Ухвала
від 27.11.2018 по справі 1640/3291/18
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про закриття провадження у справі

27 листопада 2018 рокум. ПолтаваСправа № 1640/3291/18

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Чеснокової А.О.,

за участю:

секретаря судового засідання - Кривошапки Н.А.

представників позивача - Драпак Л.О., Головко Л.С.

представника відповідача - Сухорукової О.А.

розглянувши в порядку спрощеного провадження справу за адміністративним позовом Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Полтавській області до Лобачівського навчально-виховного комплексу "Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів-дитячий садок" Решетилівської районної ради Полтавської області про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю), -

В С Т А Н О В И В:

18 вересня 2018 року позивач Головне управління ДСНС України в Полтавській області звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Лобачівського НВК "Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів-дитячий садок" Решетилівської районної ради Полтавської області про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду у вигляді повного зупинення експлуатації будівлі НВК за адресою: Полтавська область, Решетилівський район, с. Лобачі, вул. Миру, 22, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 20 вересня 2018 року вищевказану позовну заяву прийнято до розгляду, у справі відкрито провадження, справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 01 жовтня 2018 року задоволено клопотання представника позивача, справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін, призначено судове засідання до розгляду справи по суті на 16 жовтня 2018 року.

27 листопада 2018 року Головним управлінням ДСНС України в Полтавській області подано заяву про відмову від адміністративного позову та повернення п'ятдесяти відсотків судового збору, мотивовану усуненням відповідачем після подання до суду позовної заяви порушень, які стали підставою для звернення позивача до суду.

Представники позивача у судовому засіданні підтримали вказану вище заяву та просили її задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засіданні проти закриття провадження у справі не заперечував.

Вирішуючи заяву позивача про відмову від позову та повернення п'ятдесяти відсотків судового збору, суд дійшов таких висновків.

Частиною першою статті 189 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Згідно вимог частини третьої статті 189 Кодексу адміністративного судочинства України про прийняття відмови від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі. У разі часткової відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі щодо частини позовних вимог.

За змістом частини п'ятої статті 189 Кодексу адміністративного судочинства України суд не приймає відмови від позову, визнання позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії позивача або відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Частиною третьою статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи те, що дії позивача щодо відмови від позову не суперечать закону та не порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси, суд вважає за можливе прийняти відмову позивача від позову.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від адміністративного позову і відмову прийнято судом.

Отже, суд приходить висновку про наявність правових підстав для закриття провадження у справі.

За правилами частини другої статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету. Ухвала суду про закриття провадження у справі може бути оскаржена.

Згідно з частиною першою статті 142 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п'ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Частиною третьою статті 7 Закону України "Про судовий збір" також передбачено, що у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Суд враховує, що у розумінні частини другої статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд справи по суті за правилами спрощеного позовного провадження починається з відкриття першого судового засідання.

Зважаючи на те, що клопотання позивача про відмову від позову подано після відкриття першого судового засідання у справі № 1640/3291/18, тобто після початку розгляду зазначеної справи по суті, то підстави для повернення судового збору на цій стадії відсутні.

На підставі викладеного, керуючись статтями 142, 189, 238, 243, 256, 262, 294 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання позивача в частині відмови від позову задовольнити.

Провадження у справі за позовом Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Полтавській області (вул. М. Бірюзова, 26/1, м. Полтава, Полтавська область, 36000, код ЄДРПОУ 38610079) до Лобачівського навчально-виховного комплексу "Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів-дитячий садок" Решетилівської районної ради Полтавської області (с. Лобачі, Решетилівський район, Полтавська область, 38420, код ЄДРПОУ 23542241 ) про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) - закрити.

Клопотання в частині стягнення з відповідача п'ятдесяти відсотків судового збору залишити без задоволення.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Роз'яснити, що повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала суду може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п'ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України від 03.10.2017 № 2147-VIII.

Суддя А.О. Чеснокова

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.11.2018
Оприлюднено29.11.2018
Номер документу78157148
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1640/3291/18

Ухвала від 27.11.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.О. Чеснокова

Ухвала від 01.10.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.О. Чеснокова

Ухвала від 20.09.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.О. Чеснокова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні