Ухвала
від 28.11.2018 по справі 467/1301/18
АРБУЗИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 467/1301/18

6/467/66/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.11.2018 року Арбузинський районний суд

Миколаївської області у складі:

головуючого - судді Кірімової О.М.,

секретаря Сіваченко Ю.І.,

розглянувши подання Арбузинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України керівника боржника - юридичної особи без вилучення паспортного документа,

ВСТАНОВИВ:

Заступник начальника Арбузинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області ОСОБА_1 звернувся до суду з поданням про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України керівника боржника - юридичної особи без вилучення паспортного документа в якому просить тимчасово обмежити у праві виїзду за кордон ОСОБА_2 до повного та фактичного виконання боржником виконавчого документа, посилаючись на те, що на виконанні знаходиться виконавче провадження № 53991336 з виконання наказу Господарського суду Миколаївської області № 915/211/17, виданого 25.04.2017 року, про стягнення з ПП Будтранссервіс-Строй на користь Костянтинівської селищної ради Арбузинського району Миколаївської області збитків в розмірі 82593 грн. 05 коп.

Державний виконавець просить обмежити керівника ПП Будтранссервіс-Строй ОСОБА_2 у праві виїзду з України без вилучення паспортного документа, посилаючись на те, що боржником рішення суду до теперішнього часу не виконано, боржник ухиляється від його виконання, не вживає заходів щодо виконання рішення за рахунок належного йому майна і доходів. Разом з цим зазначається, що залишок боргу станом на 20.11.2018 року становить 66960 грн. 23 коп.

Від представника Арбузинського РВ ДВС ГТУЮ у Миколаївській області до судового засідання надійшла заява, згідно якої він підтримав подання та просив суд слухання у справі провести за його відсутності.

Керівник ПП Будтранссервіс-Строй , будучи належним чином повідомлений про час та місце слухання справи, в судове засідання не з'явився.

Дослідивши подання, вивчивши надані суду письмові докази, суд приходить до наступного.

Як вбачається із матеріалів справи, на примусовому виконанні у Арбузинському РВ ДВС ГТУЮ у Миколаївській області знаходиться виконавче провадження № 53991336 з виконання наказу Господарського суду Миколаївської області № 915/211/17, виданого 25.04.2017 року, про стягнення з ПП Будтранссервіс-Строй на користь Костянтинівської селищної ради Арбузинського району Миколаївської області збитків в розмірі 82593 грн. 05 коп.

Державним виконавцем Арбузинського РВ ДВС ГТУЮ у Миколаївській області 22.05.2017 року винесено постанову про відкриття виконавчого провадження № 53991336 про примусове виконання наказу Господарського суду Миколаївської області № 915/211/17, виданого 25.04.2017 року.

Вжитими заходами примусового виконання рішень встановлено, що керівником ПП Будтранссервіс-Строй є ОСОБА_2

Відповідно до копії відповіді Державної фіскальної служби України № НОМЕР_1 від 24.05.2017 року, направлених на запит державного виконавця про номери рахунків, відкритих юридичними особами та/або фізичними особами підприємцями зазначається, що юридичною особою з кодом ЄДРПОУ 37564624 відкрито три банківські рахунки в АТ ПриватБанк , з зазначенням відповідних номерів банківських рахунків.

Згідно копії постанови державного виконавця Арбузинського РВ ДВС ГТУЮ у Миколаївській області від 19.06.2017 року накладено арешт на грошові кошти, що містяться на рахунках 26044053202763, 26055060883045, 26004060895545 та всіх інших відкритих рахунках, а також на кошти на рахунках, що будуть відкриті після винесення постанови про арешт коштів боржника, крім коштів, що містяться на рахунках накладення арешту та/або звернення стягнення на які заборонено законом, та належать ПП Будтранссервіс-Строй , код ЄДРПОУ 37564624.

У відповідності до копії інформаційної довідки з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон на відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна від 25.05.2017 року зазначено відомості по майно, яке належить ПП Будтранссервіс-Строй на праві власності.

Відповідно до копії постанови державного виконавця Арбузинського РВ ДВС ГТУЮ у Миколаївській області від 13.03.2018 року накладено арешт на все майно, що належить боржнику ПП Будтранссервіс-Строй , код ЄДРПОУ 37564624.

Згідно копії акту державного виконавця від 30.10.2018 року зазначається, що при виїзді за адресою: смт. Костянтинівка, вул. Синявського, 59 встановлено, що ПП Будтранссервіс-Строй за вказаною адресою свою діяльність не веде. За зазначеною адресою знаходиться занедбаний недобудований будинок.

У відповідності до копії постанови про опис та арешт майна від 30.10.2018 року державним виконавцем проведено опис та накладено арешт на нерухоме майно - приміщення контори за адресою: Арбузинський район, смт. Костянтинівка, вул. Антіпіна, 2а. При цьому зазначається, що представники боржника при описі та арешті майна були відсутні.

Відповідно до ст. 33 Конституції України право кожного вільно залишати територію України може бути обмежене лише законом.

Статтею 441 ЦПК України передбачено, що тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення або рішення інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), якщо така особа ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на неї відповідним рішенням, на строк до виконання зобов'язань за рішенням, що виконується у виконавчому провадженні.

У відповідності до ст. 18 Закону України Про виконавче провадження у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду, за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов'язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

Однак, особа, яка має невиконані зобов'язання, не може вважаться винною в ухиленні, поки не буде доведено протилежне.

Відповідно до положення ст. 12 ЦПК наявність умислу та обставини, які є предметом посилання суб'єкта подання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України як на підставу його вимог, підлягають доведенню. Зокрема, задоволення такого подання можливе лише за умови доведення факту ухилення боржника від виконання зобов'язання.

На момент звернення до суду з поданням факт ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, повинен вже відбутися і бути об'єктивно наявним та вбачатися з матеріалів виконавчого провадження.

При цьому слід зазначити, що ст. 441 ЦПК України не передбачено можливість тимчасового обмеження у праві виїзду керівника боржника - юридичної особи за межі України.

Оскільки державним виконавцем в поданні заявлено вимогу про тимчасове обмеження у праві виїзду керівника боржника - юридичної особи за межі України, що не відповідає вимогам ст. 441 ЦПК України, суд дійшов до висновку про те, що в задоволенні подання слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 260, 441 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні подання Арбузинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України керівника боржника - юридичної особи без вилучення паспортного документа - відмовити.

Апеляційна скарга подається до Миколаївського апеляційного суду протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Арбузинського

районного суду ОСОБА_3

СудАрбузинський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення28.11.2018
Оприлюднено29.11.2018
Номер документу78173913
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —467/1301/18

Ухвала від 28.11.2018

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 21.11.2018

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні