Ухвала
від 27.11.2018 по справі 712/14555/18
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Ухвала

Іменем України

Справа №712/14555/18

Провадження №1-кс/712/7312/18

27 листопада 2018 року м. Черкаси

Слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 розглянув внесене по кримінальному провадженню №12018251010007620 від 02.11.2018р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.273 КК України слідчим СВ Черкаського відділу поліції Головного Управління Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_4 і погоджене прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_3 клопотання про проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

27 листопада 2018 року до Соснівського районного суду м. Черкаси звернулася слідчий СВ Черкаського відділу поліції Головного Управління Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_4 з клопотанням про проведення обшуку за погодженням з прокурором ОСОБА_3 .

Клопотання мотивує тим, що слідчим відділом Черкаського відділу поліції Головного управління національної поліції здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018251010007620 від 02.11.2018 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 273 КК України за наступними обставинами.

До Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області надійшла заява ОСОБА_5 про те, що на території Черкаської області та м.Черкаси існує мережа нелегальних автозаправочних станцій та автогазозаправочних пунктів, які здійснюють свою діяльність з порушенням норм чинного законодавства, чим створюють загрозу життю працівників та населенню.

Будучи допитаним в якості свідка, за обставинами кримінального провадження №12018251010007620 від 02.11.2018 ОСОБА_5 вказав, що в силу свого географічного положення Черкаська область є транспортним коридором через центр України, та представляє собою мережу транспортних магістралей, вздовж яких розташовано пункти обслуговування та заправки паливно-мастильних матеріалів та газовою сумішшю автотранспортних засобів, зазначений фактор спричинив до зростання мережі нелегальних автозаправних станцій авто-газозаправних пунктів в м. Черкаси, Черкаському районі, які належать та використовуються різними недобросовісними суб`єктами. Заправки встановлюють з порушенням всіх норм безпеки і за відсутності повного пакету дозвільної документації, при значному наварі на продажу пально-мастильних матеріалів та газу деякі суб`єкти не переймаються отриманням дозволів та безпекою своїх працівників, які часто працюють неоформлені в статусі «стажорів», наражаючи на небезпеку інших громадян, які користуються послугами з заправки транспортних засобів на нелегальних заправках, основне джерело незаконного збагачення учасників ринку пально-мастильних матеріалів та газу - відсутність належно оформленої земельної ділянки з відповідним цільовим призначенням, несплата та привласнення коштів несплачених податків (акциз та ПДВ). Частина заправних станцій та пунктів розміщені в місцях, де цем неможливо за будівельними та санітарними, екологічними нормами ( до 50 м від будівель, до 3-м метрів від проїжджої частини - порушення норм безпеки). Корумповані зв`язки бізнесменів-газовиків з органами,котрі повинні вести нагляд та контролювати дотримання законодавства, дають можливість уникати від значних сум штрафів, в першу чергу з боку ДФС та ДАБІ, та інших контролюючих та інспекційних органів. Частина заправок не мають належним чином оформлених документів на землекористування,дозволів на експлуатацію об`єктів підвищеної небезпеки, інших дозвільних документів безперешкодно ведуть підприємницьку діяльність. Власники нелегальних заправок реалізовують паливо без касових апаратів, не оформлюють трудові відносини з працівниками,через що бюджет не отримує значні суми коштів.

Для перевірки фактів, викладених в заяві та показах ОСОБА_5 , скеровані запити до Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області, Управління екології та природних ресурсів Черкаської обласної державної адміністрації, Управління Держпраці у Черкаській області.

Зотриманих відповідейвід вищевказанихустанов вбачається,що у ПП «Ветта-Плюс» (код за ЄДРПОУ 24417590), розташованої за адресою: м. Черкаси вул. Чигиринська, 524,автогазозаправочна станціязнаходиться заадресою: м. Черкаси вул. Чигиринська, 524 та відсутні декларації відповідності матеріально-технічної бази суб`єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки та дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування.

Задля перевірки функціонування автогазозаправочної станції ПП «Ветта-Плюс» (кодза ЄДРПОУ24417590),розташованої заадресою:м.Черкаси вул.Чигиринська,524 був здійснений виїзд за вказаною адресою та здійснено 19.11.2018 року заправку автомобіля газом скраплений на суму 100,01 грн та зафіксовано функціонування АГЗС.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотеки, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкту нерухомого майна, право власності на об`єкти нерухомого майна за адресою: м. Черкаси вул. Чигиринська, 524 зареєстроване на ПП «Андіс-Техно» (код за ЄДРПОУ 38646202 та ПП «Ветта-Плюс» (код за ЄДРПОУ 24417590).

26.10.2018 року з метою попередження, виявлення, припинення, розкриття та розслідування злочинів у сфері нелегальної реалізації нафтопродуктів, діяльності нелегальних АЗС/АГЗП була створена міжвідомча робоча група для розроблення спільних заходів між правоохоронними органами, органами державного нагляду (контролю) та органами місцевого самоврядування щодо виявлення, фіксації та реагування на порушення чинного законодавства у діяльності автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів на території м. Черкаси та Черкаського району, а також вимог законодавства під час постачання, перевезення, реалізації нафтопродуктів, до якої увійшли представники Управління економіки Черкаської районної державної адміністрації, департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради, Управління екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області Державної екологічної інспекції Центрального округу, Черкаського міськрайонного відділу Управління ДСНС України в Черкаській області, відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Черкаського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, Управління державної служби України з питань праці в Черкаській області, інспекційного відділу Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Черкаській області, оперативного управління головного управління Державної фіскальної служби в Черкаській області, відділу протидії незаконному обігу підакцизних товарів оперативного управління головного управління ДФС в Черкаській області, Управління захисту економіки в Черкаській області ДЗЕ Національної поліції України.

Слідчим вказується у клопотанні, що з метою відшукання вказаних у клопотанні речей і докуменів, які можуть мати доказове значення у кримінальному проваддженні № 12018251010007620від 02.11.2018р. - виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем реєстрації тарозташування автогазозаправочноїстанції ПП «Ветта-Плюс» (код за ЄДРПОУ 24417590), розташованої за адресою: м. Черкаси вул. Чигиринська, 524.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив задовольнити заявлені вимоги.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

В свою чергу, ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року встановлює, що кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Водночас відповідно до ч.1 ст.234 Кримінального процесуального кодексу України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Фактичною підставою для проведення обшуку є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення його мети. До них, зокрема, можна віднести достатні відомості про те, що знаряддя кримінального правопорушення або майно (речі й цінності), здобуте у результаті його вчинення, а також інші предмети і документи, що мають значення для розкриття правопорушення чи забезпечення цивільного позову, відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення знаходяться в певному приміщенні або місці чи в якої-небудь особи.

Враховуючивикладене,заслухавши слідчого,дослідивши матеріаликлопотання,слідчий суддяприйшов довисновку,що данеклопотання підлягаєдо задоволення,оскільки прокуроромдоведено наявністьдостатніх підставвважати,що заадресою державної реєстрації таздійснення господарськоїдіяльності ПП «Ветта-Плюс» (кодза ЄДРПОУ24417590),розташованої заадресою:м.Черкаси вул.Чигиринська,524,можуть зберігатися вказані у клопотанні документи - податкові накладніна прибуток (заперіод з01.01.2018року потеперішній час),товарно-транспортнінакладні (заперіод з01.01.2018року потеперішній час),касова книгаза 2018рік;договори натранспортування ПММ(заперіод з01.01.2018року потеперішній час),договори щодопридбання ПММ(заперіод з01.01.2018року потеперішній час),договори цивільно-правовихвідносин зпрацівниками АСЗ,трудові договориз працівникамиАЗС;дозволи навиконання робітпідвищеної небезпеки:дозвіл наексплуатацію (застосування)машин,механізмів,устаткування підвищеної небезпеки,дозвіл навикили забруднюючихречовин в атмосфернеповітря стаціонарнимиджерелами;декларації відповідностіматеріально-технічноїбази суб`єктагосподарювання вимогам законодавства зпитань пожежноїбезпеки,відомості провідпук тазаправку ПММз 01.01.2018року почас діїухвали,договори оренди(суборенди)землі,договори орендизаправних пунктів,договорів орендина приміщення,якіможуть матидоказове значенняпо даномукримінальному провадженню, оскільки можуть міститивідомості про здійсненняслужбовими особами ТОВ "Промтехресурс-Центр" фінансово-господарських операцій з паливно-мастильними матеріалами, які можуть або підвердити, або спростувати наявність порушення правил безпеки вказаною юридичною особою при здійсненні фінансово-господарських операцій з паливно-мастильними матеріалами.

Вказані підставипідтверджуються квитанцією ПП «Ветта-Плюс» (кодза ЄДРПОУ24417590),розташованої заадресою:м.Черкаси вул.Чигиринська,524 від19.11.2018року про відпуск пального, фотографіямиавтогазозаправочної станції,листами державнихорганів щодо проведення перевірокта видачідозвільних документів,довідкою ГУ ДФСв Черкаськоїобласті прореєстрацію ПП «Ветта-Плюс» (код за ЄДРПОУ 24417590), розташованої за адресою: м. Черкаси вул. Чигиринська, 524, протоколом допиту свідка від 19.11.2018 року.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотеки, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкту нерухомого майна, право власності на об`єкти нерухомого майна за адресою: м. Черкаси вул. Чигиринська, 524 зареєстроване на ПП «Андіс-Техно» (код за ЄДРПОУ 38646202 та ПП «Ветта-Плюс» (код за ЄДРПОУ 24417590).

Посилання слідчого на мету обшуку в частині відшукання носіїв інформації, які можуть містити конкретно не визначену інформацію щодо кримінального правопорушення не може бути визнана обгрунтованою, оскільки що мета обшуку не може містити невизначене формулювання обсягу обшуку - речей, які передбачається відшукати в ході обшуку. У випадку, якщо слідчі органи наділяються невиправдано широкими повноваженнями, обшук не буде пропорційним меті розслідування.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 234, 235, 309, 369-372 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Надати дозвіл на проведення обшуку за місцем реєстрації та розташування автогазозаправочної станції ПП «Ветта-Плюс» (код за ЄДРПОУ 24417590), розташованої за адресою: м. Черкаси вул. Чигиринська, 524, власником якої зареєстроване ПП «Ветта-Плюс» (кодза ЄДРПОУ24417590) з метою відшукання та вилучення первинної бухгалтерської документації, а саме: податкових накладних на прибуток (за період з 01.01.2018 року по теперішній час), товарно-транспортних накладних (за період з 01.01.2018 року по теперішній час), касової книги за 2018 рік; договорів на транспортування ПММ (за період з 01.01.2018 року по теперішній час), договорів щодо придбання ПММ (за період з 01.01.2018 року по теперішній час), договорів цивільно-правових відносин з працівниками АСЗ, трудових договорів з працівниками АЗС; дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки: дозвіл на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, дозвіл на викили забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами; декларації відповідності матеріально-технічної бази суб`єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки, відомості про відпук та заправку ПММ з 01.01.2018 року по час дії ухвали, договорів оренди (суборенди) землі, договори оренди заправних пунктів, договорів оренди на приміщення.

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її винесення.

Ухваласуду набираєзаконної силиз моментуїї постановлення,є остаточноюта оскарженнюне підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Повний текст ухвали проголошений 28.11.2018 року о 18 год.30 хв.

Дата ухвалення рішення27.11.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78179367
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —712/14555/18

Ухвала від 27.11.2018

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Ухвала від 27.11.2018

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Ухвала від 27.11.2018

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні