Ухвала
від 29.11.2018 по справі 323/3751/18
ОРІХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 323/3751/18

Провадження № 1-кс/323/1535/18

У Х В А Л А

іменем України

29.11.2018 р. м. Оріхів

Слідчий суддя Оріхівського районного суду О.В. Плечищева, розглянувши клопотання слідчого СВ Оріхівського ВП Пологівського ВП ГУНП в Запорізькій області Царегородцева С.І. у кримінальному провадженні №42018081350000287 від 22.11.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 191 КК України, про арешт майна, -

ВСТАНОВИВ:

29 листопада 2018 року після усунення недоліків слідчий СВ Оріхівського ВП Пологівського ВП ГУНП в Запорізькій області Царегородцев С.І. звернувся до суду із клопотанням про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні внесеного до ЄРДР від 22.11.2018 року, в якому просить накласти арешт на металеві вироби, а саме - елементи деталей та складових токарних станків в кількості 10 штук, серед яких маються наступні маркування : "Завод Красный Пролетарий им. А.И.Ефремова Московский станкостроительный завод, модель М62 год 1967 №63076", "Средневолжский строительный завод г.Куйбышев обл., модель ІА 616 К № 1222 год выпуска 1973 сделано в СССР", та інвентарний номер, виконаний білою фірбою Ю 430119, що на теперішній час перебувають на відповідальному зберіганні за адресою: Запорізька область, м.Оріхів, вул.Привокзальна, буд. 2 Д, у гр-на ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, який мешкає за адресою: АДРЕСА_1, які являються предметом вчинення кримінального правопорушення для використання їх як доказу, так як дані матеріальні об'єкти зберегли на собі сліди злочину, а також містить відомості, які можуть бути використані, як докази обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи Державного навчального закладу Запорізьке вище професійне училище моди та стилю , що знаходиться за адресою: вул. Овчаренка, буд. 156-а в м. Оріхів, Запорізької області здійснюють розтрату майна, а саме професійного обладнання та станків шляхом зловживання своїм службовим становищем.

За даним фактом Оріхівським відділом Токмацької місцевої прокуратури в Запорізькій області було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018081350000287 від 22.11.2018 року, за ознаками злочину передбаченого ч.2 ст.191 КК України, тобто привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем.

23.11.2018 року направлено до СВ Оріхівського ВП Пологівського ВП ГУНП в Запорізькій області для організації подальшого досудового розслідування.

В ході проведення досудового розслідування слідчим СВ Оріхівського ВП Пологівського ВП ГУНП в Запорізькій області старшим лейтенантом поліції Слиньком А.В. було проведено огляд місця події за адресою: Запорізька область, м. Оріхів, вул. Овчаренка, буд. 156-а, а саме в приміщенні Державного навчального закладу Запорізьке вище професійне училище моди та стилю . В ході проведення огляду встановлено, що територія приміщення кімнати має бетонну підлогу, при цьому в даній кімнаті відсутні токарні станки.

26.11.2018 року в порядку ст. 40 КПК України оперативному підрозділу Оріхівського ВП Пологівського ВП ГУНП в Запорізькій області було надано доручення на встановлення очевидців вчиненого кримінального правопорушення. Допитані в якості свідків керівник гуртка ДНЗ Запорізьке вище професійне училище моди та стилю ОСОБА_4, механік ДНЗ Запорізьке вище професійне училище моди та стилю ОСОБА_5, пояснили що наприкінці жовтня 2018 року було проведено комісією інвентаризацію токарних станків (токарних, фрезерних), після чого було прийнято рішення про утилізацію вказаного майна навчального закладу. Після чого в подальшому було здійснено демонтаж станків та організовано їх вивіз.

24.11.2018 року старшим слідчим СВ Оріхівського ВП Пологівського ВП ГУНП в Запорізькій області було проведено огляд місця події за адресою: Запорізька область, м. Оріхів, вул. Привокзальна, буд. 2 Д, де вході огляду на вказаній території було виявлено та вилучено елементи деталей токарних станків, виконані з металу з інвентарними номерами та позначками підприємства виробника. Вказані металеві вироби для подальшого відповідального зберігання були передані власнику території за адресою: Запорізька область, м. Оріхів, вул. Привокзальна, буд. 2 Д, ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1, який мешкає за адресою: АДРЕСА_1.

Виходячи з викладеного вище та враховуючи, що зазначені предмети мають доказове значення в даному кримінальному провадженні, для встановлення наявності чи відсутності фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, з метою збереження вищевказаного майна, яке є речовим доказом по даному кримінальному провадженні виникла необхідність у накладенні на нього арешту, з метою забезпечення його збереження.

Тому у клопотанні слідчий просить накласти арешт на металеві вироби, а саме - елементи деталей та складових токарних станків в кількості 10 штук, серед яких маються наступні маркування : "Завод Красный Пролетарий им. А.И.Ефремова Московский станкостроительный завод, модель М62 год 1967 №63076", "Средневолжский строительный завод г.Куйбышев обл., модель ІА 616 К № 1222 год выпуска 1973 сделано в СССР", та інвентарний номер, виконаний білою фірбою Ю 430119, які являються предметом вчинення кримінального правопорушення для використання їх як доказу, так як вони зберігли на собі сліди злочину, а також містять відомості, які можуть бути використані, як докази обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, оскільки необхідним є призначення судових експертиз по його дослідженню.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав.

У відповідності до ст.171 ч.2 п. 1 КПК України у клопотанні слідчого, прокурора про арешт майна повинно бути зазначено : підстави і мету відповідно до положень ст. 170 та відповідне обґрунтування необхідності арешту майна.

У відповідності до ст. 171 ч.2 КПК України до клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, що обґрунтовують доводи клопотання.

У відповідності до ст.131 ч.2 п.7 КПК України арешт майна є заходом забезпечення кримінального провадження.

У відповідності до ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому КПК порядку, позбавлення права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб. Арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів та в інших випадках.

Так, в ч.1 ст. 98 КПК України вказано, що речовими доказами є матеріальні об'єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об'єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ст. 173 КПК України у разі задоволення клопотання, застосовується найменш обтяжливий спосіб арешту майна, який не призведе до зупинення або надмірно обмеження правомірної підприємницької діяльності особи, або інших наслідків, які суттєво позначаються на інтересах інших осіб.

Дослідженням наявних матеріалів встановлено, що клопотання слідчого про арешт майна відповідає вимогам ст.ст.170, 171 КПК України.

Судом встановлено, що до клопотання слідчого додані докази: - витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, відповідно до якого 22 листопада 2018 року було внесено відомості про кримінальне правопорушення за ч.2 ст.191 КК України, рапорт прокурора Оріхівського відділу Токмацької місцевої прокуратури від 22.11.2018 року, заява ОСОБА_4, протокол огляду місця події від 23.11.2018 року, виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, заява ОСОБА_2, протокол огляду місця події від 24.11.2018 року, фототаблиці до протоколу, постанова про визнання речовими доказами від 26.11.2018 року, доручення про проведення слідчих (розшукових) дій, протоколи допиту свідків від 26.11.2018 року ОСОБА_5, ОСОБА_4, які вказують на те, що майно, зазначене у клопотанні слідчого, містить відомості, які можуть бути використані як доказ обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, тому накладення арешту є необхідним для збереження речового доказу, тому слідчий суддя приходить до висновку про необхідність накладення арешту на це майно.

Керуючись ст.ст.170-173 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ :

Клопотання слідчого СВ Оріхівського ВП Пологівського ВП ГУНП в Запорізькій області Царегородцева С.І., узгодженого з прокурором Оріхівського відділу Токмацької місцевої прокуратури Щербино. І.О. про арешт майна - задовольнити.

Накласти арешт на металеві вироби, а саме: елементи деталей та складових токарних станків в кількості 10 штук, серед яких маються наступні маркування: Завод Красный Пролетарий им. А.И. Ефремова Московский станкостроительный завод, модель М62 год 1967 № 63076 , Средневолжский строительный завод г. Куйбышев обл., модель ІА 616 К № 1222 год выпуска 1973 сделано в СССР , та інвентарний номер, виконаний білою фарбою Ю 430119, що на теперішній час перебувають на відповідальному зберіганні за адресою: Запорізька область, м. Оріхів, вул. Привокзальна, буд. 2 Д, ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1, який мешкає за адресою: АДРЕСА_1.

Ухвалу може бути оскаржено до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі апеляційного скарги протягом п'яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя Оріхівського районного суду

Запорізької області : О.В. Плечищева

Дата ухвалення рішення29.11.2018
Оприлюднено30.11.2018
Номер документу78188890
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —323/3751/18

Ухвала від 20.02.2019

Кримінальне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Плечищева О. В.

Ухвала від 20.02.2019

Кримінальне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Плечищева О. В.

Ухвала від 29.11.2018

Кримінальне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Плечищева О. В.

Ухвала від 29.11.2018

Кримінальне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Плечищева О. В.

Ухвала від 26.11.2018

Кримінальне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Плечищева О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні