Рішення
від 22.11.2018 по справі 234/13382/18
КРАМАТОРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 234/13382/18

Провадження № 2/234/3570/18

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 листопада 2018 року місто Краматорськ

Краматорський міський суд Донецької області в складі:

головуючого судді Кравченко О.Ю.,

секретар судового засідання Куцик Н.Є.,

справа №234/13382/18

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 районної адміністрації Макіївської міської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до відповідача ОСОБА_2 районної адміністрації Макіївської міської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. Позовні вимоги обґрунтував тим, що 22 вересня 2016 року померла його мати, ОСОБА_3 Після її смерті залишилось спадкове майно, яке складається з ? частки житлового будинку № 12 по вул. Леніна в м. Макіївка-8 Донецької області, земельної ділянки площею 0,0407га кадастровим номером 1413500000:04:002:0780 та суми її пенсії, що не була одержана нею за життя. Мати позивача за своє життя заповіт не складала, позивач є єдиним спадкоємцем за законом, інших родичів (спадкоємців) не має. 22.08.2018 року, позивач звернувся до нотаріуса для прийняття спадщини, але йому відмовили в прийнятті спадщини у зв'язку з пропуском строку на прийняття спадщини. Після смерті матері ОСОБА_3, позивач не мав змоги виїхати з тимчасово непідконтрольній території із-за труднощів з перетином блокпостів, наявності бойових дій, які представляли загрозу для його життя, тобто мав складнощі у вільному переміщенні. Також, оскільки мати померла в м.Макіївка, то позивачем витрачений час для встановлення факту смерті за рішенням суду та отриманням свідоцтва про смерть. Такі обставини, унеможливлювали його звернення до нотаріальної контори відповідно до чинного законодавства, вважає поважними. Просить визначити йому додатковий строк терміном три місяці з дня набрання рішенням законної сили для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті його матері - ОСОБА_3, яка померла 22 вересня 2016 року, пропущений з поважних причин.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з'явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутність, просив задовольнити позовні вимоги, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином. Відзив на позовну заяву суду не надав.

Оскільки відповідачем не було надано відзиву на позов, тому суд приймає до уваги лише надані докази позивачем.

Відповідно до ч. 1 ст. 280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1)відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з'явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

На підставі ст. 280 ЦПК України суд вважає за можливе розглянути справу на підставі наявних матеріалів, ухваливши заочне рішення. Позивач не заперечує проти такого вирішення справи, про що зазначив у позовній заяві.

Проаналізувавши зібрані в справі докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 є сином ОСОБА_3, що підтверджується копією свідоцтва про народження (а.с.7)

ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, померла 22 вересня 2016 року у віці 79 років у м. Макіївка, Донецька область, Україна, що підтверджується копією свідоцтва про смерть ІІ-НО № 027574 (а.с.12).

Постановою приватного нотаріуса Добропільського районного нотаріального округу Донецької області від 22.08.2018 року позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_3, у зв'язку з пропущенням строку на подання заяви про прийняття спадщини (а.с.18).

Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 09.10.2018 року, отриманої від Першої краматорської Державної нотаріальної контори, відкрита в провадженні приватного нотаріуса Добропільського районного нотаріального округу Донецької області ОСОБА_4, за № 105/2018, за заявою ОСОБА_1 (а.с.30,31).

Як встановлено у судовому засіданні позивач, ОСОБА_5, яка відповідно до ст.1261 ЦК України є спадкоємцем першої черги за законом, на час відкриття спадщини не проживала із спадкодавцем, у строк визначений статтею 1270 ЦК України, не звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини чи відмову від спадщини після померлої матері, ОСОБА_6

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини; спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою; для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов'язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини суд визнав поважними.

Суд вважає наведені позивачем причини пропуску строку для прийняття спадщини після смерті бабусі, поважними та вважає за можливе визначити позивачу додатковий строк для прийняття спадщини.

Враховуючи, що прийняття спадщини є правом особи, а позивач в інший спосіб захистити своє право не може, ніж звернутися до суду, то позовні вимоги підлягають задоволенню, з визначенням двомісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини. Суд вважає такий строк достатнім для реалізації позивачем права на подання заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст.12-13, 76-79, 81, 141, 259, 263-265, 273, 280-282 ЦПК України, ст.1272 ЦК України,-

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1, АДРЕСА_1) до ОСОБА_2 районної адміністрації Макіївської міської ради (ЄДРПОУ 26221425, адреса: 86155, Донецька область, м.Макіївка, вул. Репіна, буд.4) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1, АДРЕСА_1) додатковий строк - два місяці з дня набрання рішенням законної сили, для прийняття спадщини після смерті матері, ОСОБА_3, яка померла 22 вересня 2016 року в м. Макіївка, Донецька область, Україна.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного суду через Краматорський міський суд.

Суддя Краматорського міського суду ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення22.11.2018
Оприлюднено29.11.2018
Номер документу78152652
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —234/13382/18

Рішення від 22.11.2018

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Кравченко О. Ю.

Ухвала від 01.10.2018

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Кравченко О. Ю.

Ухвала від 04.09.2018

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Кравченко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні