Ухвала
від 26.11.2018 по справі 751/6608/18
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/6608/18

Провадження №1-кс/751/3530/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 листопада 2018 року місто Чернігів

Слідчий суддяНовозаводського районногосуду м.Чернігова ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС 1-го ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_3 , погоджене процесуальним прокурором у кримінальному провадженні прокурором відділу прокуратури Чернігівської області ОСОБА_4 , про проведення комплексної судової криміналістичної експертизи нафтопродуктів і пально-мастильних матеріалів, в рамках кримінального провадження внесеного 22.12.2017 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32017270000000085, за ознаками складу злочинів передбачених ч. 1, ч. 3 ст. 204 КК України,

В с т а н о в и в:

Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Чернігівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 32017270000000085 за фактом збуту незаконно виготовлених нафтопродуктів та пально-мастильних матеріалів виготовлених з недоброякісної сировини.

Досудовим розслідування встановлено, що з УСБУ в Чернігівській області надійшли матеріали, згідно яких через мережі автозаправних станцій на території м. Прилуки, Прилуцького району, с.м.т. Варва та с.м.т. Срібне Чернігівської області здійснюється збут незаконно виготовлених нафтопродуктів та пально-мастильних матеріалів виготовлених з недоброякісної сировини, що спричиняє тяжкі наслідки для автовласників та призводить до завдання шкоди автомобілям.

Допитані 07.02.2018 та 07.09.2018 в якості свідків гр. ОСОБА_5 та гр. ОСОБА_6 показали, що підтверджують інформацію викладену ними в заявах від 19.12.2017 та зазначили, що реалізація незаконно виготовлених нафтопродуктів та пально-мастильних матеріалів виготовлених з недоброякісної сировини, що спричиняє тяжкі наслідки для автовласників та призводить до завдання шкоди автомобілям, здійснюється на автозаправних станціях серед яких автозаправні станції розташовані за адресами АДРЕСА_1 , Ладанська селищна рада, Автодорога «Прилуки-Варва-Срібне-Обухове» (17 км.+340 м.)

14.11.2018, на підставі ухвал слідчого судді Новозаводського районного суду м. Чернігова від 31.10.2018 проведені тимчасові доступи до речей і документів ТОВ «Мавекс Оіл» (код ЄДРПОУ 42054247) за адресами Чернігівська область, с.м.т. Варва, вул. Космонавтів, 2-А, Чернігівська область, Прилуцький район, Ладанська селищна рада, Автодорога «Прилуки-Варва-Срібне-Обухове» (17 км.+340 м.), в ході яких вилучено зразки нафтопродуктів та пально-мастильних матеріалів.

На підставі вищевказаного, з метою всебічного, повного і неупереджено дослідження обставин кримінального провадження, надання їм належної правової оцінки та забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, виникла необхідність призначення експертизи нафтопродуктів та пально-мастильних з метою встановлення їх якості та законності виготовлення.

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Згідно з ч. 1 ст. 243 КПК України експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Відповідно до ч.1 ст. 244 КПК України у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

У відповідності до ст. 1 Закону України «Про судову експертизу» від 25.02.1994 № 4038-XII (Із змінами і доповненнями), судова експертиза це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів досудового розслідування чи суду.

Згідно п.п. 1.2.1., п.п. 1.2.11. «Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень» затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5 (Із змінами і доповненнями), одним із основних видів експертизи є криміналістична експертиза нафтопродуктів і пально-мастильних матеріалів. Комплексною є експертиза, що проводиться із застосуванням спеціальних знань різних галузей науки, техніки або інших спеціальних знань (різних напрямів у межах однієї галузі знань) для вирішення одного спільного (інтеграційного) завдання (питання). До проведення таких експертиз у разі потреби залучаються як експерти експертних установ, так і фахівці установ та служб (підрозділів) інших центральних органів виконавчої влади або інші фахівці, що не працюють у державних спеціалізованих експертних установах.

У ході досудового розслідування виникла необхідність з`ясування обставин, що мають значення для даного кримінального провадження, у зв`язку з чим необхідні спеціальні знання в області нафтопродуктів та пально-мастильних матеріалів.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд даного клопотання без його участі.

У відповідності до положень ст. 107 КПК України фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого є обґрунтованим і підлягає задоволенню, оскільки для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Керуючись 242, 243, 244 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

Доручити судовим експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (код ЄДРПОУ 2883096, м. Київ, вул. Смоленська, 6) із використанням можливостей, обладнання та експертів Департаменту податкових та митних експертиз ДФС (код ЄДРПОУ 39925301 м. Київ, просп. Степана Бандери, буд. 8, корп. 8) проведення комплексної судової криміналістичної експертизи нафтопродуктів і пально-мастильних матеріалів, в рамках кримінального провадження внесеного 22.12.2017 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32017270000000085, за ознаками складу злочинів передбачених ч. 1, ч. 3 ст. 204 КК України.

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1. До якого виду, сорту, марки, роду відносяться зразки рідин надані на експертизу?

2. Чи належать надані на експертизу зразки рідин до нафтопродуктів і пально-мастильних матеріалів?

3. Чи відповідають надані на експертизу зразки рідин вимогам і нормам показників ДСТУ 7687:2015 «Бензини автомобільні Євро. Технічні умови»

4. Чи відповідають надані на експертизу зразки рідин вимогам і нормам показників інших ДСТУ (ГОСТ) та ТУ? Якщо так, то яким саме?

5. Чи відповідають надані на експертизу зразки рідин вимогам і нормам показників «Технічного регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2013 № 927?

6. Чи відповідають надані на експертизу зразки рідин згідно з Державним Класифікатором Продукції та Послуг ДК 016:2010 коду ДКПП 19.20.23, коду ДКПП 19.20.26, загальному коду ДКПП 06? Якщо ні то якій позиції ДКПП відповідають надані на експертизу зразки рідин?

7. Чи відповідають надані на експертизу зразки рідин коду товару (продукції) згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) коду УКТ ЗЕД 2710 11 11 00, коду УКТ ЗЕД 2710 19 45 00, коду УКТ ЗЕД 2709 00? Якщо ні то якому коду УКТ ЗЕД відповідають надані на експертизу зразки рідин?

8. Чи належать надані на експертизу зразки рідин до підакцизної групи товарів?

9. Які фізико-хімічні властивості та показники наданих на експертизу зразків рідин, який їх хімічний склад та чи наявні в них сторонні домішки?

10. Чи виготовлені надані на експертизу зразки рідин шляхом змішування або додавання наступних компонентів: бензин А-92 (та його різновиди), бензин А-95 (та його різновиди), дизельне пальне ДП (та його різновиди), деетанпропанбутанізований конденсат, дистилят газового конденсату, компонент дизельного палива, ізопентанова фракція, бензин газовий стабільний, абсорбент газоконденсатний, лігроїно-газойлева фракція, вуглеводна бензино-лігроїнові фракція, гліцерин технічний, суміші ациклічних вуглеводів стабілізовані, інших компонентів, хімічних речовин, присадок? Якщо так, то у якій пропорції, чи відповідає хімічний склад, пропорція, процес виготовлення процесу виготовлення, пропорціям, формулам по виробництву бензинів марки А-92 (та його різновидів), бензинів марки А-95 (та його різновидів), дизельного пального ДП (та його різновидів)?

11. Чи відповідають компоненти, з яких виготовлені надані на експертизу зразки рідин стандартам, нормам і технічним умовам установленим для нафтопродуктів і пально-мастильних матеріалів?

12. Чи мають надані на експертизу зразки рідин спільну родову (групову) належність?

13. У який спосіб (промисловий, кустарний) виготовлені надані на експертизу зразки рідин?

14. Чи підлягають вищезазначені рідини подальшій реалізації в якості нафтопродуктів і пально-мастильних матеріалів?

15. Чи підлягають вищезазначені рідини подальшій переробці?

16. Чи підлягають вищезазначені рідини подальшій утилізації, або знищенню?

Для дослідження експертам надати:

Об`єкт (зразок) № 1 прозора скляна банка місткістю три літри закупорена гвинтовою металевою кришкою та поміщена в поліетиленовий пакет чорного кольору, в якій міститься рідина з характерним запахом нафтопродуктів (бензин марки «А-95+» у кількості 3 літри), вилучений на автозаправній станції ТОВ «Мавекс Оіл» за адресою Чернігівська область, Прилуцький район, Ладанська селищна рада, Автодорога «Прилуки-Варва-Срібне-Обухове» (17 км.+340 м.), 14.11.2018 протоколом тимчасового доступу до речей і документів, опечатаний паперовою биркою з підписами оперуповноваженого, спеціаліста, понятих, гр. ОСОБА_7 та відбитком печатки СУФР ГУ ДФС у Чернігівській області.

Об`єкт (зразок) № 1 прозора скляна банка місткістю три літри закупорена гвинтовою металевою кришкою та поміщена в поліетиленовий пакет чорного кольору, в якій міститься рідина з характерним запахом нафтопродуктів (бензин марки «А-92» у кількості 3 літри), вилучений на автозаправній станції ТОВ «Мавекс Оіл» за адресою Чернігівська область, Прилуцький район, Ладанська селищна рада, Автодорога «Прилуки-Варва-Срібне-Обухове» (17 км.+340 м.), 14.11.2018 протоколом тимчасового доступу до речей і документів, опечатаний паперовою биркою з підписами оперуповноваженого, спеціаліста, понятих, гр. ОСОБА_7 та відбитком печатки СУФР ГУ ДФС у Чернігівській області.

Об`єкт (зразок) № 1 прозора скляна банка місткістю три літри закупорена гвинтовою металевою кришкою та поміщена в поліетиленовий пакет чорного кольору, в якій міститься рідина з характерним запахом нафтопродуктів (бензин марки «А-95» у кількості 3 літри), вилучений на автозаправній станції ТОВ «Мавекс Оіл» за адресою Чернігівська область, Прилуцький район, Ладанська селищна рада, Автодорога «Прилуки-Варва-Срібне-Обухове» (17 км.+340 м.), 14.11.2018 протоколом тимчасового доступу до речей і документів, опечатаний паперовою биркою з підписами оперуповноваженого, спеціаліста, понятих, гр. ОСОБА_7 та відбитком печатки СУФР ГУ ДФС у Чернігівській області.

Об`єкт (зразок) № 1 прозора скляна банка місткістю три літри закупорена гвинтовою металевою кришкою та поміщена в поліетиленовий пакет чорного кольору, в якій міститься рідина з характерним запахом нафтопродуктів (дизельне пальне «ДП» у кількості 3 літри), вилучений на автозаправній станції ТОВ «Мавекс Оіл» за адресою Чернігівська область, Прилуцький район, Ладанська селищна рада, Автодорога «Прилуки-Варва-Срібне-Обухове» (17 км.+340 м.), 14.11.2018 протоколом тимчасового доступу до речей і документів, опечатаний паперовою биркою з підписами оперуповноваженого, спеціаліста, понятих, гр. ОСОБА_7 та відбитком печатки СУФР ГУ ДФС у Чернігівській області.

Об`єкт (зразок) № 1 прозора скляна банка місткістю три літри закупорена гвинтовою металевою кришкою та поміщена в поліетиленовий пакет чорного кольору, в якій міститься рідина з характерним запахом нафтопродуктів (бензин марки «А-95+» у кількості 3 літри), вилучений на автозаправній станції ТОВ «Мавекс Оіл» за адресою Чернігівська область, с.м.т. Варва, вул. Космонавтів, 2-А, 14.11.2018 протоколом тимчасового доступу до речей і документів, опечатаний паперовою биркою з підписами оперуповноваженого, спеціаліста, понятих, гр. ОСОБА_7 та відбитком печатки СУФР ГУ ДФС у Чернігівській області.

Об`єкт (зразок) № 1 прозора скляна банка місткістю три літри закупорена гвинтовою металевою кришкою та поміщена в поліетиленовий пакет чорного кольору, в якій міститься рідина з характерним запахом нафтопродуктів (бензин марки «А-92» у кількості 3 літри), вилучений на автозаправній станції ТОВ «Мавекс Оіл» за адресою Чернігівська область, с.м.т. Варва, вул. Космонавтів, 2-А, 14.11.2018 протоколом тимчасового доступу до речей і документів, опечатаний паперовою биркою з підписами оперуповноваженого, спеціаліста, понятих, гр. ОСОБА_7 та відбитком печатки СУФР ГУ ДФС у Чернігівській області.

Об`єкт (зразок) № 1 прозора скляна банка місткістю три літри закупорена гвинтовою металевою кришкою та поміщена в поліетиленовий пакет чорного кольору, в якій міститься рідина з характерним запахом нафтопродуктів (бензин марки «А-95» у кількості 3 літри), вилучений на автозаправній станції ТОВ «Мавекс Оіл» за адресою Чернігівська область, с.м.т. Варва, вул. Космонавтів, 2-А, 14.11.2018 протоколом тимчасового доступу до речей і документів, опечатаний паперовою биркою з підписами оперуповноваженого, спеціаліста, понятих, гр. ОСОБА_7 та відбитком печатки СУФР ГУ ДФС у Чернігівській області.

Об`єкт (зразок) № 1 прозора скляна банка місткістю три літри закупорена гвинтовою металевою кришкою та поміщена в поліетиленовий пакет чорного кольору, в якій міститься рідина з характерним запахом нафтопродуктів (дизельне пальне «ДП» у кількості 3 літри), вилучений на автозаправній станції ТОВ «Мавекс Оіл» за адресою Чернігівська область, с.м.т. Варва, вул. Космонавтів, 2-А, 14.11.2018 протоколом тимчасового доступу до речей і документів, опечатаний паперовою биркою з підписами оперуповноваженого, спеціаліста, понятих, гр. ОСОБА_7 та відбитком печатки СУФР ГУ ДФС у Чернігівській області.

Відповідно до п. 3 ч. 5 ст. 69 КПК України дозволити експертам часткове або повне знищення (витрачання, пошкодження) об`єктів дослідження експертизи та зміну їх властивостей у тій мірі, в якій це необхідно для дослідження.

В разі необхідності надати експертам для ознайомлення матеріали кримінального провадження № 32017270000000085, що стосуються даної експертизи.

Висновок експерта передати стороні, за клопотанням якої здійснювалась експертиза.

Копії ухвал направити експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України та експертам Департаменту податкових та митних експертиз ДФС для проведення комплексної судової криміналістичної експертизи нафтопродуктів і пально-мастильних матеріалів.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України, за дачу завідомо неправдивого висновку або відмову від виконання покладених на нього обов`язків.

Будь які клопотання з приводу виконання вказаної експертизи по матеріалах кримінального провадження направляти на адресу СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді, та є обов`язковою до виконання на всій території України.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.11.2018
Оприлюднено02.03.2023

Судовий реєстр по справі —751/6608/18

Ухвала від 26.11.2018

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Деркач О. Г.

Ухвала від 28.11.2018

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Деркач О. Г.

Ухвала від 26.11.2018

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Деркач О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні