_2 надав письмову нотаріально засвідчену згоду ОСОБА_4 на внесення ним до статутного капіталу ТОВ Євродвері належної йому частини нерухомого майна в розмірі ?.

Також слід зазначити, що в матеріалах справи відсутні докази оскарження та рішення суду щодо неправомірності дій про винесення державним реєстратором прав на нерухоме майно ОСОБА_12 Рішень про державну реєстрацію прав та їх обтяжень: № 21373063 від 18.05.2015 року, № 21372200 від 18.05.2015 року, № 21376419 від 18.05.2015 року, № 21376058 від 18.05.2015 року.

В матеріалах справи відсутні судові рішення про визнання Договорів дарування грошових коштів, які укладено між ОСОБА_9 (Дарувальник) та ОСОБА_4 (Обдарований), недійсними та немає доказів про їх підроблення.

Відсутні й докази нечинності чи підроблення Договорів купівлі-продажу майнових прав.

Судом не встановлено зв'язку між Попередніми договорами до договору купівлі-продажу квартири та обставиною придбання нежитлових приміщень ОСОБА_4, адже вказані Попередні Договори було укладено з наміром придбати квартири, тобто жилі приміщення, а оскаржувані дії відбулися з нежитловими приміщеннями, про що свідчать Витяги з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, Договори купівлі-продажу майнових прав, технічні паспорта на нежитлові приміщення за адресою: АДРЕСА_1, Свідоцтва про право власності та інші документи наявні в матеріалах справи. Також різняться і номера квартир, які мали намір придбати позивач та третя особа 1, перебуваючи в шлюбі з номерами нежитлових приміщень, які були придбані третьою особою 1.

Щодо твердження позивача про відсутність повноважень у відповідачів в частині вчинення реєстраційних дій оскільки ними не вчинялись нотаріальні дії з нерухомим майном, суд приходить до наступних висновків.

Абзацами 4, 5 частини п'ятої статті 3 Закону № 1952-IV встановлено, що державна реєстрація прав проводиться за заявами у сфері державної реєстрації прав будь-яким державним реєстратором з урахуванням вимог, встановлених абзацами першим - третім цієї частини, крім випадку, передбаченого абзацом п'ятим цієї частини. Державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва проводиться нотаріусом, яким вчинено таку дію.

Судом встановлено, що відповідачами нотаріальні дії не вчинялись, а як державними реєстраторами здійснено державну реєстрацію переходу права власності на нерухоме майно, з огляду на що твердження позивача є безпідставними.

Щодо надання позивачем суду витягів з листування в соціальній мережі стосовно подій між позивачем та третьою особою 1, суд зазначає, що листування в соціальних мережах не може бути належним та допустимим доказом обставин по справі, адже воно не дає змоги встановити обставини по справі, які б свідчили про протиправність дій відповідачів щодо державної реєстрації прав власності на нежитлові приміщення за адресою: АДРЕСА_1.

Зважаючи на вказане суд дійшов висновку про відмову в задоволенні позовної заяви ОСОБА_1.

Правосуддя за своєю суттю визнається таким лише за умови, що воно відповідає вимогам справедливості і забезпечує ефективне поновлення в правах (абзац 10 пункту 9 Рішення Конституційного Суду України від 30 січня 2003 року №3-рп/2003).

Згідно з пунктом 30 Рішення Європейського Суду з прав людини у справі "Hirvisaari v. Finland" від 27 вересня 2001 року, рішення судів повинні достатнім чином містити мотиви, на яких вони базуються для того, щоб засвідчити, що сторони були заслухані, та для того, щоб забезпечити нагляд громадськості за здійсненням правосуддя.

Крім того, судом враховується, що згідно з пунктом 41 висновку №11 (2008) Консультативної ради європейських суддів до уваги Комітету Міністрів Ради Європи щодо якості судових рішень, обов'язок суддів наводити підстави для своїх рішень не означає необхідності відповідати на кожен аргумент захисту на підтримку кожної підстави захисту. Обсяг цього обов'язку може змінюватися залежно від характеру рішення. Згідно з практикою Європейського Суду з прав людини, очікуваний обсяг обґрунтування залежить від різних доводів, що їх може наводити кожна зі сторін, а також від різних правових положень, звичаїв та доктринальних принципів, а крім того, ще й від різних практик підготовки та представлення рішень у різних країнах. З тим, щоб дотриматися принципу справедливого суду, обґрунтування рішення повинно засвідчити, що суддя справді дослідив усі основні питання, винесені на його розгляд.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Частиною другої статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Згідно з частиною першою статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Відповідно до частини другої статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача. У таких справах суб'єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

З урахуванням викладеного, Суд приходить до висновків про відмову в задоволенні позовних вимог.

Керуючись положеннями статей 2, 7, 9, 11, 44, 72-79, 139, 194, 241-246, 250, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

Відмовити в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1.

Відповідно до статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно ч. 1 ст. 295 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п'ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У відповідно до пп. 15.5 п. 15 розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги

Відповідно до пункту 4 частини п'ятої статті 246 Кодексу адміністративного судочинства України:

Позивач: ОСОБА_1, АДРЕСА_1;

Відповідач 1: Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Докійчук Наталія Вікторівна, АДРЕСА_2;

Відповідач 2: Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Секістова Тетяна Іванівна, АДРЕСА_3;

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору 1: ОСОБА_4, АДРЕСА_4, ідентифікаційний номер НОМЕР_1;

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору 2: Товариство з обмеженою відповідальністю Дорс Компані , 03134, м. Київ, вул. Булгакова, 12, приміщення 23/5, код ЄДРПОУ 41099203.

Суддя Л.О. Маруліна

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення23.11.2018
Оприлюднено27.11.2018
Номер документу78074871
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/13151/17

Ухвала від 04.12.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Рішення від 23.11.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 06.06.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 06.06.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 06.06.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 06.06.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 04.04.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 29.03.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 29.03.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 14.02.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні