Рішення
від 26.11.2018 по справі 755/16168/18
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" листопада 2018 р.

м. Київ

справа № 755/16168/18

провадження № 2/755/6351/18

Дніпровський районний суд м. Києва в складі: головуючого судді Галагана В.І., за участю секретаря Ламбуцької Т.О.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження у судовому засіданні в приміщенні Дніпровського районного суду м. Києва цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства Страхова компанія Енергополіс , Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання трудових відносин припиненими та зобов'язання виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб фізичних осіб підприємців та громадських формувань запис про керівника товариства,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1, звертаючись до суду з позовом до Приватного акціонерного товариства Страхова компанія Енергополіс (далі - ПрАТ СК Енергополіс ), Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації, просить визнати припиненими трудові відносини між ОСОБА_1 та Приватним акціонерним товариством Страхова компанія Енергополіс з 05.08.2015 року, у зв'язку із звільненням ОСОБА_1 за власним бажанням на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України; та позивач просить зобов'язати Дніпровську районну в м. Києві державну адміністрацію шляхом проведення реєстраційної дії виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб фізичних осіб підприємців та громадських формувань запис про керівника Приватного акціонерного товариства Страхова компанія Енергополіс ОСОБА_1 у зв'язку із його звільненням з посади керівника з 05.08.2015 року.

Позивач мотивує свої вимоги тим, що 06.06.2013 року позивача було обрано Головою Правління ПрАТ СК Енергополіс та дані відомості було внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб фізичних осіб підприємців та громадських формувань. На засіданні Наглядової Ради ПрАТ СК Енергополіс 04.08.2015 року було прийнято рішення про припинення повноважень Наглядової Ради ПрАТ СК Енергополіс (протокол № 1 від 04.08.2015 року). Дане рішення було прийнято на підставі інформації Голови Наглядової Ради Матова В.О., який повідомив про неможливість відновлення господарської діяльності страхової компанії та робоу її органів. Відповідач ПрАТ СК Енергополіс не здійснює господарську та іншу діяльність, вищі органи управління не функціонують, у зв'язку з чим позивач позбавлений можливості в позасудовому порядку звільнитись із займаної посади. 05.08.2015 року позивач подав заяву про звільнення з посади керівника відповідно до ст. 38 КЗпП України за власним бажанням, про що було видано Наказ № 60-к від 05.08.2015 року та здійснено відповідний запис у трудовій книжці позивача. Однак станом на день звернення з даним позовом до суду заяву позивача про звільнення Голови Правління не розглянуто на Загальних Зборах ПрАТ СК Енергополіс , який є компетентним органом на обрання та припинення повноважень Голови Правління Товариства, тому позивач змушений звернутись з даним позовом до суду.

29 жовтня 2018 року ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства Страхова компанія Енергополіс , Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання трудових відносин припиненими та зобов'язання виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб фізичних осіб підприємців та громадських формувань запис про керівника товариства та постановлено розгляд справи проводити у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Відповідачі не скористались процесуальним правом подачі відзиву на позовну заяву у встановлений ухвалою суду від 29 жовтня 2018 року строк, та за відсутності доказів поважності причин неподання учасниками розгляду заяв по суті справи, суд вирішує справу за наявними письмовими матеріалами, що відповідає положенню частини восьмої статті 178 Цивільного процесуального кодексу України.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні у справі докази, приймаючи до уваги письмові заяви сторін щодо предмета спору, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Цивільного процесуального кодексу України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється порядку іншого судочинства.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини й основних свобод, ратифікованої Верховною Радою України 17.07.1997 року, кожний при вирішенні питання про його цивільні права і обов'язки має право на відкритий і справедливий судовий розгляд незалежним і безстороннім судом. Складовою частиною справедливого судочинства є доступ до судової процедури з усіма атрибутами контролю за порушеннями при звільненні з роботи з боку працедавців - власників та керівників господарських товариств, підприємств, установ, організацій.

Статтею 43 Конституції України проголошено право кожної людини на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, які він вільно обирає або на яку вільно погоджується, та закріплено гарантії реалізації права на працю, що включає право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижче від визначеної законом.

Відповідно до ст. 5 1 Кодексу законів про працю України держава гарантує правовий захист від необґрунтованої відмови у прийнятті на роботу і незаконного звільнення, а також сприяння у збереженні роботи.

Судом встановлено, що відповідно до Статуту, затвердженого Рішенням Загальних зборів акціонерів ПрАТ СК Енергополіс (протокол № 32 від 02.09.2011 року), Товариство має право здійснювати страхову, як безпосередньо, так і через страхових посередників , та іншу діяльність. Згідно п. 8.1-п. 8.4 Статуту Управління Товариством здійснюють: Вищий орган Товариства - Загальні збори Товариства; Наглядова рада; Виконавчий орган - Правління; ревізійна комісія. Вищим органом Товариства є Загальні збори. Для контролю за діяльністю Виконавчого органу та захисту прав акціонерів у Товаристві створюється Наглядова рада. Виконавчим органом Товариства, який здійснює управління його поточною діяльністю, є Правління.

Згідно п. 9.1 Статуту, вищим органом Товариства є Загальні збори. До виключної компетенції Загальних зборів належить, зокрема, обрання Голови та членів Наглядової ради, а також прийняття рішення про припинення повноважень Голови та членів Наглядової ради, за винятком випадків, передбачених законом. (а.с. 28-41)

06.06.2013 року рішенням Загальних зборів ПрАТ СК Енергополіс від 06.06.2013 року ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, прийнятий на посаду Голови правління ПрАТ СК Енергополіс за сумісництвом, що підтверджено даними трудової книжки НОМЕР_2, копія якої долучена до матеріалів справи. (а.с. 23)

Відповідно до п. 10.1, 10.3.8 Статуту, Наглядова рада Товариства є органом, що здійснює захист прав акціонерів Товариства, і в межах компетенції, визначеної цим Статутом та Законом України Про акціонерні товариства контролює та регулює діяльність Виконавчого органу. До виключної компетенції Наглядової ради належить призначення та припинення повноважень членів Виконавчого органу, за поданням Голови Правління.

За даними протоколу № 1 засідання Наглядової Ради ПрАТ СК Енергополіс від 04.08.2015 року у зв'язку із неможливістю відновлення господарської діяльності страхової компанії та роботи її органів, прийнято рішення про припинення повноваження Наглядової Ради ПрАТ СК Енергополіс та про припинення повноважень членів Наглядової Ради як посадових осіб акціонерного товариства. (а.с. 27)

05.08.2015 року Наказом № 60-к Голови Наглядової Ради Матова В.О. ОСОБА_1 звільнено з посади Голови Правління ПрАТ СК Енергополіс , що підтверджено записом у трудові книжці НОМЕР_2, копія якої долучена до матеріалів справи. (а.с. 23)

02.02.3017 року ОСОБА_1 звернувся до Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації із заявою про виключення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відомостей про те, що ОСОБА_1 є керівником ПрАТ СК Енергопоіс , оскільки останній звільнений з посади Голови Правління ПрАТ СК Енергопоіс з 05.08.2015 року. (а.с. 25)

Листом від 22.02.2017 року Дніпровською районною в м. Києві державною адміністрацією повідомлено ОСОБА_1 про те, що для внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, пов'язаних зі зміною керівника, юридична особа ПрАТ СК Енергополіс має подати документи, передбачені ч. 4 ст. 17 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань . При цьому в заяві та рішенні уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни що вносяться до Єдиного державного реєстру необхідно зазначити особу, яка призначена на посаду керівника. На даний час вищевказані документи від юридичної особи не надходили, тому внести зміни до Єдиного державного реєстру немає можливості. (а.с. 26)

Згідно статті 21 Кодексу законів про працю України, трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

У відповідності до частини 1 ст. 36 Кодексу законів про працю України, підставами припинення трудового договору, серед іншого, є: розірвання трудового договору з ініціативи працівника (статті 38, 39), з ініціативи власника або уповноваженого ним органу (статті 40, 41).

Згідно ч. 1, 3 ст. 38 Кодексу законів про працю України, працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.

Частиною 4 статті 17 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань передбачено перелік документів, які мають бути подані для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, зокрема, відомості про керівні органи громадського формування (ім'я, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв'язку) - у разі внесення змін до складу керівних органів.

Згідно із ч. 1 ст. 81 Цивільного процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підстави своїх вимог або заперечень, надавши докази відповідно до вимог ст.ст. 77-80 Цивільного процесуального кодексу України.

Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (ч. 1 ст. 76 Цивільного процесуального кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 77 Цивільного процесуального кодексу України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Таким чином, належними вважатимуться докази, які обґрунтовують заявлені вимоги чи заперечення сторін або мають інше значення для вирішення справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Вони мають належати до складу підстав позову або підстав заперечень проти нього і характеризуватися значущістю для визначення спірних правовідносин та зумовленістю цих фактів нормами матеріального права.

Відповідно до частини першої статті 13 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Аналізуючи наявні в матеріалах справи докази, ураховуючи положення норм діючого трудового законодавства України, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для визнання припиненими трудових відносин між позивачем ОСОБА_1 та відповідачем ПрАТ СК Енергополіс з 05.08.2015 року у зв'язку із звільненням позивача за власним бажанням на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України, - що є правом позивача, оскільки судом встановлено невиконання вищим органом товариства, а саме: Загальними зборами ПрАТ СК Енергополіс , законодавства про працю, наслідком чого стало прийняття рішення Наглядовою Радою Товариства про припинення повноважень Ради та всіх його членів, з огляду на неможливість відновлення діяльності страхової компанії.

Разом з тим, суд визнає необґрунтованою похідну вимогу позивача про зобов'язання відповідача Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запис про керівника ПрАТ СК Енергополіс позивача ОСОБА_1 у зв'язку із його звільненням з посади керівника з 05.08.2015 року, - оскільки процедура внесення змін до Єдиного державного реєстру чітко визначена частиною 4 статті 17 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань , якою передбачено перелік документів, що мають бути подані уповноваженою особою юридичної особи для проведення змін, тому такі зміни мають бути ініційовані виключно відповідачем ПрАТ СК Енергополіс , яке станом на день ухвалення даного рішення суду не є юридично припиненим товариством відповідно до рішення уповноваженого органу або за рішенням суду, тому будь-які зміни до Єдиного державного реєстру такого товариства мають бути внесені із урахуванням особливостей діючої, а не припиненої юридичної особи. Таким чином, позивачем має бути обрано інший спосіб захисту порушеного права з урахуванням фактичних обставин, встановлених даним рішенням суду.

Відповідно до положень ч. 1, 3 ст. 89 Цивільного процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства Страхова компанія Енергополіс , Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання трудових відносин припиненими та зобов'язання виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб фізичних осіб підприємців та громадських формувань запис про керівника товариства підлягають до часткового задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 Цивільного процесуального кодексу України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи.

Судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. (ч. 1 ст. 141 Цивільного процесуального кодексу України)

В порядку статті 141 Цивільного процесуального кодексу України, ураховуючи часткове задоволення позову, з відповідача ПрАТ СК Енергополіс на користь позивача підлягає стягненню сплачений ним судовий збір у розмірі 704,80 грн.

Керуючись ст. 43 Конституції України, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, ст.ст. 5 1 , 21, 36, 38, 232 Кодексу законів про працю України, Постановою Пленуму Верховного Суду України Про практику розгляду судами трудових спорів від 06.11.1992 року № 9, ст.ст. 2, 4, 6-13, 82, 89, 133, 141, 258, 259, 263-265, 268, 272, 273, 279, 352, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства Страхова компанія Енергополіс , Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання трудових відносин припиненими та зобов'язання виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб фізичних осіб підприємців та громадських формувань запис про керівника товариства - задовольнити частково.

Визнати припиненими трудові відносини між ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1) та Приватним акціонерним товариством Страхова компанія Енергополіс (ідентифікаційний код 19031693, місцезнаходження: м. Київ, б-р Дарницький, б. 8) з 05.08.2015 року, у зв'язку із звільненням ОСОБА_1 за власним бажанням на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства Страхова компанія Енергополіс (ідентифікаційний код 19031693, місцезнаходження: м. Київ, б-р Дарницький, б. 8) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1) судовий збір у розмірі 704,80 грн.

В іншій частині позову відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду через Дніпровський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасники справи мають право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення даного рішення суду.

Повний текст рішення суду складено 26 листопада 2018 року.

Суддя: В.І. Галаган

СудДніпровський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.11.2018
Оприлюднено27.11.2018
Номер документу78104067
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —755/16168/18

Рішення від 26.11.2018

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галаган В. І.

Ухвала від 29.10.2018

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галаган В. І.

Ухвала від 26.10.2018

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галаган В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні