Рішення
від 20.11.2018 по справі 520/8850/18
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 листопада 2018 р. № 520/8850/18

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Чудних С.О.,

за участю секретаря судового засідання - Хмелівської Н.М.,

представника позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження адміністративну справу за позовом Приватного підприємства "Нове містечко" до Управління містобудування, архітектури та земельних відносин Куп'янської міської ради Харківської області про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В :

Приватне підприємство "Нове містечко" звернулось до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення Управління містобудування, архітектури та земельних відносин Куп'янської міської ради Харківської області (ідентифікаційний код юридичної особи 40635422), викладене у листі №634-10 від 17.09.2018 про відмову у видачі Приватному Підприємству "Нове містечко" (ідентифікаційний код юридичної особи 41222804) містобудівні умови та обмеження для проектування реконструкції будівель роздягальні та майстерні під адміністративно-складські приміщення (торгові приміщення) на земельній ділянці за адресою: площа Центральна, буд.23, м. Куп'янськ, Харківської області;

- зобов'язати Управління містобудування, архітектури та земельних відносин Куп'янської міської ради Харківської області (ідентифікаційний код юридичної особи 40635422) надати Приватному Підприємству "Нове містечко" (ідентифікаційний код юридичної особи 41222804) містобудівні умови та обмеження для проектування реконструкції будівель роздягальні та майстерні під адміністративно-складські приміщення (торгові приміщення) на земельній ділянці за адресою: площа Центральна, буд.23, м. Куп'янськ, Харківської області.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що 04.09.2018 підприємство звернулось до Управління містобудування, архітектури та земельних відносин Куп'янської міської ради Харківської області із заявою про надання містобудівних умов та обмежень для проектування реконструкції будівель роздягальні та майстерні під адміністративно-складські приміщення, проте відповідачем безпідставно відмолено у видачі йому містобудівних умов та обмежень для проектування реконструкції будівель роздягальні та майстерні під адміністративно-складські приміщення, у зв'язку із відсутністю плану зонування території (зонінгу) та детального плану території м. Куп'янська, та не уточненням функціонального призначення об'єкта проектування. Позивач не погоджується із вказаним рішенням відповідача, у зв'язку із чим звернувся до суду із вказаним позовом.

Ухвалою суду від 16.10.2018 відкрито провадження в даній адміністративній справі та призначено підготовче засідання на 07.11.2018 о 12:00 год.

Протокольною ухвалою судді від 07.11.2018 закрито підготовче засідання та призначено розгляд справи по суті на 20.11.2018 о 10:30 год.

У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги у повному обсязі та просив суд позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, відзив на позов не надав, поряд із тим, надав до суду заяву про розгляд справи за відсутності уповноваженого представника на розсуд суду.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши наявні матеріали, дійшов наступного висновку.

Із матеріалів справи вбачається, що Приватне підприємство "Нове містечко" є власником майнового комплексу розташованого за адресою: Харківська область, місто Куп'янськ, площа Центральна, буд. 23 на підставі договору про поділ нерухомого майна, що є спільною частковою власністю від 24.07.2018, який розташований на земельній ділянці Куп'янської міської ради Харківської області площею 0,1005 га кадастровим номером 6310700000:37:010:0025, цільовим призначенням "для будівництва та обслуговування будівель торгівлі", на підставі договору оренди земельної ділянки від 10.11.2017.

Судом встановлено, що 04.09.2018 Приватне підприємство "Нове містечко" звернулось до Управління містобудування, архітектури та земельних відносин Куп'янської міської ради Харківської області із заявою про надання містобудівних умов та обмежень для проектування реконструкції будівель роздягальні та майстерні під адміністративно-складські приміщення (торгові приміщення) на земельній ділянці за адресою: площа Центральна, буд.23, м. Куп'янськ, Харківської області.

Разом із заявою позивачем надано до відповідача копію витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (об'єкт нерухомого майна - земельна ділянка), копію витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (об'єкт нерухомого майна - комплекс майновий, об'єкт нерухомості), копію договору про поділ нерухомого майна, що є спільною частковою власністю, технічні матеріали з викопіювання з викопіювання з топографо-гедезичного плану М 1:200, копію витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, містобудівний розрахунок (а.с. 14).

Листом від 17.09.2018 № 634-10 Управління містобудування, архітектури та земельних відносин Куп'янської міської ради Харківської області відмовило у видачі Приватному Підприємству "Нове містечко" містобудівні умови та обмеження для проектування реконструкції будівель роздягальні та майстерні під адміністративно-складські приміщення (торгові приміщення) на земельній ділянці за адресою: площа Центральна, буд.23, м. Куп'янськ, Харківської області.

Не погоджуючись із вказаною відмовою відповідача, Приватне підприємство "Нове містечко" звернулось до суду із даним позовом.

Вирішуючи спір по суті, суд зазначає наступне.

Згідно зі статтею 1 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки - це документ, що містить комплекс планувальних та архітектурних вимог до проектування будівництва щодо поверховості та щільності забудови земельної ділянки, відступів будинків і споруд від червоних ліній, меж земельної ділянки, її благоустрою та озеленення, інші вимоги до об'єктів будівництва, встановлені законодавством та містобудівною документацією.

Містобудівна документація - це затверджені текстові та графічні матеріали з питань регулювання планування, забудови та іншого використання територій.

Відповідно до частини 2 статті 24 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", забудова земельної ділянки здійснюється в межах її цільового призначення, встановленого відповідно до законодавства.

Згідно з частиною 5 статті 26 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" проектування та будівництво об'єктів здійснюється власниками або користувачами земельних ділянок у такому порядку: отримання замовником або проектувальником вихідних даних; розроблення проектної документації та проведення у випадках, передбачених статтею 31 цього Закону, її експертизи; затвердження проектної документації; виконання підготовчих та будівельних робіт; прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів; реєстрація права власності на об'єкт містобудування.

Статтею 29 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" встановлено, що однією зі складових частин вихідних даних на проектування є містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки.

Частиною 7статті 29 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" визначено, що склад, зміст, порядок надання містобудівних умов та обмежень визначаються центральним органом містобудування та архітектури.

Процедуру надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, їх склад та зміст визначає Порядок надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, їх склад та зміст, затверджений Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 07 липня 2011 року № 109 (далі - Порядок № 109).

Пунктом 2.1 Порядку визначено, що містобудівні умови та обмеження надаються відповідними уповноваженими органами містобудування та архітектури на безоплатній основі протягом семи робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви разом із документами, передбаченими пунктом 2.2 цього розділу, у порядку, встановленому Законом України "Про регулювання містобудівної діяльності".

Згідно пункту 2.2 Порядку №109 для отримання містобудівних умов та обмежень до заяви замовником додаються: засвідчена в установленому порядку копія документа про право власності (користування) земельною ділянкою; ситуаційний план (схема) щодо місцезнаходження земельної ділянки (у довільній формі); викопіювання з топографо-геодезичного плану М 1:2000; кадастрова довідка з містобудівного кадастру (у разі наявності); черговий кадастровий план (витяг із земельного кадастру - за умови відсутності містобудівного кадастру); фотофіксація земельної ділянки (з оточенням); містобудівний розрахунок з техніко-економічними показниками запланованого об'єкта будівництва.

Відповідно до пункту 2.4 Порядку №109 розгляд заяви, надання містобудівних умов та обмежень або прийняття рішення про відмову у їх видачі здійснюються спеціально уповноваженим органом містобудування та архітектури у порядку, встановленому Законом України "Про регулювання містобудівної діяльності".

Судом встановлено, що при поданні заяви про надання містобудівних умов та обмежень для проектування реконструкції будівель роздягальні та майстерні під адміністративно-складські приміщення позивачем надано копію витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (об'єкт нерухомого майна - земельна ділянка), копію витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (об'єкт нерухомого майна - комплекс майновий, об'єкт нерухомості), копію договору про поділ нерухомого майна, що є спільною частковою власністю, технічні матеріали з викопіювання з викопіювання з топографо-гедезичного плану М 1:200, копію витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, містобудівний розрахунок.

Відповідно до частини 3 статті 29 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" містобудівні умови та обмеження надаються відповідними уповноваженими органами містобудування та архітектури на підставі містобудівної документації на місцевому рівні на безоплатній основі за заявою замовника, до якої додаються: копія документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, або копія договору суперфіцію; копія документа, що посвідчує право власності на об'єкт нерухомого майна, розташований на земельній ділянці, або згода його власника, засвідчена в установленому законодавством порядку (у разі здійснення реконструкції або реставрації); викопіювання з топографо-геодезичного плану М 1:2000; витяг із Державного земельного кадастру.

Для отримання містобудівних умов та обмежень до заяви замовник також додає містобудівний розрахунок, що визначає інвестиційні наміри замовника, який складається у довільній формі з доступною та стислою інформацією про основні параметри об'єкта будівництва.

Цей перелік документів для надання містобудівних умов та обмежень є вичерпним.

Витяг з містобудівного кадастру для формування містобудівних умов та обмежень до документів замовника додає служба містобудівного кадастру (у разі її утворення).

Перелік об'єктів будівництва, для проектування яких містобудівні умови та обмеження не надаються, визначає центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері будівництва, архітектури, містобудування.

Згідно з частиною 4 статті 29 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" підставами для відмови у наданні містобудівних умов та обмежень є: неподання визначених частиною третьою цієї статті документів, необхідних для прийняття рішення про надання містобудівних умов та обмежень; виявлення недостовірних відомостей у документах, що посвідчують право власності чи користування земельною ділянкою, або у документах, що посвідчують право власності на об'єкт нерухомого майна, розташований на земельній ділянці; невідповідність намірів забудови вимогам містобудівної документації на місцевому рівні.

Суд зазначає, що вказаний перелік підстав є вичерпним.

Відмова у наданні містобудівних умов та обмежень здійснюється шляхом направлення листа з обґрунтуванням підстав такої відмови відповідним уповноваженим органом містобудування та архітектури у строк, що не перевищує встановлений строк їх надання.

Так, із листа Управління містобудування, архітектури та земельних відносин Куп'янської міської ради Харківської області від 17.09.2018 № 634-10 встановлено, що підставою для відмови в наданні містобудівних умов та обмежено стало відсутність плану зонування території (зонінгу) та детального плану території м. Куп'янська, де планується розміщення адміністративно-складських приміщень та надання містобудівних умов є порушенням пункту 6 розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності".

Поряд із тим, суд зазначає, що підстави, зазначені відповідачем не містяться у статті 29 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності".

Крім того, пункт 6 розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", в якому зазначено, що до 01 січня 2015 року рішення щодо визначення та надання містобудівних умов і обмежень на територіях, де відповідно до цього Закону не затверджені плани зонування або детальні плани територій, приймають уповноважені органи містобудування та архітектури з урахуванням попередніх планувальних рішень у межах встановленого законодавством строку, на який посилається відповідач, не містить будь-якої заборони у наданні містобудівних умов та обмежень при відсутності затверджених планів зонування або детальні плани територій, а навпаки надає такі повноваження.

Суд також вважає необґрунтованим посилання відповідача на те, що позивачем не уточнено функціональне призначення об'єкта проектування, оскільки містобудівний розрахунок, направлений разом із заявою містить відомості щодо функціонального призначення об'єкта проектування "Реконструкція будівель роздягальні (літера Ж) і майстерні (літера 3) під торгові приміщення за адресою : м. Кул'янськ , пл. Центральна, 23, Харківської області".

Крім того, відповідач, надаючи відповідь - Реконструкція будівель роздягальні ( літера Ж) і майстерні (літера 3) під торгові приміщення за адресою: м. Куп'янськ, пл. Центральна, 23, Харківської області відмову у видачі позивачу містобудівних умов та обмежень зазначає функціональне призначення об'єкта проектування.

Таким чином, враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що у відповідача відсутні підстави для відмови у наданні позивачу містобудівних умов та обмежень забудови на земельній ділянці за адресою: площа Центральна, буд.23, м. Куп'янськ, Харківської області.

З урахуванням вищевикладеного, суд зазначає, що належним способом відновлення права позивача, є зобов'язання Управління містобудування, архітектури та земельних відносин Куп'янської міської ради Харківської області (ідентифікаційний код юридичної особи 40635422) надати Приватному Підприємству "Нове містечко" (ідентифікаційний код юридичної особи 41222804) містобудівні умови та обмеження для проектування реконструкції будівель роздягальні та майстерні під адміністративно-складські приміщення (торгові приміщення) на земельній ділянці за адресою: площа Центральна, буд.23, м. Куп'янськ, Харківської області.

Відповідно до частини 1 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Частиною 2 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Приватного підприємства "Нове містечко" є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до частини 1 статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Керуючись статтями 14, 243-246, 293, 295, 296 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Приватного підприємства "Нове містечко" (пров. Пономаренківський, буд. 11, м. Харків, 61106, код 41222804) до Управління містобудування, архітектури та земельних відносин Куп'янської міської ради Харківської області (вул. Петра Іванова, буд. 1, м. Куп'янськ, Харківська область, 63701, код 40635422) про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії - задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати рішення Управління містобудування, архітектури та земельних відносин Куп'янської міської ради Харківської області (ідентифікаційний код юридичної особи 40635422), викладене у листі №634-10 від 17.09.2018 про відмову у видачі Приватному Підприємству "Нове містечко" (ідентифікаційний код юридичної особи 41222804) містобудівні умови та обмеження для проектування реконструкції будівель роздягальні та майстерні під адміністративно-складські приміщення (торгові приміщення) на земельній ділянці за адресою: площа Центральна, буд.23, м. Куп'янськ, Харківської області.

Зобов'язати Управління містобудування, архітектури та земельних відносин Куп'янської міської ради Харківської області (ідентифікаційний код юридичної особи 40635422) надати Приватному Підприємству "Нове містечко" (ідентифікаційний код юридичної особи 41222804) містобудівні умови та обмеження для проектування реконструкції будівель роздягальні та майстерні під адміністративно-складські приміщення (торгові приміщення) на земельній ділянці за адресою: площа Центральна, буд.23, м. Куп'янськ, Харківської області.

Стягнути на користь Приватного підприємства "Нове містечко" (пров. Пономаренківський, буд. 11, м. Харків, 61106, код 41222804) судові витрати в розмірі 1762 (одна тисяча сімсот шістдесят дві) грн 00 коп. за рахунок бюджетних асигнувань Управління містобудування, архітектури та земельних відносин Куп'янської міської ради Харківської області (вул. Петра Іванова, буд. 1, м. Куп'янськ, Харківська область, 63701, код 40635422).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст судового рішення складено 29 листопада 2018 року.

Суддя С.О.Чудних

Дата ухвалення рішення20.11.2018
Оприлюднено30.11.2018
Номер документу78189694
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —520/8850/18

Рішення від 20.11.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Чудних С.О.

Ухвала від 16.10.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Чудних С.О.

Постанова від 25.07.2018

Адмінправопорушення

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні