Постанова
від 11.01.2010 по справі 2а-6137/09/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2010 року №2а-6137/09/2370

9 год. 15 хв.

Черкаський окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Смілян ця Е.С.,

при секретарі Веліханов ій О.С.,

за участю представника позивача Дорош В.І.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Черкас и адміністративну справу за позовом Черкаського обласно го відділення Фонду соціальн ого страхування з тимчасової втрати працездатності до то вариства з обмеженою відпові дальністю «Аква-Рось» про ст ягнення заборгованості зі ст рахових внесків,

ВСТАНОВИВ :

До Черкаського окружно го адміністративного суду з позовною заявою звернулося Ч еркаське обласне відділення Фонду соціального страхуван ня з тимчасової втрати праце здатності, в якій просить стя гнути з товариства з обмежен ою відповідальністю «Аква-Ро сь» заборгованість зі страхо вих внесків в розмірі 530 грн. 20 к оп.

В судовому засіданні пре дставник позивача Дорош В.І . позовні вимоги підт римала в повному обсязі та по яснила наступне.

Відповідач несвоєчасно с плачує страхові внески, внас лідок чого виникла заборгова ність зі сплати страхових вн есків перед Фондом. Звітом пр о нараховані внески, перерах ування та витрати, пов' язан і із загальнообов' язковим д ержавним соціальним страхув анням у зв' язку з тимчасово ю втратою працездатності за 9 місяців 2009 року відповідач пі дтверджує наявність заборго ваності перед Фондом в сумі 530 грн. 20 коп.

Оскільки ці кошти в добро вільному порядку не сплачені , представник позивача проси ть суд стягнути вказану суму заборгованості.

Відповідач в судове засі дання не з' явився, хоча нале жним чином був повідомлений про дату, час та місце проведе ння судового засідання. Клоп отань та заяв про відкладенн я слухання справи чи інформа ції про наявність поважної п ричини неявки в судове засід ання на адресу суду не надход ило. Суд вважає за можливе про довжити розгляд справи без у часті відповідача.

Заслухавши доводи предста вника позивача, дослідивши т а оцінивши всі наявні у справ і докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з насту пних підстав.

Фонд соціального страху вання з тимчасової втрати пр ацездатності (Фонд) є органом , який здійснює керівництво т а управління загальнообов' язковим державним соціальни м страхуванням у зв' язку з т имчасовою втратою працездат ності та витратами, зумовлен ими похованням, провадить зб ір та акумуляцію страхових в несків та інших коштів, призн ачених для фінансування мате ріального забезпечення та со ціальних послуг і забезпечує їх надання, а також здійснює к онтроль за використанням кош тів, що встановлено в ст. 9 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне соціальне страхування у зв' язку з тим часовою втратою працездатно сті та витратами, зумовленим и похованням» від 18 січня 2001 ро ку №2240-ІІІ (Закон №2240).

Стаття 1 Закону №2240 «Про з аг альнообов'язкове державне со ціальне страхування у зв'язк у з тимчасовою втратою праце здатності та витратами, зумо вленими похованням» передба чає матеріальне забезпеченн я громадян у зв'язку з втратою заробітної плати (доходу) вна слідок тимчасової втрати пра цездатності (включаючи догля д за хворою дитиною, дитиною-і нвалідом, хворим членом сім'ї ), вагітності та пологів, частк ову компенсацію витрат, пов'я заних із смертю застраховано ї особи або членів її сім'ї, а т акож надання соціальних посл уг за рахунок бюджету Фонду с оціального страхування з тим часової втрати працездатнос ті, що формується шляхом спла ти страхових внесків власник ом або уповноваженим ним орг аном, громадянами, а також за р ахунок інших джерел.

Згідно ч. 1 ст. 22 Закону №2240 плат никами страхових внесків на загальнообов' язкове держа вне соціальне страхування у зв' язку з тимчасовою втрато ю працездатності та витратам и, зумовленими похованням, є с трахувальники та застрахова ні особи. Статтею 2 Закону №2240 в изначено, що страхувальникам и є підприємства, установи, ор ганізації та фізичні особи, я кі використовують найману пр ацю, а застраховані особи - ц е наймані працівники.

Відповідно до ч. 1 ст. 30 Закону №2240 страхувальник-роботодаве ць несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неп овну сплату страхових внескі в, у тому числі страхових внес ків, що сплачують застрахова ні особи через рахунки робот одавців, а також за порушення порядку використання страхо вих коштів.

Відповідач зареєстров аний як платник страхових вн есків у Соснівській районні й виконавчій дирекції м. Черк аси Черкаського обласного ві дділення Фонду , тобто відпов ідач є роботодавцем, а значит ь - страхувальником, тому зо бов' язаний сплачувати в уст ановлені строки та в повному обсязі страхові внески до Фо нду.

Згідно зі ст. 1 Закону Укра їни «Про розмір внесків на де які види загальнообов' язко вого державного соціального страхування» від 11.01.2001 №2213-ІІІ з і змінами та доповненнями (За кон №2213) розмір внесків на зага льнообов' язкове державне с оціальне страхування для роб отодавців з 1 січня 2009 року стан овить 1,4 відсотка суми фактичн их витрат на оплату праці най маних працівників, що включа ють витрати на виплату основ ної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні і к омпенсаційні виплати, у тому числі і натуральній формі, як і визначаються згідно з норм ативно-правовими актами, при йнятими відповідно до Закон у України «Про оплату праці» , та підлягають обкладанню по датком з доходів фізичних ос іб. Розмір внесків з працівни ка становить 0, 5 відсотка - дл я найманих працівників, заро бітна плата яких нижча прожи ткового мінімуму, встановлен ого для працездатної особи і 1 відсоток - для найманих пра цівників, заробітна плата як их вища прожиткового мінімум у, встановленого для працезд атної особи.

Відповідно до ст. 23 Закону №2240 страхувальник-роботодаве ць зобов' язаний сплачувати до Фонду різницю між нарахов аними для роботодавців і най маних працівників страховим и внесками та витратами, пов'я заними з наданням матеріальн ого забезпечення та соціальн их послуг застрахованим особ ам, один раз на місяць.

В зв' язку з несвоєчасною сплатою відповідачем страхо вих внесків до Фонду склалас я заборгованість в розмірі 530 грн. 20 коп. Ця сума визначена ві дповідачем в звіті про нарах овані внески, перерахування та витрати, пов' язані з зага льнообов' язковим державни м соціальним страхуванням у зв' язку з тимчасовою втрато ю працездатності за 9 місяців 2009 року.

Враховуючи вищевикладе не, суд вважає, що вимога позив ача законна та обґрунтована, тому позов підлягає задовол енню.

Судові витрати з відпов ідача не стягуються, оскільк и згідно з ч. 4 ст. 94 КАСУ у справ ах, в яких позивачем є суб' єк т владних повноважень, а відп овідачем - фізична чи юриди чна особа, судові витрати зді йснені позивачем, з відповід ача не стягуються.

Керуючись Законом Україн и «Про загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння у зв' язку з тимчасовою в тратою працездатності та вит ратами, зумовленими похованн ям» №2240, Законом України «Про р озмір внесків на деякі види з агальнообов' язкового держ авного соціального страхува ння» №2213, Інструкцією про поря док надходження, обліку та ви трачання коштів Фонду соціал ьного страхування з тимчасов ої втрати працездатності , с т.ст. 94, 159, 160, 161, 162, 163 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов з адовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Ак ва-Рось» (18000, м. Черк аси, вул. Калініна, 68, кв. 39, код за ЄДРПОУ 33536242) на користь Черка ського обласного відділення Фонду соціального страхуван ня з тимчасової втрати праце здатності (18016, м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького, 18, код за ЄДРПО У 21355026) заборгованість зі страх ових внесків в сумі 530 (п' ятсо т тридцять) грн. 20 коп.

Звільнити товариство з обм еженою відповідальністю «Ак ва-Рось» від сплати судового збору на підставі ч. 4 ст. 94 КАС У країни.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду че рез Черкаський окружний адмі ністративний суд шляхом пода ння заяви про апеляційне оск арження протягом 10 днів з дня отримання стороною повного т ексту постанови та наступног о подання апеляційної скарги протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарж ення.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження у строк, встановле ний для подання заяви про апе ляційне оскарження.

Головуючий Е.С. Смілянець

Повний текст постанови в иготовлений 12 січня 2010 року.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.01.2010
Оприлюднено29.06.2010
Номер документу7819057
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6137/09/2370

Постанова від 11.01.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Смілянець Едуард Станіславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні