Рішення
від 21.11.2018 по справі 911/1738/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" листопада 2018 р. м. Київ Справа №911/1738/18

Суддя: Грабець С.Ю.

Секретар судового засідання: Абрамова В.Д.

Суд, розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Бориспільської міської ради

до обслуговуючого кооперативу "Гаражно-будівельний кооператив "Бориспільський"

про стягнення заборгованості в сумі 119 152,90 грн.,

за участю представника:

позивача: Яцько В.О. (довіреність від 21.09.2018 року);

відповідача: не з'явився,

ВСТАНОВИВ:

07 серпня 2018 року до Господарського суду Київської області надійшла позовна заява Бориспільської міської ради Київської області (далі - позивач) до обслуговуючого кооперативу "Гаражно-будівельний кооператив "Бориспільський" (далі - відповідач) про стягнення заборгованості в сумі 119 152,90 грн.

В обґрунтування заявлених вимог, позивач послався на порушення відповідачем умов договору оренди землі від 10.11.2011 року, згідно з умовами якого позивач зобов'язувався надати, а відповідач прийняти в строкове платне користування земельну ділянку, загальною площею 2,0800 га, розташовану за адресою: Київська область, місто Бориспіль, вулиця Ясна, 18.

Відповідач орендну плату за користування земельною ділянкою у повному обсязі не сплатив.

Вважаючи, що його права порушені, позивач звернувся до суду, просив стягнути з відповідача борг у сумі 119 152,94 грн.

Ухвалою суду від 07.08.2018 року відкрито провадження в справі та призначено підготовче засідання на 29 серпня 2018 року.

29 серпня 2018 року представник позивача в засіданні заявлені вимоги підтримав, вважав їх обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Представник відповідача у засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, про дату, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Ухвалою суду від 29.08.2018 року продовжено строк підготовчого провадження на тридцять днів, підготовче засідання відкладено на 17 жовтня 2018 року.

Відповідно до ухвали суду від 24.09.2018 року, підготовче засідання відкладено на 24 жовтня 2018 року.

24 жовтня 2018 року в засіданні представник позивача заявлені вимоги підтримав, вважав їх обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Представник відповідача у засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, про дату, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Ухвалою суду від 24.10.2018 року закрито підготовче провадження, справу призначено до судового розгляду по суті на 21 листопада 2018 року.

21 листопада 2018 року в судовому засіданні представник позивача заявлені вимоги підтримала, просила суд позов задовільнити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Згідно з ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Ухвалою суду від 07.08.2018 року відповідачу запропоновано подати відзив на позовну заяву, докази, що підтверджують заперечення проти позову, а також попереджено про те, що суд може вирішити справу за наявними в ній матеріалами, у разі ненадання відповідачем відзиву на позовну заяву.

Враховуючи те, що відповідач був належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи, відзиву на позовну заяву не подано, суд вирішив справу за наявними в ній матеріалами.

Оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд дійшов наступних висновків:

10 листопада 2011 року між Бориспільською міською радою Київської області (далі - позивач) та гаражним кооперативом "Бориспільський" був укладений договір оренди землі (далі - договір), відповідно до умов якого, позивач зобов'язувався надати, а гаражний кооператив "Бориспільський" прийняти в строкове платне користування земельну ділянку, загальною площею 2,0800 га, розташовану за адресою: Київська область, місто Бориспіль, вулиця Ясна, 18 (далі - земельна ділянка).

Гаражним кооперативом "Бориспільський" було змінено назву на обслуговуючий кооператив "Гаражно-будівельний кооператив "Бориспільський" (далі - відповідач), що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до п. 2.1 договору, в оренду передається земельна ділянка загальною площею 2,0800 га для гаражного будівництва по вул. Ясна, 18 у місті Борисполі Київської області.

Рішенням Господарського суду Київської області від 06.06.2016 року в справі №911/1203/16 внесено зміни до договору оренди земельної ділянки від 10.11.2011 року, підпункт 4.1 п. 4 договору оренди земельної ділянки від 10.11.2011 року викладено в наступній редакції: "4.1. Орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі у розмірі 3% (трьох відсотків) від нормативної грошової оцінки даної земельної ділянки".

Згідно з п. 4.3 договору, розмір річної орендної плати становить 47 492 (сорок сім тисяч чотириста дев'яносто дві гривні) 64 коп. Орендна плата сплачується щомісячно в рівних частках, з урахуванням плати за день. На наступні роки оренди плата обчислюється з урахуванням пункту 4.4 цього договору. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції.

Відповідно до п. 4.4 договору, відповідач самостійно обчислює розмір орендної плати щороку з урахуванням нормативної грошової оцінки землі станом на 1 січня поточного року, розміру відсотків від нормативної оцінки землі встановлених відповідним рішенням сесії міської ради "Про затвердження відсотків від нормативної грошової оцінки земельних ділянок для встановлення розмірів орендної плати в межах м. Борисполя" на поточний рік та індексу інфляції.

Відповідач щорічно до 1 лютого поточного року подає відповідному органу держаної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою центральним податковим органом та до 15 лютого письмово повідомляє позивача про нову нормативну грошову оцінку землі.

Пунктом 4.5 договору встановлено, що орендна плата вноситься відповідачем щомісячно протягом 30 (тридцяти) календарних днів наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяці, на рахунок позивача. Реквізити розрахункового рахунку уточнюються відповідачем у позивача кожного місяця та у разі їх зміни, орендна плата вноситься на новий розрахунковий рахунок.

Згідно з п. 7.3 договору, передача земельної ділянки відповідачу здійснюється у місячний строк після державної реєстрації цього договору за актом її приймання - передачі.

Позивач передав, а відповідач прийняв в оренду земельну ділянку, що підтверджується актом прийому - передачі земельної ділянки на умовах оренди гаражному кооперативу "Бориспільський" по вул. Ясна, 18 у м. Борисполі, Київської області, від 10 листопада 2011 року, копія якого долучена до матеріалів справи.

Проте відповідач орендну плату за користування земельною ділянкою в повному обсязі не оплатив.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Господарського процесуального кодексу України, сторони вживають заходів для досудового врегулювання спору за домовленістю між собою або у випадках, коли такі заходи є обов'язковими згідно із законом.

Частиною 2 ст. 19 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що особи, які порушили права і законні інтереси інших осіб, зобов'язані поновити їх, не чекаючи пред'явлення претензії чи позову.

З метою досудового врегулювання спору, позивач направив на адресу відповідача претензію №12-20-3031 від 28.07.2017 року з вимогою сплатити заборгованість, проте відповідач відповіді на претензію не надав, борг не оплатив.

У зв'язку з цим, позивач звернувся до суду, просив стягнути з відповідача 119 152,90 грн. боргу.

Згідно з ч. 1 ст. 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 174 Господарського кодексу України, господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Частиною 1 ст. 759 Цивільного кодексу України встановлено, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно з ч. 1 ст. 760 Цивільного кодексу України, предметом договору найму може бути річ, яка визначена індивідуальними ознаками і яка зберігає свій первісний вигляд при неодноразовому використанні (неспоживна річ).

Право передання майна у найм має власник речі або особа, якій належать майнові права (ч. 1 ст. 761 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 762 Цивільного кодексу України, за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Якщо розмір плати не встановлений договором, він визначається з урахуванням споживчої якості речі та інших обставин, які мають істотне значення.

Частиною 5 ст. 762 Цивільного кодексу України встановлено, що плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Згідно з ч. 1 ст. 93 Земельного кодексу України, право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про оренду землі", оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Статтею 13 Закону України "Про оренду землі" встановлено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно з ч. 1 ст. 21 Закону України "Про оренду землі", орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.

Відповідно до ч. 1 ст. 286 Господарського кодексу України, орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством.

Згідно з пп. 288.7 ст. 288 Податкового кодексу України, податковий період, порядок обчислення орендної плати, строк сплати та порядок її зарахування до бюджетів застосовується відповідно до вимог статей 285-287 цього розділу.

Відповідно до пп. 286.2 ст. 288 Податкового кодексу України, платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом (ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України).

Відповідно до ч. 7 ст. 193 Господарського кодексу України, не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Згідно зі статтею 525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частиною 1 ст. 73 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч. 3 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України, докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Документів, що підтверджували б оплату боргу перед позивачем, відповідач суду не надав.

Як вбачається з довідки Головного управління державної фіскальної служби у Київській області ДФС України №4913/9/10-36-17-03-15 від 15.11.2017 року, а також підтверджується іншими матеріалами справи, борг відповідача перед позивачем становить 119 152,90 грн.

Так, суд дійшов висновку про те, що вимога позивача про стягнення з відповідача боргу в сумі 119 152,90 грн. є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Згідно з ч. 9 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, у випадку зловживання стороною чи її представником процесуальними правами або якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, суд має право покласти на таку сторону судові витрати повністю або частково незалежно від результатів вирішення спору.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. ст. 61, 124 Конституції України, ч. 1 ст. 93 Земельного кодексу України, пп. 286.2 пп. 288.7 ст. 288 Податкового кодексу України, ст. 1, ст. 13, ч. 1 ст. 21 Закону України "Про оренду землі", ч. 1 ст. 173, п. 3 ч. 1 ст. 174, ч. ч. 1, 7 ст. 193, ч. 1 ст. 286 Господарського кодексу України, ст. 525, ч. 1 ст. 526, ч. 1 ст. 759, ч. 1 ст. 760, ч. 1 ст. 761, ч. ч. 1, 5 ст. 762 Цивільного кодексу України, ст. ст. 2, 3, ч. 1 ст. 5, ст. 7, ч. ч. 1, 2 ст. 11, ст. ст. 12 - 15, ст. 18, ст. 19, ч. 1 ст. 73, ч. ч. 1, 3 ст. 74, ст. 86, ч. 1 ст. 123, ч. 9 ст. 129, ч. 9 ст. 165, ч. ч. 1, 2 ст. 222, ст. 223, ч. 3 ст. 232, ст. 233, ст. 238 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Задовільнити повністю позов Бориспільської міської ради до обслуговуючого кооперативу "Гаражно-будівельний кооператив "Бориспільський" про стягнення заборгованості в сумі 119 152,90 грн.

Стягнути з обслуговуючого кооперативу "Гаражно-будівельний кооператив "Бориспільський" (08300, Київська область, місто Бориспіль, вулиця Котовського, будинок 81, ідентифікаційний код 36895055) на користь Бориспільської міської ради (08300, Київська область, місто Бориспіль, вулиця Київський шлях, будинок 72, ідентифікаційний код 04054903) 119 152,90 грн. (сто дев'ятнадцять тисяч сто п'ятдесят дві грн. 90 коп.) боргу; 1 787,29 грн. (одну тисячу сімсот вісімдесят сім грн. 29 коп.) витрат на сплату судового збору.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 241 Господарського процесуального кодексу України, та може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 20 днів з дня складення повного тексту рішення.

Повний текст рішення складено 29.11.2018 року.

Суддя С. Грабець

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення21.11.2018
Оприлюднено29.11.2018
Номер документу78181790
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/1738/18

Рішення від 21.11.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Грабець С.Ю.

Ухвала від 24.10.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Грабець С.Ю.

Ухвала від 24.09.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Грабець С.Ю.

Ухвала від 29.08.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Грабець С.Ю.

Ухвала від 07.08.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Грабець С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні