Рішення
від 27.11.2018 по справі 659/1050/18
НИЖНЬОСІРОГОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 659/1050/18

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" листопада 2018 р. Нижньосірогозький районний суд Херсонської області у складі судді В.М.Панкєєва, при секретарі судових засідань Чернякової Н.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Нижні Сірогози Херсонської області цивільну судову справу провадженням № 659/1050/18 за позовом представника позивача ОСОБА_2 за дорученням ОСОБА_3 до ФГ Шеклео , в особі голови Шекери Олексія Володимировича, юридична адреса: вул. Карла Маркса, 28 с. Новопетрівка Нижньосірогозького району Херсонської області (ЄДРПОУ 39241949) про розірвання договору оренди землі,

В С Т А Н О В И В :

Представник позивача ОСОБА_2 за довіреністю ОСОБА_3 звернувся до Нижньосірогозького районного суду Херсонської області з позовною заявою до ФГ Шеклео , в особі голови Шекери О.В. про розірвання договору оренди землі, мотивуючи свою вимогу тим, згідно зі свідоцтвом про право на спадщину за заповітом № НОМЕР_2, виданого 11 листопада 2016 року приватним нотаріусом ОСОБА_5, ОСОБА_2 є власником земельної ділянки загальною площею 6,76 га. кадастровий номер НОМЕР_1, яка розташована на території Сірогозької сільської ради Нижньосірогозького району Херсонської області. Вищевказана земельна ділянка перейшла у власність на підставі заповіту матері позивача ОСОБА_6. Відповідно до п.11 Договору оренди орендна плата вноситься у такі строки: до 30 листопада щороку. Однак протягом 2015, 2016 та 2017 років орендна плата відповідачем не сплачувалася, листи, надіслані голові ФГ Шеклео на юридичну адресу, зазначеною в договорі оренди, повертаються з відміткою листоноші "За відсутністю адресата . Відповідно до довідки № 224 виданої 21.03.2018 року виконкомом Новопетрівської сільської ради Нижньосірогозького району Херсонської області ФГ "Шеклео" зареєстровано за адресою: вул. Таврійська (Карла Маркса), 28 с. Новопетрівка Нижньосірогозького району Херсонської області, але на даний час фермерське господарство не діє, податки не сплачує, голова фермерського господарства Шекера О.В. з жовтня 2016 року вибув з території села, де проживав без реєстрації. З вказаних підстав позивач прохає розірвати договір оренди землі в односторонньому порядку відповідно до п. 39 договору оренди земельної ділянки, кадастровий номер НОМЕР_1.

Представник позивача ОСОБА_2 за довіреністю ОСОБА_3 надав заяву, де заявив клопотання розглянути справу за його відсутності, не заперечує проти винесення заочного рішення.

З отриманої судом довідки листоноші слідує, що представник ФГ Шеклео - голова ФГ Шекера Олексій Володимирович за зазначеною адресою не проживає (а.с. 31). Оголошення про виклик відповідача ФГ Шеклео , в особі голови Шекери Олексія Володимировича у судове засідання розміщено на офіційному веб-потралі судової влади (а.с. 22, 29). Місце перебування голови ФГ Шеклео Шекери Олексія Володимировича залишається не відоме, ФГ Шеклео відзив на позов не надав суду, нова юридична адреса ФГ Шеклео не відома.

Згідно ч. 8 ст. 178 ЦПК України - у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений законом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Враховуючи, що в матеріалах справи достатньо даних про права та взаємовідносини сторін, суд вважає можливим вирішити справу на підставі наявних у ній матеріалів та ухвалити рішення, у зв'язку з неподанням відповідачем відзиву, та згодою представника позивача на проведення заочного розгляду справи (а.с. 30), що відповідає положенням п. 3, п. 4 ч. 1 ст. 280 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. В тому числі, суд враховує вимоги ст. 80 ЦПК України, зокрема достатність доказів для вирішення справи, наданих до суду.

Оскільки сторони у судове засідання не з'явилися, прохали слухати справу без їх участі, за таких умов відповідно до ч. 2 ст. 197 ЦПК України судовий розгляд справи здійснюється без фіксування технічними засобами.

Дослідивши наявні у справі докази, суд приходить до слідуючого.

Предметом спору є договір оренди земельної ділянки, укладений 01 січня 2015 року між ФГ Шеклео , в особі голови Шекери Олексія Володимировича з одного боку та орендодавцем ОСОБА_6. Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за заповітом № НОМЕР_2, виданого 11 листопада 2016 року приватним нотаріусом Петрецовим В.В., спадкоємець ОСОБА_2 11 листопада 2016 року прийняв спадщину, та став власником земельної ділянки площею 6,76 гектарів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_1, розташованої в адміністративних кордонах Сірогозької сільської ради Нижньосірогозького району Херсонської області (а.с. 4).

Спірні відносини є цивільними, земельними правовідносинами і регулюються нормами діючого цивільного та земельного законодавства: ст. 526, 530, 638, 651 ЦК України, ст. 6, 13-18, 21-24, 25, 32 ЗУ Про оренду землі ; ст. 21,22, 23, 124, 152, 158, 160, 162, 211 ЗК України; Указу Президента України Про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок та земельних часток (паїв) №725/08 від 19.08.2008 року; п. 9 Постанови КМУ №2073 від 25.12.1998 року Про затвердження порядку державної реєстрації договорів оренди .

Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за заповітом власником земельної ділянки площею 6,76 га, розташованої на території Сірогозької сільської ради Нижньосірогозького району Херсонської області, належної спадкодавцеві ОСОБА_6 на підставі державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3, виданого Нижньосірогозькою райдержадміністрацією 09 вересня 2003 року на підставі розпорядження голови Нижньосірогозької райдержадміністрації від 17 липня 2003 року № 122-З, є ОСОБА_2. Акт зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010672501418.

Згідно з п. 38 Договору дія договору припиняється шляхом його розірвання в односторонньому порядку в разі несвоєчасної сплати орендної плати орендарем (більше трьох місяців).

Відповідно до п. 40 Договору оренди перехід права власності на орендовано земельну ділянку до другої особи, а також реорганізація особи - орендаря не є підставною для зміни умов або розірвання договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 770 ЦК України у разі зміни власника речі, переданої у найм, до нового власника переходять права та обов'язки наймодавця. А тому відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом до ОСОБА_2 перейшли права та обов'язки орендодавця.

У судовому засіданні встановлено факт укладення 01 січня 2015 року між орендарем ФГ Шеклео в особі голови Шекери Олексія Володимировича, та орендодавцем ОСОБА_6 договору оренди належної ОСОБА_6 земельної ділянки, договір оренди зареєстровано у Державному реєстрі земель 06 червня лютого 2015 року (а.с. 12). Договір оренди вважаються укладеним, оскільки сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Як вбачається із матеріалів справи з часу набрання чинності укладеним договором оренди 06 червня 2015 року між орендарем та орендодавцем з 2015 року виникли спірні питання у зв'язку порушенням пункту 9 Договору оренди - з невиплатою орендної плати за 2015, 2016 та 2017 роки (а.с. 5). Спірні питання, які виникли у зв'язку з невиплати орендної плати за 2015, 2016 та 2017 роки, не вирішено. За юридичною адресою ФГ Шеклео - с. Новопетрівка, вул. Карлі Маркса №28 підприємство не існує, голова ФГ Шекера Олексій Володимирович вибув за межі району, про своє місце перебування орендодавця не інформував.

Відповідно до п. 9 договору оренди розмір орендної плати встановлено у грошовій формі - 3% від грошової оцінки земельної ділянки на рік або ж у відробітковій чи натуральній формі за домовленістю (а.с. 7), в розмір орендної плати входить прибутковий податок.

Відповідно до п. 11 Договору орендна плата вноситься у такі строки: до 30 листопада щороку.

Пунктом 14 Договору передбачено, що у разі невнесення орендної плати у строки, визначені договором, справляється пеня у розмірі подвійної ставки НБУ від несплаченої суми за кожний день прострочення (а.с. 8).

Згідно із ч. 1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Оголошення про виклик відповідача представника орендаря ФГ Шеклео в особі голови Шекери Олексія Володимировича у судове засідання розміщено на офіційному веб-потралі судової влади (а.с. 37), але відзив від відповідача на позов до суду не надійшов, представник підприємства не повідомив про причини своєї неявки в судове засідання, тому до ч. 8 ст. 128 ЦПК України судова повістка вважається належним чином вручена відповідачу.

Згідно із ч. 1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 20 Закону України Про оренду землі договір оренди землі підлягає державній реєстрації та на підставі ч. 1 ст. 210, ч. 3 ст. 640 ЦК України, ч. 2 ст. 125 ЗК України й ст. 18 Закону України Про оренду землі є укладеним з моменту його державної реєстрації.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону України Про оренду землі орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Відповідно до ст. 21 зазначеного закону розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.

Систематична несплата орендної плати відповідно до п. д ст. 141 ЗК України є підставою припинення права користування земельною ділянкою.

З довідки Новопетрівської сільської ради № 214 від 21 березня 2018 року на території сільської ради зареєстровано фермерське господарство Шеклео за адресою: село Новопетрівка, вул. Таврійська (К.Маркса), № 28. З жовтня 2016 року голова ФГ Шекера О.В., який проживав в селі без реєстрації, вибув з села, фермерське господарство не дії, земельні ділянки не обробляються, податки не сплачуються (а.с. 15)..

Суд приходить до висновку, що представником позивача у судовому засіданні доведено факт, що починаючи з 2015 року орендар ФГ Шеклео , в особі голови Шекери Олексія Володимировича не виконує взяті на себе зобов'язання по цільовому використанню орендованої земельної ділянки та своєчасній виплаті орендної плати, місце перебування керівництва підприємства не відоме.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону України Про оренду землі орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Відповідно до ст. 21 зазначеного закону розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.

Систематична несплата орендної плати відповідно до п. д ст. 141 ЗК України є підставою припинення права користування земельною ділянкою.

Відповідно до ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за згодою сторін чи за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Відповідно до п. 39 допускається розірвання договору оренди, укладеного між сторонами 01 січня 2011 року в односторонньому порядку.

Умовами розірвання договору в односторонньому порядку є: несплата орендної плати у встановлені строки.

Відповідно до ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за згодою сторін чи за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Враховуючи зазначені обставини, суд приходить до висновку, що позов представника орендодавця ОСОБА_2 - ОСОБА_3 до орендаря ФГ Шеклео , в особі голови Шекери Олексія Володимировича про розірвання укладеного 01 січня 2015 року та зареєстрованого у Державному реєстрі земель 06 червня 2015 року договору оренди землі (кадастровий номер НОМЕР_1), площею 6,67 га, розташованої на території Сірогозької сільської ради Нижньосірогозького району Херсонської області підлягає задоволенню, оскільки орендарем ФГ Шеклео , в особі голови Шекери Олексія Володимировича допущено порушення істотних умов договору оренди - систематична невиплата орендної плати.

На підставі зазначеного, керуючись п. 9, 14, 37 укладеного 01 січня 2015 року договору оренди між орендарем ФГ Шеклео в особі голови Шекери Олексія Володимировича, та орендодавцем ОСОБА_6, ст. 526, 530, 638, 651 ЦК України, ст. 6, 13-18, 21-24,25, 32 ЗУ Про оренду землі , ст. 21,22, 23, 124, 152, 158, 160, 162, 211 ЗК України; Указу Президента України Про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок та земельних часток (паїв) № 725/08 від 19.08.2008 року; п.9 Постанови КМУ №2073 від 25.12.1998 року Про затвердження порядку державної реєстрації договорів оренди , керуючись ст. 141, 263-265,274-282 ЦПК України суд

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_2 задовольнити.

Розірвати Договір оренди земельної ділянки площею 6,67 гектарів, розташованої на території Сірогозької сільської ради Нижньосірогозького району Херсонської області, укладений 01 січня 2015 року між орендарем ФГ Шеклео в особі голови Шекери Олексія Володимировича, та орендодавцем ОСОБА_6, зареєстрований у Державному реєстрі земель за 06 червня 2015 року кадастровий номер НОМЕР_1.

Копію не набравшого чинності заочного рішення надіслати на адресу відповідача ФГ Шеклео , в особі голови Шекери Олексія Володимировича.

Ознайомитись з повним текстом судового рішенням, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручене в день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

На рішення можуть бути подані апеляційні скарги протягом 30 днів з дня його складення через суд першої інстанції до апеляційного суду Херсонської

Суддя: В. М. Панкєєв

СудНижньосірогозький районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення27.11.2018
Оприлюднено28.11.2018
Номер документу78144380
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —659/1050/18

Рішення від 27.11.2018

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Панкєєв В. М.

Ухвала від 13.11.2018

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Панкєєв В. М.

Ухвала від 30.10.2018

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Панкєєв В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні