Постанова
від 03.02.2010 по справі 2а-6141/09/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

3 лютого 2010 року №2а-6141/09/2370

12 год. 16 хв.

Черкаський окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Сміл янця Е.С,

при секретарі Веліха новій О.С.,

за участю:

прокурора Кондри Г.О. ,

представника позивача Чобітько Ю.М.,

представника відповідача Драча М.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Черкас и адміністративну справу за позовом першого заступника п рокурора Черкаської області в інтересах держави в особі Ч еркаського теруправління Де ржавної комісії з цінних пап ерів та фондового ринку до ві дкритого акціонерного товар иства «Іркліївський конопле завод» про стягнення штрафу,

ВСТАНОВИВ :

До Черкаського окружного адміністративного суду з поз овною заявою звернувся перши й заступник прокурора Черкас ької області в інтересах дер жави в особі Черкаського тер управління Державної комісі ї з цінних паперів та фондово го ринку, в якій просить стягн ути з відкритого акціонерног о товариства «Іркліївський к оноплезавод» штраф за правоп орушення на ринку цінних пап ерів в сумі 17000 грн.

В судовому засіданні предс тавник позивача Чобітько Ю .М. та представник прокурат ури Кондра Г.О. позов підт римали в повному обсязі, обґр унтовуючи свої вимоги виклад еними в позовній заяві обста винами.

Представник відповідача в судовому засіданні проти по зову заперечив повністю, оск ільки, на його думку до товари ства неправомірно застосова но штрафну санкцію в розмірі 17000 грн. На момент здійснення п орушення відповідачем, а сам е: неподачі до Черкаського те руправління ДКЦПФР та неопре люднення регулюрної інформа ції за 2007 рік, діяв Закон Україн и «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Украї ні» в редакції від 17.09.2008, який пе редбачав застосування штраф них санкцій в значно менших р озмірах. В зв' язку з цим пред ставник відповідача просить суд відмовити в задоволенні даного позову.

Заслухавши доводи сторін т а дослідивши наявні у справі докази, суд вважає, що позов п ідлягає задоволенню з наступ них підстав.

Державна комісія з цінних п аперів та фондового ринку (Ко місія) створена на підставі У казу Президента України від 12.06.1995 року №46/95 для забезпечення реалізації єдиної державно ї політики щодо цінних папер ів та функціонування фондово го ринку в Україні та здійсню є державне регулювання ринку цінних паперів відповідно д о ст. 5 Закону України «Про дер жавне регулювання ринку цінн их паперів в Україні».

Згідно зі статтею 8 ЗУ «Про д ержавне регулювання ринку ці нних паперів в Україні» Держ авна комісія з цінних папері в та фондового ринку має прав о надсилати емітентам, особа м, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних п аперів, фондовим біржам та са морегулівним організаціям о бов'язкові для виконання роз порядження про усунення пору шень законодавства про цінні папери та вимагати надання н еобхідних документів відпов ідно до чинного законодавств а, а також накладати адмініст ративні стягнення, штрафні т а інші санкції за порушення ч инного законодавства на юрид ичних осіб та їх співробітни ків.

За результатами фінансово -господарської діяльності ем ітента до ДКЦПФР подається р егулярна інформація про еміт ента - річна та квартальна в ідповідно до п. 1 ст. 40 Закону Ук раїни «Про цінні папери та фо ндовий ринок». Пунктом 6 цієї ж статті визначено, що строки, п орядок та форми подання регу лярної інформації про емітен та (річної та квартальної) вст ановлюються Державною коміс ією з цінних паперів та фондо вого ринку, яка встановлює до даткові вимоги до розкриття регулярної інформації про ем ітента та вживає заходів щод о її розкриття.

Відповідно до пункту 1 глави 1 розділу V Положення про розк риття інформації емітентами цінних паперів (Положення), за твердженого рішенням Держав ної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19 груд ня 2006 року №1591, емітенти цінних п аперів зобов'язані розкриват и регулярну річну інформацію у повному обсязі. Звітним пер іодом для складання річної і нформації є календарний рік. Главою 7 вказаного Положення передбачено розкриття річно ї інформації шляхом розміщен ня в загальнодоступній інфор маційній базі даних Комісії, опублікування у офіційному друкованому виданні та подан ня до Комісії. Розкриття річн ої інформації здійснюється у такі строки: розміщення в заг альнодоступній інформаційн ій базі даних Комісії - у стр ок не пізніше 30 квітня року, на ступного за звітним; опублік ування у офіційному друкован ому виданні - у строк не пізн іше 30 квітня року, наступного за звітним; подання до Комісі ї - не пізніше 1 червня року, н аступного за звітним.

В зв' язку з недотриманням цієї норми, оскільки акціоне рним товариством не подано д о Черкаського теруправління ДКЦПФР та не оприлюднено рег улярну інформацію за 2007 рік, уп овноваженою особою ДКЦПФР Губар А.І. видано розпорядж ення №177-ЧК від 22.09.2008 про усунення порушень законодавства про цінні папери, згідно якого ВА Т «Іркліївський коноплезаво д» зобов' язано у термін до 30. 12.2008 усунути вказані порушення законодавства про цінні пап ери. Проте в установлений тер мін відповідачем не виконано вказане розпорядження, що є п орушенням вимог п. 10 ст. 8 Закону України «Про державне регул ювання ринку цінних паперів в Україні», де визнано обов' язковим виконання розпорядж ень Комісії учасниками ринку цінних паперів. На підставі цього начальником Черкасько го територіального управлін ня ДКЦПФР 13.01.2009 порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів та винесено п останову №10-30.

На складання акту про право порушення на ринку цінних па перів 20.01.2009 відповідач не з' яв ився, хоча був своєчасно пові домлений, про що свідчить кви танція поштового повідомлен ня. Тому вказаний акт складе но за відсутності представни ка відповідача та присвоєно номер 5-ЧК.

Розгляд справи про правопо рушення на ринку цінних папе рів призначено на 27.01.2009, про що п овідомлено в установленому з аконом порядку відповідача. Це підтверджується наявною в матеріалах справи квитанціє ю. Проте представник відпові дача на виклик не відреагува в, тому справа розглянута за й ого відсутності та винесена постанова про накладення сан кції за правопорушення на ри нку цінних паперів №5-ЧК. Даною постановою на відповідача н акладено штрафну санкцію за ухилення від виконання розпо рядження у розмірі 17000 грн. Дане рішення направлено відповід ачеві у встановленому порядк у.

Всі дії ДКЦПФР щодо розгляд у справи про правопорушення на ринку цінних паперів відп овідають вимогам Правил розг ляду справ про порушення вим ог законодавства на ринку ці нних паперів та застосування санкцій, затверджених рішен ням Комісії від 11.12.2007 №2272.

Оскільки постанова №5-ЧК від 27.01.2009 ВАТ «Іркліївський конопл езавод» не оскаржувалася та штраф у добровільному поряд ку відповідачем не сплачено, тому сума штрафної санкції п ідлягає стягненню в судовому порядку.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає постанову Черкас ького теруправління Державн ої комісії з цінних паперів т а фондового ринку №5-ЧК від 27.01.200 9 про накладення санкції за пр авопорушення на ринку цінних паперів у розмірі 17000 грн. на ВАТ «Іркліївський коно плезавод» за ухилення від в иконання розпорядження зак онною та обґрунтованою.

В результаті з' ясування в сіх обставин у справі суд вва жає, що даний позов підлягає з адоволенню.

Згідно з ч. 4 ст. 94 КАСУ у справ ах, в яких позивачем є суб' єк т владних повноважень, а відп овідачем - фізична чи юриди чна особа, судові витрати зді йснені позивачем, з відповід ача не стягуються. Крім цього докази про наявність будь-як их судових витрат в матеріал ах справи відсутні.

Керуючись Конституцією Ук раїни, Законом України «Про д ержавне регулювання ринку ці нних паперів в Україні», Зак оном України «Про цінні папе ри та фондовий ринок», Положе нням про розкриття інформаці ї емітентами цінних паперів емітенти цінних паперів , зат вердженим рішенням Державно ї комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19 грудня 2006 року №1591 , Правилами розгляду справ про порушення вимог за конодавства на ринку цінних паперів та застосування санк цій, затвердженими рішенням Комісії від 11 грудня 2007 року №2272 , ст.ст. 2, 4, 6, 17, 19, 49, 51, 71, 79, 86, 87, 94, 159, 160, 161, 162, 257 КА С України, суд

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов за довольнити повністю.

Стягнути з відкритого акці онерного товариства «Ірклії вський коноплезавод» (19950, Черк аська обл., Чорнобаївський р-н , с. Іркліїв, вул. Литовченка, 64, к од за ЄДРПОУ 00306271) на користь бюд жету через Черкаське терупра вління Державної комісії з ц інних паперів та фондового р инку (м. Черкаси, вул. Хрещатик , 225, код ЄДРПОУ 22803076) штраф в розмі рі 17000 (сімнадцять тисяч) гривен ь 00 копійок.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду че рез Черкаський окружний адмі ністративний суд шляхом пода ння заяви про апеляційне оск арження протягом 10 днів з дня складення повного тексту пос танови та наступного подання апеляційної скарги протягом 20 днів після подання заяви пр о апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження у строк, встановле ний для подання заяви про апе ляційне оскарження.

Головуючий Е.С. Смілянець

Повний текст постанови ви готовлений 4 лютого 2010 року.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.02.2010
Оприлюднено29.06.2010
Номер документу7819061
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6141/09/2370

Постанова від 03.02.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Смілянець Едуард Станіславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні